محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829005115
ترامپ میخواهد ایران را به نقض یکجانبه برجام بکشاند
واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
رحمن قهرمانپور:
ترامپ میخواهد ایران را به نقض یکجانبه برجام بکشاند
ور حکم دادگاه ایالتی آمریکا فرمان ترامپ مبنی بر ممنوعیت ورود اتباع ایرانی به این کشور به حالت تعلیق درآمده است. هرچند این مسئله از تشتت در سیستم آمریکا حکایت دارد، اما تنشآفرینی ضدایرانی ترامپ را انکار نمیکند.
روز نو : موضوع موشک تعهد ایران در برجام نیست.
با صدور حکم دادگاه ایالتی آمریکا فرمان ترامپ مبنی بر ممنوعیت ورود اتباع ایرانی به این کشور به حالت تعلیق درآمده است. هرچند این مسئله از تشتت در سیستم آمریکا حکایت دارد، اما تنشآفرینی ضدایرانی ترامپ را انکار نمیکند.
به گزارش روز نو؛ همین دیروز بود که گابریل صوما، مشاور ترامپ در گفتوگو با یک روزنامه سعودی گفت که لغو کامل توافق هستهای با ایران را دور از ذهن نمیداند. او خود این سوال را مطرح میکند که «آیا ترامپ قصد دارد اجماعی جهانی علیه ایران به وجود بیاورد؟» در این باره همدلی با رحمن قهرمانپور، تحلیلگر مسائل بینالملل به گفت و گو نشسته است. قهرمانپور معتقد است «ترامپ نه تنها با ایران بلکه با کشورهای اروپایی هم مشکلاتی دارد. در واقع او انگیزه کافی برای این کار را ندارد.» او معتقد است سیاست ترامپ این است که ایران را به نقض یکجانبه برجام بکشاند.
مشاور ترامپ گفته لغو کامل توافق هستهای با ایران دور از ذهن نیست. از این حرف چنین برمیآید که آمریکا به دنبال اجماعی جهانی علیه ایران است. آیا دیگر کشورهای عضو 1+5 حاضر میشوند در این مسیر با ترامپ همراه شوند؟
در حال حاضر ایجاد چنین اجماعی بسیار دشوار و سخت است. ترامپ نه تنها با ایران مشکل دارد، بلکه با کشورهای اروپایی، چین و حتی روسیه هم در بعضی مواقع مشکلات جدی دارد. این مشکلات هم در پس پرده و پنهان نیست. مقامات اروپایی مثل آلمان و فرانسه از سیاستهای ترامپ ابراز نگرانی کردهاند. بنابراین جو بینالمللی به نفع ترامپ نیست و همانطور که بعضی از افراد تیم ترامپ هم اعلام کردهاند توافق برجام توافق بینالمللی نه یک توافق دوجانبه است. دولت ترامپ اگر بخواهد برجام را نقض کند باید با جامعه بینالمللی روبهرو شود. اما به نظر میرسد ترامپ انگیزه کافی برای این کار ندارد. چرا که اولویتهای او بیشتر به سرح داخلی آمریکا برمیگردد. دستوراتی هم که صادر کرده در سطح داخلی بازتاب منفی داشته است. در چنین شرایطی بعید به نظر میرسد که او بخواهد جبهه جدیدی در جامعه بینالمللی علیه خود ایجاد کند، در داخل و خارج وارد چالش شود و محبوبیت خود را کاهش دهد. لذا به نظر میرسد حداقل در مقطع فعلی و شاید در یک سال آینده احتمال کنار گذاشتن برجام بسیار ضعیف است.
اما نکتهای که وجود دارد این است که سیاست کلی دولت ترامپ این است که توپ را به زمین ایران بیندازد و با بعضی اقدامات ایران را به سمت نقض یک جانبه برجام بکشاند و خودش مسئولیت این کار را نپذیرد. تحریمهایی هم که در روزهای گذشته علیه ایران اعمال شد و گفتههای بعضی مسئولین آمریکایی مثل اینکه بازرسیها از ایران باید سختتر شود، همه نشان از این دارد که دولت ترامپ میخواهد هزینه نقض برجام را به گردن ایران بیندازد.
