تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 23 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):پيش از آن كه زبانت تو را به زندان طولانى و هلاكت درافكند، او را زندانى كن، زيرا هيچ چ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828940386




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا «پلاسکو» رخ داد؟/هشدار پدر زلزله‌شناسی ایران؛ کشور در معرض خطر است


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: چرا «پلاسکو» رخ داد؟/هشدار پدر زلزله‌شناسی ایران؛ کشور در معرض خطر است
پدر زلزله‌شناسی ایران واقعه تلخ فروریختن ساختمان پلاسکو را ناشی از باور نداشتن زلزله‌خیز بودن کشورمان دانست و گفت: 63 درصد از شهرهای کشور در معرض خطرات ناشی از زلزله قرار دارند و تنها یک درصد از شهرها در برابر زلزله اَمن هستند.
آفتاب‌‌نیوز : بزرگترین ساختمان تجاری تهران و نماد تهران مدرن پس از 3 ساعت آتش سوزی به تلی از خاک تبدیل شد. قطعا این واقعه دلخراش نه اولین بوده و نه آخرین خواهد بود؛ چراکه آمارهای رسمی به ما می‌گوید که بالغ بر 4400 هکتار بافت فرسوده مصوب در شهر تهران وجود دارد.


به گزارش آفتاب‌نیوز؛ فروریختن این سازه 54 ساله این سوال را به ذهن متبادر می‌کند که چه میزان در برابر آسیب‌های طبیعی مقاوم هستیم و یا در زمان رخداد زلزله در تهران و ایران با دارا بودن بافت‌های فرسوده به چه سرنوشتی دچار خواهیم شد. در حادثه «پلاسکو» تنها یک ساختمان فرو ریخت؛ ولی در جلوگیری از تلفات نیروهای امدادی و افراد عادی موفق نبودیم، پس چگونه می‌توانیم در زمان وقوع زلزله تلفات جانی را به حداقل برسانیم؟!


زلزله به عنوان یک پدیده طبیعی به خودی خود نتایج نامطلوبی ندارد، ولی آنچه موجب بروز بحران در اثر زلزله می‌شود، عدم آمادگی در برابر عواقب ناشی از وقوع زمین‌لرزه است. از این رو است که کارشناسان اعتقاد دارند کاهش آسیب‌پذیری شهرها در برابر وقوع حوادث طبیعی همچون زلزله در بلندمدت زمانی محقق خواهد شد که ایمنی شهر در برابر خطرات ناشی از زلزله به عنوان یک هدف در تمامی سطوح برنامه‌ریزی از آمایش سرزمین تا معماری و نحوه شهرسازی مدنظر قرار گیرد.


بر اساس بررسی‌های انجام شده ایران جز 10 کشور بحران‌خیز جهان و از نظر آماری وقوع حوادث طبیعی در مقام ششم جهانی قرار دارد. این رتبه‌ها هشداری برای ما خواهد که در خصوص ساخت سازه‌ها حساسیت بیشتری داشته باشیم.


تهران در حد فاصل گسل‌های بنیادی در گستره جنوب البرز مرکزی واقع است، در شمال تهران به سوی غرب با یک پهنه گسل که شامل چندین گسل متوالی و پی در پی است تا ناحیه شمال «آوج» مواجه هستیم، این پهنه گسله احتمالا در زیر لایه‌های آبرفت تا ناحیه دیوان دره در کردستان ادامه دارد.


از مهمترین گسل‌های تهران می‌توان به مواردی همچون «مشا- فشم به طول ۴۰۰ کیلومتر»، «شمال تهران به طول ۷۵ کیلومتر»، «جنوب ری به طول ۲۰ کیلومتر»، «شمال ری»، «گسل معکوس آهار»، «معکوس امامزاده داوود»، «کهریزک به طول بیش از 40 کیلومتر»، «نیاوران»، «محمودیه»، «گسل شرق» و «گسل ملاصدرا» اشاره کرد.


زمین لرزه‌های مخرب تاریخی در ناحیه شهر ری در سال‌های 347 ،588 ،885 و دیگر رخداد لرزه‌ای چون زلزله بوئین زهرا در جنوب دشت قزوین در غرب تهران که برآورد می‌شود همگی بزرگایی بیش از 3 داشته‌اند، نمایانگر احتمال رخداد زلزله‌های مخرب در ناحیه شهری یا در نزدیکی گستره شهر تهران است.


با توجه به گستردگی گسل‌ها در تهران، توجه به اصول ایمن‌سازی سازه‌ها در برابر زلزله و شتاب ناشی از زمین‌لرزه ضروری است و این در حالی است که به گفته دکتر بهرام عکاشه، پدر علم زلزله‌شناسی ایران و رییس پیشین بخش زلزله‌شناسی مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، در تهران ساختمان‌های زیادی وجود دارد و حتی اگر بعد از وقوع زلزله ویران نشود، امکان خروج از آن وجود ندارد که دلیل آن نحوه شهرسازی است.


تشکیل «کابینه در سایه» برای مدیریت تهران بعد از زلزله


دکتر بهرام عکاشه در گفت‌وگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه بر حسب اینکه زلزله در زمستان رخ دهد و یا در تابستان، تلفات زیاد است، یادآور شد: چون در تهران امکان حرکت خودروها به کندی صورت می‌گیرد، در این صورت نجات انسان‌ها نیز به سختی صورت خواهد گرفت.


