در گذشته بیمه بیشتر در زمینه جبران خسارات حاصل از سیل و زلزله، جبران آسیب های مالی مانند غرق شدن کشتی و یا بیمه های بهداشتی فعالیت داشت. اما با گذر زمان و پیشرفت جوامع بیمه ها نیز پوشش های خود را گسترش دادند و امروزه در زمینه های متعددی مانند بازنشستگی هم فعالیت های گوناگونی دارند. نخستین شرکت بیمه در سال 1667 میلادی توسط آمریکایی ها برای جبران خسارتی که از آتش سوزی لندن حاصل شده بود بنیان گذاری شد اما دوام چندانی نداشت و تنها 5 سال به فعالیت خود ادامه داد. پس از آن افراد دیگری در این زمینه ورود کرده و به پایه گذاری شرکت های بیمه متعددی دست زدند. و در نهایت امروز در هر کشوری چندین شرکت بیمه برای سرمایه گذاری در زمینه های متعدد وجود دارند.
در بازه زمانی بین سال های 1329 تا 1343 شمسی شرکت های خصوصی بیمه پا به عرصه گذاشتند و کار خود را به شکل رسمی آغاز کردند.
آشنایی با انواع بیمه های تامین اجتماعی
سازمان تامین اجتماعی با تحت پوشش قرار دادن نیروهای کار جامعه بخش زیادی از مخارج درمان، مستمری بازنشستگی، هزینههای کفن و دفن مستمری از کار افتادگی، بیمه بیکاری و… به بیمهشدگان پرداخت میکند.
البته بیمه تامین اجتماعی انواع متفاوتی دارد که هر کدام از انواع آن با توجه به شرایط هر فرد میتواند برای وی مناسب باشد. در ادامه به بررسی انواعبیمه های تامین اجتماعی میپردازیم.
سازمان بیمه تامین اجتماعی قوانین متفاوتی دارد. یکی از مهمترینِ این قوانین که طبق قوانین اداره کار اجرا میشود؛ تمامی کارفرمایان را موظف به تحت پوشش قرار دادن کارمندان و کارگرانشان کرده است.
این نوع از انواع بیمه های تامین اجتماعی، بیمه اجباری نام دارد و مناسب کارمندان و کارگرانی است که قصد دارند در زمان از کارافتادگی، بازنشستگی و یا حتی در زمان بیکاری غیرارادی از مزایای این بیمهنامه استفاده کنند. حق بیمه این نوع بیمهنامه ۳۰ درصد از کل حقوق فرد محاسبه میشود که ۷ درصد خود فرد و ۲۳ درصد آن توسط کارفرما پرداخت میشود.
بیمه خویش فرما چیست؟
برای اینکه با تفاوت بیمه کارفرما و خویش فرما بیشتر آشنا شوید بهتر است ابتدا در رابطه با هر کدام از این دو نوع بیمه تامین اجتماعی اطلاعات کافی داشته باشید.
کسانی که تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند و متقاضی بیمه تامین اجتماعی هستند میتوانند با مراجعه به نمایندگیهای سازمان تامین اجتماعی در شهرستان خود با انعقاد قراردادی بیمه اختیاری را برای خود خریداری کنند.
برای درک بهتر تفاوت بیمه کارفرما و خویش فرما بهتر است توضیحاتی در رابطه با این بیمه نامه بدانید. برای خرید بیمه اختیاری حتما باید در متن وکالتنامه قید شود که این بیمه اختیاری است و فرد موظف به پرداخت حق بیمه در زمان مقرر شده میباشد.
زمانی که بیمهشدگان اختیاری در کارگاه و یا مجموعهای مشغول به کار شوند و تحت پوشش بیمه اجباری قرار بگیرند موظفند این موضوع را کتبا به اطلاع سازمان تامین اجتماعی برسانند و اقدامات لازم جهت قطع بیمه اختیاری را انجام دهند. در غیر اینصورت حق بیمههای دریافتی بعد از کسر هزینههای اداری مسترد میشود و سابقه بیمه حذف میگردد.