سخنگوی کاخ سفید دو سه روز پیش گفته بود آزمایش موشکی ایران نقض برجام نیست، اما با روح آن مغایرت دارد. این حرف چه معنایی دارد؟
این نکته خیلی مهمی است. در برجام به این دو واژه یعنی متن و روح برجام اشاره شده است. در مسئله تمدید قانون داماتو هم بحث بر سر این بود که اگر این قانون متن برجام را نقض نمیکند، روح آن را نقض میکند. روح برجام واقعا مثل روح میماند. یعنی پیدا کردن و اندازهگیری آن بسیار مشکل است. روح برجام یک تفسیر موسع است و هر کدام از طرفها میتواند بگوید که اقدام طرف مقابل نقض روح برجام است. اما به روی متن برجام یک اجماع نسبی وجود دارد. آزمایش موشکی یکی از اختلافات جدی ایران و 1+5 بود و در نهایت هر دوطرف تصمیم گرفتند که روی این موضوع به اندازه مسئله هستهای توافق نکنند. آنها هم بخشی از تحریمها و ما هم بخشی از فعالیتهای هستهایمان را حفظ کردیم. موضوع موشکها اما به طور کلی جزو تعهدات ایران نیست. آنچه درباره موشک در برجام آمده موشکهای قادر به حمل کلاهک هستهای هستند. موشکهای معمولی که شامل پیمانهای بینالمللی نمیشوند. ما پیمان بینالمللی درباره محدود کردن فعالیتهای موشکی کشورها نداریم. تنها چیزی که وجود دارد رژیم کنترل موشکی است یا MTCR است که آن هم نه الزامآور بلکه داوطلبانه است. بسیاری از کشورها هم به این رژیم نپیوستهاند. بنابراین در بحث موشکی میتوان گفت ایران الزام حقوقی ندارد.
آن چیزی هم که پذیرفته در چارچوب الزامات اعتبارساز درباره برجام است. مثلا ایران پیمان عدم تعهد را امضا کرده است و تعهد داده که به مفاد NPT ملزم باشد. یا مثلا پیمان دیگری مثل CWC (کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی) یا BWC (کنوانسیون منع سلاحهای بیولوژیک) وجود دارد که وقتی کشوری به آنها وارد میشود، محدودیتهای این پیمان را میپذیرد. اما در بحث موشکی ما هیچ پیمانی نداریم. حتی در بحث موشکهای قارهپیما ایران پیمان الزامآور ندارد. هیچ قانون بینالمللی گسترش این نوع موشکها را محدود نکرده است. آنچه هم که ایران در برجام پذیرفته به عنوان یک اقدام اعتمادساز است.
یکی از انتقادهای شخصیتهای اصولگرا طی چند روز اخیر این بود که پس از شعار تنشزدایی در دولت اصلاحات، بوش ایران را محور شرارت خواند و در دوران برجام هم ترامپ ایران را تهدید میکند. آیا این تحلیل منطقی است؟
روابط بینالملل و سیاست خارجی حالت دو طرفه دارد. داستان محور شرارت خواندن ایران یک داستان بود و داستان ترامپ یک داستان دیگر است. افرادی که در برابر سیاست تنشزدایی الگوی مقاومت را ارائه میکنند، باید سازوکاری ارائه دهند که سیاست مقاومت در سیاست خارجی چگونه پیاده شود. ما در سیاست چیزی با عنوان درست یا غلط نداریم. الگوی تنشزدایی هم البته در بعضی جاها ایراداتی دارد، اما ما باید بدانیم آلترناتیوی که این افراد ارائه میکنند چه سازوکاری برای تامین منافع ملی دارد. به هرحال این افراد هم جریانی در داخل کشور هستند که مانند گروه دیگر حق دارند حرفشان را بیان کنند. آنها همچنین باید بگویند که منظورشان این است که باید وارد یک درگیری نظامی شویم.
دستگاه دیپلماسی کشور در روزهای اخیر اقدام متقابل را در دستور کار خود قرار داده است. این را میشود هم از جلوگیری از صدور ویزا برای ورزشکاران آمریکایی دید و هم پس از تحریمهای جدید که وزارت خارجه اعلام کرد، فهرستی از افرادی که تحریم میشوند را اعلام میکند. به نظرتان این سیاست راهگشاست؟
آنچه که با عنوان اقدام متقابل در برجام و حقوق بینالملل پذیرفته شده این است که کشورها حق دارند در برابر اقدامات دیگر کشورها دست به اقدام متقابل و متناسب بزنند. در واقع همانطور که دولت آمریکا اجازه ورود شهروندان ایرانی را به این کشور صادر نمیکند، ایران هم حق دارد شهروندان آمریکایی را به ایران راه ندهد. اما مسئله این است که ما دیدیم بعضی اساتید نامه نوشتند و خواستند که اقدام متقابل انجام نشود. من در مقام قضاوت نیستم که آن را درست یا نادرست بخوانم. اما در حقوق بینالملل این پذیرفته شده است که اگر کشوری با اقدامی منافع شما را تهدید میکند شما بتوانید اقدام متقابل انجام دهید و منافع آن کشور را تهدید کنید.
