واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: خودكفايي با حمايت از توليد داخلي امكانپذير است
اين گفته وزير جهاد كشاورزي در حالي عنوان ميشود كه طي دو ---- سه سال اخير تامين علوفه، افزايش بيرويه قيمت آن، اختلال در واردات و كمياب شدن دورهاي نهادههاي دامي، دامداران را تحت فشار قرار داده است.
از سوي ديگر بروز خشكسالي و افزايش قيمت نهادهها در داخل و بازارهاي جهاني فشار مضاعفي بر اين بخش از توليد وارد كرده است. به طوريكه به دليل كمبود و گراني علوفه، دامها در وزن پايين و بدون پرواربندي به بازار عرضه ميشوند و درحاليكه دامداران انتظار حمايت از سوي بخش دولتي براي بهبود وضعيت تامين بازار علوفه را دارند، با توجيه پايين بودن قيمت آن و صادرات دام زنده به كشورهاي عربي، گوشتهاي يخي از برزيل، بلاروس و بهزودي از هندوستان وارد ميشود.
به گزارش ايسنا، اين درحاليست كه اتحاديه مركزي دامداران كشور و رئيس هيات مديره مركز همكاريهاي امور دام از صادرات دام زنده اظهار بياطلاعي كرده و عنوان ميكنند: تاكنون هيچ دام زندهاي از سوي اين تشكلها صادر نشده است.
كارشناسان نيز به منظور حمايت و تقويت توليد داخلي به واردات گوشت معترض و معتقدند: امكانات صادرات دام زنده به اندازه واردات آن نيست و واردات گوشت زماني انجام ميشود كه قيمت علوفه در داخل كشور بسيار افزايش يافته و قيمت محصول داخلي قدرت رقابت با قيمت محصول وارداتي را ندارد كه اين باعث ضربه به توليدكنندگان ميشود؛ به جاي واردات گوشت بايد نهادهها وارد و از توليد داخلي حمايت شود.
در اين زمينه اردشير نجاتي جوارمي - عضو هيات علمي دانشگاه تهران با انتقاد از اينكه بودجه كشور با واردات گوشت در جهت تقويت دامداران هندي و بلاروسي هزينه ميشود، تصريح ميكند: با توجه به اينكه پتانسيل توليد و نيروي انساني در كشور وجود دارد واردات فرآوردههاي دامي سياست نادرستي است و به هيچ وجه نبايد ادامه يابد، بلكه با تامين نهادهها و ايجاد امكانات بايد توليد و اشتغال داخلي را حفظ كرد.
وي با بيان اينكه صادرات دام زنده يا گوشت قرمز بايد در كنار واردات آن تضمين شود، اظهار ميكند: معمولاً صادرات انجام نميشود و براي توجيه واردات، صادرات هم عنوان ميشود؛ در صورتي كه اگر واردات و صادرات با هدف حمايت از توليدكنندگان و مصرفكنندگان انجام شود ضربهاي به كشور وارد نخواهد شد.
نجاتي معتقد است: به ميزان واردات گوشت قرمز امكانات صادرات فراهم نيست كه اين موضوع باعث ايجاد فشار مضاعف به توليدكننده و توهين به مصرفكننده ميشود، چراكه به دليل برنامهريزي نامناسب، مردم مجبور به مصرف گوشت وارداتي با كيفيت پايين بوده و از طرفي بايد گوسفند مرغوب توليد داخل به كشورهاي عربي صادر شود؛ چرا مردم نبايد توانايي خوردن گوشت مرغوب توليد داخلي را داشته باشند؟ چرا هزينههاي توليد در داخل كشور اينقدر بالا ميشود؟
اين استاد دانشگاه تهران صادرات گوشت مرغوب داخلي و مصرف گوشت باكيفيت پايينتر را نوعي توهين دانسته و ميافزايد: اجراي اين سياست از نظر اقتصادي براي حمايت از دامدار و افزايش قدرت خريد مصرفكننده قابل قبول است و در قبال واردات حدود 50 هزار تن گوشت قرمز بايد حدود سه ميليون راس گوسفند صادر شود اما متاسفانه اين طور نيست.
همچنين محمود وطنخواه - عضو هيات علمي دانشگاه كردستان در اين زمينه اظهار ميدارد: با توجه به اينكه قيمت توليد گوشت در داخل كشور به دليل افزايش شديد قيمت علوفه بسيار گران است، واردات گوشت ارزان قيمت براي شكستن قيمتها باعث متضرر شدن دامداران شده و سياست نادرستي است، چراكه اگر بازار نهادهها آزاد است تنظيم بازار محصول نهايي نيز بايد آزاد و تابع عرضه و تقاضا باشد.
