واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آتشبس؛ عبور از بحران غزه و پيروزي فلسطينيان
خبرگزاري فارس: بي نتيجه بودن و طولاني شدن محاصره نوار غزه و كشتار فلسطينيان در بين افكار عمومي صهيونيست بدون آزادي سرباز اسير اسراييلي از جمله دلاپل پذيرش آتش بس ار سوي صهيونيستها است.
توافق بدون پيش شرط حماس با رژيم صهيونيستي براي اعلام آتشبس 6 ماهه در اراضي اشغالي نشان داد كه سازوكارهاي حماس چه در عرصه مقاومت و چه در عرصه سياسي قابل تحليل و بررسي جدي است. با نگاه تحليلي به تحولات 11 ماه گذشته فلسطين اشغالي، اين سؤال پيش ميآيد كه چه عواملي باعث شد حماس، با همه مشكلات پيشرو بتواند در عرصه سياسي يك گام از دشمن خود كه داراي ارتش قوي و با تسليحات پيشرفته است جلوتر باشد و حرفها و ايدههاي خود را در عرصه سياسي و نظامي در يك موقعيت برتر حفظ نمايد؟ سؤال بعدي اين است كه حماس با چه راهكارهايي ميتواند از اين فرصت به نحو احسن استفاده كند تا موقعيت و جايگاه خود را ارتقاء دهد؟
براي پاسخ به سؤالات فوق، مروري بر بندهاي هفتگانه اين توافقنامه ضروري بهنظر ميرسد. توافقنامه آتشبس كه پيشنهاد آن از طرف عمر سليمان وزير اطلاعات و امنيت كشور مصر ارائه شد و پس از ديدار«عاموس گلعاد» رييس شوراي سياسي امنيتي وزارت جنگ رژيم صهيونيستي و رئيس هيئت اعزامي اشغالگران به قاهره مورد پذيرش قرار گرفت، داراي بندهاي زير است:
1- موافقت با توقف متقابل هرگونه اقدام نظامي از ساعت شش صبح روز(16 ژوئن) برابر با پنجشنبه 30/3/87 .
2- مدت آتشبس طبق توافق گروههاي فلسطيني شش ماه است.
3- آتشبس با توافق گروههاي فلسطيني و تحت نظارت مصر اجرا ميشود.
4- ظرف ساعاتي پس از آتشبس، گذرگاههاي تجاري به شكل جزئي بازگشايي ميشود و پس از چند روز همه كالاها از هر نوع و به هر ميزان ميتوانند وارد غزه شوند.
5- مصر تلاش خواهد كرد اين آتشبس را در آينده به كرانه باختري و رود اردن نيز گسترش دهد.
6- يك هفته پس از آتشبس، مصر ميزبان نشست حماس و تشكيلات خودگردان فلسطيني و هيئتي اروپايي بهمنظور توافق در خصوص بازگشايي گذرگاه رفح خواهد بود.
7- در بند پاياني به خانواده اسرا اطمينان داده شده است تا رهايي همگي آنها اقدامات لازم را انجام دهند.
دلايل و عوامل پيروزي ملت فلسطين
با توجه به متن توافق نامه سوال اساسي به علل و عوامل موقعيت برتر جنبش حماس و شكست و ناكامي رژيم صهيونيستي كه منجر به پذيرش توافق نامه از طرف اين رژيم شد، باز ميگردد. برخي از اين دلايل عبارتند از:
1- پايداري و مقاومت مردمي؛ مهمترين مسئلهيي كه رژيم صهيونيستي با محاصره 11 ماهه نوار غزه دنبال ميكرد، شكست دادن اراده و مقاومت مردم بود تا بين ملت فلسطين و مسئولين منتخب و گروههاي مبارز جدايي ايجاد نمايد و از اين طريق بتواند به خواستههاي خود از جمله آزادي « گلعاد شاليت» نظامي اسير شده خود بدون پرداخت هزينه اقدام كند. بر همين اساس از زمان برگزاري اجلاس آناپوليس تا روز آتش بس بيش از 2680 حمله عليه فلسطينيها انجام داد و در اين حملات بيش از 470 فلسطيني از جمله 61 كودك را به شهادت رساند. بيماران زيادي(192 نفر) در اثر كمبود دارو جان خود را از دست دادند. بنا به اعتراف صهيونيستها محاصره نوار غزه نه تنها جنبش حماس را نابود نكرد بلكه به توان اين جنبش نيز افزود و موجب حمايت بيشتر مردمي از اين جنبش شد. در نظرسنجي كه يك مركز مستقل سياسي صهيونيستي انجام داده است به اين نكته اشاره ميكند كه 83 درصد از صهيونيستها به اين موضوع ايمان دارند كه توان حماس از همان آغاز تحميل محاصره نوار غزه ، پيوسته رو به افزايش بوده است و 68 درصد نيز گفته اند كه وضعيت امنيتي اسراييل از هنگام محاصره به بعد رو به ضعف بوده است. باز در نظر سنجي ديگر 53 درصد از شركت كنندگان هدف از محاصره نوار غزه را صرفا سياستي جهت وادار كردن شهروندان فلسطيني به سرنگون كردن جنبش حماس دانستهاند و 27 درصد آنها بر اين باورند كه هدف از محاصره ايجاد فشار بر حماس براي تغيير سياستهاي خود است. پس سير تحولات يك ساله نشان داد توانمندي حماس با همراهي مردم در حد قابل توجهي رشد داشته است. مقاومت بالاي جريانهاي اسلام گرا در برابر بزرگترين و مجهزترين نيروي نظامي خاورميانه بخوبي عيان ساخت كه گزينه مقاومت كماكان در افكار عمومي ملت فلسطين در جايگاه بلند و رفيعي قرار دارد. همين كه اسراييل با اين همه توان نظامي حاضر شد بي آنكه به كوچكترين اهداف از پيش تعيين شده خود برسد، آتشبس را بپذيرد بزرگترين پيروزي براي حماس محسوب ميشود.
