واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: حمایت یا مخالفت ایران از همه پرسی استقلال کردستان عراق چه پیامدهایی دارد؟
در حالی که ایران جزو معدود کشورهایی است که مدتهاست روابط نزدیکی با اقلیم کردستان عراق دارد برگزاری همه پرسی در مورد استقلال آن منطقه ممکن است بر روابط تهران با اربیل خشه وارد کند.
آفتابنیوز : سرویس بین الملل-سایت تحلیلی «المانیتور» با اشاره به این که کردهای عراق تلاش می کنند اختلافات بین جناحی و داخلی خود را پیش از برگزاری همه پرسی در مورد استقلال در ماه سپتامبر اینده کنار بگذارند ترکیه، عراق و ایران مخالفت خود را با این ایده اعلام کرده اند. این سایت اشاره می کند که این کشورها نگران هستند که در شرایط کنونی منطقه و آن هم با افزایش شدت رقابت های منطقه ای این موضوع برای منافع ملی شان خطرناک باشد.
به گزارش آفتابنیوز؛ این سایت می نویسد:«مقام عالی رهبری ایران در ماه ژوئن در دیدار با حیدر العبادی نخست وزیر عراق گفتند که جمهوری اسلامی ایران با جداسازی یک بخش از عراق مخالف است و عراق باید متحد باقی بماند. اگرچه مخالفت ترکیه و دولت مرکزی عراق با موضوع همه پرسی قابل درک است اما نوع رابطه ایران با کردهای عراق و هم چنین روابط فرهنگی و تاریخی فیمابین پرسش هایی جدی را در مورد انگیزه های مخالفت ایران با برگزاری همه پرسی مطرح می کند.
این سایت در ادامه می افزاید:«احزاب سیاسی در کردستان عراق کاملا روشن ساخته اند که هدف نهایی شان کردستانی مستقل است اما در رویکردها ممکن است متفاوت از یکدیگر عمل کنند و مسئله شان بیش تر مسئله بر سر زمان استقلال است نه ماهیت آن. ایران بیش از هر بازیگر دیگری از این خواست کردها اگاه است. بیش از ۱۳ میلیون کرد در دو طرف مرز ایران و عراق زندگی می کنند. چه پیش و چه پس از انقلاب ایران جزو معدود بازیگران منطقه ای بود که با کردهای عراق روابط صمیمانه داشت چه با احزاب سکولار چه مارکسیست و چه اسلامگرای کرد.
حکومت های ایران چه پهلوی و چه جمهوری اسلامی همواره از کردهای عراق برای تضعیف رژیم های سیاسی پیاپی در آن کشور استقبال کردند. به خصوص در دوران صدام. با این حال، ایران از ارمان کردها برای استقلال حمایت نمی کند و موضعی محتاطانه در این باره دارد».
المانیتور اشاره می کند حضور مقام های ایرانی به خصوص فرماندهان سپاه در دهه های گذشته در مناطق کردنشین ایران و عراق سبب ایجاد دانشی خوب در میان تصمیم گیرندگان سیاسی و نظامی ایران درباره منطقه کردستان شده است و به همین خاطر مقام های ایرانی سیاستی عملگرایانه را در پیش گرفته اند. این سایت می نویسد:«در تابستان سال ۱۹۸۸ میلادی رژیم تحت فرمان صدام حسین، کردستان عراق را مورد حمله با سلاح های شیمیایی قرار داد که بر اثر آن ۱۸۲هزار غیر نظامی جان خود را از دست دادند در حالی که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از صدام حمایت می کردند و کشورهایی غربی از جمله امریکا، بریتانیا و فرانسه صدام را مسلح کرده بودند این ایران بود که به کردهای اسیب دیده پناه داد و به آنان کمک کرد. در طول قیام ۱۹۹۱ میلادی پس از جنگ خلیج فارس این ایران بود که مرزهای خود را به روی کردهای عراقی باز کرد و به آنان پناه داد این در حالی بود که ترکیه مرزهای خودر ا به روی آنان بسته بود.
در اگوست ۲۰۱۴ میلادی زمانی که داعش به کردستان عراق حمله کرد ایران جزو نخستین کشورهایی بود که برای اولین بار به کردها کمک کرد. یک پیشمرگه کرد که نخواسته نامش فاش شود به المانیتور می گوید که فکر می کند کردها همگی باید قدردان ایرانی ها باشند چرا که به نفع منافع کردها کار کرده اند. صرفنظر از ملاحظات امنیتی باید اشاره کرد که تجارت سالانه ایران با کردستان عراق تقریبا ۸ میلیارد دلار است. در نتیجه، با توجه به رابطه ایران با جامعه کردی خود و تاریخ طولانی برای کمک رسانی به کردها و احزاب سیاسی کردی ایران در موقعیت نسبتا قوی تری در مقایسه با انکارا و بغداد قرار دارد. با فروپاشی داعش به نظر می رسد که رقابت تشدید شود. ترکیه در حال جنگ با کردهاست و به شدت مخالف دولتی کردی در شمال سوریه است و سوریه در هرج مرج باقی مانده و دولت مرکزی قادر به کنترل بخش بزرگی از آن سرزمین نیست در عین حال ایران نسبتا پایدار است و هزاران مستشار و مدافع حرم در سوریه و عراق مستقر کرده تا با سلفی ها بجنگند و از متحدانش در دمشق بغداد حمایت کند. مقام های ایرانی گفته اند که با سلفی های تکفیری در حلب و انبار مبارزه می کنند چرا که در غیر این صورت مجبور به مبارزه با آنان در خاک ایران هستند. با توجه به هویت کردی عاملان حملات تروریستی در تهران در روز ۷ ژوئن، به نظر می رسد که آن چه بیش تر امنیت ایران را تهدید می کند منطقه کردی است».
این سایت در ادامه می افزاید:«بنابراین با توجه به چشم انداز پیچیده و خطرناک منطقه ای و نیز وضعیت امنیتی داخلی ایران همه پرسی در کردستان درباره استقلال آن منطقه جمهوری اسلامی را در یک دو راهی قرار می دهد اگر کردها موفق به حل اختلافات داخلی خود شوند و به استقلال رای دهند ایران باید موضع خود را درباره یک دولت کردی مشخص کند. تهران می تواند از کردستان مستقلی حمایت کند که همکاری های اقتصادی و امنیتی را افزایش دهد و در تضمین کند که چنین نهادی به بی ثباتی در مرزهای ایران دامن نمی زند. ایران هم چنین می تواند یک مسیر جایگزین برای نفت کردی را برای دستیابی به بازارهای بین المللی ارائه کند. در مقابل، در صورتی که ایران محاصره اقتصادی انجام دهد و با استفاده از شبه نظامیان شیعه در عراق برای دولت اقلیم کردستان عراق ایجاد نارضایتی کند ظرفیت بالقوه ایجاد درگیری و بی ثباتی در مرز ایجاد می شود و احتمالا غرب در این باره مداخله خواهد کرد. با توجه به این که عربستان سعودی دشمن ایران است سیگنال های مثبتی به کردهای عراق داده است. سعودی ها هم چنین از ستیزه جویان کرد ایرانی در کردستان عراق نیز حمایت کرده اند که خواستار ایجاد منطقه ای مستقل در کردستان ایران هسند تداوم این حمایت ها می تواند به چالشی برای ایران تبدیل شود».
۱۷ تير ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]