درحاليكه سياست فعلي كنترل بازار محصول نهايي و رهاسازي بازار نهادههاي توليد است كه اين شيوه ورشكستگي توليد داخلي را رقم ميزند.
از طرف ديگر همزمان كه قيمت نهادهها و توليد داخلي افزايش يافته سريعا با ابزار واردات قيمتها شكسته و باعث متضرر شدن دامداران شده است.
در همين راستا دامداران معتقدند در صورت حمايت دولت براي تامين نهادههاي مورد نياز ميتوان در توليد گوشت قرمز خودكفا شد و در صورت ارايه اختيارات گستردهتر به اتحاديههاي دامداري براي تامين نهادههاي مورد نياز دامي ميتوان ميزان واردات فعلي گوشت قرمز را در داخل توليد كرد چراكه زمينههاي آن وجود دارد.
محمود زارعزاده --- مديرعامل اتحاديه مركزي دامداران كشور - اظهار ميكند: واردات گوشت بايد بهگونهاي باشد كه باعث ضربه به توليد داخلي نشود و دولت به عنوان حامي توليد داخلي، بايد زمينههاي توليد داخلي را فراهم و نهادههاي مورد نياز دام را تامين كند تا با توجه به ظرفيتهاي موجود هم در توليد گوشت مورد نياز كشور خودكفا شد و هم با توجه به تقاضاي بالاي گوشت ايراني صادركننده باشيم.
ناگفته نماند واردات گوشت يخي كه به منظور تنظيم بازار و كاهش قيمت گوشت داخلي انجام ميشود هنوز بازار مصرف را تعديل نكرده و قيمت گوشت همچنان بالاست؛ به ويژه شب عيد كه عليرغم شدت گرفتن آن نهتنها قيمتها كاهش نيافت بلكه مردم با گراني هم مواجه بودند بهطوريكه گوشت گوسفند در اين ايام كمتر از 10 هزار تومان در بازار نبود؛ هرچند صدرالله دولت - مديرعامل شركت پشتيباني امور دام - تصريح ميكند: واردات گوشت باعث شكسته شدن قيمتها به ويژه در اين ايام شده است.
درحاليكه مسوولان صنفي از قطع توزيع گوشت يخي در برخي موارد ناراضي هستند و معتقدند تا زماني كه توزيع گسترده گوشت قرمز توسط قصابيها انجام نشود بازار تنظيم نميشود، مسوولان شركت پشتيباني امور دام توزيع خود را صرفاً به برخي تعاونيها، ادارات و تعاونيهاي محلي محدود كردهاند و بنا به گفته فعالان صنفي بسياري از اين گوشتهاي يخي مستقيماً به دست مصرفكننده نميرسد و از حفرههايي كه در سيستم توزيع در پخش اين كالا وجود دارد، بيرون ميآيد و روانه بازار آزاد ميشود.
به نظر ميرسد درحاليكه دولتها در تمام جهان موظف به آموزش دامداران براي توليد ارزانتر هستند، چنين جايگاهي در كشاورزي كشور ما وجود ندارد و بالا بودن هزينههاي توليد و نبود مديريت مناسب و بهرهوري بالا در بخش توليد، قيمت تمام شده محصول را به گونهاي افزايش داده است كه نه مصرفكننده قدرت خريد دارد و نه محصول توليدي قدرت رقابت در بازارهاي جهاني.
كارشناسان دامپروري معتقدند: تا زمانيكه درآمد سرانه و قدرت خريد مردم پايين است، دولت بايد با پرداخت يارانه به گونهاي كه سيستم اقتصادي كشور متضرر نشود، از توليد حمايت كند. كشورهاي پيشرفته كه عضو سازمان تجارت جهاني و تابع تجارت آزاد هستند به كشاورزان خود يارانه ميپردازند و حاضرند ماليات و هزينههاي بالا براي تامين مواد غذايي را به جهت حفظ استقلال غذايي كشورشان بپردازند.
مسوولان مربوطه ميتوانند با پرداخت يارانه به بخش توليد يا مصرف از افزايش شديد قيمت جلوگيري و از مصرف كننده و توليد كننده حمايت كنند.
همچنين با ذخيره سازي درزمان عرضه بالا و تزريق به بازار در زمان كمبود، بازار را كنترل كنند.
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]