واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: چینیها عید بهار را چگونه میگذرانند؟+تصاویر
این روزها در چین همه در تلاش و تکاپو برای استقبال از سال نو و پشت سر گذاشتن سال کهنه هستند؛ سالی که بر اساس تقویم کشاورزی این کشور سال خروس نام گرفته که بر اساس باورهای سنتی، ایامی پربار همراه با آرامش در انتظار آنان خواهد بود.
آفتابنیوز : عید بهار و سال نو چینی، مهمترین و طولانی ترین مراسم و جشن در تقویم کشور چین محسوب می شود که مفاهیم و درون مایه های بسیاری از اسطوره ها، سنت ها و فرهنگ باستانی را در خود نهفته دارد.
عید بهار امسال در چین از روز 27 ژانویه (8 بهمن ماه) آغاز شد و این عید که در واقع همانند عید نوروز ایران عیدی فرخنده و پرنشاط است، نزد مردم این کشور ارزش و جایگاه ویژه ای دارد.
در جشن عید بهار چین که در بعضی مناطق این کشور «عید بهار کوچک» نیز نامیده می شود آداب و رسوم و سنت های خاصی توسط مردم اجرا می شود که «وداع با الهه آشپزی» یکی از آنان است و برای مردم کاملا شناخته شده است.
در روزگاران قدیم، در هر خانه یک لوح الهه آشپزی دیده می شد. گفته می شود که این الهه به دستور امپراطور «یشم» به جهان انسان ها وارد شد و به عنوان الهه حافظ خانه بتدریج مورد احترام مردم قرار گرفت؛ اصولا لوح و یا مجسمه مقدس این الهه در شمال و یا شرق آشپزخانه قرار داده می شود.
بر اساس باورهای سنتی مردم چین، الهه آشپزی از آخرین روز سال گذشته تا بیست و سومین روز ماه دوازدهم سال بعد (سال جدید) در خانه می ماند تا از اعضای خانه دفاع کند و پس از آن مراسم خداحافظی با الهه آشپزی که «قربانی کردن تنور» یا «خداحافظی با تنور» نام دارد، انجام می شود.
البته امروزه اکثر خانه ها مراسم قربانی کردن تنور را برگزار نمی کنند اما روز بیست و سوم ماه دوازدهم کماکان مقدمه عید بهار است.
در این روز، در شهرها و روستاها؛ فروشگاه ها شیرینی می فروشند و بسیاری از مردم بر اساس عادت دیرینه به خانه تکانی می پردازند.
از تاریخ عید بهار در چین تاکنون، 4 هزار سال می گذرد که در زمانهای گذشته به این عید؛ «تسئو» و «نیان» نیز نامیده می شد.
به منظور گرامیداشت ایام عید بهار در چین از شهرها گرفته تا روستاها، مردم علاوه بر انجام فعالیتهای مختلف، به برپایی جشن های گوناگون نیز مبادرت می ورزند.
خانه تکانی، شستن البسه و تمیز کردن وسایل منزل جایگاه خاصی نزدم مردم چین بویژه در روستاها دارد و آنان معتقدند با این کار در واقع به استقبال پاکیزگی و سال نو می روند.
آنان همچنین در طول مدت تعطیلات این عید به طبخ انواع خوراکیها از گوشت و سبزیجات گرفته تا شکلات، آب نبات، کیک و ... برای پذیرایی از میهمانان مبادرت می ورزند.
در شهرهای بزرگ چین اما مقدمات عید از مدتها قبل از شروع آن آغاز می شود و تا پایان تعطیلات کماکان ادامه دارد. در همین راستا سازمانها و ادارات فرهنگی و گروههای هنری نیز برنامه های هنری خود را در ایام تعطیلات در پارکها و مراکز فرهنگی برای مردم اجرا می کنند.
«ضیافت شام و پخت غذا برای این شب با حضور تمامی اعضای خانواده» یکی دیگر از برنامه های مردم چین در ایام تعطیلات عید بهار است که این سنت همچنان در نواحی مختلف این کشور اعم از شهر و روستا با قوت اجرا می شود.
برای مردم نواحی جنوبی چین غذا غالبا از بیش از 10 خوراکی تشکیل می شود که در میان آنها ماهی و غذای تهیه شده از خمیر لوبیا باید دیده شود زیرا این دو خوراک در تلفظ چینی یعنی «مرفه بودن» است و خوردن آن جایگاه ویژه ای نزدم مردم دارد. در شمال کشور اما این غذا را اغلب نوعی پیراشکی بخارپز حاوی گوشت به نام «جیا زه» تشکیل می دهد که معمولا خانواده ها در این شب در کنار یکدیگر به تهیه این خوراک سنتی مشغول می شوند.
در آستانه سال جدید به تقویم کشاورزی چین، مردم با سرور و شادی با سال گذشته وداع می کنند و به پیشواز سال جدید می روند. در بیشتر مناطق مردم با ترقه پراکنی و آتش بازی این وداع را انجام می دهند.
از اول سال نو اعضای خانواده با پوشیدن لباسهای زیبا و نو به استقبال میهمانان و یا دیدار از خویشاوندان و دوستان می پردازند.
آنان هنگام ملاقات و برخورد با یکدیگر جملاتی چون «سال نو مبارک» و یا «عید بهار مبارک باد» را به زبان می آورند و سپس به خوردن میوه، شکلات و چای مشغول می شوند و با هم گفت وگو می کنند.
چینی ها همچنین روز بعد از سال نو پس از آنکه بخش اصلی دید و بازدید خود را به پایان رساندند برای عبادت به معبد می روند که به آن بای نیان (bainian) گفته می شود. آنان در معابد علاوه بر نیایش، برای عزیزان از دست رفته خود نیز دعا می کنند.
نصب تابلوهای نقاشی و دست نوشته های های ویژه عید بهار روی دیوار خانه و روشن کردن فانوس نیز از جمله برنامه های دیگر مردم در عید بهار است. در ایام این عید جشن فانوس نیز جلوه ای خاص دارد.
فانوسهای رنگی در واقع از جمله هنرهای دستی و سنتی مردمی چین است. مردم با دست داشتن اشکال مختلف و متنوع از فانوس ها که بر روی آن تصاویر حیوانات، مناظر طبیعی و چهره های قهرمانان ترسیم شده است در یک جا جمع می شوند و شادی می کنند.
همچنین در آستانه سال نوی چینی در مقابل درب بیشتر خانه ها کلمه «فو» (福) که به معنای برکت است نصب می شود تا سال پیش رو برای آنان پربار و همراه با نعمت های فراوان باشد.
به گزارش ایرنا، البته پا به پای ارتقای سطح زندگی مردم، آنان ضمن حفظ رسوم و عاداب سنتی، برنامه های جدیدی هم بوجود آورده اند و برای نمونه امروزه سفر به کشورهای دیگر و گردشگری در داخل به رسم نوین چینی ها در ایام عید بهار تبدل شده است.
۱۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۷:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]