واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: مهندسی ژنتیک ناباروری میآورد یا ریزگردها و هوای آلوده؟
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، شیوع ناباروری در کل دنیا 12 تا 15 درصد گزارش شده است که این میزان در ایران 20درصد است. حال این سوال پیش می آید چرا ناباروری در ایران زیاد است؟
آفتابنیوز : دکتر الهام باقریراد*-از زمانی که دانشمندان و محققان با تحقیقات گسترده و شبانهروزی خود قادر به دستیابی به علوم و فنون نوین در راه کمک به سلامت جامعه و تامین نیاز بشر شدهاند، شوربختانه همواره عدهای دانسته یا نادانسته در راستای تشویش افکار عمومی و ایجاد وحشت از این فناوری در جامعه بوده اند. بیشتر این افراد از قشر تحصیلکرده جامعه بوده که بدون مطالعه دقیق از روند مطالعات در جهان تنها با در دست داشتن یک یا دو مقاله که از لحاظ علمی نیز در جامعه علمی جهانی رد شده و نتایج آنها زیر سوال رفته است، اقدام به خدشهدار کردن جدیدترین علوم و فنون و دستاوردهای بشری می کنند. فناوریی که توانسته در قرن حاضر با مهلک ترین بیماری و عامل مرگ و میر بسیاری افراد از جمله سرطان مقابله می کند.
در اکثر مناظرات تلویزیونی بین موافقان و مخالفان محصولات اصلاح شده ژنتیکی متاسفانه در چندین مورد مشاهده شده که مخالفان با ارائه مدارک و مقالات چاپ شده در ژورنالهای علمی اقدام به جمعآوری و ارائه مدرک در خصوص مضر بودن محصولات اصلاح شده ژنتیکی بر سلامت انسان و نسل بشر نمودهاند. چنانچه در چندین مورد اخیر این مقالات از طرف جامعه علمی و متخصصان مربوط طی بررسی و آنالیزهای مجدد رد و در نهایت این مقالات جزو مقالات مردود از لحاظ علمی اعلام شده است اما برخی افراد با سواستفاده از عنوان علمی خود به جای شفاف سازی و بیان واقعیات به مردم تنها با ارائه مقالات مردود و بزرگ نمایی آن در بین بعضا افراد تحصیلکرده و مردم عادی اقدام به ایجاد شک و تردید کرده اند. یکی از شبهاتی که به محصولات اصلاح شده ژنتیکی نسبت می دهند و با عنوان کردن آن باعث ایجاد نگرانی در بین افراد می شوند مسئله تقطیع نسل و ناباروری بر اثر مصرف محصولات غذایی اصلاح شده ژنتیکی است. مدعیان برای اسباط ادعای خود به یکسری مقالات چاپ شده در ژورنالهای بین الملل استناد می کنند و متاسفانه این افراد با نام و القاب تحصیلکرده و با ارائه اسناد به ظاهر علمی چنان خیانتی به جامعه می کنند که متاسفانه بهای آن را در نهایت مردم می پردازند. شاید به ظاهر مردم عادی و حتی افراد تحصیلکرده در رشته های غیر مرتبط با ژنتیک این ادعاهای بی اساس را باور کنند که علت آن نه ساده انگاری یا زود باوری بلکه متاسفانه اعتماد مردم به جامعه علمی است.
ناباروری یکی از مسائل و مشکلات قرن حاضر است و شاید دغدغه بسیاری از خانواده ها و به خصوص زوج های جوان باشد. شوربختانه عده ای در کشور با سواستفاده از این مساله و با علم به حساسیت مردم نسبت به آن از این حربه برای مقابله با بیوتکنولوژی استفاده می کنند. در حالی که فاکتورهای زیادی می تواند بر ناباروری تاثیر داشته باشد مانند استرس، آلودگی هوا، مشکلات فیزیولوژیکی و ژنتیکی و غیره که برای نسبت سهم هر یک از این موارد در ناباروری و عقیمی آمار مستند علمی وجود دارد، در صورتی که هیچ تحقیق علمی در جهان وجود ندارد که ثابت کند فناوری نوین و محصولات تراریخته موجب ایجاد ناباروری می شوند.
پرسش دیگر این است که چرا هیچ گاه نشست خبری و آگاهی رسانی در مورد عوامل زیست محیطی و آلودگی هایی که اخیرا در اکثر استان های جنوبی و غربی کشور زندگی مردم را دچار بحران جدی کرده، ترتیب داده نمی شود؟! طبق ادعای مخالفان اگر محصولات تراریخته 20 سال است که وارد سبد غذایی خانواده ها شده، آن هم در حد مصرف روغن های خوراکی وارداتی و نه حتی تولید داخل، آلودگی های زیست محیطی و استرس ها تا جایی پیش رفته که بر سر سفره مردم رسیده و هر لحظه به جای اکسیژن تنفس می شود!!!
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، شیوع ناباروری در کل دنیا 12 تا 15 درصد گزارش شده است که این میزان در ایران 20درصد است. حال این سوال پیش می آید چرا ناباروری در ایران زیاد است؟ ناباروری مشکلی است که این روزها خیلی از زوج های جوان به آن مبتلا هستند و اختلالات هورمونی، عفونت ها، آلودگی هوا، پارازیت ها، استرس ها و فشارهای زندگی روزمره ازجمله علت های مهم این مشکل شناخته شده اند. مشکلی که همیشه باری روی دوش زوج های جوان و جامعه گذاشته است. از طرف دیگر پیامدهای زیانبار آلودگی هوا برای سلامتی انسانها ابعاد گستردهای دارد. نتیجه تحقیق گروهی از پزشکان چینی درباره اسپرم مردانی که هوای آلوده شهری را تنفس کردهاند حاکی از "بدشکل" شدن اسپرمها و کاهش قدرت باروری آنهاست. نتیجه تحقیق گروهی از پزشکان چینی نیز از ناباروری مردان به دلیل تنفس هوای آلوده خبر میدهد. نتیجه این تحقیق که به تازگی منتشر شده حاکی از "بدشکل" شدن اسپرمها و کاهش توانایی باروری آنهاست. نتیجه تحقیق در مورد کاهش باروری مردان با تنفس هوای آلوده در حالی منتشر میشود که گروه دیگری از پژوهشگران چینی در مورد تاثیر زیانبار آلودگی هوا بر شکلگیری جنین و تولد نوزادان زودرس هشدار داده بودند. افزایش ریزگردها که موجب نشستن دودمه در سطح شهر میشود نقص جنین را افزایش میدهد. آکادمی جامعهشناسی چین در 8 نوامبر 2015 هشدار داده بود که ریزگردهای معلق در هوا منجر به افزایش نقص عضو جنین و تولد نوزادان زودرس میشود.
در این راستا طبق گزارش تحقیقی که محصول مشارکت 500 گروه تحقیقاتی مستقل در 130 پژوهش و در طی 25 سال با هزینه 300 میلیون یورو است و در نهایت نتیجه گرفته شد که محصولات تراریخته مانند فراورده های کشاورزی سنتی، سالم هستند. همچنین طبق گزارش آکادمی علوم آمریکا، تحقیقاتی که بر روی محصولات تراریخته توسط صدها دانشمند از سراسر جهان طی 20 سال صورت گرفت و نتایج آن در سال 2016 منتشر شد، یافته ها حاکی از آن بود که هیچ گزارشی حاکی از تاثیر منفی محصولات تراریخته گزارش نشده است. در طول تاریخ بسیاری از پدیدههای علمی در مرحله آغازین با تردید و مقاومت شدید روبهرو بودهاند. صدها نمونه از وقایع تلخ و شیرینی که بر این اساس رقم خورده، قابل شمارش است، اما کمتر دانشی به اندازه مهندسی ژنتیک با ساختار اصلی و قانونمند اعجابآور و تحسینبرانگیز در زمینه تولید فرآوردههای حاصل از مهندسی ژنتیک با ساختار اصلی و قانونمند سامانه هستی درگیر شده است.
دهه اخیر شاهد تحولاتی اعجابآور و تحسینبرانگیز در زمینه تولید فرآوردههای حاصل از مهندسی ژنتیک و تکنولوژی زیستی بوده است. چنانکه پیشبینی میشد، در آغاز هزاره سوم میلادی نیز بر سرعت تحولات در این زمینه افزوده شده است. تحولاتی که به همراه فناوری ارتباطات، سرنوشت اقتصادی و حتی اجتماعی و بعضاً سیاسی برخی از مناطق جهان را تحتتأثیر قرار خواهد داد.
مهندسی ژنتیک و اصلاح گیاهان زراعی و تولید گیاهان با مقاومت مطلق در مقابل آفات و امراض نباتی و بینیاز از کاربرد سموم خطرناک تحولی را در کشاورزی ایجاد کرده که تنها با ”انقلاب سبز" قابل مقایسه است. در حال حاضر زیست فناوری نوین همانند سایر فناوری های نو با یکسری گروه ها و جریان های موافق و مخالف همراه بوده است. در هیاهوی این موافقت ها و مخالفت ها بهتر است به دور از فضاهای جناحی و حب و بغض ها مزایا و دستاوردهای آن برای جامعه بشری در فضای کاملا علمی بررسی شود. البته بدیهی است بومی سازی این فناوری به عنوان یک فناوری پیشرو علاوه بر مزایای متعدد اقتصادی، علمی در راستای اقتصاد مقاومتی و نیز سیاست های جمعیتی ابلاغی می تواند تهدیدات مورد ادعای مخالفان را به حداقل برساند و از نفوذ احتمالی دشمنان جلوگیری نماید. بدیهی است استفاده از فناوری های روز و مجهز شدن به سلاح علم وفن در همه حوزه ها و از جمله حوزه فناوری زیستی مهم و ارزشمند و شایسته حمایت و سرمایه گذاری در سطح ملی است.
*متخصص بیولوژی
۰۶ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]