واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهدبهرهبرداری 37 درصدی از آبهای زیرزمینی قائمشهر/ وسعت حوزه آبریز و کمبود نیروی انسانی
رئیس امور منابع آب منطقه قائمشهر و حوزه مدیریت با بیان اینکه وسعت حوزه مدیریت ما، 3 هزار و 300 کیلومتر مربع است، گفت: در مقایسه با استان 13 درصد از وسعت و 15 درصد از جمعیت مازندران را زیر پوشش خود داریم.
به گزارش خبرگزاری فارس از قائمشهر، استان مازندران یکی از مناطق پرباران شمال کشور بهشمار میرود و این امر سبب میشود به تناسب، مضرات و فواید این خصیصه هم بیشتر از سایر نقاط کشور باشد. *مبارزه جدی با برداشتهای غیرمجاز شن و ماسه، نظارت بر برداشتهای غیرمجاز آب باران به تنهایی هیچوقت برای زندگی انسان تهدید محسوب نمیشود ولی دستکاری طبیعت، قطع درختان، برداشت نادرست شن و ماسه از بستر رودخانهها و ساخت و سازهای غیرمجاز گاهی لطمات جبران ناپذیری وارد میکند که سیل نکا و سیل اخیر سوادکوه از جمله آن است و مهار آبهای سطحی میتواند کمی از این مشکلات را برطرف سازد. بازسازی سردهنههای زراعی، لایروبی انهار، مبارزه جدی با برداشتهای غیرمجاز شن و ماسه، نظارت بر برداشتهای غیرمجاز آب، ساخت بندهای انحرافی و برید عرضی جهت مقابله با سیلاب اقداماتی است که میتواند مقابل خسارات جدی وقوع سیل را بگیرد. یکی از مهمترین اهداف اداره امور آب، تأمین آب شرب است و دستیابی به این هدف به سادگی میسر نیست و کارها باید چندین دهه ادامه یابد تا این هدف محقق شود و با توجه به فراوانی وسعت منطقه قائمشهر که شهرهای سوادکوه، سیمرغ، جویبار، سوادکوه شمالی و شرق بابل و بابلسر را تحت پوشش خود دارد کار دشوار و هزینهبری است.
* وسعت 3 هزار و 300 کیلومتر مربعی یکی از راههای برطرف کردن کمبودهای فصلی آب، استفاده از آبهای زیرزمینی است ولی در برخی نواحی در اواخر فصل خشک، حتی منابع آب زیرزمینی نیز به انتها میرسد و یا آب زیرزمینی در دسترس نیست و برای بهرهبرداری از آن نیاز به حفر چاههای عمیق و نصب پمپ است که البته این روش هم مقرون به صرفه نیست. رئیس امور منابع آب شهرستانهای قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی و شرق بابل و بابلسر در گفتوگو با فارس با بیان اینکه وسعت حوزه مدیریت ما، 3 هزار و 300 کیلومتر مربع است اظهار کرد: در مقایسه با استان 13درصد از وسعت و 15 درصد از جمعیت مازندران را تحت پوشش خود داریم. هادی نیکاختر افزود: کار اصلی اداره امور آب، مدیریت بر منابع آب و تحویل آن به آب و فاضلاب شهری و روستایی است. * 715 میلیلیتر،میزان بارش در حوزه آبریز تالار به سیاهرود وی به میزان بارش در حوزه مدیریت قائمشهر (حوزه آبریز تالار به سیاهرود) اشاره کرد و آن را 715 میلیلیتر برشمرد که 95 درصد بارش جهانی و سه برابر بارش کشور را داراست. رئیس امور منابع آب منطقه قائمشهر و حوزه مدیریت اظهار کرد: ساختار طبیعی و کشاورزی حوزه، شامل ناحیه ساحلی، جلگهای، کوهپایهای و کوهستانی است و کشت آبی، دیم و باغ در حوزه عملکردی ما 83 هزار هکتار است که در مقایسه با استان مازندران ما 23 درصد از این بخشها را تحت مدیریت خود داریم.
