واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ايران از نظر تعداد اختراعات مرتبط با نانو در اروپا رتبه 22 را دارد
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): بر اساس مطالعات آماري انجام شده، ايران در سال 2007 از نظر تعداد اختراعات مرتبط با فناوري نانو كه در دفتر ثبت پتنت اروپا (EPO) ثبت شدهاند در رتبه بيست و دوم قرار دارد.
پايگاه اينترنتي فناوري نانو در گزارشي اعلام كرد، تعداد اختراعات ايران در فناوري نانو در سال 2007 به 5 اختراع ميرسد و در جايگاه چهل و دوم جهان و سوم كشورهاي اسلامي قرار ميگيرد.
كارگروه سياستگذاري و ارزيابي ستاد ويژه توسعه فناروي نانو با استفاده از پايگاه اطلاعات پتنت QPAT به تحليل اختراعات ثبت شده در فناوري نانو و تعيين جايگاه ايران در اين شاخص پرداخته است.
پايگاه اطلاعات QPAT وابسته به گروه مالكيت فكري Questel است كه اطلاعات مربوط به اختراعات ثبت شده در بيش از 75 دفتر ثبت پتنت در دنيا (دفتر ثبت پتنت ايران جزء اين دفاتر نيست) در آن موجود است.
در بين دفاتر ثبت اختراع در دنيا، دفتر ثبت پتنت آمريكا (USPTO)، ژاپن (JPO) و اتحاديه اروپا (EPO) حجم بسياري از اختراعات را پوشش ميدهند كه علت آن نقش مهم اين كشورها در تحقيقات و نوآوري، توان تجاريسازي بالا و بازار مناسب براي عرضه محصولات اختراعات است.
بر اساس آمار بدست آمده ، ايران تاكنون پتنتي در زمينه فناوري نانو در USPTO و JPO نداشته است؛ ولي در سال 2007، 4 پتنت فناوري نانو درEPO منتشر كرده و از اين لحاظ در بين كشورهاي صاحب پتنت در اين دفتر ثبتي بطور مشترك با فنلاند، برزيل و نروژ در رتبه بيست و دوم قرار گرفته است.
آمريكا، ژاپن، آلمان، كره جنوبي و فرانسه به ترتيب در ردههاي اول تا پنجم قرار دارند.
از كشورهاي منطقه نيز تركيه تنها يك پتنت فناوري نانو در سال 2007 در اروپا ثبت كرده است.
با احتساب تمامي اختراعات ثبت شده در كليه دفاتر ثبتي موجود در QPAT، تعداد اختراعات ايران در فناوري نانو در سال 2007 به 5 اختراع ميرسد و در جايگاه چهل و دوم دنيا و سوم كشورهاي اسلامي قرار ميگيرد.
آمريكا، چين و كره جنوبي سه كشور اول هستند و تركيه با 14 اختراع و مالزي با 6 اختراع در سال 2007 به ترتيب رتبههاي سيام و چهل و يكم را بخود اختصاص دادهاند.
از نظر موضوعي3 پتنت از 5 پتنت ايران در سال 2007 درباره كاربرد نانولولههاي كربني، يك پتنت درباره فرآيند توليد نانولوله كربني و يك پتنت هم درباره كاتاليستهاي مبتني بر مواد نانوحفرهاي است. همچنين پژوهشگاه صنعت نفت با 3 پتنت و دانشگاه تهران با يك پتنت، تنها موسسات و دانشگاههاي ايراني صاحب اختراع در فناوري نانو هستند.
يك اختراع نيز بطور مشترك بنام يك محقق ايراني و محققاني از سوئيس به ثبت رسيده است.
تعداد اختراعات نانوفناوري ايران در سالهاي قبل از 2007 تنها 2 مورد است كه مربوط به همكاري محققان ايراني با موسسات خارج از كشور است و در سازمان جهاني مالكيت فكري (WO) ثبت شدهاند.
به گزارش پايگاه اينترنتي فناوري نانو، علت تعداد اندك پتنتهاي ايران در فناوري نانو عليرغم رشد قابل ملاحظه در علوم نانو (مقالات ISI) را ميتوان با فاصله زماني بين تحقيقات بنيادي و توليد فناوري مرتبط دانست.
رشد سريع مقالات بينالمللي ايران در فناوري نانو از سال 2005 آغاز شد و با توجه به فاصله 3 تا 10 ساله بين توليد علم و توليد فناوري و همچنين سياستهاي ستاد توسعه فناوري نانو در حمايت از نوآوري و تشكيل دفاتر خدمات تخصصي مالكيت فكري در موسسات و پژوهشگاههاي مختلف ميتوان انتظار داشت كه توليد فناوري نيز در سالهاي آينده با رشد بيشتري همراه باشد.
مطالعات و بررسيهاي صورت گرفته در حيطه علم سنجي نشان ميدهد فناوري نانو با سرعت بسيار در حال رشد است و پيشرفتهاي اخير در علوم و فناوري نانو، وقوع تغييرات اساسي را در محدوده وسيعي از صنايع نويد ميدهد كه ميتواند به كاربردهاي جديدي منجر شود.
با توجه به اهميت اختراعات در توسعه هر فناوري، ارزيابي و تحليل آماري اختراعات مربوط به فناوري نانو ميتواند به تصميمگيري بهتر در سرمايهگذاري و سياستگذاري در بخش تحقيق و توسعه در اين زمينه كمك فراواني نمايد.
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]