واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: ترامپ شود سبب خیر اگر خدا خواهد
احتمال کاهش ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکهای صادرات نفت یکی از معدود اهرمهای فشار دولت آمریکا با خروج از برجام به ایران است که اگر مثبت فکر کنیم آن را به فال نیک میگیریم و شاید قرار است اتکای بیش از ۱۰۰ ساله اقتصاد کشور به یک محصول را از این طریق کاهش دهیم.
آفتابنیوز : رصد اخبار امروز ایران و جهان نشان میدهد اوضاع سیاسی و اقتصادی ایران در جهان طی ۳۴ ماه اخیر پس از اجرای برجام مقداری تقویت شده است. اینکه امروز مشتری جدید نفتی برای ایران پیدا شد و گزینه احتمالی به جای توتال در صف انتظار پارس جنوبی قرار گرفت نشان میدهد دست رییسجمهور آمریکا در وضع تحریمها چندان پر نیست. جدا از آنکه اغلب کشورهای جهان و اتحادیه اروپا رفتار ترامپ را مذموم دانستند، از نظر حقوقی نیز ترامپ حتی نتوانست به بند موسوم به بازگشت سریع تحریمها در قطعنامه ۲۲۳۱ استناد کند.
چین در کمین لغزش توتال در ایران
شرکتهای جایگزین آمادگی دارند در قراردادهای اقتصادی و تجاری در صورت رفتن اروپاییها جای آنها را بگیرند. همین امروز اعلام شد شرکت CNPC چین برای پر کردن جای توتال در پارس جنوبی آماده است؛ هرچند هنوز توتال تصمیم خود را مبنی بر ماندن یا رفتن اعلام نکرده و با توجه به هزینه ۹۰ میلیون دلاری که تا کنون متحمل شده بعید است برود.
فرانسه: تحریمهای آمریکا را پس میزنیم
از دیگر اخبار امیدوارکننده اقتصادی امروز این بود که فرانسه اعلام کرد تحریمهای آمریکا را پس میزند. برونو لومر ـ وزیر دارایی فرانسه خواستار اعمال معیارهای اروپایی برای بهبود حکمرانی اقتصادی اتحادیه اروپا در بلند مدت شد. ژان ایو لودریان- وزیر خارجه فرانسه- نیز در مصاحبه با " لو پاریزین" گفت: به آمریکاییها گفتهایم این به خودشان مربوط است که چه تحریم هایی وضع کنند ولی ما خارج از حد و حدود بودن تحریم ها را غیر قابل قبول می دانیم.
نفت ایران هم خریدار جدید پیدا کرد
هنوز چهار روز از تصمیم عجیب ترامپ نگذشته که اثرات غیرمنطقی بودن آن خود را نشان میدهد و میتواند حامل این پیام باشد که وضع ما با قبل از امضای برجام کاملا متفاوت است و دست بالا را داریم. پس از آنکه دبیرکل سازمان ملل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سران کلیه کشورهای اروپایی نسبت به ادامه برجام تاکید کردند، فضای تجارت بینالملل نیز نسبت به خروج آمریکا از برجام بیتفاوت است. امروز اعلام شد پالایشگاه دولتی ENAP شیلی در یک اقدام کم سابقه، ۱۴۰ هزار تن نفت خام ایران را برای بارگیری در ماه مه خریداری کرده است.
گفته میشود تا شش ماه آینده که تحریمهای آمریکا آغاز شود احتمالا صادرات نفت ایران ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه کاهش مییابد. شاید عدو سبب خیر شود و ما یک بار برای همیشه اقتصاد خود را از اعتیاد به نفت نجات دهیم. از سوی دیگر تقاضا برای نفت ایران در چین و هند حتی در صورت وضع تحریمها احتمالا بسیار قوی خواهد ماند اما پالایشگاهها در اروپا، کره جنوبی و ژاپن احتمالا محتاطانه عمل خواهند کرد.
