واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: تجارت پرسود «قات» در میانه جنگ یمن
همزمان با تلاش برای کاستن از دامنه خشونت و جنگ در یمن مردم ان کشور به طور فزاینده ای به ماده مخدر «قات» روی اورده اند که قیمت آن نیز افزایش یافته است.
آفتابنیوز : سرویس بین الملل-سایت تحلیلی «میدل ایست آی» با انتشار گزارشی در این باره اشاره می کند که در برخی از نقاط یمن این گیاه قات است که جایگزین درختان میوه از سوی کشاورزان شده است چرا که فروش آن بالاست و به تجارتی پرسود تبدیل شده است.
به گزارش افتاب نیوز این سایت با اشاره به مصرف قات در یمن می نویسد:«پیش تر خالد عمر تنها گاهی قات می جوید اما اکنون مدت زمان بیش تری را صرف جویدن برگ مخدر قات با دوستانش می کند. او در سال ۲۰۱۵ میلادی برادر کوچکتر خود را در میانه گلوله باران در شهرستان تعز از دست داد. او پس از آغاز جنگ شغل پردرآمد خود را نیز در شرکت نفت یمن از دست داد.
او می گوید زمانی که قات می جود سعی می کند قدری دردها و رنج ها را فراموش کند. خالد می گوید شادی در زندگی هدف هر انسانی است و او نیز با جویدن قات سعی می کند شاد باشد. او امروز بیکار است و وابسته به کمک های خیریه و به سختی قادر به تهیه لباس یا غذا برای چهار فرزندش می باشد. او اما خوش شانس بوده و توانسته به عنوان کارگر در یک مرکز ساخت و ساز به مدت دو روز در هفته کار کند. حقوق و دستمزد روزانه او ۱۲ دلار است که یک سوم آن خرج خرید قات می شود. او می گوید زمانی که زندگی امروزش را با زندگی قبل از جنگ مقایسه می کند دوست دارد خود را بکشد.
او می افزاید:«مادر من پیرزنی است که نیاز به پول و دارو برای بیماری دیابت اش دارد. فرزندان من نیاز به پول و غذا دارند. من هم چنین باید به دو برادرزاده ام هم کمک کنم. او می گوید:«زمانی که قات می جوم این دردها را فراموش می کنم و ذهن من شروع به خیال پردازی می کند. او می گوید پیش تر معتاد به مصرف قات نبود اما وضعیت بد کنونی کشورش یمن او را وادار می کند که علیرغم مشکلات مالی قات مصرف کند تا لحظاتی را به همراه دوستانش شاد باشد».
او می گوید که هشت ساعت در روز و برخی اوقات چهار ساعت اگر مشغول به کار باشد قات می جود. قات جویدن ها زمانی است که او در خانه دوستان است. او می گوید که قات به او کمک کرده تا روابط جدیدی با دیگران پیدا کند.
میدل ایست ای می نویسد:«برای قرن ها قات یکی از مولفه های زندگی در شبه جزیره عربستان و شاخ افریقا بوده است. در یمن و کشورهای دیگر همسایه خرید و فروش قات قانونی است. اما در بریتانیا، امریکا و دیگر نقاط جهان ممنوع است».
این سایت با اشاره به سود سرشار کاشت و برداشت قات می نویسد:«قات سه برابر درآمد هر کشاورز را بیش از کاشت هر محصول دیگر افزایش می دهد و می توان در سال بیش از چهاربار این گیاه را برداشت نمود و در همه جای یمن در دسترس است. مصرف کنندگان آن معمولا مردان هستند و بسته به کیفیت متفاوت قیمت های مختلفی نیز دارد. بسته های قات حتی برای شاد شدن در طول مراسم عروسی نیز ارائه می شوند. از زمان جنگ داخلی در سال ۲۰۱۵ میلادی بسیاری از مردم یمن خرید اقلام لوکس را متوقف کرده اند چرا که کالاهای اساسی هم به سختی بدست می ایند اما مصرف کنندگان قات به جویدن این گیاه ادامه می دهند.
احمد سامی ۲۵ ساله که فارغ التحصیل رشته علوم رایانه ای از دانشگاه است می گوید که جنگ باعث شده نتواند کار پیدا کند. او از منطقه ای روستایی آمده و اکنون ناامید است. می گوید ناامیدانه به جویدن قات با دیگر اعضای خانواده می پردازد. او می گوید:«در سرتاسر جهان جوانان به دنبال کار هستند اما جنگ باعث می شود تا با به دیگران وابسته شویم».
میدل ایست ای می نویسد:«تنها ۱۵ دقیقه پس از جویدن قات ذهن سرگردان می شود پرحرفی اغازمی شود و سپس سقوط بر فضا حاکم می شود.». احمد می گوید اگر جویدن قات را متوقف کند تبدیل به مردی دیوانه در خیابان ها می شود. این سایت اشاره می کند که تبعات طولانی مدت مصرف قات فاسد شدن دندان ها، افسردگی، توهم و اسیب رسیدن به قلب و کلیه هاست. احمد می گوید وقتی قات مصرف می کند وارد دنیایی خیالی می شود و این ماده مخدر سبب می شود تا نگاه خوش بینانه تری به اینده داشته باشد.
این سایت در ادامه اشاره می کند که در میانه ورود افراد تازه ای به کسب و کار کاشت و فروش قات «حلمی الیوسفی» از جمله افرادی است که از پیش از جنگ در این تجارت بوده است. او می گوید که تاجران قات مالیات بر درامد خود را به شورشیان انصارالله و یا نیروهای طرفدار دولت می پردازند بسته به این که آن منطقه تحت کنترل کدام نیرو باشد. حلمی می افزاید:«من هر روز ۴ دلار به نیروهای طرفدار دولت می دهم و سایر تاجران نیز تقریبا کمی بیش تر یا کم تر همین میزان را پرداخت می کنند. او می گوید اگر مردم قات نجوند سراغ داروهای ممنوعه می روند که مضرات بیش تری خواهد داشت. خالد عبدالناصر کشاورزی از روستایی در شهرستان تعز است. او می گوید در طول دو سال گذشته بیش تر از هر زمان دیگری پول در اورده است. او می گوید:«ما هم قات کاشته ایم و هم در مزارع مان درختان قهوه داریم.
اما در طول دو سال گذشته بیش از سه برابر درآمد بیش تر از فروش قات کسب کرده ایم». این سایت اشاره می کند که درختان قات به محیط زیست نیز اسیب می رسانند چرا که نسبت به سایر درخت ها مصرف آب بیشتری دارند آن هم در زمانی که اکنون یمن در کم آبی و بحران بی غذایی به سر می برد. در استان های شمالی یمن کشاورزان چاه های بدون محوزی را برای آبیاری درختان تشنه قات حفر کرده اند.
این سایت در پایان با اشاره به این که جنگ دلیل اصلی مصرف این ماده مخدر است اشاره می کند که محدودیت بر خرید و فروش و کاشت این گیاه نتیجه معکوس داشته است چنان چه در ماه مه سال ۲۰۱۶ میلادی در عدن ممنوعیت فروش قات اعلام شد اما در تظاهرات انجام شده به دنبال آن ظرف چند هفته این ممنوعیت لغو شد و مقام های محلی عقب نشینی کردند.
۱۴ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]