واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: ویزای سفر و مجوز پرواز به ایران برای هیاتعربستانی/ریاض دنبال آشتی با تهران
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ویزای سفر و مجوز پرواز هیات سعودی به تهران صادر شده است و احتمال میدهیم سعودیها پس از ایام حج به ایران بیایند.
آفتابنیوز : سرویس بینالملل- بهرام قاسمی گفت: هیات سعودی صرفا برای بازدید از ساختمانهای دیپلماتیک میآید زیرا پس از قطع روابط دو کشور، این ساختمانها خالی بوده است. در عین حال ما هم از ساختمان های خود در عربستان بازدید خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: این توافقی دوجانبه بوده که هیات های ایرانی و عربستانی برای بازدید از اماکن دیپلماتیک خود در ریاض و تهران به کشورهای مقابل سفر کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: ویزای طرف سعودی مدتهاست صادر شده ولی بنا به دلایلی که مرتبط با خود آن ها است تا کنون نیامده اند و احتمالا سفر آن ها به بعد از ایام حج موکول شده است.
قاسمی خبر برخی رسانهها درباره غرامت را بی اساس و اشتباه خواند و تاکید کرد: این سفر ربطی به بحث غرامت ندارد و تاکنون در این خصوص صحبتی نشده است و چنین بحثی مطرح نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره تاریخ سفر هیات ایرانی به سعودی به خبرگزاری ایرنا گفته است: تاریخ سفر هیات ایرانی به ریاض نامشخص است.
قاسمی تاکید کرد: هیات ایرانی دو هفته است که از طریق عمان ویزا گرفته و ما هم دو ماه پیش به هیات سعودی ویزا دادیم.
وی افزود: طرف عربستانی از ایران درخواست مجوز پرواز کرد که این اجازه به آن ها داده شد و به این ترتیب هیات سعودی با پرواز اختصاصی به ایران خواهد آمد.
چرخش بن سلمان در قبال ایران
همچنین الجزیره درخصوص احتمال بهبود روابط ایران و عربستان نوشته است که پس از سالها سردی روابط ریاض و تهران و قطع روابط دیپلماتیک دو کشور، دوربینهای فیلمبرداری در استانبول مصافحه نادری بین وزیر خارجه عربستان سعودی و همتای ایرانی اش را ضبط کردند که در حاشیه نشست سازمان همکاریهای اسلامی اتفاق افتاد.
این مصافحه که در شرایط متشنج و درگیریهای بین دو کشور صورت گرفت، تنها اقدامی نیست که به تغییر یا نرم شدن موضع سعودیها اشاره دارد؛ چرا که در سفر رهبر شیعه عراقی، مقتدی صدر به عربستان که با دعوت امیر سعودی صورت گرفت، صدر با استقبال گرمی از سوی سعودیها مواجه شد.
در شرایطی که روابط بین صدر و تهران اخیرا با مشکلاتی مواجه شده است، رابطه صدر با ریاض همچنان استوار مانده است. شکی نیست که مساله یمن و از سر گیری روابط بین بغداد و ریاض اساس مذاکرات وی با مسئولان سعودی بوده است.
در این میان، وزیر عراق، قاسم الاعرجی تصریح کرده که در مذاکرات مسئولان عراقی با سعودیها، ریاض از بغداد درخواست کرده است که بین عربستان و ایران وساطت کند.
در هر حال، پیش از این مصافحه گرم، وزیر اوقاف سعودی دعوتنامه ای به هیئت حج ایران فرستاده و از حجاج ایرانی برای حضور در عربستان دعوت به عمل آورد، تا تمام موانعی که سال گذشته برای حضور حجاج ایرانی در حج وجود داشت، برطرف شود.
علاوه بر این، هیچ گونه اشاره سلبی از سوی سعودی ها و یا دوستان آنها در مورد عملیات نظامی که حزب الله و ارتش لبنان در جرود انجام دادند، صادر نشد. همچنین اطلاعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه توافقی ضمنی بین ایران و عربستان در مورد ریاست جمهوری عون در لبنان انجام شده است.
این اقدامات همزمان شد با درخواست محمد علی الحوثی از سعودیها در مورد آتش بس موقت برای فراهم شدن شرایط حضور یمنی ها در حج که به دلیل نزدیکی حوثی ها به ایران، حکایت از توافق مشترک سعودی ایرانی دارد.
همچنین به دنبال مصافحه گرم دو وزیر، بیانیه ای از سوی وزارت خارجه ایران صادر شد که به نزدیکی تبادل دیدارهای دیپلماتیک بین تهران و ریاض اشاره داشت. در همین زمینه ویزاهای دیپلماتیکهای دو طرف برای اغاز مذاکرات پس از پایان حج آماده شده است.
مساله قابل توجه آن است که ریاض تمایل زیادی به رفع تشنجها در روابط خود با تهران دارد و این در تناقض با سخنان صریح بن سلمان در ماه مه گذشته است که طی آن ایران را متهم به تلاش برای سیطره بر مکه و مدینه کرده بود. به نظر می رسد که ایران به خوبی متوجه نیاز سعودیها به تغییر قواعد بازی در منطقه شده است، آن هم پس از آنکه سیاستهای اخیرش در ایجاد درگیریهای مختلف در منطقه با شکست مواجه شد.
چه بسا علت این چرخش سعودیها در مورد دشمن سرسختشان ایران، خروج بحران در منطقه خلیج فارس از سیطره آل سعود و شکست آنها در همراه کردن دوحه است.
بویژه پس از آنکه قطر از یک همبستگی بین المللی و منطقه ای و حتی همراهی ترکیه برخوردار شد، دولتی که سعودیها آن را رقیب اسلامی و منطقه ای برای خود می دانند. با اوج گرفتن این بحران، ریاض تصمیم گرفت ایران را از درگیری کنار بزند تا بدین ترتیب آن را از دوحه و طرفداری از این دولت عربی دور کند.
به نوشته انتخاب، از دیگر عوامل تغییر موضع عربستان، شکستهای پی در پی آن در یمن و رسیدن موشکهای حوثی ها به عمق جنوبی عربستان سعودی و دور ماندن حکومت منصور هادی از صنعا و حتی عدن است، از این رو، تنها راه حلی که می تواند آبروی عربستان را حفظ کند، عقد توافقی با تهران، حامی اول حوثی هاست.
شکست سعودیها در یمن همزمان با شکست آنها در سوریه صورت گرفت؛ به این ترتیب که نقش سعودیها در این کشور کمرنگ و نظام سوریه با ریاست بشار اسد از نظر سیاسی و مادی تقویت شد.، در حالی که عربستان از بارزترین موافقان برکناری وی بود.
به گزارش آفتابنیوز، عربستان سعودی در سیزدهم دی سال 94 روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
۱۲ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]