* 56 درصد از منابع آب استان بهرهبرداری میشود این مسؤول با بیان اینکه در مازندران 6 میلیارد متر مکعب منابع آبی وجود دارد، گفت: 4.5 میلیارد مترمکعب آن را آبهای سطحی و 1.5 میلیارد مترمکعب آن را آبهای زیرزمینی تشکیل داده است. نیکاختر تصریح کرد: 56 درصد از منابع آب استان بهرهبرداری میشود که از این میزان 2.3 دهم درصد آب سطحی و 1.1 دهم درصد آب زیرزمینی است و این آمار نشان میدهد که 73 درصد از آب زیرزمینی استان مازندران در حال بهرهبرداری است و این فاجعه است چراکه 95 درصد آب شرب استان از طریق چاهها تأمین میشود. وی با بیان اینکه در حوزه عملکرد ما، 664 میلیون مترمکعب منابع آبی وجود دارد، اضافه کرد: 190 میلیون مترمکعب یعنی چیزی حدود 37 درصد از منابع آبی حوزه در حال بهرهبرداری است. * وجود 160 رودخانه در مازندران رئیس امور منابع آب منطقه قائمشهر اظهار کرد: رودخانهها،سدها، آببندانها، چاهها و چشمهها منابع تأمینکننده آب در مازندران هستند و از 160 رودخانه موجود در استان، 51 شاخه در حوزه عملکردی ما جریان دارد. نیکاختر به وجود رودخانههایی همچون تالار، سیاهرود، کسلیان، اوتیجون و خطیرکوه در حوزه عملکردی امور منابع آب شهرستان قائمشهر اشاره کرد و گفت: طول رودخانهها در مازندران 7هزار کیلومتر است که 600 کیلومتر آن معادل 8درصد در حوزه مدیریت ما قرار دارد. * 10 سد در مازندران در دست مطالعه است وی در ادامه با بیان اینکه سدها هم یکی از منابع مهم تأمین آب هستند تصریح کرد: ظرفیت سدهای در دست بهرهبرداری در استان مازندران، 400 میلیون مترمکعب است و این در حالی است که در حوزه عملکردی قائمشهر این عدد به 3.9 دهم است و نشان میدهد در مقایسه با سطح استان خیلی عقب هستیم. رئیس امور منابع آب منطقه قائمشهر با اشاره به اینکه کار احداث 10 سد در مازندران در دست مطالعه است، ادامه داد: سهم قائمشهر و حوزه از این طرحها، دو سد است که با احداث این دو سد، افق آب سطحی بهبود مییابد. نیک اختر در ادامه به وجود 183 قطعه آببندان با سطح 4 هزار و 207 هکتار و حجم مفید 100 میلیون متر مکعب در منطقه اشاره کرد و گفت: 25 درصد از آببندانهای استان مازندران در حوزه مدیریت ما قرار دارد.
* وجود 23 هزار حلقه چاه وی با بیان اینکه قریب به 23 هزار حلقه چاه سطحی، عمیق و نیمهعمیق در منطقه وجود دارد اظهار کرد: 80 درصد چاههای ما سطحی هستند. رئیس امور منابع آب منطقه قائمشهر، توزیع مکانی نامناسب منابع و تقاضا، نداشتن سد و ذخیرهسازی کافی آب، نبود شبکه آبیاری و زهکشی، تأمین آب شرب، سیلابها و مشکلات محیط زیستی را از چالشهای مدیریت منابع آبی در منطقه برشمرد. این مسؤول در پایان به اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت امور منابع آب منطقه قائمشهر اشاره کرد و گفت: مقابله با خشکسالی، لایروبی انهار، جلوگیری از آلودگی آب، نظارت بر برداشت آبهای زیرزمینی، احداث شبکه و کانالهای آبیاری و پیگیری در جهت صدور حکم و تخریب بناهای غیرمجاز در حریم رودخانهها از جمله این اهداف است. * فراوانی وسعت تحت پوشش و توجه ویژه مسؤولان به گزارش فارس، با توجه به فراوانی وسعت سطح تحت پوشش و کمبود نیروی انسانی این انتظار میرود که مسؤولان ارشد استانی توجه بیشتری به این اداره داشته باشند و با پیگیری پروژهها و تخصیص منابع مالی کافی، آنها را در ادامه کار یاری کنند. همچنین توجه به آثار مخرب زیست محیطی مانند ریختن زباله،رها کردن پساب فاضلابهای خانگی و صنعتی، وجود لاشه حیوانات و ضایعات و شاخ و برگ درختان در حاشیه و بالادست رودخانهها لازم و ضروری است چراکه بخشی از آب مورد نیاز توسط آبهای زیرزمینی تأمین میشود و این مسائل سفرههای زیرزمینی را آلوده کرده و آرامش نوشیدن یک لیوان آب تمیز و بهداشتی را بر هم میزند. -------------------------------- گزارش از: مهرآسا جانعلیپور -------------------------------- انتهای پیام/86017/غ40
95/05/27 :: 09:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]