تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 1 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس براى خدا دانش بياموزد و به آن عمل كند و به ديگران آموزش دهد، در ملكوت آسمانها ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1817674181




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مناقشه گازی ایران و ترکمنستان/ رگه های پشیمانی عشق آباد از تصمیم شتابزده


واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:



مناقشه گازی ایران و ترکمنستان/ رگه های پشیمانی عشق آباد از تصمیم شتابزده
روز نو : وزارت خارجه ترکمنستان 26 روز بعد از قطع شیرگاز به روی ایران از سوی این کشور و همچنین واکنش قاطع ایران به این «بدعهدی» ، بیانیه ای را منتشر کرد که به عقیده ناظران مفاد آن نشان می دهد از این اقدام شتابزده خود پشیمان شده و به دنبال جبران است.
به گزارش ایرنا وزارت امور خارجه ترکمنستان در بیانیه ای که اواخر هفته گذشته 26 روز پس از قطع گاز ایران منتشر شد ، اعلام کرد که این کشور آماده ادامه مذاکرات با ایران پس از قطع عرضه گاز به این کشور در ماه جاری میلادی است، اما همچنان این حق را برای خود قائل است که اختلاف بر سر پرداخت پول گاز را به داوری ببرد. 
ترکمنستان گمان می کرد که با قطع گاز، ایران دچار مشکل می شود اما مسوولان و کارشناسان شرکت ملی گاز ایران، با اتخاذ تدابیری، مشکل قطع شدن یا افت فشار گاز در استانهای شمالی را رفع کردند.
در تاریخ 12 دی سال جاری (یکم ژانویه سال 2017) ترکمنستان ، جریان گاز ارسالی به جمهوری اسلامی ایران را مجددا قطع کرد. طرف ترکمن به دلیل درخواست دریافت یک میلیارد و 800 میلیون دلار طلب ادعایی خود از ایران و نپذیرفتن مسئولان ایرانی برای پرداخت ، جریان گاز صادراتی خود به ایران را قطع کرد.
مقام‌های کشورمان این کار طرف ترکمنی را «بدعهدی» و رعایت نکردن توافق دو جانبه نامیدند و اعلام کردند که این موضوع را به داوری دادگاه بین المللی خواهند کشاند. 
در حالی این بار ترکمنستان نیز اقدام به صدور گاز به ایران را قطع کرد که یک هفته پیش از آن هیئتی از ایران برای حل‌ و فصل این قضیه به این کشور سفر کرده بود و اعلام شده بود که دوطرف به تفاهم رسیده‌اند.
ترکمنستان علاوه بر اعلام آمادگی انجام مذاکرات برای حل اختلافات گازی که پنجشنبه 9 دی طی بیانیه ای منتشر شد ، چند روز پیش نیز به ایران پیشنهاد افزایش سه برابر شدن سوآپ ( معاوضه گاز) با ایران را داد. 
به گفته برخی منابع خبری، طرف ترکمنی پیشنهاد افزایش سوآپ گاز از پنج میلیون متر مکعب به 15 میلیون متر مکعب را به شرکت ملی گاز ایران ارائه کرده است. 
سعید مومنی مدیر امور گازرسانی شرکت ملی گاز گفته است، هم اکنون روزانه حدود شش میلیون مترمکعب گاز ترکمنستان از طریق ایران به جمهوری آذربایجان سوآپ می شود که پیشنهادهایی برای افزایش حجم آن ارایه شده است.
«حمیدرضا عراقی» مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: شرکت ترکمن گاز برخلاف توافقی که با ایران در روزهای پایانی سال 2016 داشت، اقدام به قطع گاز کرد و خودشان هم متوجه شده اند که این اقدام به ضررشان بوده است. 


**اختلافات گازی ایران و ترکمنستان سیاسی نیست 
بیژن زنگنه وزیر نفت در باره قطع مجدد گاز وارداتی از ترکمنستان گفته بود: موضوع قطع صدور گاز از ترکمنستان، اختلاف بازرگانی میان شرکت ملی گاز ایران و شرکت ترکمن گاز است که باید میان دو طرف حل و فصل شود و نظر ما این است که این بحث سیاسی نیست و نباید بر روابط سیاسی تهران و عشق آباد تاثیر گذارد. 
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران، در واکنش به قطع صدور گاز از سوی ترکمنستان به ایران هم گفت، تهران نمی‌خواهد این مسئله را سیاسی ببیند و این بحث، بیشتر بحثی فنی و مالی است. 


**شرایط جدید ایران برای مذاکره گازی با ترکمنستان
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به آغاز فرآیند ارسال شکایت گازی ایران به داوری بین المللی گفت: ما حاضریم این روند را فعلا پی نگیریم تا مذاکرات مجدد با ترکمنستان صورت بگیرد اما با توجه به اینکه ترکمن‌ها بدون توجه به توافق به امضا رسیده، اقدام به قطع گاز کردند ما دیگر آن توافق قبلی را قبول نداریم، چرا که آنها زیر توافق زده اند و باید مجدد مذاکره شود و به توافقات جدیدی دست پیدا کنیم. 
وی تصریح کرد:‌ما حاضریم پای میز مذاکره با ترکمن‌گاز بنشینیم، خسارت هایی که به ایران زده شده را باید قبول کنند و میزان مطالبات و پرداخت ها نیز به طور مشخص روشن شود تا در صورت کسب توافق مسیری مشخص در ادامه تجارت گازی دو کشور داشته باشیم. 
عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران همواره نشان داده که به تعهدات و توافقات بین المللی خود پایبند است و در تجارت گازی با ترکمنستان نیز به رغم اینکه آنها گاز صادراتی به ایران را متوقف کردند، ما در زمینه سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان، به تعهدات خود مثل گذشته پایبند ماندیم و هم اکنون نیز روزانه 6 میلیون مترمکعب در روز فرآیند سوآپ گاز این کشور انجام می شود. 


