محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842325558
نگاه تئوریسین های اصلاح طلب به دولت در سایه چیست؟
واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
نگاه تئوریسین های اصلاح طلب به دولت در سایه چیست؟
سعید حجاریان در مقالهای به بحث «دولت در سایه» پرداخت و نوشت: «دولت در سایه، در سایه وجود احزاب قوی معنا پیدا میکند.» نگاه تئوریسین های اصلاح طلب به دولت در سایه چیست؟
روز نو : سعید حجاریان در مقالهای به بحث «دولت در سایه» پرداخت و نوشت: «دولت در سایه، در سایه وجود احزاب قوی معنا پیدا میکند.»
نگاه تئوریسین های اصلاح طلب به دولت در سایه چیست؟
به گزارش روز نو ، روزنامه شرق نوشت: «در سلسله مقالاتی که آغازگر آن محسن میردامادی بود، درباره موضوع «دولت در سایه» و لزوم شکلگیری آن صحبت شد. بعدها عباس عبدی هم در این زمینه نوشت و حالا سعید حجاریان هم دراینباره ابراز عقیده کرده است. حجاریان در نوشتار پیشِرو از ضرورت تحزب و تقدم آن بر دولت سایه نوشته است. به اعتقاد حجاریان، دولت در سایه، در سایه وجود احزاب قوی معنا پیدا میکند که با فقدان آن در شرایط فعلی، او این سؤال را طرح میکند: «آیا جمعی از احزاب اصلاحطلب در کنار هم میتوانند تشکیل دولت سایه بدهند یا خیر؟ چون اگر بنا باشد در انتخابات آتی همچنان ائتلاف آنها پایدار بماند، شاید لازم باشد از امروز برای این قبیل امور کار جمعی انجام بدهند.» برای توضیح این مطلب هم گریزی به اصل همپوشانی جان رالز زده است که تشکیل دولت در سایه را از سوی ائتلاف اصلاحطلبان و نه احزاب، در شرایط فعلی توجیه میکند. مقاله «سعید حجاریان» را در ادامه میخوانید:
«یکی از مشهورترین نظریهپردازان عدالت در یکی از مباحث خود، به جنبههای سیاسی نظریه عدالت پرداخته و بحث مهمی را تحت عنوان «اجماع همپوشان» (overlapping consensus) مطرح کرده است. اجماع همپوشان مبین آن است که فارغ از دیدگاه فلسفی، ایدئولوژیک و دینی، هسته منطقی و عقلانی در خرد جمعی بشر وجود دارد که وی را به عنوان شهروند آزاد میتواند به نقاطی عقلانی رهنمون کند. منتها این هسته عقلانی - عرفی را اگر گروههای وابسته به ادیان و ایدئولوژیهای مختلف بتوانند (که معمولا میتوانند) در بستر فرهنگی خود دریابند، کمکی شایانی به تقویت این عرصه، یعنی عرصه خرد جمعی (public reason) میکنند. به عنوان مثال، اصل زرین اخلاقی که اصلی است عقلایی میگوید: «آن چه را بر خود روا نمیداری، بر دیگران روا مدار.» این اصل لیبرال و سکولار است و از همین رو، زبانها، ادیان، مکاتب فلسفی و ایدئولوژیهای مختلف میتوانند با رجوع به منابع خود آن را دریابند، تقویت کنند و در آن سهیم شوند.
در قرآن کریم آمده است: «وای بر کمفروشان؛ آنان که وقتی برای خود پیمانه میکنند، حق خود را به طور کامل میگیرند اما هنگامی که میخواهند برای دیگران پیمانه کنند، کم میگذارند! آیا آنها گمان نمیکنند که برانگیخته میشوند؛ در روزی بزرگ که مردم در پیشگاه پروردگار جهانیان میایستند؟» از این قبیل مثالها در قرآن و کتابهایی همچون انجیل و تلمود و همچنین روایات به دفعات آمده است. همچنین آثار ادبی ما نیز مملو از چنین نصایحی است؛ آن چنان که سعدی میفرماید:
هر بد که به خود نمیپسندی
با کس مکن ای برادر من
گر مادر خویش دوست داری
دشنام مده به مادر من
همان طور که مشاهده میکنیم، گویی فطرت آدمی متمایل به این ایده است که به این ترتیب نوعی مدارا بر سر بسیاری از موضوعات میان عقاید مختلفالجهت پیدا میشود که میتوانند بر سر موضوعات مهمی همپوشانی و اجماع داشته باشند.
