محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829480191
چرا زلزلههای خوزستان نگرانکننده و مخرب نیستند؟
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: چرا زلزلههای خوزستان نگرانکننده و مخرب نیستند؟
استادیار گروه مهندسی عمران موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان گفت: اگر گسل اهواز بخواهد لرزهای ایجاد کند تقریبا دو هزار و 500 تا دو هزار و 800 سال دوره بازگشت خواهد داشت؛ یعنی طی این دوره ممکن است فعال شود و زمینلرزه ایجاد کند.
آفتابنیوز : «نوید سیاهپلو» در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: زمینشناسان و مهندسان زلزله زمانی که دلایل وقوع زلزله را بررسی میکنند دلایل مهمی را بررسی می کنند که معروفترین آن به نظریه تکتونیک صفحهای معروف است که بیش از 90 درصد زمین لرزههایی که در جهان رخ میدهد با این نظریه ارتباط دارند.
وی در خصوص این نظریه، گفت: پوسته زمین از تعدادی صفحه اصلی و فرعی تشکیل شده است که این صفحات به صورت مداوم نسبت به هم جابهجا میشوند، چون زیر پوسته جامد زمین روی مواد مذاب قرار دارد که موجب جابجایی این صفحات میشود. در برخی مکانها این صفحات از هم فاصله میگیرند و مواد درون آن خارج میشود. در جایی که این صفحات از هم فاصله میگیرند مرزهایی به نام مرزهای واگرا تشکیل میشود. این مرزها بیشتر در بخش اقیانوسی قرار دارند و چندان نگرانکننده نیستند.
موقعیت تکتونیکی فلات ایران و استان خوزستان
معاون آموزشی موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان ادامه داد: این پوستههای تشکیلدهنده زمین در برخی مکانها با هم برخورد میکنند که بارزترین آن جایی است که صفحه اوراسیا که فلات ایران نیز در آن قرار دارد با صفحه عربیا برخورد میکند و مرزی در بین آنها به نام مرز همگرا ایجاد میکنند. در اینگونه مرزها فشار زیادی بین دو صفحهای که به هم برخورد میکنند وجود دارد. کشور ایران نیز در قسمت شمال غربی تا جنوب شرقی، در برخورد با صفحه عربستان است که مجموعه کوههای زاگرس حاصل همین برخورد است.
سیاهپلو ادامه داد: در نظریه تکتونیک صفحهای گفته میشود که در محل برخورد مرزها به دلیل وجود فشار بسیار زیاد، 90 درصد زمین لرزههای دنیا در اثر وجود مرزهای همگرا است. کشور ایران و بخش شمالی استان خوزستان که در مجاورت رشتهکوه زاگرس قرار دارد نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی تصریح کرد: فلات ایران همچنین از قسمت شمال و شرق به اصطلاح در دام افتاده است و مجموعه فلات ایران از تمام جهات جغرافیایی تحت فشار است. نتیجه این است که در بخشهای عمدهای از فلات ایران تعداد قابل توجهی ترک داریم که در مهندسی زلزله و ادبیات زمینشناسی به آنها گسل میگویند. دشت خوزستان نیز به ویژه در بخشهای شمالی و شرقی تعداد قابل توجهی گسل از جمله گسل دزفول، لالی، شوشتر، مسجدسلیمان، باغملک، اهواز و... دارد.
الگوی لرزه خیزی در خوزستان کمربند چین خورده زاگرس است
استادیار گروه مهندسی عمران موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان گفت: به این دلیل که استان خوزستان در مجاورت ناحیه زاگرس قرار گرفته است، نباید از زلزله بینصیب باشد. خوزستان در کمربند چینخورده زاگرس قرار دارد که منطقهای بسیار لرزه خیز است بنابراین خوزستان الگوی لرزهخیزی خود را از این ناحیه گرفته است.
