محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1828929417
کشور و آمار نگرانكننده مصرف گاز | پایگاه خبری تراز
واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: بنابر گزارش آماری شرکت بیپی، مصرف گاز ایران در سال ٢٠١٥ میلادی با حدود ١٩١ میلیارد مترمکعب، ٥,٥ درصد از کل مصرف جهانی گاز بوده است. درصورتیکه جمعیت ایران در همین سال حدود ١.١ درصد جمعیت جهان بوده است.
به گزارش تراز ، بنابر گزارش آماری شرکت بیپی، مصرف گاز ایران در سال ٢٠١٥ میلادی با حدود ١٩١ میلیارد مترمکعب، ٥,٥ درصد از کل مصرف جهانی گاز بوده است. درصورتیکه جمعیت ایران در همین سال حدود ١.١ درصد جمعیت جهان بوده است. در همین سال متوسط مصرف سرانه گاز طبیعی در جهان ٤٧٣ مترمکعب و متوسط مصرف سرانه گاز در ایران دوهزارو ٤٣٦ مترمکعب بوده است. اگر مصرف سرانهمان را با کشور پیشرفته و ثروتمندی مانند ایالات متحده آمریکا با تولید ناخالص ملی بسیار بالاتر از ما، مقایسه کنیم، مصرف سرانه این کشور در همان سال حدود دوهزارو ٤٣٠ مترمکعب و کمی کمتر از ما بوده است. البته اگر بررسی وضعیت بهرهوری انرژی مورد نظر باشد، عددهای گفته شده همهچیز را توضیح نمیدهد؛ چون در کل جهان کشورهای گرمسیر و سردسیر فقیر و غنی و با ساختارهای انرژی متفاوت وجود دارند. در ایران درحالحاضر حدود ٧٠ درصد کل انرژی کشور از گاز طبیعی تأمین میشود درحالیکه در همه جای جهان چنین نیست و مثلا در چین بیش از ٦٤ درصد انرژی مصرفی را زغالسنگ تشکیل میدهد؛ بنابراین برای مقایسه بهرهوری انرژی بین کشورها، بهتر است از شاخص شدت انرژی که میزان کل انرژی مصرفی به ازای مقدار مشخصی از تولید ناخالص ملی را نشان میدهد، استفاده کنیم که ایران از این نظر جزء کشورهایی است که وضعیت خوبی ندارد.
درهرحال آنچه مسلم است، بهرهوری انرژی در ایران پایین است اما تجربه حذف یارانهها و افزایش قیمت سوخت در سال ١٣٨٩ بهخوبی نشان داد این مسئله با افزایش قیمت حل نمیشود. قیمت گاز در ایران درحالحاضر چندان هم پایین نیست. افزایش قیمت بدون اقدامات دیگر فقط به شرایط رکود/ تورمی که گرفتار آن هستیم، دامن میزند. بسیاری از اقدامات غیرقیمتی در قوانین و دستورالعملهای مختلف پیشبینی شده بوده که متأسفانه کمتر اجرا شده است. ضمنا گازرسانی به همه مصرفکنندگان خانگی در سراسر کشور و مناطق مختلف بدون توجه به منطق اقتصادی آن سیاست وزارت نفت بوده است و مردم تقصیری در اینکه چرا مصرفکننده گاز شدهاند، ندارند. مقایسههای فنی اقتصادی نشان میدهد مثلا در خیلی از مناطق با هزینه کمتری نسبت به گازرسانی، میشد و میشود انرژیهای موجود در محل مثل خورشیدی، بادی یا بیولوژیک را توسعه داد، ولی توجهی به این مطالعات و مقایسهها نمیشود. قبل از هر چیز و قبل از اینکه یقه مردم را بگیریم باید برنامه درستی برای انرژی داشته باشیم، باید منطق فنی اقتصادی را جایگزین تصمیمات شخصی کنیم. دولت باید مسئله بهرهوری انرژی را جدی بگیرد و مصوبات زیادی که در این زمینه وجود دارد، اجرا شود. درحالحاضر متولی بهرهوری انرژی، دستگاههای تولید انرژی هستند و این درست نیست؛ چون این دستگاهها فقط هرگاه کمبود دارند یاد بهرهوری میافتند و بعد یادشان میرود. باید امکانات و ابزار مصرف بهینه در اختیار مردم قرار گیرد و بعد مشترکان پرمصرف را مجازات کنیم. ضمنا باید به مسئله انرژی یکپارچه نگاه كرد تا بتوان به حل مشكلاتش پرداخت؛ گاز هم یکی از حاملهای انرژی است. موضوع فرهنگسازی در این حوزه، حرف تازهای نیست و حداقل ٢٠ سال در کشور سابقه دارد و فعالیتهایی هم صورت گرفته است. راهکارهای روشنی هم وجود دارد، اما آنها عمل نمیشود.