کدام سیاست بیشتر منافع ایران را تهدید میکند؟
کلیت این سیاست به قدری پیچیده است که نمیشود قضاوت کرد و نمیتوان گفت که این اقدام متقابل در کجا و چگونه انجام میشود. باید ببینیم اگر ایران میخواهد عدهای را تحریم کند این تحریم اثر عملی دارد یا نمادین. اینکه ببینیم سیاستی کارآمد است یا نه را باید در مورد خاص بررسی کنیم. مثلا در بحث برجام میشود گفت بله. در برجام اقدام متقابل پیشبینی شده و کاری است که ایران میتواند انجام دهد. اما در موقعیتهای دیگر ممکن است این اقدام متقابل اثر نمادین داشته باشد، به عنوان مثال اگر شما مقامات آمریکایی را تحریم کنید اثر عملی ندارد، چون هیچ مقام آمریکایی اصلا به ایران نمیآید.
اکونومیست در مقالهای تحلیل کرده که آمریکا اکنون در بحبوحه یک انقلاب قرار دارد. قدرتهای منطقه باید آماده پذیرش نقشهای جهانیتر باشند. ارزیابی شما از این تحلیل چیست؟
اگر منظورشان از منطقه خاورمیانه است که اصلا کشورهای منطقه پتانسیل ایفای نقش جهانی ندارند. مثلا عربستان در حدی نیست که نقش جهانی ایفا کند، جز اینکه بازار جهانی نفت را در جاهایی تحت تاثیر قرار دهد. حتی اگر آمریکا هم بخواهد این کشورها نقش جدیدی ایفا کنند، آنها این توان را ندارند.
اگر در سیاستهای آمریکا تغییر و تحولاتی صورت بگیرد و آمریکا بخواهد نقش کمرنگتری ایفا کند، آن موقع ایران چه نقشی میتواند از خود ایفا کند؟
ایران تجربهای پس از حمله آمریکا به عراق دارد. این باعث شد که در منطقه خلاء قدرتی به وجود بیاید و ایران از آن استفاده کند. البته عربستان بعدها در تقابل با این وضعیت برآمد. اوباما هم کمی از حضور آمریکا کاست و این باعث شد متحدان آمریکا ضعیفتر شوند. اما این سوالات که در دولت ترامپ «آیا آمریکا به صورت کامل از منطقه خواهد رفت؟»، «این کشور پایگاههای نظامی خود را از خلیج فارس جمع میکند»، «آیا آمریکا تعهدش به امنیت اسرائیل را لغو میکند» یا «ترامپ اجازه میدهد روسیه در سوریه نقشآفرینی کند؟» سوالاتی هستند که نمیتوان گفت الان جواب آنها را داریم. در واقع الان نمیتوانیم بگوییم قدرتهای منطقهای و ایران چه نقشی خواهند داشت. این به نحوه تعامل ترامپ با قدرتهای اروپایی و روسیه و از طرف دیگر آمریکا و قدرتهای منطقهای برمیگردد.
با این حال به نظر میرسد این فرضیه که «آمریکا متحدین منطقهای خود را تنها میگذارد» خیلی درست نباشد. به هرحال آمریکا پس از جنگ جهانی دوم سیاست خود را در خاورمیانه بر اساس حمایت از متحدین خود قرار داده است. لذا بعید است که ترامپ بخواهد گسستی اساسی ایجاد کند و کاری که بریتانیا در دهه 1970 انجام داد و از منطقه رفت را تکرار کند. البته یکی از معدود مواردی که ترامپ میخواهد از اوباما تبعیت کند این است که به سمت شرق آسیا برود. اما رفتن به شرق آسیا به این معنا نیست که آمریکا حضورش در خاورمیانه را به صفر برساند.
*همدلي
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]
صفحات پیشنهادی
کاخ سفید: آزمایش موشکی ایران نقض مستقیم برجام نیست / موضع سخت ترامپ علیه ایران ادامه خواهد داشت
کاخ سفید آزمایش موشکی ایران نقض مستقیم برجام نیست موضع سخت ترامپ علیه ایران ادامه خواهد داشت کاخ سفید با بیان اینکه آزمایش موشکی ایران نقض مستقیم برجام نیست اعلام کرد تحریمهای جدید علیه ایران پیش از آنکه دونالد ترامپ به ریاست جمهوری برسد آماده شده بود اما با توجه به تحولالفاظی جدید ترامپ: ایران به خاطر برجام سپاسگزار باشد
لفاظی جدید ترامپ ایران به خاطر برجام سپاسگزار باشد شناسهٔ خبر 3895249 - پنجشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۶ ۰۸ بین الملل > ایران در جهان jwplayer display inline-block; رئیس جمهوری آمریکا در نخستین ساعات صبح امروز به وقت محلی واشنگتن برجام را توافقی وحشتناک خواند که به ایران جانتهدیدهای جدید ترامپ: ایران نفسهای آخر خود را میکشید/آماده سقوط بود/آمریکا به آن زندگی بخشید/برجام یکی از ابل
تهدیدهای جدید ترامپ ایران نفسهای آخر خود را میکشید آماده سقوط بود آمریکا به آن زندگی بخشید برجام یکی از ابلهانهترین توافقات است ایران را رسماً تحتنظر میگیریم رئیسجمهور آمریکا مدعی شد که ایران به دلیل آزمایش موشک بالستیکی اخیر خود رسماً تحت نظر قرار میگیرد آفتابنیوزاعضای کابینهترامپ ضدایرانی هستند/استدلالهای ترامپ درباره برجام مشابه دلواپسان است
اعضای کابینهترامپ ضدایرانی هستند استدلالهای ترامپ درباره برجام مشابه دلواپسان است استدلال ترامپ مشابه استدلال بسیاری از تندروهای ایرانی در داخل آن کشور است که توافق هستهای را یک توافق بد میدانند یکی دیگر از توهمات ترامپ انتشار توئیتی بود که تحریمها در حال فلجکردن کامل اقتسخنگوی موگرینی: آزمایش موشکی ایران نقض برجام نیست
نبیله مسرالی سخنگوی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا گفت آزمایش موشکی ایران نقض توافق هسته ای برجام نیست به گزارش خبرگزاری خانه ملت از منابع خبری از بروکسل مسرالی روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت برنامه موشک بالستیک ایران بخشی از توافق هسته ای سال 201ترامپ: ایران در لبه پرتگاه و در آستانه فروپاشی بود اما اوباما با برجام ایران را نجات داد
ترامپ ایران در لبه پرتگاه و در آستانه فروپاشی بود اما اوباما با برجام ایران را نجات داد ترامپ به ایران برای شلیک یک موشک بالستیک رسما اخطار داده شد باید برای توافق افتضاحی که آمریکا با آنها کرد ممنون میبودند دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه با ارساتهدیدهای جدید ترامپ: ایران نفسهای آخر خود را میکشید/آماده سقوط بود/آمریکا به آن زندگی بخشید/برجام یکی از ابل
تهدیدهای جدید ترامپ ایران نفسهای آخر خود را میکشید آماده سقوط بود آمریکا به آن زندگی بخشید برجام یکی از ابلهانهترین توافقات است ایران رسماً تحتنظر قرار گرفته رئیسجمهور آمریکا مدعی شد که ایران به دلیل آزمایش موشک بالستیکی اخیر خود رسماً تحت نظر قرار میگیرد آفتابنیوز دآزمایش موشکی ایران نقض برجام نیست
آزمایش موشکی ایران نقض برجام نیست عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه آزمایش موشکی ایران نقض برجام نیست گفت موضع مقامات ایران چه نظامی و سیاسی از جمله آقای ظریف موضع کاملاً مقتدرانهای است آفتابنیوز حشمتالله فلاحتپیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجاگر ترامپ برجام را پاره کند، ایران می تواند به سرعت فعالیت های هسته ای خود را به حالت اول باز گرداند
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در گفت و گو با شبکه کانادایی سی بی سی تصریح کرد تهران نمی خواهد شاهد پاره شدن برجام باشد اما اگر دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا این توافق را بر هم بزند ایران آماده است به سرعت فعالیت های هسته ای خود را به حالت اول بازگردااعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران نقض «برجام» است
بروجردی اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران نقض برجام است شناسهٔ خبر 3896827 - شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۶ ۱۵ سیاست > مجلس jwplayer display inline-block; رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اقدام اخیر آمریکا در تحریم اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی را نقض برجام دانست-
گوناگون
پربازدیدترینها