حال به موضوع اصلی یادداشت بازمیگردیم. سالها قبل عدهای از استادان دانشگاه در باب وجوه شرعی تحزب پرسشهایی را با مرحوم آیتالله منتظری در میان گذاشتند. ایشان پاسخ دادند: از آنجایی که مقدمه واجب، واجب است و در زمان ما امر به معروف و نهی از منکر به خصوص در قبال دولت و حکام دیگر، جنبه فردی ندارد بلکه مستلزم قدرت جمعی است؛ لذا حزب و تحزب به عنوان مقدمه واجب، واجب کفایی است و اگر جمعیت یا گروهی دست به این کار زدند و توانستند ادای وظیفه کنند، این مسئولیت از سایرین ساقط است. ایشان همچنین کارکردهای دیگری را نیز برای حزب برشمردند که آنها نیز به عنوان واجب شرعی، وظیفه مسلمین شمرده میشد؛ از جمله آن که احزاب زمینه تضارب آرا و تعاطی افکار را فراهم میآورند و از این طریق، حق بهتر پدیدار میشود و نیز احزاب میتوانند با کنترل کردن دستگاه اداری، هم به آنها مشورت دهند و هم از فساد جلوگیری کنند و نیز به این ترتیب، احزاب کادرهایی را پرورش میدهند که به مرور با امور جاری آشنا شده و میتوانند در آینده مصدر امور شوند.
آیتالله منتظری همه استدلالهای خود را بر آیات و روایات مبتنی کرده بودند. یعنی تلاش داشتند مانند یک فقیه در مصدر فتوا نشسته و با دقت در منابع فقهی، نظر خود را استنباط کنند. بنابراین مشاهده میکنیم امری را که در جهان مدرن و عرفی شده، نظامات پارلمانی و ریاستی، خود به خود و بدون ارجاع به دستگاه نظری خاص انجام میدهند، چگونه از سوی یک فقیه از درون متون دینی استخراج میشود و این نمونه دیگری از اجماع همپوشان است که جان رالز به آن معتقد بود.
زمانی که مجددا به آرای آیتالله منتظری رجوع کردم، احساس کردم درون احزاب معمولا کابینههای سایه این وظایف را بر عهده دارند. آن گونه که حزب بخشی را تحت عنوان کابینه سایه متولی دولت کرده و با تناظری یکبهیک، در مقابل هر دستگاهی، تیمی را مکلف به امر نظارت و پایش میکنند که از این طریق هم میتوانند در صورت لزوم برای اصلاح امور آن دستگاه برنامه جایگزین ارائه کنند و هم کاستیهای آن دستگاه را گوشزد کرده و البته از این طریق کادرهایی بسازند که در صورت قدرت گرفتن، برای تعیین مسئولان دچار سرگشتگی نشوند.
من سابق بر این، حتی صحبت از پارلمان سایه نیز کرده بودم؛ به این معنی که احزاب اصلاحطلب میتوانند در مقابل کمیسیونهایی که در اختیار رقبایشان است، کمیسیون سایه تعبیه کنند. همچنین در زمینه شوراها نیز میتواننند شورای سایه تشکیل دهند و حتی دستگاه قضائی سایه (بالاخص در بخشهای سیاسی آن) به وجود آورند.
البته باید یادآور شد که دولت سایه عمدتا مربوط به نظامهای پارلمانی است. با این حال نظام ایران که گفته میشود نیمهپارلمانی - نیمهریاستی است نیز میتواند از این ابزار بهرهمند شود؛ منتها به شرط آن که در آن احزاب قدرت بگیرند؛ چرا که تشکیل دولت سایه از سوی احزاب ضعیف امری بیمعناست. فیالواقع دفتر سیاسی و همچنین سازمان حزبی اصل هستند و دولت سایه شاخهای از حزب تلقی میشود. حال در شرایط کنونی باید پرسید آیا جمعی از احزاب اصلاحطلب در کنار هم میتوانند تشکیل دولت سایه بدهند یا خیر؟ چون اگر بنا باشد در انتخابات آتی همچنان ائتلاف آنها پایدار بماند شاید لازم باشد که از امروز برای این قبیل امور، کار جمعی انجام بدهند.»