برای مثال، در همان اوایل دولت یازدهم وزیر نفت اعلام کرد (قریب به این مضمون) که اگر سرمایهگذارانی بیایند و حدود ٢٠ میلیون بخاری گازسوز موجود را با بخاریهای گازسوز با راندمان بالا (که در دنیا وجود دارد) جایگزین کنند، دولت حمایت میکند، چون محاسبه شده بود حتی اگر بخاریهای با راندمان بالا را مجانی هم بدهیم و بخاریهای کهنه را جمع کنیم، در دو، سه سال از محل صرفهجویی گازی که در سطح کشور ایجاد میشود، هزینهاش جبران میشود. اما چه شد؟ زمستان یاد این حرفها میافتیم و با وزش نسیم بهاری فراموشمان میشود. شرکتهایی را من میشناسم که سالهاست تلاش میکنند سیستم هوشمندکردن شوفاژخانهها را پیاده و از محل صرفهجویی حاصله هزینهشان را بازیافت کنند و هیچ حمایتی از ایشان نمیشود.
لازم است مردم عزیزمان هم مصرفشان را کنترل کنند. دلیلی ندارد در شرایط سرمای سخت که ممکن است بخشی از هموطنان گرفتار کمبود باشند یا با خوابیدن صنایع خسارت به کشور وارد شود، ما همه اتاقهایمان را گرم نگه داریم و با لباس تابستانی در خانه باشیم. اما در شرایطی صنعت نفت میلیونها مترمکعب در روز گاز غنی را به مشعل میفرستد و میسوزاند و محیط زیست خوزستان را نابود کرده است آن وقت نمیشود بهسادگی به مردم بگوییم مصرف نکنند. علاوه بر این، دولت باید به مردم کمک کند که بهینه مصرف کنند. دراینمیان گرفتار پوپولیسم هم هستیم. پوپولیسم این است که به هرجایی که منطق ندارد خط لوله گاز میبریم که نماینده با قول گازآوردن (و نه تأمین انرژی بهینه و مناسب)، از مردم رأی بگیرد.
به هر تقدیر، صورتمسئله روشن است. در سرمای زمستان مردم اولویت دارند. مگر میشود برای مردم گازرسانی کرد و بعد سایر حاملهای انرژی را هم در مناطق گازرسانیشده از دسترس مردم دور کرد و امکانات ارتقای کارایی انرژی را هم برای مردم فراهم نکرد و بعد در زمستان هم به آنها گاز نداد. به نظر من اگر حسابوکتابی بود مردمی که گازشان قطع شده و صدمه دیدهاند، باید میرفتند از شرکت گاز شکایت میکردند و خسارت میگرفتند.
درباره کنترل و محدودکردن مصرف که مثلا مردم گاز را به مصارف فانتزی مثل شومینه و تراس و فضای باز نرسانند هم کارهای زیادی میتوان کرد که بازهم بر عهده شرکت ملی گاز است. الان در بسیاری از کشورها کنتورهای هوشمند نصب و حتی کل شبکه را هوشمند میکنند که از طریق آن میشود حتی سهمیه روزانه یا ماهانه تعیین و تعریف کرد که اگر مصرف بیش از آن شد، قطع شود و آنگاه باید اطلاعرسانی کرد که مردم بدانند و مصرفشان را رعایت کنند. درباره پتروشیمیهایی که متأسفانه گاز خوراکشان قطع شده و خسارات سنگینی دیدهاند هم مشکل از جايي دیگر است. چه درباره پتروشیمیها و چه درباره سایر مصرفکنندگان صنعتی و غیرصنعتی، قراردادهای تأمین گاز، ترکمانچایی و یکطرفه است و سیستم رگولاتوری هم وجود ندارد. ببینید، چطور وقتی گاز ارسالی به ترکیه را قطع میکنیم یا گاز را با کیفیت غیراستاندارد تحویلشان میدهیم، شرکت بوتاش میرود در دادگاهها شکایت میکند و خسارت میگیرد. چرا قراردادهای داخلی نباید اینطور باشد که مسئولیت همه روشن باشد و کسی جور دیگری را نکشد؟ آن وقت وزارت نفت و شرکت گاز هم میروند کارهایشان را درست انجام میدهند که گاز کسی را قطع نکنند. وقتی هزینه کمکاری سازمانی به دیگری منتقل میشود، آن وقت آن سازمان دغدغه لازم را نخواهد داشت. دغدغههای عاطفی و حسننیتهای ملی که البته وجود دارد قابل احترام است، اما اینها نهادهای سنتی است که براي جامعه پیچیده امروزی کفایت نمیکند و باید به نهادهای مدرن قانونی و ساختاری تبدیل شود. کدام رگولاتور یا قاعدهگذاری وجود دارد که بر این قراردادها و اجرای درست آنها بین عرضهکننده انحصاری و مصرفکنندگان کنترل و نظارت کند؟ اگر قراردادهای روشنی وجود داشته باشد و سیستمهای هوشمند هم نصب شود، عرضهکننده هم میتواند در متن قرارداد بهویژه در فصل اوج مصرف میزان تحویل مشخصی را متعهد شود که مصرفکننده نیز تکلیف خود را بداند و بهدنبال بهینهکردن مصرف خود در محدوده تعهدشده برود.
مسلما در وضعیت اخیر، قطع گاز ترکمنستان هم مؤثر بوده است اما باید سؤال کرد چرا باید قطع میشد؟ آیا حداقل تا وقتی که از تأمین گاز کافی در شرایط اوج مصرف در همه نقاط کشور مطمئن نبودیم یا وقتی هنوز نتوانستهایم بههردلیل بعد از چندین سال خط لولههای مربوطه مثل دامغان به نکا را تکمیل کنیم که مردم لَنگ نمانند یا هنوز بههردلیل بعد از چندین سال، برنامههای لازم برای حل مشکل اوج مصرف را انجام ندادهایم، بهتر نبود با ترکمنها کنار میآمدیم؟ آیا بههیچوجه نمیشد کنار آمد؟ آیا زمان برای بههمریختن ساختار بینالملل گاز مناسب بود؟ آیا کنارآمدن با ترکمنها کمهزینهتر بود یا چندین میلیارد دلار خسارت مستقیم و غیرمستقیم و عدمالنفعهایی که با قطع گاز بعضی از مردم و نیروگاهها و صنایع به کشور وارد شده است؟ اینها سؤالاتی است که باید از سوی مراجع مستقلی در کشور پیگیری شود. اگر مصرف کنترل و بهینه شود، آنوقت باید به فکر سیاستگذاری برای استفاده بهینه از گاز مازاد افتاد و البته در سیاستهای گازی هم نباید دچار اشتباه بشویم. اینکه بعضا گفته میشود روشهایی مانند تبدیل گاز به جیتیال میلیاردها دلار درآمد برای کشورهایی نظیر قطر ایجاد کرده است، باید گفت قطر نمیتواند الگوی ما باشد. قطر یک کشور بسیار کوچک گرمسیر با یک میلیون جمعیت است. ثانیا کارایی و اقتصادیبودن جیتیال هنوز زیر سؤال است. با توجه به اینکه قطر مصرف داخلی گاز قابلتوجهی ندارد و جزیره است و گازش را بهراحتی با خط لوله نمیتواند به همه جا منتقل کند و درحالی که بازار LNG هم اشباع است، ممکن است جیتیال برای قطر صرف داشته باشد، ولی برای ما معلوم نیست بهصرفه باشد. قطر یک پالایشگاه ١٢٠ هزاربشکهای جیتیال با شرکت شِل دارد و یک پالایشگاه دیگر شامل دو واحد ١٧ یا ١٨ هزاربشکهای با شرکت ساسول آفریقایجنوبی که اطلاعات آنها بهشدت کنترل میشود چون ظاهرا دچار مشکلاتی هستند و اقتصادیبودنشان نیز مورد تردید است و بههمیندلیل در سالهای اخیر چندین پروژه دیگری که قرار بود در قطر به وسیله شرکتهای آمریکایی و اروپایی سرمایهگذاری شود، منتفی شد و فعلا در جای دیگری از دنیا نیز پروژه جدی جیتیال مطرح نیست. قویا معتقد هستم و در گزارش تحقیقی که قبلا در این زمینه تهیه کردهام، نوشتهام کشوری با حجم ذخایر گازی ایران حتما باید تحقیقات و تحولات «جیتیال» بهعنوان یک فناوری گازی را دنبال کند و حتی یک واحد کوچک تحقیقاتی یا پایلوت داشته باشد کمااینکه اغلب شرکتهای بزرگ نفتی چنین پایلوت تحقیقاتی را دارند، اما پالایشگاه بزرگ بهویژه در قیمتهای فعلی نفتخام به مصلحت نیست. بگذریم از اینکه اگر قطر به تکنولوژی مربوطه دسترسی داشته است ما معلوم نیست فعلا دسترسی داشته باشیم.
درباره کنترل و محدودکردن مصرف که مثلا مردم گاز را به مصارف فانتزی مثل شومینه و تراس و فضای باز نرسانند هم کارهای زیادی میتوان کرد که بازهم بر عهده شرکت ملی گاز است. الان در بسیاری از کشورها کنتورهای هوشمند نصب و حتی کل شبکه را هوشمند میکنند که از طریق آن میشود حتی سهمیه روزانه یا ماهانه تعیین و تعریف کرد که اگر مصرف بیش از آن شد، قطع شود و آنگاه باید اطلاعرسانی کرد که مردم بدانند و مصرفشان را رعایت کنند.
درباره پتروشیمیهایی که متأسفانه گاز خوراکشان قطع شده و خسارات سنگینی دیدهاند هم مشکل از جايي دیگر است. چه درباره پتروشیمیها و چه درباره سایر مصرفکنندگان صنعتی و غیرصنعتی، قراردادهای تأمین گاز، ترکمانچایی و یکطرفه است و سیستم رگولاتوری هم وجود ندارد. ببینید، چطور وقتی گاز ارسالی به ترکیه را قطع میکنیم یا گاز را با کیفیت غیراستاندارد تحویلشان میدهیم، شرکت بوتاش میرود در دادگاهها شکایت میکند و خسارت میگیرد. چرا قراردادهای داخلی نباید اینطور باشد که مسئولیت همه روشن باشد و کسی جور دیگری را نکشد؟ آن وقت وزارت نفت و شرکت گاز هم میروند کارهایشان را درست انجام میدهند که گاز کسی را قطع نکنند. وقتی هزینه کمکاری سازمانی به دیگری منتقل میشود، آن وقت آن سازمان دغدغه لازم را نخواهد داشت. دغدغههای عاطفی و حسننیتهای ملی که البته وجود دارد قابل احترام است، اما اینها نهادهای سنتی است که براي جامعه پیچیده امروزی کفایت نمیکند و باید به نهادهای مدرن قانونی و ساختاری تبدیل شود. کدام رگولاتور یا قاعدهگذاری وجود دارد که بر این قراردادها و اجرای درست آنها بین عرضهکننده انحصاری و مصرفکنندگان کنترل و نظارت کند؟ اگر قراردادهای روشنی وجود داشته باشد و سیستمهای هوشمند هم نصب شود، عرضهکننده هم میتواند در متن قرارداد بهویژه در فصل اوج مصرف میزان تحویل مشخصی را متعهد شود که مصرفکننده نیز تکلیف خود را بداند و بهدنبال بهینهکردن مصرف خود در محدوده تعهدشده برود.
