واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
گزارش تحلیلی «انتخاب» از اخرین تحولات جناح راست؛
دست رد علی لاریجانی به سینه اصولگرایان / آیا سعید جلیلی به صورت مستقل کاندیدای انتخابات می شود؟ / آیا آیت الله مصباح و پایداری با «جمنا» کنار می آیند؟
جليلي اولين كانديداي مستقل اصولگرا خواهد بود كه سازوكار وحدت جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی یا جمنا را نپذيرفته است. اين را پيش از اين نيز ميتوانستيم حدس بزنيم، اما حالا مرضيه وحيد دستجردي لزومي به كتمان آن نميبيند و ضمن بيان شفاف آن، با يك عقبنشيني بزرگ اعلام کرد که جليلي را در ليست ده نفر كانديداهاي نهايي اين جبهه قرار خواهد داد.
روز نو : جليلي اولين كانديداي مستقل اصولگرا خواهد بود كه سازوكار وحدت جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی یا جمنا را نپذيرفته است. اين را پيش از اين نيز ميتوانستيم حدس بزنيم، اما حالا مرضيه وحيد دستجردي لزومي به كتمان آن نميبيند و ضمن بيان شفاف آن، با يك عقبنشيني بزرگ اعلام کرد که جليلي را در ليست ده نفر كانديداهاي نهايي اين جبهه قرار خواهد داد.
به گزارش روز نو؛ جليلي اولين كانديداي مستقل اصولگرا خواهد بود كه سازوكار وحدت جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی یا جمنا را نپذيرفته است. اين را پيش از اين نيز ميتوانستيم حدس بزنيم، اما حالا مرضيه وحيد دستجردي لزومي به كتمان آن نميبيند و ضمن بيان شفاف آن، با يك عقبنشيني بزرگ اعلام کرد که جليلي را در ليست ده نفر كانديداهاي نهايي اين جبهه قرار خواهد داد. اين جبهه كه تلاش ميكرد همه اصولگرايان را زير يك چتر واحد قرار دهد، امروز ناچار شده تا قبل از برگزاري همايش روز پنجشنبه كه در آن قرار است شوراي مركزي و كانديداهاي آنها مشخص شود، مواردي را افشا كند. از جمله اينكه ميتوانيم از صحبتهاي او دريابيم كه لاريجاني را در كنار آنها نخواهيم ديد.
دستجردي علاوه بر اينكه خبر از عدم پيوستن جليلي به اين جبهه ميدهد، در مورد لاريجاني نيز سكوت توام با تاييد دارد.
او ميگويد كه اين جبهه قصد داشت دوبار مراسم را برگزاري كند اما «مورد برخی بیمهریها قرار گرفتیم.» جمع و جور كردن سه هزار نفر از سراسر كشور كه همه آنها از يك گروه تبعيت كنند، كار آساني نيست. او البته از محتواي اين بيمهريها حرفي نزده است.
دستجردی همچنين گفته: «موضوع جذب لاریجانی به جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی را باید از خود ایشان سوال کرد.» معناي اين حرف در عالم سياست اين است كه لاريجاني اين سازوكار را قبول ندارد و به آنها نپيوسته اما جمنا هم نميخواهد راجع به اين مساله موضعگيري كند كه مبادا او رنجيده خاطر شود. در واقع جمنا تلاش ميكند تا با سكوت از كنار لاريجاني عبور كند. به نظر می رسد لاریجانی که اکنون می توان او را یکی از سران اردوگاه اعتدالگرایان دانست، رغبتی ندارد با جریان تندرو که اصولگرایی را مصادره کرده اند، همصف و متحد شود. وی پیشتر در انتخابات مجلس، به نوعی جدایی خود را از این جریان اعلام کرد.
سخنگوی جبهه مردمی نیروهای انقلاب در مورد جليلي نيز ضمن ابراز اميدواري به پيوستن او به اين جبهه ميگويد: «جز یک فرد که آقای جلیلی هستند و امید داریم همراهی کند بقیه کاندیداها با جبهه همراهی کرده اند.» به عبارت ديگر آنها همچنان نسبت به پيوستن جليلي به اين سازوكار اميدوار هستن،د اما جليلي را نپذيرفته است. اين موضوع را پيشتر نيز باهنر بيان كرده بود.