موضوع ضرورت وجود دولت سایه را سعید جلیلی کلید زد. اگر چه به اعتراف خود اصولگرایان، در این فقره او تنها معتقد به رصد دولت است و این موضوع را هم به طور شخصی شروع کرده است. در حالی که اصالت دولت در سایه یا دولت سایه، به تحزب و تشکلگرایی است. در نظام پارلمانی بریتانیا، حزبی که از تشکیل دولت بازمیماند، اقدام به تشکیل دولت سایه میکند و همپای دولت مستقر، کابینهای را میچیند تا به وظیفه خود یعنی نظارت و انتقاد و حلقه واسط بین مردم و قدرت پایبند بماند. جریان اصلاحطلب در هر دو انتخابات ریاستجمهوری (اخیر) از نامزدی حسن روحانی دفاع کرد و در دولت یازدهم یکی از حامیان دولت تلقی شد که سعی کرد در برابر نقدهای اصولگرایانه از نامزد متبوع و انتخاب خود دفاع کند اما با شکلگیری کابینه دوم و نقدهایی که بر این روند حاکم بود، حالا به نظر میرسد جریان اصلاحطلب به ضرورت نقد دولت مستقر در راستای بهبود عملکرد پی برده و به این باور رسیده برای آن که این نقدها در جریان اصلی قرار بگیرد و هدفمند باشد، بهترین راه تشکیل دولت در سایه است. در همین زمینه محسن میردامادی معتقد است «اصلاحطلبان در دو انتخابات گذشته ریاستجمهوری در شرایطی قرار داشتند که به صورت اجتنابناپذیر باید با صدای واحد از نامزد مشخصی حمایت میکردند و خوشبختانه عقلانی و مؤثر عمل شد. در چنان موقعیتی، برای چانهزنی و قول و قرار درباره اعضای کابینه فضا و امکانی وجود نداشت و عملا انتخاب و گزینش همکاران رئیسجمهور به خود ایشان سپرده شد اما احزاب سیاسی نباید در این شرایط توقف کنند بلکه لازم است برای تغییر و اصلاح تدریجی آن تلاش کنند. در صورتی که احزاب از هماکنون برای تشکیل کابینه سایه اقدام کنند، میتوانند روی ترکیب کابینه پس از انتخابات ریاستجمهوری آینده تأثیرگذار شوند... . میتوان در انتخابات ریاستجمهوری آینده نیز اصلاحطلبان در انتخابات به صورت یکپارچه، با صدایی واحد و در قالبی جبههای حضور یابند.» لذا محسن میردامادی هم با حجاریان هم عقیده است که در فقدان حزب باید با حرکت جبههای به سمت تشکیل دولت سایه پیش رفت. همان مفهومی که عباس عبدی هم بر آن انگشت تأکید گذاشته بود: «مشکل اصلی در شکلگیری دولت در سایه، فقدان نظام حزبی است، چون شکلگیری چنین دولتی، فقط در یک ساختار حزبی ممکن میشود ولی کوشش برای شکلگیری آن شاید به تقویت تحزب نیز کمک کند. هر چند گمان نمیکنم در شرایط حاضر هیچ حزب و گروهی قادر باشد گام اولیه را برای تشکیل چنین طرحی بردارد؛ چرا که بدنه آنها ضعیفتر از آن است که بتوانند چنین دولتی را با اتکا به اعضای خود شکل دهند.»