منبع: شرق
زمانبندی انتشار: 26 بهمن 1395 - 09:19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]
صفحات پیشنهادی
تناقضگویی مسئولان درباره تعرفه گاز کم مصرفها | پایگاه خبری تراز
تراز مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در اظهارنظری عجیب اعلام کرد که قیمت گاز در هشت ماه گرم سال مانند سال گذشته به ازای هر مترمکعب 150 تومان و ثابت است به گزارش تراز مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در اظهارنظری عجیب اعلام کرد که "قیمت گاز در هشت ماه گرم سال مانندرکورد مصرف گاز شکسته شد | پایگاه خبری تراز
تراز سخنگوی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به ثبت رکورد جدید مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری گفت کمیته مدیریت بحران مصرف گاز در استانهای شمالی کشور تشکیل شد به گزارش تراز مجید بوجارزاده امروز درباره آخرین وضعیت مصرف گاز طبیعی در کشور گفت با کاهش شدید دمای هوا و بارش برف در اکثعامل اصلی افزایش مصرف برق کشور چیست؟ | پایگاه خبری تراز
تراز عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت احیا صنایع و مصرف بالای برق آنان از جهاتی باعث بروز مشکلاتی در حوزه برق کشور شده است به گزارش تراز محمد خالدی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا مصرف برق امروز کشور ناشی از توسعه است افزود هم اکتخفیف شرکت گاز به مشترکین پرمصرف! | پایگاه خبری تراز
تراز از مهر امسال در محاسبه قیمت گاز قیمت پلکانی حذف و همه مشترکان اعم از پرمصرف و کممصرف به ازای مصرف هرمترمکعب گاز ۱۵۰تومان میپردازند موضوعی که باعث افزایش قیمت گاز برای کم مصرفها وکاهش قیمت برای مشترکین پرمصرف شده و خلاف اقتصاد مقاومتی است به گزارش تراز محاسبه قیمت گاز بجزئیات قطع گاز مشترکان بدهکار | پایگاه خبری تراز
تراز یک مقام مسئول با تشریح ساز و کار قطع گاز مشترکان بدهکار اعلام کرد برای مشترکان بدهکار سه دوره اخطاریه صادر و در صورت عدم توجه گاز آنها قطع خواهد شد به گزارش تراز سعید مومنی درباره ساز و کار قطع گاز مشترکان بدهکار شرکت ملی گاز ایران گفت در مرحله نخست در قبوض گازخط و نشان آمریکا برای رقیب گازی ایران | پایگاه خبری تراز
تراز افزایش صادرات LNG آمریکا محدودیت های قطر بهعنوان بزرگترین صادرکننده LNG جهان برای برداشت گاز از پارسجنوبی را بیشتر کرده که این به فرصتی برای ایران برای برداشت بیشتر گاز تبدیل شده است به گزارش تراز این روزها آمریکا به بازیگر شماره یک بازارهای نفت و گاز جهان تبدیل شده وایران پانزدهمین کشور جهان از لحاظ ظرفیت نیروگاهی است | پایگاه خبری تراز
تراز ظرفیت نصب شده برق کشور در زمان حاضر 63 هزار و 409 مگاوات است که از لحاظ وضعیت ظرفیت نصب شده رتبه پانزدهم جهان و رتبه نخست خاور میانه را به خود اختصاص داده است به گزارش تراز با توجه به شاخص رشد ظرفیت نصب شده ایران در جهان رتبه سوم را کسب کرده است در ابتدای سال 84 ظروقتی آمار رسمی هم رونق را تأیید نمیکند حتی با عینک! | پایگاه خبری تراز
تراز سخنان اخیر رئیس جمهور درخصوص خروج از رکود در حالی است که بر مبنای گزارش مرکز آمار نرخ سرمایهگذاری به شدت کاهش و موجودی انبارها به شدت افزایش یافته که نشاندهنده تداوم وضعیت رکودی میباشد به گزارش تراز تاکیدات رئیس دولت یازدهم در زمینههایی مانند رشد اقتصادی رونقاگر زیاد استامینوفن مصرف می کنید بخوانید | پایگاه خبری تراز
تراز یکی از داروهایی که به راحتی میتوان از داروخانه آن را تهیه کرد استامینوفن است بسیاری از افراد تصور میکنند که استامینوفن هیچ ضرری برای بدن ندارد در حالیکه این دارو علاوه بر محاسنی که دارد میتواند عوارضی را نیز در پی داشته باشد به گزارش تراز بسیاری از افراد عادت دارورود مانیتور به کشور ممنوع شد | پایگاه خبری تراز
تراز رئیس اتحادیه فناوران رایانه از معطلی و ممنوعیت ترخیص محمولههایی از مانیتور در گمرک به علت نداشتن نمایندگی رسمی خبر داد به گزارش تراز مهدی میرمهدی اظهار داشت ورود مانیتور به کشور در صورت نداشتن نمایندگی رسمی ممنوع شده است رئیس اتحادیه فناوران رایانه افزود در حال ح-
گوناگون
پربازدیدترینها