سیاهپلو با بیان اینکه زلزلههایی که در زاگرس اتفاق میفتد چند ویژگی دارد، عنوان کرد: این زلزلهها معمولا با عمق کم هستند که از ویژگیهای اساسی است که به وفور در دشت خوزستان تجربه میکنیم. بیشترین عمق زلزلههای کم عمق 30 کیلومتر است و زلزلههای خوزستان معمولا عمقی بین 10 تا 15 کیلومتر دارند. اگر عمق زلزله کم باشد و کانون به مرکز زلزله نزدیکتر باشد، انرژی که در اثر انباشت چند ساله قرار است آزاد شود، بیشتر احساس میشود.
زلزلههای خوزستان نگرانکننده نیستند
وی ادامه داد: دومین ویژگی زلزلههایی که در خوزستان اتفاق میافتد این است که این زلزلهها به تعداد زیاد اما بزرگی کم هستند زیرا این الگو در زاگرس وجود دارد که یک حسن محسوب میشود. چراکه زمین به جای تخلیه یک انرژی عظیم چندین ساله، آن را به انرژیهای کوچکتر و با شدت کمتر تقسیم و آزاد میکند؛ به همین دلیل زلزلههای خوزستان چندان نگران کننده نیستند.
معاون آموزشی موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان گفت: با توجه به آمار موسسه ژیوفیزیک دانشگاه تهران، در سال 96 نزدیک به هشت هزار و 900 زلزله به بزرگی بین دو تا سه ریشتر در کل فلات ایران رخ داده است که به طور عمده در منطقه زاگرس هستند. تعداد این زلزلهها زیاد، اما بزرگی و انرژی آنها کم است.
سیاهپلو با بیان اینکه خاک بخشی از دشت خوزستان از نوع خاکهای آبرفتی است، تصریح کرد: این خاکها موجب میشود که گسلهای استان به طور کامل شناسایی نشوند. بنابراین بخشی از گسلهایی که اکنون لرزش ایجاد میکنند گسلهایی هستند که از آنها اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. ما از گسلهای شناخته شده انتظار لرزش قابل توجه نداریم و ابهامی که در این زمینه وجود دارد که چرا لرزشها روی این گسلها اتفاق نمیافتد به این دلیل است بخش عمدهای از لرزشها روی گسلهای نهان اتفاق میافتد که شناسایی آنها بسیار هزینهبر است.
نگاهی به زلزلههای گذشته در اهواز
وی عنوان کرد: به نظر من چون الگوی لرزش اهواز همان الگوی زاگرس است این نگرانی وجود ندارد که در اهواز زلزله بزرگی رخ دهد. در ایران همواره دو دسته زلزله رخ میدهد که دسته اول زلزلههای تاریخی است که پیش از توسعه شبکه لزرهنگاری کشور و ثبت آنها رخ دادند و این زلزلهها از روی اسناد تاریخی بررسی میشود.
استادیار گروه مهندسی عمران موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان افزود: در اهواز چند زلزله تاریخی داشتیم که یکی در سال 840 میلادی رخ داد و ویرانیهایی را در پی داشت اما زلزله چندان بزرگی نبود. همچنین دومین زلزله در سال 1052 میلادی در منطقه بهبهان رخ داد و در اهواز نیز احساس شد. در سال 1085 میلادی نیز زلزله دیگری در همین منطقه رخ داد که شدت آن به قدری بزرگ بوده که به زیرساختهای آن زمان صدمات زیادی وارد کرد. در سال 1978 زلزله دیگری در اهواز رخ داد که شدت زیادی نداشته است.
سیاهپلو با بیان اینکه دسته دوم زلزلهها پس از توسعه شبکه زلزله نگاری کشور رخ داد که زلزلههای دستگاهی نام دارند، گفت: ما در اهواز زلزلههای دستگاهی قابل توجهی نداریم.
گسلهای شناحته شده اهواز زمینلرزه ایجاد نمیکنند
وی در خصوص گسلهای اهواز اظهار کرد: اهواز چند گسل دارد که معروفترین آنها گسل اهواز نام دارد و بلندترین گسلی است که از مرکز شهر اهواز نیز میگذرد. گسلها به چند دسته فعال، نیمه فعال و غیرفعال تقسیمبندی میشوند که این گسل از گسلهای فعال است اما به دلیل ساختار زمینشناسی که این گسل در آن قرار گرفته چندان استعداد وقوع زمین لرزه در آن وجود ندارد.