2- غلبه حماس بر محاصره اقتصادي ؛ از فرداي روزي كه حماس (15 ژوئن 2007) كنترل نوار غزه را به دست گرفت، اسراييل تحريم شديدي را بر اين منطقه تحميل نمود. تمامي معابر منطقه به سوي اسراييل و مصر بسته شد و فقط مايحتاج اوليه مردم آن هم به مقدار بسيار اندك اجازه ترانزيت به نوار غزه را يافتند. اما بعد از اجلاس آناپوليس اين روند محاصره تشديد يافت. ولي حماس با تدبير اين كار را با چند عمل خنثي كرد:
الف) حفر تونلمخفي، در اين مدت يك سال حماس از راههاي سختي همچون حفر حداقل 350 تونل بدون تسليم در برابر خواست اشغالگران، آذوقه و مايحتاج خود راتامين كرد. حماس براي شكست حصر ايجاد شده به شركتها و افراد خصوصي اين امكان را ايجاد كرد كه بتوانند باحفاري و موتورهاي گرداننده كالاها را از مصر تهيه و به داخل مناطق رفح و نوار غزه منتقل كنند. حماس اجازه داد تا اين افراد كالاهاي ضروري از جمله سوخت، دارو، مواد خوراكي، قطعات ماشين آلات و سيگار را به راحتي وارد كنند . البته حماس با ماموران ويژه خود اين تونلها را كنترل ميكرد و در مواقع اضطراري به كمك آنها ميآمد و از وارد كردن مواد مخدر ، الكل، اسلحه و قاچاق انسان جلوگيري ميكرد.
ب) پخش كارتهاي جيره بندي بنزين، حماس براي مديريت بر شرايط قحطي چند ماه قبل كارتهاي جيرهبندي بنزين را بين مردم تقسيم كرد.
ج) برقراري نظم و امنيت در غزه و خنثي سازي توطئه باندهاي مافيايي مسلح، عوامل موفقيت حماس در غلبه بر محاصره سخت اقتصادي بود.
3- فشار رواني سنگين بر ساكنان مرزي رژيم صهيونيستي؛ شليك موشكهاي «دست ساز» گروههاي مقاومت به شهركهاي اطراف نوار غزه از جمله شهرك سديروت، اين منطقه را به شهر ارواح تبديل كرده بود و بسياري از ساكنان آن شهر را تخليه كرده بودند. ساكنان اين مناطق با برگزاري تظاهرات خواستار بركناري ايهود اولمرت نخستوزير و عمير پرتز وزير جنگ شدند كه خانه دومي نيز در همين شهرك دارند. افزايش برد موشكها تا نزديكي شهر صنعتي عسقلان حداقل 500 هزار صهيونيست را در تيررس اين موشكها قرار ميداد. درخواستها و راهپيماييهاي متعدد شهركنشينان و فرار آنان از اين شهرك، رژيم صهيونيستي را در يك دو راهي قرار مي داد. از طرفي محاصره و كشتار مردم هم تاثيري در اراده پولادين فلسطينيها نداشت. اين عوامل ناچاراً رژيم صهيونيستي را وادار به پذيرش آتش بس كرد.
4- وحدت ميان رهبران حماس؛ چون بخشي از رهبران حماس در خارج از فلسطين بسر ميبرند و بخشي از آنها در داخل، هميشه موضعگيري واحد ووحدت كلمه در ميان رهبران وجودداشته و با همين اتحادتوانستند بحران ايجاد شده پس از محاصره غزه را به خوبي مديريت كنند.