مزایای بیمه بازنشستگی زنان خانه دار
خانم خانه داری که دارای بیمه بازنشستگی زنان خانه دار است می تواند بیمه از کار افتادگی دریافت کند .همچنین اگر حق بیمه درمانی را پرداخت کند می تواند از دفترچه درمانی بیمه بازنشستگی خود استفاده کند واین نکته حائز اهمیت است که زنانی که از بیمه بازنشستگی زنان خانه دار استفاره می کنند، از یک سری خدمات بیمه تامین اجتماعی از قبیل کمک هزینه ازدواج، هزینه روزهای بیماری و بارداری و.یک سری خدمات کوتاه مدت دیگر منع می شوند.
دریافت مستمری در بیمه بازنشستگی زنان خانه دار
زنان خانه دار بازنشسته شده، حقوق مستمری دریافت می کنند به این صورت که اگر ۲۰سال حق بیمه را پرداخت کرده باشند، با پا گذاشتن در سنین بالاتر از۵۵ سالگی بازنشسته شده و حقوق دریافت می کنند.قطعا چنین شرایطی برای هر زن خانه داری بسیار پر اهمیت بوده و باید سعی شود که تمام زنان خانه دار با این بیمه آشنا شوند.
بیمه دانشجویی تامین اجتماعی چیست؟
برخی از بیمههای دانشجویی، دانشجویان را فقط در برابر حوادث بیمه میکند و پوششهای بیمهای بسیار محدودی دارند اما بیمه دانشجویی تامین اجتماعی تفاوتهای بسیاری با انواع دیگر این بیمه نامهها دارد. مهمترین تفاوت بیمه دانشجویی تامین اجتماعی با دیگر بیمهنامههای موجود در بازار این است که دانشجویان گرامی علاوه بر برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی از سابقه بازنشستگی و خدمات بیمه بیکاری نیز بهرهمند میشوند.
لازم به ذکر است که بیمه دانشجویی تامین اجتماعی خدمات نقص عضو را ارائه نمیدهد. به این ترتیب اگر قصد دارید به عنوان یک دانشجو علاوه بر بهرهمندی از مزایای درمانی تامین اجتماعی، سابقه بازنشستگی نیز برای خود ایجاد کنید بیمه دانشجویی تامین اجتماعی گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
بیمه تکمیلی شرکتی چیست؟
یکی از مهمترین انواع بیمههای تکمیلی گروهی بیمه تکمیلی شرکتی است. با خریداری این بیمهنامه دغدغه بسیاری از شرکتها و واحدهای صنعتی کوچک و بزرگ جهت تامین نیازهای درمانی کارمندان برطرف میشود. با خریداری این نوع بیمه نامه شرکتها و گروههایی که متشکل از ۱۵ نفر هستند میتوانند جهت بهره برداری از خدمات درمانی برای خرید این بیمه نامه اقدام نمایند. این بیمه نامه پوششهای درمانی متنوعی دارد که کاملاً برطرف کننده نیازهای درمانی کارمندان یک سازمان و یا شرکت میباشد. در حال حاضر شرکتهای بیمه مختلفی بیمه تکمیلی گروهی را ارائه میدهند. بیمه گذاران میتوانند با بررسی شرایط و انجام اقدامات لازم این بیمه نامه را خریداری کنند. در ادامه به بررسی شرایط بیمه تکمیلی گروهی میپردازیم.
