واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
چرا دیدار روحانی و اردوغان مهم است؟/ چالش سوریه ؛ پاشنه آشیلی که نقطه قوت رابطه تهران و استانبول شده است/ رویکرد رئالیستی ترکیه و ایران همه چیز را تغییر داد
مجموعه از همکاری ها و اشتراکات در سوریه و روابط دو جانبه بین ایران و ترکیه باعث شده است دیدار روحانی با اردوغان در آستانه از اهمیت بسزایی برخوردار باشد.
روز نو : مجموعه از همکاری ها و اشتراکات در سوریه و روابط دو جانبه بین ایران و ترکیه باعث شده است دیدار روحانی با اردوغان در آستانه از اهمیت بسزایی برخوردار باشد.
به گزارش روز نو : ترکیه و ایران در سالهای اخیر مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرده اند. مجموعه ای از منافع متضاد و مشترک دو کشور را در حالتی از مشتاقی و مهجوری نگه داشته است. سوریه نقطه ای بود که دو طرف در مقابل هم قرار گرفته بودند و دیگر اشتراکات هم تحت الشعاع قرار می گرفتند.
با یک رویکرد رئالیستی دو کشور ایران و ترکیه کمترین تضاد را با هم دارند و به نوعی دو همسایه ای هستند که می توانند دارای بیشترین همکاری و تعامل باشند. ترکیه دروازه اروپا برای ایران است و ظرفیتهای ایران به اندازه ای هست که هر کشوری تمایل به افزایش ارتباط با آن باشد.
اما سوریه به حال خود نماند. مجموعه تحولات و تغییرات میدانی و سیاسی باعث شد، این بحران به نقطه ای برای ارتباط و تعامل بیشتر برای ترکیه و ایران باشد. مذاکرات در مورد سوریه با سه محور ایران و ترکیه و روسیه در آستانه شروع شد و پیشرفت های آن، باعث امیدواری طرفین شد.
سفر سردار باقری به ترکیه و دیدارهای او باعث تقویت تعاملات طرفین شد و حرف از همکاری های جدی تر و اقدامات مشترک به میان آمد. روزنامه های مهم و معتبر ترکیه موضوع سفر سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به آنکارا را در قالب خبر، گزارش و تحلیل و مقاله منعکس کرده و این رویداد را نقطه عطفی در تاریخ روابط دو کشور و تحولات منطقه عنوان کردند.
روزنامه ینی شفق ترکیه نوشت: در سفر هیات عالیرتبه نظامی ایران و در جریان مذاکره با مقامات عالی ترکیه موضوع تامین امنیت منطقه ای، همکاری مشترک در مبارزه با تروریسم و مخالفت با برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق بیش از همه چیز برجسته بود و طرفین در این خصوص به مذاکره و رایزنی پرداختند.
اکنون روابط دو طرف وارد مرحله جدیدی شده است. سفر روحانی به آستانه برای شرکت در اجلاس سران کشورهای اسلامی و دیدار او با اردوغان در حاشیه این اجلاس موضوعی است که در این شرایط بیش از یک دیدار عادی جلوه کند و در مورد آن سخن گفته شود. بحث فقط روی سوریه و بحران های منطقه ای نیست. دو کشور عزم خود را برای گسترش مناسبات اقتصادی نیز جزم کرده اند. موضوعی که ایران تصمیم جدی دارد تا دیپلماسی اقتصادی را با همسایگان پیش گیرد.
حسن روحانی در دیدار رجب طیب اردوغان گفت: باید در روابط ایران و ترکیه بویژه در حوزه اقتصادی با توجه به توانمندیهای دو کشور، یک جهش ایجاد کرد.
روحانی، روابط دو کشور را در بهترین وضعیت سالهای اخیر توصیف کرد و گفت: اراده مقامات ایران و ترکیه توسعه روابط دوجانبه است و پس از اجرای برجام و عبور از تحریمها، زمینه برای تحرکی جدید در روابط دو کشور فراهم شده است.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه حل مشکلات و تسهیل همکاریهای بانکی پایه مهمی در گسترش روابط و همکاری های دو کشور برای ررسیدن به هدف 30 میلیارد تجارت سالیانه است، اظهارداشت: روابط بانکی ایران با بسیاری از کشورها بهبود یافته و توسعه همکاری های بانکی ایران و ترکیه نیز ضروری است.