عکاشه، ادامه داد: از این رو به مسؤولان پیشنهاد کردم باید «هیات وزرای در سایه» در سایر شهرها داشته باشیم، چون کشور را نمی‌توان تا مدت‌ها بدون مدیر، مدیریت کرد؛ از این رو پیشنهاد کردم که یک هیات وزرا در هر نقطه از کشور به غیر از پایتخت ایجاد شود و در این راستا نیز دلایل و مدارک خود را بر اساس درخواست شورای امنیت ملی به این شورا ارسال کردم.


این محقق زلزله‌شناس با اشاره به پیشنهادات ارائه شده به شورای امنیت ملی، یادآور شد: به این شورا پیشنهاد کردم که خانه‌های مسؤولان مقاوم‌سازی شود و در صورت امکان همانند سایر کشورها، پایتخت را تغییر دهیم.


عکاشه با اشاره به سابقه قرار گرفتن اصفهان به عنوان پایتخت کشور، یادآور شد: بر اساس مطالعاتی که انجام دادم، اصفهان هر چند که به اندازه تهران شلوغ است؛ ولی از لحاظ وقوع زلزله، ایمنی بیشتری نسبت به تهران دارد و قابل مقایسه با تهران نیست.


به گفته وی، اراک و اصفهان می‌توانند دو گزینه مناسب برای پایتخت ایران باشند.


پدر زلزله‌شناسی ایران با تاکید بر اینکه کشور در معرض خطر قرار دارد، اظهار کرد: ستاد بحرانی که ایجاد کردیم، خوب است؛ ولی جوابگوی نیازهای کشور نیست و در این زمینه می‌توانیم از تجربیات کشورهایی چون چین و ژاپن استفاده کنیم.


ایجاد دوره دکتری زلزله‌شناسی


عکاشه با اشاره به برگزاری دوره‌های دکتری زلزله‌شناسی در دانشگاه‌های تهران و آزاد، ادامه داد: مشکل اصلی این است که در زمان وقوع زلزله محققان یک شهر نمی‌توانند به شهر دیگر کمک کنند، از این رو هدف من از برگزاری این دوره‌، تربیت نیروهای متخصص در هر شهری بوده است.


میزان امنیت زلزله‌ای شهرهای ایران


وی تحقیق در رشته زلزله‌شناسی را یکی از ضروریات کشوری مانند ایران دانست و گفت: از دیدگاه من تنها یک درصد از شهرهای کشور ایمن هستند و 63 درصد از شهرهای ایران در معرض خطرات فوق‌العاده زیاد از لحاظ تخریب زلزله قرار دارند.


عکاشه با تاکید بر اینکه شتاب زلزله موجب تخریب سازه‌ها می‌شود، اضافه کرد: جابجایی سازه را تخریب نمی‌کند؛ ولی شتاب زلزله باعث تکان‌های ناگهانی سازه‌ها و تخریب آن خواهد ‌شد.


وی با بیان اینکه 16 درصد از شهرهای کشور در معرض خطر متوسط در برابر زلزله هستند، ادامه داد: تنها یک درصد از شهرهای ایران چون خرمشهر و آبادان و ماهشهر امن هستند.


عکاشه با بیان اینکه شهرهای کشور بر اساس استانداردهای مقاوم‌سازی در برابر زلزله بنا نشده‌اند، گفت: شهرسازی و خیابان‌های تهران بر اساس اسلوب شهرسازی بنا نشده‌اند و از این رو مشاهده می‌شود که در دو طرف خیابان‌ها با عرض 10 متر ساختمان‌های 10 طبقه ساخته شده است و همین  امر باعث می‌شود که در صورت وقوع زلزله، حتی افراد زنده‌ نیز فوت کنند؛‌ چون هفته‌ها و ماه‌ها زمان برای باز کردن راه‌ها و جاده‌ها نیاز داریم.


وی با بیان اینکه هر چند نقشه فرار برای تهران داریم؛ ولی در زمان وقوع زلزله راه و جاده‌ای وجود نخواهد داشت، تاکید کرد: در حال حاضر 3 شهر تهران داریم؛ «شهر تهران» که شهرداری به امور آن رسیدگی می‌کند، «تهران و حومه» که ساکنان حومه در بدترین شرایط ممکن زندگی می‌کنند و تهران سوم، «تهران و شهرک‌ها» است. این امر موجب شده تا عرض و طول تهران افزایش یابد.


چرا «پلاسکو» رخ داد


این محقق با اشاره به وضعیت «پلاسکو»، با تاکید بر اینکه ما باور نداریم که تهران و سرزمین ما زلزله‌خیز است، گفت: اگر با این روند پیش برویم، فاجعه رخدادها ابعاد بیشتری به خود می‌گیرد؛ چون جمعیت روستایی زیاد شده و از آنجایی که پدیده فقر، به صرفه نبودن فعالیت‌های کشاورزی و گران بودن حمل و نقل وجود دارد؛ از این رو مهاجرت به شهرها افزایش می‌یابد.


وی با بیان اینکه راهی که اکنون می‌رویم، مسیری یک طرفه است، اظهار کرد: شهرها در حال بزرگ شدن است و روستاها خالی می‌شوند و این یک مسیر یک طرفه است و باید تدابیری برای آن اندیشیده شود و از سوی دیگر طبیعت هم به دلیل تغییر اقلیم هم به بزرگ شدن شهرها نیز کمک کرده است.


این محقق به تجربیات سایر کشورها در این زمینه اشاره کرد و یادآور شد: در اکثر کشورها قطارهای محلی نقش مهمی دارند و این در حالی است که در ایران این نوع قطارها محدود است و بیش از 90 درصد وسایل نقلیه، تک‌سرنشین است.


به گفته وی، گسل‌های تهران قابلیت رخداد زلزله‌های 7 تا 7.5 ریشتر را دارند.




۰۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن