واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: انگیزه پیشرفت شما چقدر است؟
افرادی كه نیاز به پیشرفت بالایی دارند نسبت به اشخاص دیگری كه استعدادهای یادگیری مشابهی دارند ، اما از نیاز به پیشرفت پایینی برخوردارند . نمرات بهتری به دست میآورند. آنها نسبت به افرادی كه نیاز به پیشرفت پایینی دارند اما صاحب همان استعدادها هستند ، دستمزدهای بیشتری دریافت میكنند و به درجات شغلی بالاتری ارتقا می یابند.
یكی از نخستین انگیزههایی كه پیش از همه، مورد مطالعه قرار گرفته، نیاز به پیشرفت یا انگیزه پیشرفت است. همه ما افرادی را می شناسیم كه به طور دائم پیش میروند ، موفق میشوند ، اختراع میكنند و كارهای بظاهر غیرممكن انجام می دهند. تقویت این انگیزه می تواند به ارتقای کیفیت زندگی بسیار کمک کند.
انگیزه پیشرفت را یك میل یا علاقه به موفقیت به صورت کلی یا موفقیت در یك زمینه خاص است.انگیزه پیشرفت را به صورت یك میل یا علاقه به موفقیت به صورت کلی یا موفقیت در یك زمینه خاص تعریف كردهاند. پژوهشهای انجام شده در این زمینه نشان دادهاند افراد از لحاظ این نیاز با هم تفاوت زیادی دارند. بعضی افراد دارای انگیزه سطح بالایی هستند و در رقابت با دیگران و در كارهای خود ، برای كسب موفقیت ، بسختی میكوشند و بعضی دیگر، انگیزه چندانی به پیشرفت و موفقیت ندارند و از ترس شكست، آماده خطركردن برای كسب موفقیت نیستند. بعضی از این افراد بیشتر از دیگران بلند پروازند و برای كسب موفقیت در زندگی میكوشند.
پژوهشهای انجام شده دیگرنیز نشان دادهاند افراد دارای انگیزه پیشرفت زیاد در انجام كارها و از جمله یادگیری در مقایسه با افرادی كه از این انگیزه بیبهرهاند ، پیشی میگیرند. این افراد در مورد انجام كارهای دشوار و ساده هیچكدام را انتخاب نمیكنند ، زیرا انجام كارهای بسیار دشوار معمولا به شكست منجر میشوند و از طرف دیگر، انجام كارهای خیلی ساده نیز افتخاری نصیب این افراد نمیكند. براساس نظریه ی روان شناسی اشخاصی كه دارای انگیزه ی پیشرفت زیاد هستند در كارهایی كه دارای درجه دشواری متوسط هستند (نه خیلی دشوار و نه خیلی آسان) توفیق زیادی به دست میآورند. یعنی كارهایی كه این افراد در آن حداكثر تلاش را نشان میدهند كارهایی هستند كه اندكی خطر نیاز دارند.
این افراد در مورد انجام كارهای دشوار و ساده هیچكدام را انتخاب نمیكنند ، زیرا انجام كارهای بسیار دشوار معمولا به شكست منجر میشوند و از طرف دیگر، انجام كارهای خیلی ساده نیز افتخاری نصیب این افراد نمیكند.
همچنین اشخاصی كه نیاز به پیشرفت در آنها قوی است میخواهند كامل شوند و عملكرد خود را بهبود ببخشند. آنها وظیفه شناسند و ترجیح میدهند كارهایی انجام دهند كه چالش انگیز باشد و به كاری دست میزنند كه به موجب آن ارزیابی پیشرفت آنان به نحوی، خواه با مقایسه پیشرفت خود با پیشرفت دیگر افراد یا برحسب ملاك های دیگر امكان پذیر باشد.
افرادی كه دارای نیاز به پیشرفت سطح بالایی هستند ، معمولا موفقیتهای خود را به شخص خود ، یعنی مهارتها و كوششهای شخصی نسبت می دهند. افرادی كه از سطح پایینی از نیاز به پیشرفت برخوردارند ، عوامل بیرونی را مسوول موفقیت های خود میدانند. علاوه بر این، افراد دارای نیاز به پیشرفت زیاد ، شكست اولیه خود را به عدم كوشش نسبت می دهند نه فقدان توانایی، در نتیجه پشتكار آنها برای ادامه كار افزایش مییابد ، زیرا معتقدند كوشش بیشتر در نهایت به موفقیت خواهد انجامید. در مقابل، افرادی كه دارای نیاز به پیشرفت كم هستند شكست اولیه خود را معمولا به فقدان كوشش نسبت نمیدهند و از كوشش باز میمانند.
افرادی كه نیاز به پیشرفت بالایی دارند نسبت به اشخاص دیگری كه استعدادهای یادگیری مشابهی دارند ، اما از نیاز به پیشرفت پایینی برخوردارند . نمرات بهتری به دست میآورند. آنها نسبت به افرادی كه نیاز به پیشرفت پایینی دارند اما صاحب همان استعدادها هستند ، دستمزدهای بیشتری دریافت میكنند و به درجات شغلی بالاتری ارتقا می یابند.
منشاء نیاز به پیشرفت
نیاز به پیشرفت پدیدهای چندوجهی است كه در یك صفت واحد قرار ندارد ، بلكه در دامنهای از فرآیندهای اجتماعی، شناختی و رشدی قرار دارد.
تأثیر جامعهپذیری
انگیزه ی پیشرفت افراد تا حدی از جامعه تاثیر می گیرد. در صورتی كه والدین این موارد را تأمین كنند ، فرزندان آنها تلاشها و پیشرفت نسبتا نیرومندی به خرج می دهند:
آموزش استقلال (مثل اتكاء به نفس و خودمختاری) ، آرمانهای عملكردی عالی، ارزش قائل شدن برای كارهای مرتبط با پیشرفت، معیارهای دوستی برای برتری، محیط خانوادگی سرشار از تحریك مثل كتابهایی برای خواندن، تجربیات گستردهای مانند مسافرت و فراهم كردن كتابهای كودكان كه مملو از داستانهای تخیلی مرتبط با پیشرفت باشند.
تأثیرات شناختی
چنانچه شرایط خانه، مدرسه، سالن ورزش، محیط كار و محیط درمان، اعتقاد به توانایی زیاد، گرایش تسلط ، انتظارات برای موفقیت، ارزش قائل شدن برای پیشرفت داشته باشند ، زمینه شناختی را برای پرورش شیوه ی تفكر پیشرفتگرا آماده میكنند.
تأثیرات رشدی
انگیزه پیشرفت یك رفتار عمدتا آموخته شده و اكتسابی است. كودكان معمولا از راه تقلید رفتار والدین خود و دیگر افراد مهمی كه به عنوان سرمشق مدنظر قرار میدهند ، یاد میگیرند. كودكان از طریق یادگیری مشاهدهای بسیاری از ویژگیهای سرمشق از جمله نیاز به پیشرفت را میپذیرند. گفته میشود انتظاراتی كه پدران و مادران از فرزندان خود دارند نیز در افزایش انگیزش پیشرفت آنان موثر است.
برای موفقیت بهتر است انگیزه ی پیشرفت را در خودمان بیشتر کنیم و در کارهایمان پشتکار داشته باشیم.
منبع: جام جم آنلاین
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]