در ميان اصولگرايان باهنر چهرهاي است كه به لابيگري معروف است. لذا تمايل او بيشتر بر اين امر معطوف است كه مسائل را با رايزنيهاي پشتپرده تمام كند. با اين حال وقتي دو هفته پيش در گفتگو با ديدبان تيغ نقد را بر روي جليلي كشيد نشان ميداد كار از اميدواري براي وحدت گذشته است. باهنر جليلي را متهم به «زيرآبيرفتن» كرده و گفته بود: «من این گوشزد را میدهم؛ البته نه تنها به آقای جلیلی بلکه به همه اشخاص اصولگرا این هشدار را می دهم که اگر فردی با این جریان و سازوکار همراه نشود، به قول معروف بیلش بسیار کم گِل برخواهد داشت!». اما ظاهرا اين جمناست كه ناچار شده تا جليلي را درون ليست خود قرار دهد. دستجردي در اين باره گفته: «با اینکه آقای جلیلی اعلام نکرده است که جبهه مردمی را قبول دارد اما نظر همه دوستان در هیأت مؤسس این بود که نظر دوستان پذیرفته شود و نام آقای جلیلی روز پنجشنبه به رای گذاشته شود تا ببینیم آیا جز 10 نفری که بالاترین رای را میآورد، هست یا خیر.» اما به خوبي ميدانيم كه چه جليلي در ميان اين افراد راي بياورد و چه نياورد او راه خود را خواهد رفت.
همچنين اظهارات سخنگوي جمنا مواضع مشخصي را در قبال بقايي روشن ميسازد. او با اشاره به کاندیداتوری مقام دولت احمدی نژاد گفت: «کسانی کاندیدای جبهه مردمی هستند که منتخب این سه هزار نفر باشند و بقایی از سوی سه هزار نفر معرفی نشده است.»
نكته ديگر از اينكه بعد از انتشار مطالبي در مورد حجت الاسلام والمسلمین رئيسي، سخنگوی جبهه نیروهای انقلاب اسلامی اين بار صراحتا از اينكه «آقای ابراهیم رییسی نیز جز ۵۰ نامزد معرفی شده از سوی ۳ هزار نفر جبهه مردمی هستند.» سخن گفته است.
بايد تا روز پنجشنبه منتظر ماند. اما در عين حال از حال ميتوان اين موارد را پيشبيني كرد:
اول: جمنا (جبهه مردمي نيرويهاي انقلاب) نميتواند لاريجاني و طيف نزديك به او را راضي كند تا از آنها حمايت كنند.
دوم: جمنا نميتواند جليلي را راضي كند تا به اين سازوكار رضايت داده و خودش را به انتخاب سه هزار نفر از سراسر كشور بسپارد. جليلي تاكنون مصمم به حضور در انتخابات است. اما وضعيت او با آمدن يا نيامدن حجتالسلام رئيسي تغيير خواهد كرد. در صورت حضور آقاي رئيسي جليلي نيز كنار خواهد رفت. درغير اين صورت حتي اگر اصولگرايان تنها يك كانديدا را روانه انتخابات كنند، جليلي در كنار آنها فعاليت خواهد كرد و راه خود را ميرود.
سوم: جمنا براي نمايش وحدت احتمالا در مورد كانديداهاي بيرون از خودش مواضع تندي اتخاذ خواهد كرد. مماشاتي كه تاكنون ديده شد به علت اميدواري براي حضور در روز پنجشنبه است.
چهارم: وضعيت جمنا با آيت الله مصباح هم بسيار حساس است. آنها رفت و آمدهاي زيادي در ماههاي گذشته به قم و به منظور راضي كردن پدرمعنوي پايداري انجام دادند اما آنطور كه پيداست هيچ نتيجهاي تاكنون نداشته است. جمنا تنها اميدوار است روز پنجشنبه آيت الله مصباح نيز به اين جمع بپيوندد. پيوستن پايداري به اين جمع و عدم همراهي جليلي ميتواند راه آنها را نيز از يكديگر جدا كند.
پنجم: احتمال فراواني دارد كه 3 هزار نفر اصولگراي سراسر كشور به دليل پيوندهاي ديرين و بسياري كه با زاكاني داشتند، حتي اصولگرايان را هم در انتخاب گزينه نهايي شگفتزده كنند. در اين باره بايد بعدها مفصلتر نوشت.
منبع: انتخاب
تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]