مزایای بیمه تکمیلی شرکتی برای کارکنان شرکتها
بیمه تکمیلی شرکتی مزایای گوناگونی برای کارکنان شرکتها فراهم کرده است. با توجه به درخواست افراد، پوششهای درمانی متنوعی در این بیمه نامه وجود دارد. به طور کلی از مهمترین مزایای بیمه تکمیلی شرکتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برخورداری از پوششهای درمانی مختلف
برخورداری از خدمات و پوششهای متنوع بیمهای بدون سقف برای گروههایی که تعداد اعضای آن بالا است
امکان پرداخت حق بیمه به صورت اقساط ماه به ماه و یا به صورت کسر از حقوق
امکان تحت پوشش قرار دادن همسر، فرزندان و سایر افراد تحت تکفل بیمه شده اصلی( لازم به ذکر است برای فرزندان پسر تا سن ۲۲ سالگی به همراه ارائه گواهی اشتغال به تحصیل شرط است. همچنین دانشجویان پزشکی پسر با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل تا سن ۲۶ سالگی تحت پوشش این بیمه قرار میگیرند. برای فرزندان دختر نیز تا زمان ازدواج امکان بهرهمندی از مزایای این بیمه نامه فراهم شده است).
امکان خریداری بیمه تکمیلی شرکتی برای شرکتها و سازمان هایی که تعداد اعضای آن کمتر از ۵۰ نفر است نیز وجود دارد.
بیمه عمر و بیمه زندگی یکی از انواع بیمه های معتبر برای سرمایه گذاری فرزندان می باشند.
بیمه تکمیلی انفرادی
اغلب شرکتهای بیمه اقدام به ارائه بیمه درمان تکمیلی انفرادی میکنند. تفاوت اصلی بیمه درمان تکمیلی انفرادی با بیمه درمان تکمیلی خانواده در این است که خدمات پوششهای بیمه درمان تکمیلی خانواده نسبت به بیمه درمان تکمیلی انفرادی کمتر است. اما در بیمه درمان تکمیلی انفرادی این اتفاق نمیافتد و پوششهای زیادتری به بیمه گذاران ارائه میدهد. حتی در بعضی از شرکتهای بیمه، داشتن بیمه پایه برای دریافت بیمه تکمیلی نیز لزومی ندارد. یعنی حتی اگر بیمه تامین اجتماعی و خدمات درمانی نداشته باشید هم میتوانید بیمه تکمیلی خریداری کنید.
بیمه تکمیلی خانواده
امروزه علاوهبر خرید بیمه تکمیلی به شکل گروهی و انفرادی، امکان خریداری بیمه تکمیلی خانواده هم فراهم شده است. در این نوع بیمه لازم نیست بیمه تامین اجتماعی افراد متقاضی از یک جا رد شده باشد و همچنین تعداد افراد متقاضی برای این بیمه هم اهمیت ندارد. اما حق بیمه در بیمه تکمیلی خانواده کمی بالاتر از بیمه درمان تکمیلی گروهی است و پوششهای آن هم کمتر از بیمه تکمیلی گروهی است. بنابراین خرید گروهی بیمه تکمیلی بهتر و بهصرفهتر از خرید بیمه تکمیلی خانواده است.
میزان پوشش بیمه تکمیلی زایمان
همانطور که در بالا اشاره شد، بیمه تکمیلی دارای سه دسته کلی بیمه تکمیلی انفرادی، گروهی و خانواده است. هر یک از طرحهای بیمه تکمیلی، پوشش ها، سقف تعهدات و حق بیمه متفاوتی دارند.
میزان پوشش زایمان بیمه تکمیلی حداقل یک میلیون تومان و حداکثر پنج میلیون تومان است. میزان پوشش زایمان بیمههای تکمیلی شرکت بیمههای مختلف، بین این حداقل و حداکثر پوشش زایمان متغیر و متفاوت است.
هزینههای درمان نازایی و ناباروری در چه بیمهای قابل جبران است؟
هزینههای نازایی و ناباروری در هیچ بیمهای قابل جبران نیست و شامل پوشش زایمان در بیمه تکمیلی نمیشود. شما با داشتن بیمه تکمیلی فقط تحت پوشش خدمات مربوط به زایمان قرار میگیرید و شرکت بیمه هزینههای زایمان شما را پرداخت میکند نه خدمات مربوط به درمان نازایی.
شما میتوانید برای جبران هزینههای درمان نازایی و ناباروری از بیمهای تحت عنوان بیمه تولد استفاده کنید.
