واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
مقاومت شدید در برابر طرح ترامپ برای خروج از برجام
ترامپ احتمالا در اواسط ماه آبان برنامه ای برای مقابله با ایران و خروج از معاهده هسته ای یا برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) که در سال 1394 مذاکره و امضا شد، تعیین نماید. نواندیش: موسسه کاتو در تازه ترین تحلیل خود به مقاوت های داخلی و خارجی در برابر ترامپ پرداخت و نوشت:
روز نو : ترامپ احتمالا در اواسط ماه آبان برنامه ای برای مقابله با ایران و خروج از معاهده هسته ای یا برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) که در سال 1394 مذاکره و امضا شد، تعیین نماید.
نواندیش: موسسه کاتو در تازه ترین تحلیل خود به مقاوت های داخلی و خارجی در برابر ترامپ پرداخت و نوشت:
به گزارش روز نو ، طبق برجام برنامه هستهای ایران موقتا کنار گذاشته شد، اما این توافق به گونهای تنظیم شده است که در آینده امکان دسترسی ایران به فناوری هسته ای را فراهم خواهد کرد.
در حال حاضر ترامپ به شدت خواهان لغو این توافق و خروج از آن است، اما مشکل اصلیای که کار او را برای خروج از برجام دشوار میکند پایبندی ایران به متن برجام و عدم نقض آن از سوی این کشور است.
همانطور که توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) و سایر امضاکنندگان توافق نامه از جمله آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه تایید شده است، ایران به طور کامل به تعهدات خود در زمینه برجام عمل کرده است.
در پی سخنرانی روز سه شنبه رییس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد ، رهبران و دیپلمات های کشورهای دیگر گزارش دادند که ترامپ و اعضای دولت او در نشست های متعددی آنها را برای خروج از برجام تحت فشار قرار دادند.
البته متحدان آمریکا در هفته گذشته از رویکرد ترامپ نسبت به توافق هستهای انتقاد کردند. به عنوان مثال امانوئل مکرون، رئيس جمهور فرانسه گفت: خروج از توافق هستهای ایران مي تواند خطري جدي باشد، بنابر این به نفع همه است که به آن احترام بگذاریم. همچنین او در ادامه سخنانش اظهار داشت که خروج از برجام مي تواند بحران هسته اي ديگري مانند کره شمالي ايجاد کند.
از سوی دیگر فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپا پس از دیدار با نمایندگان کشورهای امضا کننده برجام در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت که اگر آمریکا از این توافق خارج شود، اروپا در هر حال در آن باقی خواهد ماند.
وی ادامه داد: جامعه بین المللی نمیتواند از لغو توافقی مانند برجام که ایران به آن پایبند بوده و اکنون به درستی کار میکند سودی ببرد.
همچنین موگرینی تأیید کرد که در این جلسه همه طرفین از جمله آمریکا اذعان کردند که هیچ نقضی از سوی ایران صورت نگرفته است. این باعث شد که از رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا نیز درباره پایبندی ایران به توافق پرسیده شود و او با بی میلی تاکید کرد که گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که ایران به مفاد برجام پایبند بوده است.
اخیرا فارین پالیسی گزارش داد که تلاشهای ترامپ و دولت او برای ایجاد اجماع و خروج از برجام و تحریم دوباره ایران شکست خورد. در این بین تلاش قدرتهای اروپایی و تاکید رئیس جمهور ایران برای حفظ برجام نیز کمک شایانی به کنترل ترامپ و جلوگیری از خروج او انجام داد.
نیویورک تایمز نیز گزارش داد که ترامپ از با تلاشهایش برای زیر سوال بردن یک قرارداد بینالمللی و خروج از برجام باعث آسیب رسیدن به اعتبار آمریکا و در عین حال ایجاد همدردی جهانی با ایران شد.
در این بین حتی برخی از هم حزبیهای ترامپ نیز از او انتقاد کردند. به عنوان مثال روز سه شنبه اد رویس از اعضای جمهوریخواه و مسئول کميته امور خارجي مجلس به CNN گفت که ترامپ باید ایران را تحت فشار بگذارد و تهدید کند، اما نباید از برجام خارج شود.
سناتور رند پل ، که در سال 1394 با این توافق مخالف بود نیز به خبرنگاران گفت: اگر ایران به آن پایبند است، من فکر می کنم که باید در آن باقی بمانیم.
روز چهارشنبه بعد از ظهر، ژنرال جان هیون، فرمانده فرماندهی استراتژیک آمریکا، طی سخنرانی خود در موسسه هادسون گفت: واقعیت این است که ایران به توافقنامهای پایبند است که ما آن را امضا کردیم. وقتی میگوییم ما یعنی ملت ما پای این توافق بوده است، پس باید به آن پایبند باشیم و آن را اجرا نماییم.
واضح است که این مقاومت شدید نسبت به خروج از توافق رئیس جمهور ترامپ را متوقف خواهد کرد، اما مردم آمریكا باید بدانند كه اگر ترامپ واقعا تصمیم به خروج گرفته باشد هیچ ابایی از رویارویی با جامعه بین الملل، بسیاری از افراد كابینه خود و اعضای برجسته حزب جمهوری خواه ندارد.
با توجه به قوانین تصویب شده پس از امضای برجام، مقرر شد که رییس جمهور هر 90 روز یک بار گزارشی در مورد پایبندی ایران به برجام ارائه دهد و سپس به موجب این گزارش اکثریت کنگره ظرف 60 روز میتوانند تصمیم بگیرند که تحریم جدیدی علیه ایران تحمیل کنند یا خیر.
به هر حال احتمالا موضوع پایبندی یا عدم پایبندی به برجام به زودی در حیطه اختیارات کنگره قرار بگیرد و در این بین تصمیم کنگره برای پیوستن به ترامپ میتواند خطر آفرین و غیر مسئولانه باشد.
نوانديش
تاریخ انتشار: ۰۵ مهر ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]