واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: مذاکرات بین المللی صلح سوریه در حالی امروز در آستانه، پایتخت قزاقستان برگزار می شود که طی روزهای اخیر، تعاملات گسترده ای میان طرف های مختلف دخیل در این موضوع در جریان بوده است. در شرایطی که روسیه از نزدیک تر شدن مواضع مسکو، آنکارا و تهران در این زمینه سخن گفته، طرف ایرانی گفت و گوی مستقیم میان طرف های سوری در این مذاکرات را بعید دانسته است.
به گزارش «تابناک»، پس از چند هفته تلاش برای فراهم سازی مقدمات، آستانه، پایتخت قزاقستان، امروز میزبان هیئت هایی از دولت سوریه، معارضین سوری و همچنین قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای ذینفع در حل و فصل بحران این کشور است. هیئت های مذاکره کننده که از یکی دو روز پیش در آستانه حضور داشتند، دیروز گفت و گوهایی مقدماتی را در این زمینه برگزار کردند.
در همین راستا، شب گذشته نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور سوریه گفت که در پی رایزنی های سه جانبه هیئت های روسیه، ایران و ترکیه (سه کشور اصلی پایه گذار این دور از مذاکرات)، مواضع این سه به یکدیگر نزدیک شده است. همزمان، حسین جابری انصاری، معاون وزارت خارجه ایران که ریاست هیئت ایرانی را در آستانه بر عهده دارد، گفت که بعید است گفت و گوهای آستانه، به مذاکرات مستقیم دولت سوریه و معارضین منجر شود.
خبرگزاری «اسپوتینک» روز گذشته به نقل از بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل و رئیس هیئت این کشور در مذاکرات آستانه نوشت دستور کار این مذاکرات، شامل تقویت آتش بس و همچنین تفکیک گروه های تروریستی از گروه هایی است که به آتش بس پایبند مانده اند. وی همچنین یافتن زمینه ای مشترک برای مبارزه با تروریست ها را از دیگر محورهای مذاکرات آستانه دانست.
روزنامه «نیویورک تایمز» نیز تقویت آتش بس سوریه را مهمترین دستور کار مذاکرات آستانه دانسته و به نقل از یحیی العریدی، سخنگوی هیئت معارضین در مذاکرات، نوشته: «در صورتی که این امر (تقویت آتش بس) محقق شود، می تواند به پیشبرد فرایند سیاسی کمک کند». وی همچنین اشاره کرده که در این مذاکرات، برنامه ای برای صحبت درباره وضعیت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه وجود ندارد.
نگاهی به مواضع مطرح شده از سوی نمایندگان هیئت های دولت سوریه و معارضین، نشان می دهد که دلیل اشاره جابری انصاری به بعید بودن احتمال مذاکرات مستقیم دو طرف در نشست آستانه چیست. در حقیقت، می توان گفت که مذاکرات آستانه تنها نقطه آغازی برای گفت و گوهای سیاسی میان طرفین است و تنها در صورت توافق همه طرف ها بر سر موضوعات اصلی مطرح در این مذاکرات، فرایند سیاسی قابلیت آغاز دارد.
در همین راستا، روزنامه سعودی «الحیات» نیز روز گذشته مذاکرات آستانه را بیشتر نظامی دانست تا سیاسی و نوشت: «ظاهراً مذاکرات آستانه بیش از آنکه سیاسی باشد، رنگوبوی نظامی دارد و هدف از آن تثبیت آتش بس در این کشور در حضور یک هیئت سیاسی و نظامی است که به نمایندگی از دولت ومعارضان سوری در آن حضور دارند و نقش معارضان سیاسی نیز فقط ارائه مشاوره است».
این روزنامه همچنین نوشت این مذاکرات در حالی برگزار میشود که ارتش سوریه پس از آزادسازی حلب در موضع قدرت قرار دارد. یک دیپلمات اروپایی در این زمینه تصریح کرده: «معارضان واقعاً نگران هستند که نمایندگان گروه های معارض که به این نوع مذاکرات بین المللی عادت ندارند، به راه حل سیاسی سوق داده شوند که به سود نظام سوریه است».
در این چارچوب، می توان گفت نقش قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای حاضر در مذاکرات، یعنی ایران، روسیه و سوریه، همان گونه که از ابتدا و در چارچوب بیانیه سه کشور در مسکو نیز بیان شده، تضمین پایبندی طرفین به آتش بس است. به عبارت دیگر، ایران و روسیه در این چارچوب نقش هماهنگی با دولت سوریه برای استمرار آتش بس و فراهم سازی مقدمات فرایند سیاسی را بر عهده دارند و در مقابل، ترکیه نیز چنین نقشی را در رابطه با معارضین ایفا می کند.
در همین راستا، روز گذشته اعلام شد که از قطر نیز برای شرکت در مذاکرات آستانه دعوت شده است که این امر نیز می تواند به پایدارتر شدن هرگونه راه حل احتمالی مورد توافق در این مذاکرات منجر شود. این بدان سبب است که قطر نیز در کنار ترکیه، یکی از مهمترین کشورهای منطقه بوده که از آغاز بحران سوریه تاکنون مشغول حمایت از معارضین به اشکال گوناگون بوده است.
مجموعه این عوامل حاکی از آن است که نباید انتظارها را از نشست امروز آستانه بیش از حد بالا برد و صرف توافق طرف های دخیل بر سر استمرار آتش بس و کلیات مربوط به آغاز فرایند سیاسی، می تواند به خودی خود دستاوردی مهم و قابل توجه به شمار رود.
۰۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]