**قراردادهای گازی ایران و ترکمنستان بر اساس حسن همجواری 
ایران با وجود اینکه خود از بزرگترین دارندگان منابع گازی در جهان است اما دارای قراردادهای گازی سوآپ (معاوضه گازی) و همچنین واردات گاز با ترکمنستان برای مناطق شمالی کشور است. 
به گفته مسوولان شرکت ملی گاز ارتباط دو کشور براساس حسن همجواری و راهبردهای دو طرف نه به عنوان نیاز گازی ایران بلکه مشارکت در تجارت جهانی گاز است.
ایران با در اختیار داشتن حدود 26 تریلیون مترکعب و 18 درصد ذخایر ثابت شده گاز طبیعی زمین ، دومین کشور دارای ذخایر گازی جهان شمرده می شود. 
ترکمنستان نیز با دو هزار میلیارد مترمکعب ، در جهان مقام چهاردهم را داراست. 
تولید سالانه گاز طبیعی در ایران 146 میلیارد مترمکعب و در ترکمنستان 34 میلیارد متر مکعب است. 


**سابقه قرارداد گازی ایران و ترکمنستان 
قرارداد واردات گاز ایران از ترکمنستان در سال 1374 در زمان ریاست جمهوری «اکبر هاشمی رفسنجانی» رئیس جمهوری فقید کشورمان و همچنین «غلامرضا آقازاده» وزیروقت نفت با دولت تازه به استقلال رسیده ترکمنستان به ریاست جمهوری «صفر مرادنیازاف» امضا شد. 
اهداف اصلی امضای این قرارداد تحکیم روابط سیاسی بین دو کشور همسایه و تامین گاز مورد نیاز مناطق شمالی ایران از گاز ترکمنستان بود. 
بر اساس این قرارداد 25 ساله، دولت ترکمنستان متعهد شد به تدریج تا سقف سالانه هشت میلیارد مترمکعب گاز به ایران به قیمت ثابت هر هزارمترمکعب 42 دلار تحویل دهد. 
خط لوله انتقال گاز ترکمنستان به ایران با نام «کربجه (ترکمنستان) – کردکوی(ایران)» به طول 200 کیلومتر را شرکت ایرانی ملی مهندسی و ساختمان نفت با هزینه 195 میلیون دلار احداث کرد. 135 کیلومتر از این خط لوله در خاک ترکمنستان قرار دارد که گاز حوزه «کربجه» را به شهر «کردکوی» در نزدیکی نوار مرزی شمال شرق ایران منتقل می کند. حدود 60 کیلومتر از این خط لوله در داخل خاک ایران ادامه می یابد و در کردکوی به شبکه گاز کشور وصل می شود. 
در مجموع تامین مالی و بسیاری از مسائل فنی و مهندسی این طرح را ایران انجام داد. 
واردات گاز ایران از ترکمنستان از سال 1376 آغاز شد و به تدریج تا سال 1379 به 3/3 میلیارد مترمکعب و چند سال بعد به بیش از شش میلیارد مترمکعب در سال رسید. 


**سابقه مناقشه گازی ایران و ترکمنستان 
دولت عشق آباد در سال 1385 با بستن شیرهای گاز ، به تعهد خود در خصوص ثابت نگاه داشتن قیمت گاز صادراتی به ایران عمل نکرد و خواستار افزایش قیمت شد که در نتیجه با مذاکراتی بین مقامهای دو کشور فروش هر هزار مترمکعب گاز به ایران از 42دلار در دو مرحله به 75 دلار افزایش یافت. 
همچنین قرار شد حجم گاز وارداتی ایران از ترکمنستان از سال 2008 از هشت میلیارد مترمکعب به 14 میلیارد مترمکعب در سال افزایش یابد. 
اما ترکمنستان با بالارفتن قیمت گاز در بازارهای جهانی باردیگر برخلاف توافقهایش با دولت ایران عمل کرد و با بی نتیجه ماندن مذاکرات تیم مذاکره کننده ایرانی، صدور گاز به ایران را از روز هشتم دی ماه سال 1386 در اوج سردی زمستان برای بالا بردن قیمت گاز قطع کرد. 
ترکمنستان در ابتدا دلیل قطع گاز را انجام پاره ای تعمیرات در خط لوله گاز عنوان کرد اما بعد مشخص شد که هدف از این اقدام، افزایش قیمت فروش گاز به ایران بوده است. 
در دور جدید مذاکرات نیز مقرر شد قیمت هر هزار مترمعکب گاز صادراتی به ایران در شش ماهه اول سال 2008 مبلغ 130 دلار و در شش ماهه دوم سال 2008 میلادی 140 دلار محاسبه شود. 
در ماههای پایانی سال 2008 ، دور تازه ای از مذاکرات بین دو کشور در خصوص اصلاح قیمت گاز آغاز شد و در آبان ماه شرکت ملی صادرات گاز اعلام کرد که فرمول قیمت خرید گاز از ترکمنستان نهایی شده است و باید قیمت پایه فرمول نهایی شود. 




تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۴:۴۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن