واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
احتمال عدم تایید پایبندی ایران به برجام در سومین گزارش ترامپ بالاست/ترامپ با لغو برجام بحران هسته ای دوم را ایجاد خواهد کرد
اگر واشنگتن تصمیم بگیرد که پایبندی ایران به برجام منعقد شده در سال ۲۰۱۵ میلادی را تایید نکند جهان به زودی مواجه با بحران هسته ای دومی خواهد بود.
روز نو : اگر واشنگتن تصمیم بگیرد که پایبندی ایران به برجام منعقد شده در سال ۲۰۱۵ میلادی را تایید نکند جهان به زودی مواجه با بحران هسته ای دومی خواهد بود.
به گزارش سايت روزنو، «میدل ایست ای» در گزارشی تحلیلی درباره تصمیم ترامپ درباره برجام می نویسد:«در اولین سخنرانی خود در ماه جاری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد دونالد ترامپ رییس جمهوری امریکا از فرصت بدست آمده برای حمله لفظی و کلامی علیه دو کشور به طور خاص استفاده کرد.
او دولت کره شمالی را رژیمی فریبکار با ذهنیتی پیچیده معرفی کرد که شامل گروهی از مجرمان است که دارای سلاح هسته ای و موشک های بالستیک است. ترامپ تا جایی پیش رفت که کره شمالی را تهدید به نابودی کامل کرد.
او اعلام کرد که توافق هسته ای با ایران که با عنوان برجام شناخته می شود و در ژوئیه ۲۰۱۵ میلادی میان تهران و قدرت های جهانی منعقد شد بدترین توافق برای امریکا بوده است. بدیهی است که برای امریکا ارتباط نزدیکی بین این دو چالش وجود دارد.
ایا بحران هسته ای کره شمالی دارای پیامدهایی برای سیاست و نگرش واشنگتن نسبت به برجام خواهد بود؟ طرفداران توافق هسته ای با ایران از جمله مقام های دولت اوباما رییس جمهوری سابق امریکا معتقدند که بحران کره شمالی به سبب فقدان دیپلماسی موثر و مذاکرات معنی داری بود که در زمینه توافق هسته ای با ایران به حل و فصل نسبی معضلات با تهران کمک کرد.
از دید این دسته از سیاستگذاران و تحلیلگران تشدید تنش در شبه جزیره کره اثبات می کند که برجام نه تنها باید حفظ شود بلکه باید به عنوان الگویی به منظور از بین بردن بحران هسته ای در جنوب شرقی اسیا مورد استفاده قرر گیرد. «جو سیرینسیونه» کارشناس انرژی هسته ای در بنیاد پلاوشرز یک سازمان امریکایی که امحای تسلیحات هسته ای و کاهش آن را توصیه و تشویق می کند می گوید که امریکا قبلا اقدامات کنونی در قبال کره شمالی که از دید او اشتباه هستند را در قبال ایران نیز انجام داده بود.
او می گوید با خودداری از نشستن پای میز مذاکره، امریکا هرگونه امکان رفع قابلیت های هسته ای کره شمالی را از بین برده است و کار را به جایی رسانده که زمان بازگشت به مذاکره با کره شمالی بسیار دیر شده است چرا که اکنون کره شمالی حاضر به عقب نشینی از تسلیحات هسته ای خود نیست. با این حال، او می گوید اگرچه مذاکره با کره شمالی بسیار دشوار خواهد بود اما بدیل دیگری به جای آن وجود ندارد».
میدل ایست ای در ادامه می افزاید:«هم چنین، «بن رودز» مشاور امنیت ملی اوباما نیز باور دارد که لغو برجام با ایران می تواند باعث ایجاد بحران هسته ای دومی شود در حالی که به طور همزمان امریکا باید به بحران کره شمالی نیز توجه داشته باشد.
حفظ برجام از آن رو اهمیت دارد که «انگلا مرکل» صدراعظم المان کشور مهم دخیل در انعقاد برجام نیز خواستار ابتکار عمل دیپلماتیک برای حل بحران در شبه جزیره کره با الگوبرداری از روش موثر دیپلماتیک نتیجه بخش با ایران شده است. اما مخالفان برجام که عمدتا چهره های تندرو در درون دولت امریکا و هم چنین محافظه کاران امریکایی در اندیشکده های آن کشور را تشکیل می دهند می گویند که موضوع کره شمالی کاملا متفاوت از ایران است.