سیاهپلو ادامه داد: دومین گسل اهواز به گسل مصلی معروف است که در حوالی مصلی اهواز قرار گرفته و نه طول قابل توجه و نه فعالیتی دارد. گسل دیگری نیز در میدان فرودگاه قرار دارد که به همین نام معروف است. مطالعات اخیر نشان میدهد که گسل دیگری نیز در تقاطع بلوار پاسداران با خط آهن قرار دارد که به نام گسل مرکز فرهنگی آن را میشناسند و در مطالعات قطار شهری اهواز شناخته شده است.
استادیار گروه مهندسی عمران موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان گفت: مطالعاتی که انجام شده است نشان میدهد که اگر گسل اهواز بخواهد لرزهای ایجاد کند تقریبا دو هزار و 500 تا دو هزار و 800 سال دوره بازگشت خواهد داشت؛ یعنی طی این دوره ممکن است فعال شود و زمینلرزه ایجاد کند.
سیاهپلو در خصوص ویرانیهای ناشی از زمینلرزهها، عنوان کرد: زلزله الزاما نمیتواند آسیبزا باشد؛ بلکه زمانی میتواند خرابی ایجاد کند که چند ویژگی مهم داشته باشد اعم از اینکه حداکثر شتاب قابل توجه، محتوای فرکانسی قابل توجه، مدت زمان تداوم قابل توجه و به دنبال آن زمان تداوم موثر زیادی داشته باشند. شاخصهای دیگری مانند شدت و بزرگا نیز مورد توجه هستند. زلزلههای اهواز این ویژگیها را ندارند.
زلزله در اهواز نمیتواند خرابی ایجاد کند
وی بیان کرد: اگر در سال 1085 میلادی زلزله در اهواز ویرانیهای در پی داشت، باید توجه داشت که کیفیت ساخت و ساز امروز نسبت به آن زمان بسیار تغییر کرده است. ما یکی از بهترین استانداردهای محاسبه نیروی زلزله را در خاورمیانه داریم که آییننامهای برگرفته از تحقیقات محققان ایرانی است و آن استاندارد 2800 ایران یا آییننامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله است. در این سالها مهندسان عمرانی را نیز پرورش دادیم که با اصول و ضوابط ساخت ساختمانهای مقاوم در برابر زلزله آشنایی دارند. بنابراین اگر آن زلزله امروز رخ دهد نمیتواند آسیبی وارد کند.
معاون آموزشی موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان تاکید کرد: زمینلرزههایی که در خوزستان رخ میدهند با توجه به تمام این موارد جای نگرانی ندارند.
وی یادآور شد: امروز بازار شایعه داغ است و خواهشندم مردم از کسانی اطلاعات بگیرند که به مهندسی زلزله آشنایی دارند. زلزله امروز در اهواز نمیتوانند به عنوان یک موضوع بحرانی مورد توجه باشد.
