واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: عفاف زيرساخت اساسي سلامت اجتماع
تاريخ گواهي ميدهد گسترش و نهادينه كردن فرهنگ عفاف كه از فضايل اخلاقي مورد تاكيد اسلام است، ميوه شيرين سلامت اجتماعي را به همراه دارد.
چشم پوشي از نگاه حرام، پوشش مناسب، اعتدال در زينت و آرايش، ميانه روي در خوراك و عفت در فقر و غنا از ابعاد مختلف عفاف در كردار بوده و پرهيز از كلام لغو و انديشه حرام، عفت در گفتار و انديشه را تشكيل ميدهد.
برخي اصطلاح عفاف را با پوشش و حجاب ظاهري مترادف ميدانند ،اين در حالي است كه عفاف در اصطلاح به نيروي دروني تعديلكننده شهوات و غرايز انسان اطلاق ميشود و نشان از اين مطلب است كه انسان بدون آن ،در مسير اعتدال از جمله سلامت اجتماعي قرار نميگيرد و به سعادت حقيقي نايل نخواهد شد.
علي احمدي سلماني پژوهشگر ديني، در مقالهاي تحت عنوان عفاف در قرآن با نگاه به روايات مينويسد:گويش صحيح عفاف به فتح عين است و نبايد آن را مترادف حجاب دانست؟ بلكه عفاف از ابعاد وسيعي برخوردار است كه حجاب يكي از مصاديق آن محسوب ميشود و استعمال عفاف در معناي حجاب از قبيل استعمال لفظ كل در جزء آن است.
اين پژوهشگر ديني معقتد است: واژه -عفاف> آنگونه كه بايسته و شايسته است، شناخته نشده؟ لذا يا مترادف حجاب دانسته شده و يا معناي آن به پاكدامني و خويشتن داري در مسائل جنسي تقليل داده شده است. در حاليكه معنا و مفهوم عفاف فراتر و گسترده تر از اين است.
وي در فصلنامه علمي تخصصي كتاب زنان مينويسد: مفهومي كه از عفاف رواج يافته نه با معناي لغوي آن سازگاري دارد و نه با آنچه در تعاليم اسلامي در معناي عفاف ذكر شده است. گستره عفاف به گستردگي زندگي انسان است و اختصاص به غريزه جنسي ندارد. لازم به ذكر است تنها در بعد مفهومي و معنايي عفاف نيست كه خبط شده؟ بلكه گويش و تلفظ آن نيز تغيير يافته است؟ اين واژه در حاليكه به فتح عين است، به كسر عين تلفظ ميشود.
به اعتقاد اين پژوهشگر عفاف صفت مشترك ميان نوع انسان است لذا اختصاص به زمان و مكان خاصي ندارد و ميان مرد و زن مشترك است. ابعاد عفاف نيز جنبههاي مختلف زندگي بشر را در برگرفته و انسان هم در كردار، هم در گفتار و هم در افكار، دعوت به رعايت عفاف و خويشتن داري شده است. اهميت اين امر موجب شده كه قسمت عظيمي از دستورات اخلاقي اسلام بدان اختصاص داشته باشد.
وي ميافزايد:در مقايسه معاني -حجاب> و -عفاف> نتيجه برآن ميشود كه كه عفاف يك حالت نفساني و دروني است كه نمودهاي گوناگوني دارد از جمله، عفت در نگاه، عفت در گفتار، عفت در راه رفتن، عفت در زينت و عفت در پوشش كه -حجاب> در حقيقت همان نمود -عفاف> در نوع پوشش است.
سلماني ميگويد: -حجاب> همان پوشش ويژه و -عفت> يك خصلت و بينش و منش است . عفت فراتر و برتر از حجاب است. در حقيقت، استعمال لفظ -عفاف> درمورد - حجاب و پوشش> از قبيل استعمال لفظ كل در بعضي از مصاديق آن است.
عفاف عامل سلامت فرد ، خانواده و جامعه است و حجاب نيز مقدمه و زمينه اي براي عفاف محسوب ميشود .
به گفته يك عضو عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي ، حجاب تاثير عظيمي در حيثيت و حرمت خانواده دارد كه بايد به صورت يك فرهنگ نهادينه شود.
حجتالاسلام احمد احمدي، در گفت و گويي رسانهاي با اشاره به اينكه عفاف و حجاب يك تكليف ديني است و هيچ حكم ديني بدون مصلحت نيست، اظهار ميدارد : در كشورهاي اسلامي كه حجاب، عفاف و پاكدامني رواج داشته، مسئله بي عفتي، فساد اعلام ضداخلاقي در آن كم بوده و اين افتخاري است براي مسلمانان كه اجتماعشان يك اجتماع پاك و پالوده است.
وي با اشاره به اينكه در اين سالها كه بيماري ايدز در غرب و در آفريقا بيداد ميكند، كشورهاي اسلامي كمترين ابتلا را داشتهاند كه اين به علت رواج عفاف و پاكدامني است.
وي با تاكيد بر اينكه در ايران قديم و هم در اسلام حجاب مورد توجه بوده است، ميگويد: سنت حسنه حجاب زمينهاي براي عفاف به شمار ميرود كه بايد به عنوان سنت اسلامي حفظ شود. اگر چه ممكن است برخي به مساله حجاب اعتقادي نداشته باشند و يا احكام را ندانند كه بر مسلمانان واجب است كه احكام را فراگيرند و افراد بياعتقاد هم به خاطر حرمت به جوامع اسلامي و مسلمانان آن را رعايت كنند .
كارشناسان جرايم اجتماعي نيز بارها مستنداتي را ارائه كردهاند كه نشان مي دهد: عدم رعايت عفاف درابعاد مختلف عامل مهمي دروقوع جرايم و اتفاقات ناگوار اجتماعي است.
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]