واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي سير تمدن غرب
نوآوريها در هنر، موسيقي و ادبيات
قرن هيجدهم در همه جا با اصول شيوه باروك و كلاسيك شروع شد. اما تاكيد فلاسفه بر آزاد شدن از مقررات و نياز به نشان دادن آزاد تخيل هنرمندانه تغيير سريع در هنر را در قرن هيجدهم تقويت كرد. ولي هنوز بعضي از چيزها دست نخورده باقي مانده بود. مكتب نئوكلاسيك، جايگاه قدرتمند خود را خصوصاً در معماري حفظ كرد. اواخر قرن هيجدهم همچنين شاهد احياء كلاسيك بود كه به دوره انقلاب فرانسه و ناپلئون در پايان قرن منتهي شد.
روكوكو1
هرچند كه الگوهاي باروك و نئوكلاسيك كه در قرن هفدهم شايع بود در قرن هيجدهم هم جايگاه خود را حفظ كرد. در دهه 1730 يك الگوي جديد به نام روكوكو بر دكوراسيون و معماري در سرتاسر اروپا تاثير گذاشت. به هر حال روكوكو كه به عنوان ابتكار فرانسوي به طور فوقالعاده در آلمان شايع بود، به صورت يك الگوي بينالمللي درآمد.
روكوكو برخلاف سبك باروك، كه بيانگر جلال، قدرت و حركت بود، بر خوبي و لطافت تاكيد دارد. روكوكو طرحهاي هندسي محض را رد ميكرد، و به منحني علاقهمند بود، و خطوط سرگردان اشياء طبيعي مانند صدف دريايي و گلها را دوست داشت. اين سبك از طرحهاي طلايي رنگ در هم بافته و خطوط تراز ظريف و منحنيهاي دلپذير استفادههاي زيادي ميكرد. روشنايي و جذابيت سبك روكوكو كه سبكي بسيار سكولار بود نشان دهنده لذت، خوشحالي و عشق بود.
بعضي از جاذبههاي ركوكو را ميتوان در كارهاي آنتوان واتي2 (1721 ـ 1684) كه ديدگاه بزمي زندگي اشرافي وي را ديد كه تهذب، خوشگذراني، تمدن، با زنان و مردان اصيل در لباسهاي باشكوه بودن و دنياي عيش و عشرت طبقهبالا را نشان ميدهد.
در زير اين نماي بيروني، عاملي از غم وجود داشت كه هنرمند آن را از طريق ظرافت و طبيعت زودگذر خوشي، عشق و زندگي نشان ميداد. جنبه ديگري از ركوكو احساس شادي و لذت است كه خصوصاً در آثار جيوواني باتيستا تيپولو3 (1770 ـ 1696) ديده ميشود. بسياري از نقاشيهاي تيپولو زينتبخش ديوارها و سقفهاي كليساها و كاخها شد.
شاهكار وي، نقاشي سقف كاخ اسقف در ووزبرگ4 است كه داراي يك صحنه وسيع است كه 4 قاره جهان را نشان ميدهد. اثر تيپولو يادآور كارهاي زينتي سبك ركوكو است كه ميتوان آن را به راحتي با معماري سبك باروك درهم آميخت.
كاخ ورساي اثر عميقي براروپا گذاشته بود. اين كاخ كه با بوربونها برابري ميكرد، پس از آن كه امپراطور اتريش، پادشاه سوئد، شاهزادگان و شاهزاده اسقفهاي آلمان، شاهزادگان ايتاليا، و حتي تزار روسيه كاخهاي عالي ساختند، اهميت يافت. اين كاخها با وجود آنكه از كاخ ورساي تقليد كرده بودند، بيش از آن كه از الگوي كلاسيك فرانسه در ورساي تبعيت كنند، از سبك باروك قرن هفدهم ايتاليا تاثير پذيرفتند كه توسط تعدادي از مجسمهسازان و معماران آلماني و اتريشي تغيير يافته بود. اين سبك باروك ـ روكوكو قرن هيجدهم يك كار كامل هنري تلقي ميشد كه در آن ساختمانها، چهرههاي مجسمهها و نقاشيهاي ديوارها و سقفها در هماهنگي كامل بودند. اين روش هم در كاخها و هم ساختمانهاي كليساها به كار گرفته ميشد. اين سبك در كار يكي از بزرگترين معماران قرن هيجدهم يعني بالتازار نيومن5 (1753 ـ 1687) ديده ميشود.
دو شاهكار نيومن كليساي زيارت در ويرزن هايليگن6 (14 قديس) در آلمان جنوبي و كاخ اسقف كه به نام رزيدنز7 مشهور است، محل اقامت شونبورن8 شاهزاده اسقف ووريبرگ9 بود. حالات مادي و معنوي، تزئينات مسرفانه و توهمانگيز، نور، رنگهاي روشن، ريزهكاريهاي استادانه در اين آثار به راحتي در همآميخته است و در هر دو ساختمان ديده ميشود.نمونههاي خيرهكننده ديگري از سبك ركوكو در كليساي زيارت در ويز10 در باوارياي جنوبي به چشم ميخورد كه توسط دومينيك زيمرمن11 (1766 ـ 1685) طراحي شده است. زائري در جستجوي قداست با يك غناي باور نكردني از جزئيات روبروست. فرد مومن به جاي ترس با شوق بر روي ابري از خلسه به سوي بهشت در حركت است.
پينويس :
Rococo-1
Antoine Watteau-2
Giovanni Battsta Tiepolo-3
Wuyburg-4
Balthasar Neumann-5
Vierzhenheiligen-6
Residenz-7
Schonborn-8
Wuryburg-9
Wies-10
Domenikus Zimmermann-11
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 889]