۲۲ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۷:۳۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 6]
صفحات پیشنهادی
دست رد اصلاحطلبان به دام «عبور از روحانی»/ چرا اصلاحطلبان از رای به روحانی پیشیمان نیستند؟
دست رد اصلاحطلبان به دام عبور از روحانی چرا اصلاحطلبان از رای به روحانی پیشیمان نیستند نامهنیوز نوشت اصلاحطلبان از رای به روحانی پشیمان نیستند و اطمینان دارند که در انتخابات گذشته گزینه بهتری نداشتهاند آنان همچنین پروژه عبور از روحانی را جدی نمیگیرمدارس و ادارات خوزستان فردا تعطیل نیستند
مدارس و ادارات خوزستان فردا تعطیل نیستند کلیه مدارس دانشگاه ها و ادارات خوزستان فردا فعال خواهند بود آفتابنیوز کیامرث حاجی زاده مدیر کل مدیریت بحران استانداری خوزستان گفت با توجه به گزارش اداره کل هواشناسی خوزستان مبنی بر خروج توده گرد و غبار تا اواخر امشب کلیه مدارس ادارچرا سعودی و رژیم صهیونیستی پاسخگوی نقض حقوق بشری خود نیستند
دبیر ستاد حقوقبشر چرا سعودی و رژیم صهیونیستی پاسخگوی نقض حقوق بشری خود نیستند دبیر ستاد حقوق بشر تاکید کرد چرا عربستان سعودی بحرین کویت امارات و رژیم صهیونیستی حقوقبشرشان زیر سوال نمیرود اگر قائل به علت و معلول باشیم باید آنها ۱۰ برابر ما زیر سوال بروند به گزارش ایلناکارگران از روند کنونی افزایش مزد راضینیستند/ هزینه زندگی به صورت چراغ خاموش در حال بالا رفتن است
یک فعال صنفی کارگری کارگران از روند کنونی افزایش مزد راضینیستند هزینه زندگی به صورت چراغ خاموش در حال بالا رفتن است به عقیده آرش فراهانی نماینده سابق کارگران کارخانه آبسال تازمانی که قیمت اقلام ضروری زندگی هرسال به صورت چراغ خاموش چندنوبت افزایش مییابد روند کنونی افزایشچرا تیمهای بزرگ حاضر به بازی با ایران نیستند؟
حریفان غیر استاندارد در خدمت آمار خوب تیم کیروش چرا تیمهای بزرگ حاضر به بازی با ایران نیستند تیم ملی کشورمان در دیدارهای تدارکاتی خود به ندرت حریفان استانداردی داشته است به گزارش خبرنگار ورزشی ایلنا دیدارهای تدارکاتی در تاریخهای رسمی فیفا یکی از برنامههای مهم تیچرا AFC نام ایران را از قلم انداخت؟/ هیات ایرانی به دنبال تفسیر قانون جدید
چرا AFC نام ایران را از قلم انداخت هیات ایرانی به دنبال تفسیر قانون جدید هیات رییسه کنفدراسیون فوتبال آسیا در مصوبه لغو بازی در زمین بیطرف در حالی نام ایران را ذکر نکرده بود که بر اساس تفسیر ارائه شده از سوی هیات رییسه AFC زین پس این قانون شامل همه کشورهای آسیایی خواهد شد آفتمعاون اول رییس جمهور به خوزستان سفر می کند
معاون اول رییس جمهور به خوزستان سفر می کند معاون اول رییسجمهور به منظور افتتاح چند طرح عمرانی و صنعتی فردا دوشنبه به استان خوزستان سفر خواهد کرد به گزارش ایسنا اسحاق جهانگیری در این سفر دو روزه علاوه بر بازدید از کانون ریزگردها و احیای اراضی 550 هزار هکتاری در استان &zwچرا دوران کودکی خود را به یاد نمیآوریم؟
چرا دوران کودکی خود را به یاد نمیآوریم فراموشی دوران کودکی که از آن به فراموشی کودکی تعبیر میشود به چه علت است آفتابنیوز مجله دانستنیها نوشت ناتوانی ما در به یاد آوردن دوران اولیه حیاتمان یعنی سالهای پیش از سه یا چهار سالگی در اصطلاح علمی فراموشی کودکی خوانیادداشت مطهری درباره برگزاری مراسم فروهرها: معلوم نیست چرا مدعیالعموم، قاتلان آن جنایت را به سزای اعمال خود ن
یادداشت مطهری درباره برگزاری مراسم فروهرها معلوم نیست چرا مدعیالعموم قاتلان آن جنایت را به سزای اعمال خود نرسانده در داستان ستار بهشتی وزیر کشور حاضر نشد عذرخواهی کند نایب رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن قدردانی از نهادهای اطلاعاتی به دلیل صدور اجازه برگزاری مراسم یادبود داریوش فرچرا نشستن طولانی مدت مضر است؟
چرا نشستن طولانی مدت مضر است وقتی برای مدتی طولانی مینشینید فلکسور یا خم کنندههای لگنتان سفت شده و عضلات متضاد یعنی اکستانسور یا باز کنندههای لگن کش آمده و ضعیفتر میشوند آفتابنیوز چرا نشستن طولانی مدت مضر است به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری میزان نشستن کاری است-
گوناگون
پربازدیدترینها