واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - 13 ميليارد دلار بيشتر
اقتصاد - 13 ميليارد دلار بيشتر
گروه اقتصاد: كمتر از چهار ماه زمان لازم بود تا اميدهاي رئيس كميسيون اقتصادي مجلس هشتم، مبني بر آنكه دولت امسال متممي براي بودجه به مجلس نبرد به يأس بدل شود. هنوز سال به نيمه نرسيده دولت نزديك به 13 ميليارد دلار برداشت از حساب ذخيره ارزي را روي ميز مجلس گذاشتهاست؛ رقمي كه اگر قرار باشد تا پايان سال با همين روند افزايش يابد، معلوم نيست ميزان مصارف ارزي دولت نهم در سالي كه ادعاي بودجهنويسان دولت نهم شفافيت لايحه بودجه بود به كجا خواهد رسيد؟
اگرچه بخش عمدهاي از اين برداشت 13 ميليارد دلاري قرار است صرف خريدهاي ارزي شود و در بازارهاي داخلي تبديل به ريال نخواهد شد تا تورم فزاينده چند ماه اخير را مهار سازد، اما همان دو ميليارد دلاري كه قرار است در داخل كشور صرف جبران زيانهاي خشكسالي و سرمازدگي شود ميتواند بار تورم را بر شانههاي مردم سنگينتر كند.
در اين ميان بعيد است مجلس هشتم عملكردي بهتر از مجلس هفتم در تصويب تمام خواستههاي دولت براي افزايش ميزان مصارف ارزي و برداشت مكرر از حساب ذخيره ارزي داشته باشد، كمااينكه قيد يكفوريت برداشت 5/4 ميليارد دلاري از حساب ذخيره ارزي در اين مجلس تصويب شد و آنگونه كه يك عضو كميسيون اقتصادي مجلس ميگويد: نمايندگان مجلس در كميسيون اقتصادي با برداشت 45 هزار ميليارد ريال از حساب ذخيره ارزي توسط دولت به منظور مقابله با خشكسالي و واردات كالاهاي اساسي موافقت كردند.
پيمان فروزش در گفتوگو با فارس اظهار داشت: جلسه روز گذشته كميسيون اقتصادي مجلس به بررسي لايحه اصلاح جداول شماره 4 و 8 قانون برنامه چهارم توسعه و متمم بودجه سال 1387 كل كشور اختصاص داشت كه بر اساس مصوبه اين كميسيون دولت اجازه دارد مبلغ 45 هزار ميليارد ريال از حساب ذخيره ارزي به منظور مقابله با خشكسالي و نيز واردات كالاهاي اساسي برداشت كند.
وي افزود: اين مصوبه به منظور اجرايي شدن احتياج به تصويب در صحن علني دارد.
در همين حال، معاون وزير نفت و مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي نيز از تهيه پيشنويس لايحه هشت ميليارد دلاري واردات بنزين و گازوئيل خبر داده و گفتهاست: اين لايحه از طرف وزارت نفت به دولت ارائه شده است.
محمدرضا نعمتزاده، درباره اين لايحه گفت: با توجه به گران شدن قيمت بنزين و گازوئيل در بازارهاي جهاني بودجه اختصاصيافته در سال جاري به ميزان سه ميليارد و 500 ميليون دلار كفايت واردات بنزين و گازوئيل تا پايان سال را ندارد.
وي تصريح كرد: بر اين اساس لايحهاي به منظور جبران كسري تامين بودجه واردات بنزين و نفتگاز به ميزان هشت ميليارد دلار تنظيم و از سوي وزارت نفت به دولت ارائه شده است.
وي تصريح كرد: هماكنون گازوئيل به قيمت جهاني هر تن 1300دلار و بنزين به قيمت 1200دلار وارد ميشود.
نعمتزاده گفت: از اين ميزان اعتبار درخواستي چهار ميليارد دلار به بنزين و چهار ميليارد دلار به واردات نفت گاز اختصاص مييابد و با اجراي توزيع نفتگاز با كارت سوخت صرفهجويي صورت خواهد گرفت.
وي ابراز اميدواري كرد در صورت نهايي شدن اين پيشنهاد در دولت، مجلس نيز با آن موافقت كند.
نميتوان پيشبيني كرد كه تمام اين برداشتها بهزودي به تصويب برسد، چراكه هميشه تنگناها و ملاحظاتي وجود دارد كه بر اساس آنها نمايندگان مجلس حتي به قيمت شريكشدن در بيبرنامگيهاي دولت تن به تصويب لوايح و درخواستهاي دولت بدهند تا وقتي دولت متهم به برداشت از حساب ذخيره ارزي شد اين اتهام را با مجلس قسمت كند و آثار آن را ناشي از تصويب و موافقت نمايندگان بداند.
البته پيشتر نمايندگان مجلس به يكفوريت اين لايحه راي مثبت دادهاند كه در صورت تصويب نهايي آن قانون برنامه چهارم توسعه اصلاح و مبلغ 45 هزار ميليارد ريال از جدول 4 اين قانون برداشت و به جدول شماره 8 اضافه ميشود.
در صورتي كه اين لايحه در صحن علني مجلس به تصويب نهايي برسد به دولت اجازه داده ميشود معادل ارزي مبلغ 20 هزار ميليارد ريال از حساب ذخيره ارزي برداشت و براي جبران خسارات ناشي از خشكسالي در استانهاي مختلف كشور از جمله تامين آب شرب بهداشتي مناطق شهري، روستايي و عشايري، تامين نهادههاي دامي، خوراك دام، حفظ حيات وحش و آب شرب دام حيات وحش، پرداخت سود و كارمزد ناشي از استمهال تسهيلات دريافتي خسارتديدگان و همچنين تقويت بيمه محصولات كشاورزي و كمك به كشاورزان و باغداران خسارتديده در جريان سرمازدگي و خشكسالي با توزيع نهال باغي يارانهاي و ساير موارد اضطراري اختصاص داده و هزينه كند.
همچنين به دولت اجازه داده ميشود نسبت به برداشت معادل ارزي مبلغ 25 هزار ميليارد ريال از حساب ذخيره ارزي برداشت و جهت تامين اعتبار خريد و واردات كالاهاي اساسي و يا ضروري به صورت ارزي و يارانه كالاهاي اساسي هزينه كند.
اضافه شدن برداشت 13ميليارد دلاري دولت در كمتر از چهار ماه و ارائه لايحه متمم بودجه در فصل دوم سال نشانگر آن است كه لايحه بودجه امسال بدون توجه به واقعيتها تهيه و تدوين شدهاست كه بيشتر كاركردي براي تظاهر به بهبود كارنامه كاري دولت داشته است و به قول كارشناسان اقتصادي مستقل، دولت به جاي تدوين لايحه سالانه بودجه، لايحه بودجه نيمسالانه و اينبار حتي چهارماهه به مجلس بردهاست.
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]