تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829684859




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جایگاه کتاب و کتابخوانی در ایران در قدیم، چگونه بود؟ - ایسنا


واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا:
جایگاه کتاب و کتابخوانی در ایران در قدیم، چگونه بود؟
ایسنا/قزوین ابوریحان بیرونی در «آثار الباقیه» و ابن ندیم در «الفهرست» از اتفاقی گزارش می‌کنند که در نزدیکی اصفهان و روستای سارویه، رخ‌داده و طی آن بخشی از یک سقف فرو ریخته و راهرویی هویدا شده که در انتهای آن کتاب‌خانه‌ای عظیم وجود داشته است. کتاب‌هایی با قدمت بسیار که بر روی پوست نگاشته شده بود. در گزارش ارائه‌شده چنین آمده که این کتاب‌ها به زبان‌های بسیار کهن و قدیمی نوشته‌شده است و طبق نقل‌قولی که از ابوریحان و ابن ندیم آمده، این کتاب‌ها متعلق به دوره تهمورث بوده است.

در اینجا به آمیختگی تاریخ و اسطوره در علوم کهن کاری ندارم و به روایت این دو نقل‌قول بسنده می‌کنم.

این امر نشان‌دهنده آن است که ایرانی‌ها بسیار به حفظ علوم و ثبت آن در کتاب‌ها علاقه داشتند و با جستجوی بهترین شیوه‌ها برای ماندگار شدن کتب، شرایط و مکان‌های نگه‌داری آن را از نظر آب‌وهوا و رطوبت مورد بررسی قرار می‌دادند.

نظیر چنین کارها و اقداماتی که در آن زمان توسط ایرانی‌ها مورد پیگیری بود و بر رعایت آن تأکید می‌کردند، امروزه در کتاب‌خانه‌های استاندارد جهان نیز انجام می‌شود.

و یا در زمان‌های دور در کتابخانه‌های ایران، کتاب‌هایی به زبان‌های مختلف وجود داشته که ابن ندیم به موردی اشاره می‌کند، از آثاری به زبان یونانی که دانشمندی به نام حیان آن را ترجمه کرده و آشکار شده که در این کتاب‌ها حق‌الزحمه سربازانی که در آن منطقه به کار نگهبانی مشغول بوده‌اند ثبت‌شده است.

در گزارش دیگری چنین آمده که یزدگرد در زمان فرار به مرو، کتاب‌خانه‌ای عظیمی که تهیه‌کرده بود را با خود همراه داشت و شهر به شهر این کتاب‌ها را با خود می‌برد.

یاقوت حموی در معجم البلدان می‌گوید در مرو 10 کتاب‌خانه وجود دارد که در هرکدام از آن‌ها بالغ بر 12 هزار جلد کتاب وجود دارد. جالب این است که این کتاب‌ها در زمانی نوشته و تهیه می‌شد که تهیه کتاب فرآیندی طولانی از کاغذسازی، ورّاقی، جلدسازی، صحافی و استنساخ و... داشت و بسیار دشوار و سخت بود.
قزوینی‌ها در قرن چهارم همان‌گونه که رافعی در التدوین دراین‌باره گزارش می‌کند در باب بنی شیبه مسجدالحرام در مکه، کتاب‌خانه‌ای را دایر و وقف کرده بودند.

این نکات نشان می‌دهد که کتاب چه میزان با زندگی ایرانی‌ها آمیخته‌شده و به آن اهمیت داده می‌شد.

برای رسیدن به این خواسته مقام معظم رهبری که می‌فرماید «باید تمدن سازی انجام شود»، ضروری است توجه داشته باشیم که تمدن در بستری از کتاب و فرهنگ و با خواندن و دانایی اتفاق خواهد افتاد. اگر کتاب‌خانه‌ها در روزگار کنونی رونق پیدا کنند تمدن هم شکوفا خواهد شد.

کتابداری در سنت‌های فرهنگی ما شغل بسیار مهمی بوده و تنها به دانشمندان درجه اول واگذار می‌شده; به‌عنوان مثال: رئیس کتاب‌خانه الموت خواجه‌نصیرالدین طوسی، رئیس کتاب‌خانه نظامیه بغداد خطیب تبریزی و یا ابراهیم میرزا برادرزاده شاه‌طهماسب رئیس کتابخانه دارالسلطنه قزوین در زمان طهماسبی که از هنرمندان بزرگ است، بوده‌اند.

هم‌چنین زمانی که مسعود سعد که از امیران و فرماندهان بنام بود، به مسئولیت کتابداری کتاب‌خانه ابراهیم غزنوی، می‌رسد با صراحت اعلام می‌کند با این پست و سمت، بر تمام امرا و فرماندهان که قبلاً از همکاران من بوده‌اند شرافت و افتخار دارم.

این موارد نشان از این دارد که کتابداران در گذشته از میان انسان‌های برجسته‌ای انتخاب می‌شدند.

اگر امروز کتابداران ما از شغل خود به مظلومیت نام می‌برند یا کتابخانه‌های ما اوضاع نابسامانی دارند و سرانه مطالعه در کشور این‌قدر پایین است باید پرسید با این وضعیت به آن شکوفایی فرهنگی خواهیم رسید یا خیر؟ یادداشت از: محمدعلی حضرتی‌ها، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان قزوین انتهای پیام



سه‌شنبه / ۲ آذر ۱۳۹۵ / ۱۰:۳۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن