واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: اخلاق در فضاي سايبر/ 10اخلاق قوانين موجود در فضاي مجازي را مورد چالش قرار ميدهد
گروه وبلاگ و IT: جغرافياي فضاي مجازي قوانين نانوشته ويژهاي دارد. اين عرف گرايي گاهي ميتواند با روح اخلاق ديني در تضاد باشد. چراكه مفهوم مالكيت، مفهوم حريم خصوصي، مفهوم توزيع قدرت، آزاديهاي اساسي و مسئوليت در اين فضا مورد چالش قرار گرفتهاست.
اخلاق فناوري اطلاعات موضوعي ميان رشتهاي است كه بحث از آن نيازمند آشنايي و تخصص در دو حوزه اخلاق و فناوري اطلاعات است.
اين بحث به مسائلي ميپردازد كه كاربرد و گسترش فناوري اطلاعات موجب آن شده و هدف از اين بحث آن است تا به سؤالاتي پاسخ گويد كه مربوط به بنيانهاي ارزشي اخلاق و مسئله افراد در حوزه فناوري اطلاعات است. علاوه بر اينكه ميتوان از سياستهاي دولتي در قبال زيربناهاي اخلاقي حوزه فناوري اطلاعات نيز بحث كرد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، برخي از مفاهيمي كه در حوزه فلسفه اخلاق و فلسفه سياسي كاربردي خاص داشتهاند با پيشرفت فنّاوري اطلاعات دچار چالشهايي شدهاند كه از آن جمله ميتوان به مفهوم مالكيت، مفهوم حريم خصوصي، مفهوم توزيع قدرت، آزاديهاي اساسي و مسئوليت اخلاقي اشاره كرد.
امروز اشخاص با هويتهاي مجازي در فضاي الكترونيكي ظاهر ميشوند، با يكديگر به گفتوگو ميپردازند و با هم قول و قرار ميگذارند و گاهي غافل ميشوند كه ممكن است با كسي سخن ميگويند كه كاملاً هويتي جداي از آنچه بروز داده، دارد.
اين يك هويت مجازي است؛ هويتي كه البته كاربردهاي خاص خود را در محيط الكترونيك دارد و ميتواند كارآمدي خاص خود را نيز داشته باشد. اين هويت مجازي ميتواند در پي اهدافي شوم يا ناصواب باشد؛ بيچاره آن پسر نوجواني كه گمان ميكرد دوستي در آن سوي دنيا برگزيده است؛ اما ممكن است روزي روشن شود كه اين دوست فردي در خيابان پاييني شهر خودش است!
فرض مقابل اين است كه اين هويت مجازي ميتواند در پي اهدافي ارزشمند پديد آيد. بياد بياوريم وقتي حضرت امير(ع) در صدد اعطاي غذا به مستمندان به اطراف شهر كوفه ميرفت، روي خود را از فقرا ميپوشاند تا او را نشناسند و هويتشان مخفي بماند. اين موضوع نشان ميدهد كه اخفاي هويت از نگاه اسلام گاهي امري ارزشمند به شمار ميرود.
از آنجا كه فناوري اطلاعات تحولات سياسي - اجتماعي وسيع و شگرفي را پديد آوردهاست، مشكلات اخلاقي جديد و منحصر به فردي دراين حوزه ايجاد شده كه نيازمند رسيدگي است در فناوري اطلاعات همچنين پرسشهايي مربوط به سياستهاي دولت مطرح ميشود.
مانند اين كه آيا افراد آزاد باشند تا از راههايي چون شبكه اينترنت سخنان خويش را آزادانه مطرح كنند يا محدوديتهايي كه در نشر فيزيكي چون نشر كتاب و روزنامه در سياستهاي دولتي است درباره شبكهها نيز بايد اجرا شود؟ اين پرسش بيشتر از آن نظر مطرح ميشود كه شايد ما در نشر كتاب و روزنامه كه در محدوده قدرت دولتها صورت ميگيرد سختگيري يا تساهل كمتر يا بيشتري داشته باشيم نسبت به اطلاعرساني از بيرون مرزها كه از طريق اينترنت صورت ميگيرد.
با توجه به امكان دسترسي افراد مختلف به اطلاعات موجود در رايانههايي كه به شبكه متصلند، دولتها بايد چه سياستها و عملياتي را در خصوص حفظ حريم خصوصي افراد از قبيل بايگاني نامههاي ارسالي و وارده اشخاص صورت دهند و مسووليت مدني ايشان دراين زمينه چيست؟
مسائلي از اين دست موجب شده عنوان تحقيقي با نام اخلاق فناوري اطلاعات در اخلاق كاربردي جاي خود را باز كند. مطالعات فلسفي در حوزه اخلاق فناوري اطلاعات و حريم خصوصي و فناوري اطلاعات نيز بايد مورد توجه قرار بگيرد.
جمعه 7 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 303]