واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
خبرگزاری فرانسه:
رئیسی برای جلوگیری از شرمندگی به نفع قالیباف کنار میرود
خبرگزاری فرانسه نوشت: در شرایطی که محافظهکاران با دو نامزد تندرو وارد انتخابات شدهاند، روحانی با مبارزهای سختتر ازآنچه انتظار میرفت مواجه شده است.
روز نو : خبرگزاری فرانسه نوشت: در شرایطی که محافظهکاران با دو نامزد تندرو وارد انتخابات شدهاند، روحانی با مبارزهای سختتر ازآنچه انتظار میرفت مواجه شده است.
خبرگزاری فرانسه نوشت: در شرایطی که محافظهکاران با دو نامزد تندرو وارد انتخابات شدهاند، روحانی با مبارزهای سختتر ازآنچه انتظار میرفت مواجه شده است.
به گزارش روز نو به نقل از خبرگزاری فرانسه، فصل انتخابات در ایران آغاز شده و در شرایطی که مردم سعی میکنند از اتفاقات پشت پردهای که در گذشته شگفتیساز شده آگاه شوند، شایعات جان دوبارهای گرفته است.
یک دیپلمات غربی در تهران گفت: «نگاهی به خبرهایی که سفارت ما تنها چند هفته پیش از انتخابات قبلی ایران ارسال میکرد، انداختم. هیچیک از آنها پیشبینی نمیکرد که حسن روحانی پیروز خواهد شد.
روحانی بهعنوان یک شیخ میانهرو باسابقه طولانی فعالیت در دستگاه امنیتی ایران در سال 2013 در پی کنارهگیری یکی دیگر از نامزدهای اصلاحطلب برای افزایش شانس وی، پیروز انتخابات شد.
به نظر میرسد روحانی با ایجاد معدود آزادی در جامعه و بازسازی روابط با غرب از طریق توافق هستهای در انتخابات جاری بهراحتی برای دومین بار پیروز شود.
اما با توجه به نامزد شدن دو محافظهکار تندرو از جناح مخالف –ابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف- ایرانیان یکبار دیگر در این فکر هستند که آیا شوک دیگری به آنها وارد خواهد شد.
انتخاباتهای گذشته ایران بهندرت قابل پیشبینی بوده است.
پیروزی قاطع سید محمد خاتمی، نامزد اصلاحطلب در سال 1997 که دستکم برای مدتی منجر به آزادی مدنی در ایران شد، تشکیلات در این کشور را به لرزه درآورد.
مایکل آکسورثی، رئیس میز ایران در دفتر امور خارجه و کشورهای مستقل مشترکالمنافع بریتانیا که چندین کتاب در مورد ایران نوشته، گفت: «سیاستمداران ایران همیشه بهطور کامل به افکار عمومی دسترسی ندارند که باعث غافلگیری میشود.»
در سال 2005 نوبت طبقه متوسط شهرنشین بود که شوکه شوند: اندک افرادی پیروزی محمود احمدینژاد پوپولیست که به نظر میرسد شخصیتی شبیه به دونالد ترامپ است را پیشبینی میکردند.
این قشر در سال 2009 بهمراتب بیش از گذشته شوکه شدند، زمانی که به نظر میرسید اقبال عمومی به نفع اصلاحطلبان است و نتیجه نهایی چندین و چند ماه اعتراض را به دنبال داشت.
جواد صالحی اصفهانی، استاد موسسه پلی تکنیک ویرجینیا گفت: «نوشتار زیادی در مورد ایران وجود ندارد –ما در مورد سپاه پاسداران و روابط با آمریکا صحبت میکنیم- اما اطلاعات اندکی در مورد آنچه در شهرهای کوچک رخ میدهد داریم. ما واقعاً میزان محبوبیت شخصی مانند احمدینژاد را در میان مردم عادی نمیدانیم.»
باوجودآنکه بسیاری از ایرانیها نسبت به سیاست بدبین هستند، این شوکها مسیر ایران را تغییر داده است. روحانی با 51 درصد آرا روی کار آمد و بدون او ایران هرگز به توافق هستهای دست نمییافت.
آکسورثی گفت: «اکثر مواقع این سیستم بهصورت کنترلشده و قابل پیشبینی حرکت میکند و شما ناگهان با یک انفجار نزدیک به دموکراسی که هر چهار سال یکبار پتانسیل ایجاد تغییر را دارد، روبرو میشوید.»
نبود نظرسنجی جامع باعث میشود دستیابی به افکار عمومی دشوار باشد.
آیا ممکن است این بار شگفتی رخ دهد؟ چند گمانهزنی در رسانهها صورت گرفته است.
برخی میگویند رئیسی یکی از گزینههای جانشینی رهبری ایران است، بنابراین برخی جریانات سیاسی هر کاری انجام می دهند تا او در این انتخابات شرمنده نشود. یا شاید او برای از بین بردن این شرمندگی در لحظه آخر از رقابتها کنار برود و گزینه تندروی دیگر یعنی قالیباف را تقویت کند.
تئوری دیگری که مطرح میشود این است نگاهی در تشکیلات ایران میخواهد روحانی به کار خود ادامه دهد و تنها برای اینکه اصلاحطلبان را نگران کرده و به پای صندوق رأی بیاورد، این گزینههای تندرو را مطرح کرده است.
در حال حاضر تمام گمانهزنیها از پیروزی روحانی خبر میدهند و کمترین دلیلش این است که تمام روسای جمهور از اوایل دهه 1980 میلادی در ایران دو دورهای بودهاند.
تاریخ انتشار: ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]