بازی های جهان باز در اصل اصطلاحیه که به طراحی فضا تو بازیهای ویدئویی اشاره داره و در اون طراحان تلاش می کنن تا فضای بازی رو جوری طراحی کنن که بازیکنان، آزادی عمل بیشتری داشته باشن. به همین خاطر بعیده که کسی گیمر بازی های ویدئویی باشه و با بازی های سبک جهان باز یا Open World آشنایی نداشته باشه. چون تو این سبک از بازی، به گیمر آزادی عمل فوق العاده ای داده می شه که به راحتی می تونه تو دنیای مجازی حرکت کنه و به جاهای مختلف سر بزنه.
بازی های جهان باز کاملا در نقطه ی مقابل بازیهای دارای داستان و ساختار قرار می گیرن و به خاطر آزادی قابل توجهی که در انتخاب چگونگی زمان و انجام اهداف به کاربر میدن، بسیار محبوب و پرطرفدارن.
اولین بازی ارائه شده تو این سبک، بازی Jet Rocket در سال 1970 بود که برای آرکیدهای سگا شناخته می شد. تو این بازی برای اولین بار به کاربر اجازه داده میشد تا به هر جای نقشه که دلش می خواد، حرکت کنه. چند سال بعد با معرفی بازی Dungeons and Dragons نوع جدیدی از بازی پیش روی گیمرها قرار گرفت که بازیکنا رو در جریان یه داستان غیر خطی قرار می داد و بهشون اجازه داده میشد تا داستان خودشون رو خلق کنن. به همین خاطر کاربر آزاد بود تا اونجور که دوست داره در مسیر داستان، پیشرفت کنه و به نوعی به داستان جهت ببخشه.
ولی همه آنچه که گیمرها تا به آن روز تجربه کرده بودن در برابر بازی جذاب و فوق العاده ی" Zelda " هم چون قطره ای در دریا به شمار میاد. معرفی این بازی در واقع انقلابی در حوزه بازیهای دیجیتال و رایانه ایه که تاثیر منحصر بفردی در طراحی بازی های جهان باز داشته و از نظر بسیاری از کارشناسان این حوزه، این بازی اولین بازی جهان باز در دنیای بازی های ویدیوییه. چرا که آزادی عملی که در بازی Zelda به بازیکن برای گشت و گذار در فضای بازی داده میشه، پیش از این در هیچ بازی ویدئویی مشاهده نشده. این روند تا سال 1991 ادامه داشت و بازی های زیادی مثل Wasteland، Robin Hood ، Mercenary و ... در این ژانر معرفی شدن که با ترکیب گرافیک سه بعدی سنگ بنای بازی های جهان باز سه بعدی را گذاشتن.
با معرفی بازی هانتر، انقلاب بعدی در عرصه ی طراحی بازیهای ویدئویی رخ داد. این بازی که از چندین جزیره تشکیل میشد، گیمرها ماموریت گشت و گذار و حل معماها را به عهده داشتن، استفاده از دوربین سوم شخص و مولفه هایی مثل ماشین سواری، تیر اندازی با اسلحه های مختلف و ... از ویژگیهای خیره کننده ای بود که جهان بازی را با یک دگرگونی اساسی و حرفه ای روبرو کرد. به خاطر جذابیت بی نظیر بازی هانتر، از نظر خیلی از گیمرها این بازی پدر معنوی بازی های جهان باز به شما میاد.
در قرن بیستم بازیهایی مثل GTA، Yakuzaو Fallout که از سبک و ژانر جذابی برخوردار بودن، بیشترین و مهم ترین تاثیر را بر روی ساخت بازی داشتن و تونستن لحظات بی نظیر و منحصر بفردی رو برای گیمرها بسازن.
به طور کلی بازی های جهان باز از یک سری ویژگی های خاص و منحصر بفردی برخوردارن که اونها رو از بازیهای دیگه متمایز و جذابتر می کنه. تو این بازیها توجه به جزئیات بسیار فاکتور مهمیه و تمرکز طراحان علاوه بر مراحل بازی، به فعالیت های جانبی و مراحل فرعی بازی هم هست. البته برای بالابردن کیفیت طراحی و شخصیت پردازی در مراحل جانبی، لازمه که دنیایی که کاربر بهش وارد میشه بسیار عریض و وسیع باشه و از بخش ها و نواحی مختلفی از نظر شکل ظاهری بهره مند باشه، این زیبایی بصری که از طریق خانه ها، ساختمان ها، دشمنان، شرایط آب و هوایی و ... ایجاد میشه، می تونه برای کاربر جذابیت فوق العاده ای بوجود بیاره.
به همین خاطر تو بعضی از این بازیا، طراحان به جای استفاده از یک جهان یکپارچه از چند قلمرو و شهر استفاده می کنن و با تنوع بخشیدن به محدوده ها تلاش می کنن تا جذابیت و هیجان بازی رو بالا ببرن. با این وجود اگر طراحی از کیفیت مطلوب برخوردار نباشه، همه چیز مصنوعی و غیر واقعی جلوه می کنه و تاثیر مثبتی بر بازیکن نمیذاره. در کنار چنین ویژگی های خاص و منحصر بفردی، بازی های جهان باز با محدودیت هایی مثل دیوار های نامرئی و یا مناطقی که گیمر اجازه رفتن به آنها را نداره، مواجه هستن که می تونه جذابیت بازی رو کم کنه.
تبدیل یک بازی خصوصا یک بازی محبوب و پرطرفدار از حالت ویدئو و مجازی به دنیای واقعی همواره از رویاهای طراحان بازی به شمار میاد، ولی باید بپذیریم که تحقق این رویا همیشه در جهان واقعیت امکان پذیر نیست. در بعضی موارد هم با وجود تلاش بسیار زیاد تیم طراحی و گروه اجرای دکور، بازی ساخته شده اصلا تاثیر گذاری مد نظر رو نداره و نمی تونه رضایت خاطر بازیکنان را فراهم کنه. به خاطر ریسک بالای این کار، بسیاری از طراحان بازی از انجام چنین کاری سرباز می زنن و ترجیح میدن کارنامه کاری خود را با چنین مخاطراتی مواجه نکنن.
در این بین برای اولین بار در ایران، مجموعه اتاق فرار انیگما بعد از افتتاح اتاق فرار برج میلاد بعنوان شعبه اول و اتاق فرار کرج، با دقت و بررسی فراوان در حوزه بازی های جهان باز، اتاق فرار دلاک رو مطابق این سبک طراحی کرد که اگر گیمر حرفه ای هستین و از این سبک بازی ها لذت می برین، پیشنهاد می کنم این بازی رو از دست ندین.
لوکیشن اتاق فرار دلاک کرج-کمالشهر هست. در حمامی قدیمی به مساحت هزار متر مربعه که با یه سناریوی قوی بسیار جذاب و سرگرم کننده میزبان شماست. فضای بسیار بزرگ این حمام به راحتی امکان گشت و گذار رو برای بازیکنا فراهم می کنه و به نوعی مثل بازیهای جهان باز فرصت اکتشاف رو به بازیکنا میده. هر چند که در طراحی این اتاق فرار، سرگرم کننده بودن بازی یکی از نکات مهم مورد توجه طراحان و اجرا کنندگان مجموعه بود، ولی هرگز برای رسیدن به این مهم از توجه به جزئیات و نکات مهمی که تاثیر گذاری فضا رو بیشتر می کنه، غافل نبودن.
نتیجه تلاش تیم حرفه ای مجموعه ی انیگما، بازی نوآورانه در محیطی منحصر بفرد و خاصه که نه تنها بازیکنان را برای مدت ها سرگرم می کنه بلکه فرصتیه برای ماجراجویی و سفر به دورانی که داستان های زیادی در موردشون از زبان مادربزرگها و پدر بزرگها شنیدیم.
فضا و دکوراسیون اتاق فرار دلاک تنها نکته ی برجسته این اتاق فرار نیست و خط داستانی قوی و موسیقی خاصش، تجربه ای کم نظیر از یه بازی فوق العاده رو به ارمغان میاره. این بازی که مصداق کامل نوآوری در ساخت اتاق فرار ترسناک به شمار میاد از جمله کارهاییه که بسیار مورد توجه حرفه ایهای این حوزه قرار گرفته.
یک دست بودن همه المان ها و فاکتورهای بازی مثل 3ساعته بودن در این اتاق فرار انقدر پر رنگ و قویه که باعث شده این اتاق فرار به یه شاهکار در نوع خودش بدل باشه، به همین خاطر پیشنهاد می کنم برای داشتن یه روز بی نظیر و هیجان انگیز با دوستاتون، این اتاق فرار منحصر بفرد رو از دست ندین.