روحانی اظهار امیدواری کرد تا با سفر آتی رئیسجمهور ترکیه به کشورمان و تشکیل شورای عالی همکاری راهبردی دو کشور، شاهد تحرک بیشتر در روابط دوجانبه و همکاری های دو کشور در مسائل منطقه ای باشیم.
اقتصاد و تعاملات تجاری و بانکی از نقاط همکاری جدی دو کشور در شرایط مختلف بوده است. باید یادآوری کرد، ترکیه از معدود و به زبان ساده به جز چین تنهای کشوری بوده است که در شرایط تحریم، ایران را تنها نگذاشت و بانک هالک آن کمک کرد ایران بتواند تحریمها را دور بزند. این تعامل دو طرفه باعث می شود ترکیه در پسا برجام هم در کنار ایران باشد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ایران و ترکیه دو کشور بزرگ و تاثیرگذار در مسائل منطقه هستند و همکاری های گسترده آنان در عرصه های مختلف از جمله مبارزه با تروریسم و ایجاد ثبات در منطقه بسیار موثر بوده است. امیدوارم همکاری های ایران و ترکیه در کنار روسیه در ایجاد ثبات و امنیت در سوریه نیز هر چه سریعتر به نتیجه نهایی برسد.
وی با اشاره به اینکه تروریسم در منطقه در مسیر شکست قرار دارد، اظهار داشت: البته راه طولانی تا ریشه کن شدن تروریسم باقی مانده که امیدوارم با توجه به اشتراک نظر دو کشور در مبارزه با افراطی گری و خشونت، ایران و ترکیه در این مسیر نیز همکاری های خوبی داشته باشند.
رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه نیز در این دیدار با ابراز خشنودی از روابط بسیار نزدیک و دوستانه کشورش با جمهوری اسلامی ایران گفت: دو کشور برنامه های متعددی برای توسعه روابط در زمینه های مختلف دارند.
رئیسجمهور ترکیه نیز مانند حسن روحانی تصریح کرد: باید در روابط اقتصادی دو کشور جهش ایجاد کرد.
اردوغان که در ابتدای بحران سوریه، با این پیام که اسد رفتنی است راه خود ار از ایران جدا کرد. اما رفته رفته، معادلات تغییر کرد و اسد در راه حلی که ترکیه برای صلح پیشنهاد می نمود راه حلی از صلح قرار گرفت. این پیام را در سخنان اردوغان می تواند مشاهده نمود. اردوغان در این دیدار ایران و ترکیه را کشورهای بزرگ منطقه دانست و با تاکید بر اینکه همکاری های دو کشور در هر زمینه ای سازنده است، گفت: حفظ تمامیت ارضی کشورهای منطقه بسیار مهم است.
سخنان نزدیک و نظرات مشترک دو طرف در مسائل گوناگون از جمله موضوع جنایات میانمار نشان از هماهنگی و ارتباط بیشتر دو کشور دارد. دو کشور بجز اینکه می توانند روابط دو جانبه را گسترش دهند، در بحرانهای منطقه ای و مسائل جهان اسلام هم همکاری های نزدیکی داشته باشند. این روند را می توان در آینده نزدیک مشاهده کرد.
همانگونه که گفته شد اقتصاد دو کشور مکمل یکدیگر هستند و با برداشته شدن تحریم های ایران، زمینه برای گسترش روابط مهیاتر از همیشه است. بانکهای دو کشور می توانند با برداشتن موانع گسترش روابط و تعاملات بانکی، بستر گسترش تعاملات اقتصادی را هر چه سریع تر برطرف کنند.
از اصلی ترین مشکلات منطقه در حال حاضر، افزایش افراط گری و حضور نیروهایی است که به دولت خاصی وابسته نیستند و مشکل همه دولت ها هستند. اتحاد ایران و ترکیه به عنوان دو کشور قدرتمند منطقه ای در زمینه مبارزه با تروریسم بسیار مهم و حیاتی است. مبارزه مشترک دو کشور با تروریسم در ثبات منطقه بسیار تاثیرگذار بوده و خواهد بود.
درگیریهای چند ساله اخیر در سوریه نشان داد که مشکلات از طریق نظامی قابل حل و فصل نیستند و باید از راه دیپلماسی مساله را حل کرد. پافشاری بر روند مذاکرات آستانه و ترک نکردن میز مذاکره می تواند این روند را تسهیل نماید و طرفهای مختلف را به برداشت یکسان از بحران برای رسیدن به صلح برساند.
نامه
تاریخ انتشار: ۱۹ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]