واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي انسان در عالم اظله و ارواح در آخرين شماره از فصلنامه «سفينه»
گروه انديشه: مقاله «انسان در عالم اظله و ارواح: آيات و احاديث»، توسط «محمد بيابانياسكويي» نوشته شده و در آخرين شماره از فصلنامه تخصصي مطالعات قرآن و حديث «سفينه» (شماره 15) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، خداوند معرفت خود را به طور فطري نه فقط به انسان، بلكه به همه حيوانات عطا فرموده است. اين معرفت در عالم ذر و عالم ارواح به انسان عطا شده است. خلقت ارواح قبل از اجساد، به استناد به روايت بررسي شده و پس از بيان تواتر روايات، نكتههايي به عنوان نتيجه بررسي روايات، ذكر شده است.
در اين نوشتار فرقه فرقه بودن ارواح با توجه به عبارت «الارواح جنود مجنّدة» تبيين و معناي جنود مجنده بررسي شده است و نظريات استاد «مصباحيزدي» درباره اين روايات، بيان و نقد و بررسي شده است. همچنين به تواتر روايات و نكات حاصله اشاره و روايات متفرقه در اين باره نيز ذكر شده است.
نويسنده در اين مقاله از اين بحث كه همه موجودات چگونه و از كجا حامل معرفت هستند و تسبيح آنها چگونه است صرفنظر كرده است و تنها به بحث تحقق معرفت فطري براي انسان در عالم ارواح ميپردازد. وي مينويسد: البته بر اساس روايات معتقديم با اعطاي نور علم و شعور به ماده اوليه خلقت، انسان نيز همچون ساير موجودات، حامل شعور و علم ميشود.
وي ميافزايد: ولي در اين بحث ميكوشيم اين فضل و احسان الهي؛ يعني اعطاي معرفت را در برخي از مراحل خاص شكلگيري انسان مورد بحث و بررسي قرار دهيم. وجود انسان در دو عالم ارواح و ذر در احاديث امامان(ع) به صورت مسلم و روشن بيان شده است.
اين محقق از روايات امامان(ع) استفاده ميكند و نتيجه ميگيرد كه خداي تعالي در عالم قبل، خود را به همه انسانها شناسانده است. بر اساس معرفت ديني، تركيب انسان از روح و بدن، امري مسلم و پذيرفته شده است. تركيب ميان آن دو، تركيب صناعي و انضمامي است؛ يعني به گونهاي نيست كه نتوان بين آنها جدايي انداخت و هر كدام بدون ديگري بقا و ثبات نداشته باشند.
هم روح بدون بدن ميتواند پايداري و ثبات داشته باشد و هم بدون روح. همچنين هيچ كدام از آن دو، در حدوث خود به همديگر نياز ندارند؛ يعني نه بدن از روح و به واسطه روح ايجاد شده است و نه روح به واسطه بدن و از بدن، بلكه روح و بدن دو موجود جداگانهاند كه خداوند متعال به تقدير علمي دقيق خويش تا مدتي ميان آن دو رابطه حقيقي برقرار كرده و آن دو را در افعال و كردار و تكامل به همديگر نيازمند ساخته است و هر گاه بخواهد آن دو را از هم جدا ميكند.
فصلنامه تخصصي مطالعات قرآن و حديث «سفينه» به صاحب امتيازي مؤسسه فرهنگي نبأ مبين و مدير مسئولي «محمدحسين شهري» و سردبيري «منصور پهلوان» منتشر ميشود. اين شماره (15) كه ويژه امامت است شامل مقالات «انسان در عالم اظلهه و ارواح: آيات و احاديث» نوشته «محمد بياباني اسكويي»، «بررسي سندي زيارت جامعه كبيره» نوشته آيتالله شيخ «محمد سند» و ... است.
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]