بیمه مستمری مادام العمر به شرط حیاط
در بالا نام این نوع بیمه را آوردیم اما برای این که برای شما در رابطه با آن سوالی پیش نیاید ترجیح دادیم که بیمه مستمری مادام العمر به شرط حیاط را توضیح دهیم و پس از آن نیز بیمه مستمری مدت معین به شرط حیاط را توضیح خواهیم داد.
در این نوع بیمه اگر بیمه گذار به طور یکجا حق بیمه را پرداخت کند بلافاصله، شرکت بیمه گر وظیفه دارد که شروع به پرداخت مستمری وی کند و تا زمانی که آن شخص زنده باشد مستمری دریافت میکند.
بیمه مستمری مدت معین به شرط حیاط
در این نوع بیمه نیز اگر بیمه گذار حق بیمه را به طور یکجا پرداخت کند، شرکت بیمه موظف است بعد از پایان ماه جاری، مستمری فرد را پرداخت کند و تا زمان تعیین شده به شرط این که آن فرد زنده باشد این پرداخت را ادامه دهد.
بازنشستگی صندوقهای بیمه
صندوق های بیمه مانند صندوق تامین اجتماعی، صندوق کشاورزی و روستایی و عشایری و یا صندوق خدمات کشوری این نوع از بیمه را ارئه میدهند و تمام افراد از گروههای مختلف مانند کارمندان، زنان خانه دار، افراد دارای شغل آزاد، کارگران و غیره میتوانند از این بیمه استفاده کنند. این نوع از انواع بیمه بازنشستگی به این صورت است که فرد باید به مدت سی سال، به صورت ماهانه مقدار پولی را به شرکت بیمه پرداخت کند که این کار میتواند مستقیما توسط فرد صورت بگیرد و یا توسط کارفرما، شرکت و یا دولت پرداخت میشود و از حقوق فرد کم میکنند و در دوره بازنشستگی فرد میتواند از مزایا آن استفاده کند. اگر زن به سن 55 سالگی و مرد به سن 60 سالگی برسد و سابقه کار او 30 سال نباشد میتواند درخواست بازنشستگی بدهد اما حقوق او متناسب با سالهایی که حق بیمه را پرداخت کرده است محاسبه میشود که مقدار کمتری میباشد. البته باید به این نکته توجه کنید که این نوع از انواع بیمه بازنشستگی ، فقط برای تامین کردن زندگی در حد نیازهای اولیه است و در صورت نیاز به خدمات بیشتر، میتوانید از نوع دوم بیمه بازنشستگی استفاده کنید که در ادامه آنرا بررسی خواهیم کرد.
بیمه بازنشستگی در بیمههای عمر
شما میتوانید متناسب با سطح زندگی خود و هزینهای که قرار است در زمان بازنشستگی خود داشته باشید، این نوع از انواع بیمه بازنشستگی را انتخاب کنید. در این نوع بیمه، شما میتوانید خدماتی را که میخواهید در آینده و زمان بازنشستگی خود به آن نیاز دارید انتخاب کنید و سپس متناسب با خدمات، حق بیمه را پرداخت کنید. حق بیمه در این مورد میتواند به صورت یکجا صورت بگیرد و یا ماهانه این کار انجام شود. از ویژگیهای این نوع بیمه این است که در صورت فوت شما، بیمه موظف است تا این سرمایه را به وارثین و یا ذی نفعان شما پرداخت کند. این نوع از بیمه هزینه درمان انواع بیماریها و همچنین بیماریهای خاص، از کار افتادگی و غیره را پوشش میدهد که نسبت به بیمه بازنشستگی صندوقهای بیمه، دارای خدمات بیشتری است. شما اگر دارای بیمه بازنشستگی صندوقهای بیمه نیستید میتوانید از پوشش بیمه بازنشستگی در بیمههای عمر استفاده کنید تا با خیالی آسوده به پیش واز بازنشستگی بروید و از آن لذت ببرید.