واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: انتقاد رمان نویس مشهور ترکیه: استانبول دیگر آزادی ندارد/ نمی توانم آنجا زندگی کنم
پاموک سال هاست در غرب زندگی می کند و هم اینک استاد دانشگاه کلمبیاست و در شهر نیویورک سکونت دارد. او گفت رفت و آمد گهگاهش به ترکیه بی سروصداست چون نمی خواهد حساسیت ها را تحریک کند.
"اورهان پاموک" رمان نویس مشهور ترکیه ای برنده جایزه نوبل ادبیات در گفتگو با یک روزنامه ایتالیایی از وضعیت شهر محبوبش انتقاد کرد و گفت: استانبول را در 15 سال گذشته نابود کردند و دیگر این شهر آزادی سابق را ندارد. به گزارش عصر ایران به نقل از سی ان ان ترک، پاموک که به واسطه دیدگاهش درباره نحوه مواجهه دولت ترکیه با اقلیت قومی کُرد مورد خشم و غضب دولت ترکیه قرار داشته و هم اینک نیز به واسطه دیدگاه های لاییسیته خود با حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه زاویه دارد، در گفتگو با روزنامه ایتالیایی"لا استامپا" گفت دیگر نمی تواند در شهر زادگاهش استانبول زندگی کند، چون آن آزادی سابق را در این شهر احساس نمی کند. پاموک سال هاست استاد ادبیات دانشگاه کلمبیا در آمریکاست و در شهر نیویورک زندگی می کند. اورهان پاموک
این نویسنده 65 ساله ترکیه ای که آثار او به دهها زبان از جمله فارسی ترجمه شده و در دهها کشور جهان خوانندگان و طرفداران پرشماری دارد، در گفتگو با روزنامه ایتالیایی زبان به شکوه گشود و گفت: حال فعلی شهری که خاطره هایم را در خود جای داده را نمی پسندم و برایم غیر قابل تحمل شده است. او گفت: استانبول امروز ثروتمندتر و توسعه یافته تر شده اما آزادی سابق را از آن ستانده اند. معماری و اقتصاد این شهر دگرگون شده ... من سال هاست عکس های قدیمی استانبول را جمع می کنم. دلیل این کارم را نمی دانم شاید به خاطر این است که از حال و هوای قدیم استانبول تنها این عکس هاست که مانده است. پاموک گفت: با وجودی که سال هاست اغلب در غرب سکونت دارم اما هنوز هم استانبول را خانه اصلی خودم می دانم. خانه شما هر چه تغییر کند باز هم خانه شماست. اما اکنون به لحاظ سیاسی نمی توانم در شهرم زندگی کنم. فراموش نکنید که در انتخابات گذشته 50 درصد از جمعیت استانبول به رجب طیب اردوغان نه گفتند پس من تنها نیستم که این طور فکر می کنم. او در عین حال تاکید کرد گهگاه به استانبول سفر می کند و برای اینکه حساسیت ها تحریک نشود بی سروصدا می رود و بر می گردد. پاموک گفت به نویسنده های غربی حسرت می خورد چون رسانه ها در گفتگو با آنها اول درباره مطالب و آثارشان می پرسند در حالی که در مصاحبه ها با نویسنده ای مثل او همواره نخستین سوال ها درباره وضعیت سیاسی کشور متبوع شان است. پاموک گفت به واسطه اینکه همواره در ترکیه مشکلات و بحران های سیاسی وجود دارد، او مجبور است در هر مصاحبه و اظهار نظری درباره مسایل سیاسی کشورش اظهار نظر کند چون احساس مسئولیت می کند... به خاطر همین ناخواسته تبدیل به نویسنده ای سیاسی شده ام در حالی که من واقعا دوست دارم فقط درباره کارهایم صحبت کنم و درباره مسایل سیاسی اظهار نظر نکنم. او در پاسخ به سوالی درباره هویت دوگانه شرقی و غربی استانبول و خاصیت شهر استانبول در پل بودن بین اسلام و مسیحیت گفت:" من نمی خواهم یک پل بین این دو باشم. من بر اساس باورهایی چون غربگرایی، جامعه باز، لاییسیته و بورژوازی بزرگ شده و آموزش دیده ام. امروز اما در ترکیه و استانبول آزادی اندیشه وجود ندارد و این مرا ناراحت کرده و به هم می ریزد.
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۳ - ۲۴ مهر ۱۳۹۶ - 16 October 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]