منبع: جماران
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]
صفحات پیشنهادی
وزیر ارشاد احمدی نژاد: حاضر به مناظره با وزیران فرهنگ دولت روحانی هستم/اصلاح طلبان خود را دلبر و اصولگرایان را
وزیر ارشاد احمدی نژاد حاضر به مناظره با وزیران فرهنگ دولت روحانی هستم اصلاح طلبان خود را دلبر و اصولگرایان را هیولا جلوه می دهند بنیاد باران دولت در سایه احمدی نژاد بود هر چند با این نام مطرح نشد در مجموع دولت نهم و دهم رابخاطر انجام خدمات گسترده به کشور وداشتن روحیه پرکاری و اریشه اختلافات سپاه و دولت از نگاه یک نماینده اصلاحطلب
ریشه اختلافات سپاه و دولت از نگاه یک نماینده اصلاحطلب عضو شورای مرکزی فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی گفت هیچکس نسبت به لزوم در اختیار داشتن یک نیروی دفاعی کارآمد که در شرایط حساس از امنیت کشور دفاع کند شک ندارد و همگی برضرورت اقتدار این قدرت نظامی اجماع کامل دارند به گزارش اعارف: سختی کار دولت روحانی به مراتب از دولت اصلاحات بیشتر است /برخی دنبال حذف اصلاح طلبان بودند - پایگاه خبری
رئیس فراکسیون امید تاکید کرد باید این واقعیت را قبول کنیم که سختی کار دولت آقای روحانی به مراتب از سختی کار دولت اصلاحات بیشتر است به همین دلیل موفقیت دولت تدبیر و امید پیروزی جریان اصلاحات محسوب می شود رویداد۲۴ - رئیس فراکسیون امید تاکید کرد باید این واقعیت را قبول کنیم که سخاعضای کمیته تعامل شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان با دولت چه کسانی هستند؟ + اسامی
اختصاصی ایلنا اعضای کمیته تعامل شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان با دولت چه کسانی هستند اسامی مرتضی حاجی عبدالواحد موسویلاری محمدرضا عارف حسین مرعشی محمود صادقی افشین حبیبزاده و اسماعیل گرامیمقدم اعضای ۷ نفره کمیته تعامل با دولت را تشکیل میدهند به گزارش خبرنگار ستوهین به رهبر اصلاحات برای توجیه «مهندسی قلدرمآبانه لیست امید»/ اعتراف صریح: «رییس دولت اصلاحات» اعتراض کرد؛ ش
توهین به رهبر اصلاحات برای توجیه مهندسی قلدرمآبانه لیست امید اعتراف صریح رییس دولت اصلاحات اعتراض کرد شورای عالی اصلاحطلبان پشت گوش انداخت بازی شکوری راد با کلمات مجبور و مجاب برای لاپوشانی اعتراف بزرگ شورای اصلاح طلبان پس از مهندسی لیست سهم خواهی را رها نمی کندهمیشه با نگاه احترام به اصلاح طلبان و اصولگراها نگاه میکنم/تمرکز من به گیلان حق استان است
گیل نگاه محمدباقر نوبخت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در برنامه تلوزیونی مهتاب شبان گفت با توجه به کاهش درآمد نفتی میزان منابع و درآمدهایمان نسبت به ۴سال گذشته تقلیل پیدا کرده است با همه این ها باید کارها را انجام دهیم طرح های مختلف صنعتی را انجدولت روحاني عملا به راست گرايش دارد تا اصلاحطلبان
دولت روحاني عملا به راست گرايش دارد تا اصلاحطلبان آیتا هاشمی در دولت دوم خود به دلیل فشارهای بیرونی و اینکه تلاش داشتند در نقطه تلاقی جریانهای سیاسی کشور قرار بگیرند از جریان چپ یا خط امام فاصله گرفته و بیشتر به سمت راست گرایش پیدا کردند شاید اگر آیتا هاشمی در دولت دحیف است حجتی از دولت کنار برود/ توصیه خاتمی برای ماندن وزرای اصلاحطلب در کابینه
نماینده رشت در گفتوگو با ایلنا حیف است حجتی از دولت کنار برود توصیه خاتمی برای ماندن وزرای اصلاحطلب در کابینه نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی گفت رفتن حجتی از وزارت کشاورزی عملا وعدههایی که ما در سخنرانیهایمان برای کشاورزان در حمایت از دولت روحانی دادهایم را نیمه تمانتقاد بهزاد نبوی: مگر ما با شرط و شروط از روحانی حمایت کردیم؟ چرا برخی، از دولت روحانی به دلیل انتخاب نکردن ت
انتقاد بهزاد نبوی مگر ما با شرط و شروط از روحانی حمایت کردیم چرا برخی از دولت روحانی به دلیل انتخاب نکردن تعدادی از اصلاحطلبان در جایگاه مدیریتی گلایه دارند بهزاد نبوی گفت چرا برخی از اصلاحطلبان از دولت روحانی به دلیل انتخاب نکردن برخی از اصلاحطلبان در جایگاه مدیریتی گلایتاکید روحانی بر ضرورت ادامه همکاری متقابل دولت با اصلاحطلبان
تاکید روحانی بر ضرورت ادامه همکاری متقابل دولت با اصلاحطلبان نشست کمیته تعامل شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان با دکتر روحانی برگزار شد و روحانی بر ضرورت همکاری اصلاحطلبان با دولت تاکید کرد آفتابنیوز به گزارش ایسنا در این دیدار دکتر محمدرضا عارف رئیس شورایعالی سیاستگ-
گوناگون
پربازدیدترینها