5- رايزنيهاي سياسي رهبران حماس در خارج از فلسطين؛ ديدار خالد مشعل رييس دفتر سياسي حماس از امارات متحده عربي بعد از 10 سال و ديدار با سلطان امارات نشانگر تلاش اين جنبش براي بازگرداندن قضيه فلسطين به عمق استراتژي كشورهاي عرب و مسلمان است تا تلاشهاي صهيونيستها را در راستاي انزواي ملت فلسطين ناكارآمد سازد. از طرفي همانگونه كه برداشت ميشود كشورهاي غربي تضمينهاي لازم را به طور غير مستقيم در توافق نامه آتش بس به رهبران حماس دادهاند. طبيعي است در اين موقعيت حماس جايگاه واقعي خود را در عرصههاي منطقه اي و فرامنطقهاي باز خواهد يافت و كشورهاي غربي به نقش تاثيرگزار حماس در عرصههاي مبارزاتي و سياسي پيش از پيش پي خواهند برد. در چنين شرايطي كشورهاي اروپايي كه تاكنون تنها حماس را به عنوان يك جنبش مبارزاتي تلقي ميكردند، بايد از اين پس با اين اعتبار كه حماس نماينده واقعي ملت فلسطين است، تعامل سازنده و مثبتي با اين جنبش داشته باشند. همانگونه كه در بيانيه برخي از كشورهاي بزرگ پس از اعلام آتش بس آمده است به وضوح ميتوان ارتقاء جايگاه سياسي و رايزنيهاي رهبران حماس را مشاهده كرد.
دلايل رژيم صهيونيستي در پذيرش آتش بس
الف) بازسازي چهره و وجهه جنگطلبانه و تهاجمي ارتش صهيونيست در نزد افكار عمومي جهان ؛ مردم دنيا علاوه بر مشاهده جنايات رژيم صهيونيستي در طول يك سال از رسانههاي متعدد خارجي از طريق گروههاي مستقل طرفدار حقوق بشر اروپايي نيز شاهد گزارشهاي متعددي از جنايات اين رژيم بودند كه به سازمانهاي مختلف ارائه ميشد. در همه گزارشها عامل وخامت اوضاع ضد بشري در نوار غزه و كشتار بيماران به جهت كمبود دارو و كشتار افراد بي گناه و كودك بر عهده رژيم صهيونيستي گذاشته شده بود. به همين جهت چهره جنگ طلب صهيونيستها روز به روز در نزد افكار عمومي جهانيان مخدوشتر ميشد. در همين راستا رژيم صهيونيستي براي بازسازي چهره خود آتش بس بدون پيش شرط را پذيرفت.
ب) فرار از شكستهاي بيشتر بعد از شدت گرفتن حملات موشكي جريانهاي مقاومت
ج) بي نتيجه بودن و طولاني شدن محاصره نوار غزه و كشتار فلسطينيان در بين افكار عمومي صهيونيست بدون آزادي سرباز اسير اسراييلي
د)موقعيت متزلزل داخلي ايهود اولمرت بخاطر تخلفات متعدد و بازجوييهاي دادستاني
هـ) خستگي نيروهاي نظامي از فرسايشي شدن محاصره، فرار از خدمت و افزايش انحرافات اجتماعي بويژه گرايش به مواد مخدر.
و) بي نتيجه بودن همكاري محمود عباس با رژيم صهيونيستي چه در مهار و كنترل مبارزان و چه در دستيابي به قدرت و كنار زدن حماس.
حماس از اين فرصت پيش رو بايد حداكثر استفاده و بهرهبرداري را بنمايد و در همين راستا بايد
اولاً دوباره تشكيلات خود را بازسازي و ساماندهي كند و ضمن تقويت زير ساختهاي خود ، نيرو و توان خود را افزايش دهد.
ثانياً براي حفظ منافع عالي ملي و تحقق اهداف ملت فلسطين گفتگو با جنبش فتح را آغاز نمايد و در اين ميان بتواند موقعيت قانوني خود را در تمام مناطق فلسطيني تسري بخشد و تنها در صورت شراكت سياسي بين طرفهاي فلسطيني ميتوان از فشار صهيونيستها كاست و حمايتمالي، اقتصادي و سياسي كشورها را به خود جلب نمود.
ثالثاً پيروزي فلسطيني ها ثمره پايداري و مقاومت وهمراهي ملت با گروههاي فلسطيني است. در اين مدت مردم رنجها و سختيهاي زيادي را متحمل شدهاند. حماس بايد ضمن حفظ رويكرد مردم داري خود به اصلاح مشكلات پيش آمده بپردازد.
رابعاً نگاه حماس به آتش بس بايد نگاه تاكتيكي باشد و آن را شيوهاي جديد براي مقاومت بداند و از ايده اصلي خود كه مقاومت است تا آزادي سرزمينهاي اشغالي استفاده نمايد.
........................................................................................
منبع: سايت بصيرت
شنبه 8 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 180]