به دلایل مختلف گاهی مواقع لازم است، بخشی از بتن به کار گرفته شده در سازه ها، کنده و مورد آزمایش قرار گیرد. به این عمل، کرگیری گفته می شود. در کرگیری فاکتورهای مختلفی مورد ارزیابی قرار می گیرند. این کار به وسیله ی دستگاه های مخصوص انجام می شود. در ادامه به توضیح بیشتری پیرامون آن خواهیم پرداخت.
آشنایی با فرایند کرگیری بتن
کرگیری بتن (core به معنی هسته) یک فرایند آزمایشی و نمونه گیری است. که در طی آن، بخشی از بتن تقویت شده یا بتن معمولی، به شکل استوانه ای برش داده می شود. ممکن است به منظور اهداف مختلفی همچون سیم کشی، عبور لوله و بررسی کیفیت بتن، برش و آزمایش انجام شود. در واقع از طریق کرگیری بتن که به آن آزمایش مغزه گیری نیز می گویند؛ می توان پارامترهای کیفی بتن همچون مقاومت فشاری مقطع، تراکم آرماتورها و غیره را بررسی کرد.
با اهداف کرگیری بتن بیشتر آشنا شوید
هر پروژه ای که از سازه های بتنی استفاده کرده است. احتمالا به کرگیری بتن نیاز پیدا می کند. به عنوان مثال برای سیم کشی ها و عبور خطوط تلفن، لوله کشی ها، تعبیه سیستم اطفاء حریق که با استفاده از آتش بند صورت می گیرد، انجام آزمایش روی بتن به منظور پی بردن به کیفیت آن، پی بردن به ترک ها در سازه، بررسی میزان نفوذ آب یا گاز در بتن، بررسی عمق کربناتی شدن بتن و ... نیاز به ایجاد حفره هایی درون بتن است. این کار توسط دستگاه کرگیری انجام می گیرد.
همچنین کرگیری قبل و بعد از بتن ریزی نیز انجام می گیرد، تا از کیفیت و مقاومت فشاری، کششی، خمش بتن و ... اطمینان حاصل شود.
آیا انجام کرگیری برای ما به صرفه است؟
مانند هر روش دیگری، کرگیری نیز مزایا و معایبی دارد که به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
امکان مطالعه روی ساختار بتن به منظور اهداف گوناگون فراهم می شود.
به کمک دستگاه کرگیری، می توان نمونه هایی با اندازه و قطرهای مختلف تهیه کرد.
به وسیله ی تست کرگیری می توان به شناسایی ترک ها، نفوذ آب و گاز، طرح اختلاط و غیره پی برد.
با معایب کرگیری هم می بایست آشنا باشید. در ادامه آن ها را توضیح داده ایم:
فرایند کرگیری یا مغزه گیری بتن، زمانگیر است. چرا که بتن بعد از خشک شدن سخت می شود.
حداکثر طول نمونه های بتنی، که به وسیله ی دستگاه، قابل برداشت است، سه متر می باشد. اگر به طول بیشتری نیاز دارید باید از روش های دیگر که پرهزینه هستند، استفاده کنید.
مته های دستگاه، به دلیل سخت بودن بتن، دچار آسیب و فرسایش می شوند. بنابراین باید تعویض شوند.
فرایند تست کرگیری چگونه انجام می شود؟
برای تست کرگیری باید از دریل های مخصوص به منظور برش بتن، استفاده کرد. این دستگاه ها در انواع مختلف بادی، الکتریکی و هیدرولیکی ساخته می شوند. همچنین با توجه به علت مغزه گیری، قطر سوراخ ایجاد شده در بتن متغیر خواهد بود.
لازم است بدانید که، به دلیل سخت بودن بتن، در دستگاه های کرگیری از الماس استفاده می کنند. البته به دلیل هزینه ی بالای آن، تمام دستگاه از الماس نبوده و تنها در قسمت انتهایی آن از الماس استفاده می شود و سایر بخش ها از فولاد ساخته شده اند.
هنگام کار با دستگاه کرگیری، اصطحلاک و گرمای زیادی تولید می شود که باید برطرف شوند. در غیر این صورت، به مته و موتور دستگاه، فشار زیادی تحمیل می شود که باعث کاهش عمر آن ها می گردد. به عنوان مثال برای خنک کردن دستگاه و جلوگیری از گرد و خاک، از آب استفاده می کنند.
با توجه به نیاز و کاربرد، از دستگاه ها در اندازه و قدرت های مختلفی استفاده می کنند. این دستگاه ها در انواع دستی یا سایز بزرگ به صورتی که برای حمل نیاز به ماشین های مخصوص دارند، ساخته می شوند.
دریل های مدرن، مغزه گیری را بسیار آسان تر از قبل کرده اند. این دستگاه ها بعد از تنظیمات ساده، روی محل مورد نظر نصب می شوند و با حرکت 360 درجه ای که دارند، یک سوراخ استوانه ای ایجاد می کنند. دستگاه ها می توانند استوانه هایی با قطرهای مختلف از 10 میلی متر تا 180 سانتی متر ایجاد کنند.
نحوه کرگیری بتن
در ابتدا محل مورد نظر، به وسیله ی رنگ علامت گذاری می شود. سپس با توجه به عمودی و افقی بودن سطح، با دریل دستی چندین سوراخ روی کف یا دیوار، به دلیل محکم کردن پایه های دستگاه ایجاد می شود. البته لازم است بدانید که برخی از دستگاه ها دارای پایه هایی هستند که دستگاه را محکم روی سطح زیرین نگه می دارند. بعد از قرار گرفتن پایه ها، موتور و دستگاه اصلی روی آن سوار می شود و عملیات کرگیری بتن آغاز می گردد. شایان ذکر است که برای کرگیری می توان از چسب هیلتی نیز استفاده کرد.
در حین کار، از آب برای خنک کردن دستگاه استفاده می کنند. بعد از اتمام کار نیز، پس از خاموش کردن دستگاه، مغزه بیرون آورده می شود. نکته ای که هنگام بیرون آوردن مغزه باید به آن توجه کنید، این است که، اگر عمق حفاری کمتر از ضخامت سطح مورد نظر باشد، باید مغزه را به وسیله ی ابزارهای مخصوص، از دستگاه خارج کرد.
در پایان این مقاله به عنوان حسن ختام قصد معرفی مجموعه ای را داریم که تمامی خدمات مربوط به مقاوم سازی سازه های بتنی از جمله تمامی خدماتی که در این مقاله به آن اشاره شد را دارند. مجموعه بی بی تی سازه یکی از شرکت های خوب ایرانی است که در این حوزه فعالیت می کند. امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و با ارتباط گرفتن با مجموعه بی بی تی سازه کار های عمرانی خود را بسیار موفق تر از قبل جلو ببرید.