واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهدساز ناکوک موسیقی بومی در زنجان/ عدم استقبال جوانان از موسیقی محلی
موسیقی بومی و صدای گوشنوازی که از آن برمیآید متاسفانه این روزها حداقل در میان جوانان طرفدارانی نداشته و گویی بیصدا و تنها مانده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، موسیقی محلی در هر نقطه بیانگر فرهنگ و تاثیراتی است که نوع آداب و رسوم و فرهنگ آن منطقه و مناطق اطراف در شکلگیری آن نقش داشته است. موسیقی بومی و محلی استان زنجان نیز از موسیقیهای اصیل کشور محسوب میشود و از جایگاه والایی برخوردار است. هنر عاشیقی، هنر موسیقی بومی و سنتی استان زنجان است که هنرمندان زیادی در این عرصه تربیت یافته و اکنون نیز رونق بسیار خوبی دارد. هنر موسیقی عاشیقی قدمتی چند هزار ساله دارد که به عنوان موسیقی بومی مورد استقبال بسیاری از مردم زنجان است، موسیقی آذری عاشیقی مفاهیم اجتماعی، عرفانی، اخلاقی و دنیوی را مورد تاکید قرار میدهد و احوالات مختلف احساسات، غم و شادی، وصال یار و قهرمانیها را با نوای خوش نقل میکند. این سبک موسیقی استان زنجان ارتباط بسیار نزدیک و ریشهدار با موسیقی آذربایجان دارد و در حال حاضر نیز وجه غالب ترکیب موسیقى بومى به ویژه مناطق روستایى استان را تشکیل مىدهد. نقلها و افسانههای عاشیقی در زنجان با عناوین طاهر میرزا، کلبی، شیرین بیرچک و بهرام و گول خندان منتقل میشود. آلتهای موسیقی بالابان، ساز و قاوال در موسیقیهای بومی عاشیقی استفاده میشود، آوازهای خوانده شده نیز از تفکرات دینی و سیاسی هر سرزمینی برگرفته شده است. به گفته مسؤولان موسیقی در زنجان 30 دست عاشیق و 30 مورد هاوا (آهنگهای عاشیقی) نیز در استان وجود دارد. اما آنچه که حائز اهمیت است شرایط و فضاهای فراهم شده برای موسیقی سنتی و بومی در سالهای اخیر است که سبب گسترده شدن این موسیقیها و گسترش آن شده است. از سویی توجه به این موسیقی بومی عاملی میشود که جوانان علاقمند نیز به آن پرداخته و هرگز بیم آن نداشته باشیم که موسیقی بومی استان همچون برخی از آئینهای بومی به فراموشی سپرده شود. طی سالهای اخیر نیز دستگاههای فرهنگی استان به حق به این موسیقی توجه زیادی داشته و در راستای حفظ و ترویج آن گام برداشتهاند. دعوت از فعالان موسیقی بومی در جشنها و مراسمهای مختلف فرهنگی که به صورت ملی در استان برگزار میشود خود گام بسیار بزرگی در راستای معرفی این موسیقی و ارزش گذاشتن به آن است. همچنین توجه صدا و سیمای مرکز استان به موسیقی محلی و بومی و پرداختن به آن در برنامههای مختلف علاوه بر معرفی جاذبههای فرهنگی استان گامی در توسعه این موسیقی گرانقدر نیز به شمار میرود. در مجموع بر اساس گفته پژوهشگران موسیقی محلی آذربایجان شامل عاشیقلار، ماهنیلار و موغاملار، تعزیه، موسیقی عروسی و جشن و ... میشود. ترانههای عامیانه، آوازها و افسانههای حماسی، عشقی و اخلاقی نماینده روح هنری ملتها و بیانگر احوال و روحیات و در حقیقت صدای درونی هر قومی است. عاشق یا عاشیق فردی خوشقریحه، شیرینبیان، هنرمند، خوشصدا و دارای ذوق شاعری است.
*ساز عاشیق ساز عاشیق از دو قسمت عمده دسته و کاسه تشکیل شده که به هفت تا 9 سیم از جنس فولاد و آلیاژ سخت نقره، خرکهای استخوانی بالا و پایین و کوککنندههای سیمها مجهز است، دسته ساز از چوب گردو یا یک نوع درخت جنگلی به نام «اولاس» و «کاسهساز» از چوب درخت توت است. ساز عاشیق دارای 14 پرده است، آهنگهای عاشقی به گفته عاشیقها 72 آهنگ است ولی برخی آن را تا 144 آهنگ نیز دانستهاند. عاشیقها با نواختن آهنگهای تند و مهیج مانند جنگ کور اوغلو، دبل جنگی، شاه سئونی و دویمه کرم اشعاری را از زبان قهرمانان میخوانند تا احساسات شنوندگان برانگیخته شود. همچنین با آهنگهای عاطفیتر و شاد مثل گوز، للمه، دستان، جلیلی و قهرمانی، اشعار عشقی خود را میسرایند. از مهمترین ویژگیهای موسیقی بومی بدیهه گویی است که در نحوه اجرای آن نیز به طور گستردهای به کار میرود. *موسیقی اوخشاما این موسیقی در قالب بایاتی اجرا میشود که زنان صاحب عزا آنها را در مجالس سوگواری میخوانند و حاضرین با شنیدن آنها آرام میشوند. *موسیقی کار و تلاش روزانه یا امک ماهینلاری این نوع موسیقی اغلب در مراسم سمنوپزی اوایل بهار، قیمه درست کردن، خوابانیدن کودک در گهواره، مهمانیهای عصرانه و شبانه، شخم زدن زمین و کوبیدن خرمن، هنگام بافتن فرش، گلیم و ... اجرا میشود. مادران هنگام خوابانیدن نوزادانشان با نوای شیرین و لطیف مادرانه بایاتیهایی مخصوص لالایی را زمزمه میکنند.
*آهنگهای عروسی این آهنگها که از شور و حال زیادی برخوردار هستند طرفداران زیادی نیز در میان آذریزبانان و مردم استان زنجان دارند. تک آیاق، ایکی آیاق، سوبولاغی و دورد آیاق آهنگهای نسبتا آرام این رشته رقصها هستند که نرمه، بندی، شیخانی، یارگوزل، از دیگر آهنگهای این گروه محسوب میشوند. گفتنی است، شنیدن موسیقی آذری و اجرای عاشیقها یکی از مهمترین و با ارزشترین جاذبههای فرهنگی استان زنجان به شمار میرود. این جاذبه در جشنوارههای مختلف فرهنگی استان همواره به نمایش درآمده و بر اساس برنامهریزیها در جشنواره سراسری آش ایرانی نیز از گروههای عاشیقی استفاده خواهد شد. اما با این همه موسیقی بومی به تدریج در میان جوانان کم رنگتر شده و نسبت به آن اقبالی از سوی جوانان آنگونه که باید دیده نمیشود. امیدواریم در این زمینه نیز تمهیداتی اندیشیده شود تا موسیقی بومی نیز در کنار موسیقیهای دیگر همچون پاپ مورد توجه باشد. انتهای پیام/73006/ک40/
1395/05/30 :: 09:22
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]