ایرباس شاید بماند
ایرباس و بویینگ قرار بود به ترتیب ۱۰۰ و ۸۰ هواپیما را طی ۱۰ سال به ایران بفروشند که تا کنون ۱۱ هواپیما وارد ناوگان هوایی ایران شده است. گفته میشود بویینگ که یک شرکت آمریکایی است از دور خارج شده اما ایرباس که یک شرکت فرانسوی است اگر بتواند قطعات تولیدی خود را به کمتر از ۱۰ درصد در خاک آمریکا برساند میتواند تحریم آمریکا را دور بزند و از مزایای فروش ۱۰۰ فروند هواپیما به ایران برخوردار شود. هرچند این طرح به برنامهریزی طولانیمدت نیاز دارد.
امروز وزیر راه و شهرسازی در یادداشتی به طرفهای اروپایی دو پیشنهاد ارایه کرده و گفته است: داشتن دستورالعملهای تجاری و بانکی با پشتوانه و حمایت سیاسی و همچنین گفتگو با بروکسل (اتحادیه اروپا) به عنوان نماینده تمام کشورهای عضو این اتحادیه است و هر دو پیشنهاد با وجود یک اراده سیاسی قوی از جانب اروپا دستیافتنی است.
رشد بورسهای جهانی پس از تصمیم ترامپ
بیشتر بورسها در آسیا، اروپا و آمریکا به رهبری نمادهای انرژی سبزپوش بودند و بهای نفت نیز کماکان متاثر از تصمیم آمریکا در خصوص برجام رو به افزایش است.
بورس ایران هم پس از ماهها روند کاهشی در چند روز اخیر رشد قیمتها را تجربه کرده است. امروز شاخص کل بورس تهران ۱۹۹ واحد رشد کرد و تا رقم ۹۳ هزار و ۸۹۱ بالا رفت.
عدهای معتقدند قیمت سهمها میتواند طی روزهای آینده به سطح بالاتری برود و رکود نسبی از بازار سهام دور شود اما در عین حال وجود بازارهای موازی همچون طلا، ارز و بازار پول رقیبانی برای بازار سهام هستند بسیاری معتقدند در شرایط فعلی ریسک سرمایه گذاران برای ورود به بازار سرمایه نسبتا بالاست.
اروپا در معرض آزمونی بزرگ
معالوصف دو سه هفته باقیمانده حسن نیت اروپا برای اجرای تعهدات خود در برنامه جامع اقدام مشترک مشخص میشود. کشورهای اروپایی در معرض این آزمون قرار گرفتهاند که آیا قصد دارند هویت اقتصادی و تجاری اتحادیه اروپا را از زیر سایه آمریکا بیرون بیاورند یا به شکل کژدار و مریز، توافق هستهیی را ادامه دهند. از سوی دیگر، ایران به عنوان کشوری تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه در مقابل اتفاقات احتمالی آینده چندان دست و پا بسته نیست. نفوذ سیاسی ایران در حداقل چهار کشور مهم منطقه، برخورداری از دومین منابع نفت جهان، داشتن اولین منابع گاز در دنیا و اقتدار نظامی ایران بر هیچکس پوشیده نیست. از سوی دیگر آمریکا با خروج از برجام، حیثیت خود را در معرض فروش قرار داد و تصمیم به خروج از برجام توسط ترامپ برای ایران که به اذعان پنج کشور طرف قرارداد در برجام، هیچیک از بندهای مندرج در این معاهده را زیر پا نگذاشته خیلی هم بد نشد.
حالا جامعه بینالملل در کارنامه برجام دو کشور را پیش روی خود میبیند؛ یکی ایران که به تمام تعهدات خود پایند بوده و دیگری آمریکا که بنا بر استدلالات واهی چند سیاستمدار راس قدرت در این کشور تصمیم به خروج از این معاهده گرفته و قطعا میخواهد سایر کشورها را نیز با خود همراه کند که البته هنوز موفق نشده است. یکی از مهمترین ابزارهای فشار آمریکا به ایران تحریم بانک مرکزی است که در صورت اجرای آن مبادلات تجاری ایران دچار اختلال میشود. هرچند بانک مرکزی اعلام کرده با پیشبینی بدعهدیهای آمریکا از مدتها پیش تمهیدت لازم را برای مقابله با نقض برجام توسط آمریکا اندیشیده و مجموعهای از تدابیر برای این منظور اتخاذ و اجرا شده است.
منبع: ایسنا
۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]