از دید آنان فعالیت های هسته ای ایران می تواند در صورتی که ایران با فشار و مجازاتی مواجه نشود به سوی کره شمالی شدن پیش رود. این گروه از سیاستمداران ضد برجام بر این باورند که پیونگ یانگ از چارچوب توافق شده با دولت کلینتون در سال ۱۹۹۴ میلادی استفاده کرد اما پس از آن توافق را رد کرد و در سال ۲۰۰۶ میلادی اولین ازمایش هسته ای خود را انجام داد.
انان اکنون می ترسند که تهران نیز قصد مشابهی برای دستیابی به تسلیحات اتمی داشته باشد و این مسیر را دنبال کند. برای مثال، «مارک دوبوویتز» رییس بنیاد دفاع از دموکراسی در کنفرانسی در تاریخ ۵ اوریل ۲۰۱۷ میلادی با عنوان «مسیر بیمار به سوی سلاح های هسته ای» گفت که در برجام نواقصی جدی وجود دارند و ایران نیازی به تقلب برای دستیابی به توانایی های تسلیحاتی هسته ای ندارد.
او معتقد است که طبق برجام ایران هر زمانی که بخواهد می تواند به برنامه غنی سازی صنعتی بپردازد و مسیری را برای دستیابی به تسلیحات هسته ای دنبال کند. او معتقد است که پیشرفت برنامه موشک های دوربرد ایران نیز در این راستا صورت می گیرد.
اخیرا «نیکی هیلی» سفیر امریکا در سازمان مل متحد نیز اظهارات مشابهی را بیان کرده بود. او در سخنرانی مهمی در موسسه «امریکن اینترپرایز» که مرکزی تحقیقاتی و وابسته به محافظه کاران امریکاست گفت که فناوری موشکی ایران را نمی توان از قصد ایران به زعم او برای دستیابی به تسلیحات هسته ای جدا کرد.
او گفت اگر امریکا به مقابله با ایران نپردازد شاهد تبدیل شدن ایران به کره شمالی دیگری خواهد بود. «جان بولتون» سفیر پیشین امریکا در سازمان ملل متحد در دولت بوش نیز اظهارات مشابهی را بیان کرده است.
او می گوید بسیاری از بحث ها درباره برجام از لحاظ استراتژیک بی اهمیت هستند و تهران و پیونگ یانگ همکاری نزدیکی با یکدیگر دارند و ایران هرگونه توانایی تسلیحاتی را می تواند از کره شمالی خریداری کند. او خواستار خروج دولت ترامپ از برجام شده است.
این برنامه در قالب یک راهبرد توسط ۴۵ تن از مقام های امنیتی سابق امریکا تهیه شده به ترامپ ارائه شده است. ترامپ خود از توافق هسته ای با ایران ناراضی است و آن را بدترین توافق خوانده است. در نتیجه او احتمالا در کنار کسانی قرار خواهد گرفت که خواستار خروج امریکا از برجام خواهند بود».
این سایت در ادامه می نویسد:«به نظر می رسد ترامپ برای سومین بار پایبندی ایران را به برجام قبول نکند و آن را تایید ننماید. رییس جمهوری امریکا طبق قانون موظف است هر ۹۰ روز به کنگره گزارش دهد که آیا تهران منطبق با توافق هسته ای اقدامی انجام داده است یا خیر.
ترامپ با اکراه دوبار تایید کرده که ایران پایبند بوده است. گزارش بعدی اما در تاریخ ۱۵ اکتبر است و احتمالا او تاییدی انجام نمی دهد و گام های بعدی را به کنگره واگذار می کند. کنگره که اکثریت آن را نمایندگان جمهوریخواه تشکیل می دهند خواستار وضع و تشدید تحریم علیه ایران برای برنامه موشکی آن کشور و حمایت از گروه های شبه نظامی در منطقه هستند. در نتیجه، عدم تایید پایبندی ایران به برجام فرصتی طلایی به انان برای وضع دوباره تحریم های هسته ای علیه تهران را نیز خواهد داد».
این سایت در پایان می نویسد:«این وضعیت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را از جعبه باز شده پاندورا خارج می کند تا بگوید زمان پایان برجام فرارسیده است و در نهایت اروپایی ها نیز علیرغم مخالفت کنونی شان با امریکا به دلیل فشارهای وارده با واشنگتن همراه شوند.
تهران با توجه به چنین سیاستی پاسخ شدیدی خواهد داد و فعالیت های حساس هسته ای اش که طبق برجام باید متوقف شان می شدند را از سر خواهد گرفت. در نتیجه، واشنگتن در حالی که با چالش هسته ای کره شمالی مواجه است باید خود را با بک بحران سریع در خاورمیانه رویارو ببیند که ظرفیت تبدیل شدن به یک رویارویی نظامی تمام عیار را در صورت لغو برجام خواهد داشت».
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]