واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
نیاز دولت روحانی به حرکت گام به گام با خواسته های شهروندان ایرانی/ایرانیان سیاست خارجی ملایم تری را می خواهند
نشریه «نشنال» امارات با انتشار گزارشی به قلم «جیمز زاگبی» رییس انستیتو عربی – امریکایی در ایالات متحده اشاره می کند که در استانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ماه مه اینده در ایران نتایج یک نظرسنجی نشان می دهند که مردم از وضعیت اقتصادی خود و اولویت های دولت وعملکرد آن راضی نیستند.
روز نو : نشریه «نشنال» امارات با انتشار گزارشی به قلم «جیمز زاگبی» رییس انستیتو عربی – امریکایی در ایالات متحده اشاره می کند که در استانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ماه مه اینده در ایران نتایج یک نظرسنجی نشان می دهند که مردم از وضعیت اقتصادی خود و اولویت های دولت وعملکرد آن راضی نیستند.
به گزارش سايت روزنو، این نشریه می افزاید:«مرکز نظرسنجی زاگبی در سه ماهه اخیر سال ۲۰۱۶ میلادی در گزارشی برای فوروم Siri Bani Yas (SBY) گفت و گوهایی رو در رو را بیش از هزار ایرانی در سرتاسر آن کشور انجام داده است.
نتایج این نظرسنجی و ارزیابی میدانی نشان دهنده بالاگرفتن نارضایتی در میان ایرانیان بوده است. پس از امضای برجام میان ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ در اوریل سال ۲۰۱۵ میلادی، ایرانیان انتظارات شان برای بهبود وضعیت زندگی شان افزایش یافت. سپتامبر گذشته، ZRS نظرسنجی ای انجام داد که اکثریت پاسخ دهندگان در آن گفتند که خواستار ایجاد تغییر در اولویت های دولت شان به خصوص تمرکز بر روی بهبود وضعیت اقتصادی و سیاسی و روابط کشورشان با غرب و همسایگان عرب خود هستند.
دست کم سه چهارم از پاسخ دهندگان گفته بودند که خواستار بهبود اقتصاد و ایجاد اشتغال و افزایش سرمایه گذاری در ایران (۸۱ درصد) هستند و پیشبرد دموکراسی و حمایت از حقوق شخصی و مدنی نیز اولویت ۷۵ درصد از پاسخ دهندگان بود. ایرانیان هم چنین گفته بودند که می خواهند دولت برروی بهبود روابط با دولت های عربی (۶۰ درصد) و یا ایالات متحده و غرب (۵۹ درصد) تمرکز کند. حمایت از حضور ایران در عراق ، سوریه، لبنان و یمن در پایین الوویت های پاسخ دهندگان قرار داشت.
هنگامی از ایرانیان خواسته شد تا در سال ۲۰۱۶ میلادی میزان رضایت خود از عملکرد دولت روحانی را بیان کنند نارضایتی به وضوح افزایش یافته بود. بیش از ۷۰ درصد از تلاش های صورت گرفته در زمینه پیشبرد دموکراسی و حمایت از حقوق فردی و مدنی ناراضی بودند. هم چنین، امید به بهبود روابط ایران با کشورهای غربی و عربی نیز کاهش یافته است. ۶۵ درصد از پاسخ دهندگان گفته اند که از عدم پیشرفت بهبود روابط با دولت عربی و ۸۵ درصد از روند کند بهبود روابط با امریکا و غرب ناراضی بوده اند».
این نشریه در ادامه اشاره می کند که طبق نتایج اخرین نظرسنجی SBY بیش از نیمی از پاسخ دهندگان (۵۳ درصد) از عملکرد دولت ناراضی بوده است. در سال ۲۰۱۵ میلادی ۹۰ درصد از ایرانیان از اهمیت نقش دولت کشورشان در سوریه می گفتند این اولویت اما برای آنان در سال ۲۰۱۵ میلادی به ۷۳ درصد کاهش یافت و امسال تنها به ۲۴ درصد رسیده است. به عبارت دیگر سه چهارم از ایرانیان باور دارند که ادامه حضور در سوریه نباید در صدر اولویت های دولت باشد. در این میان در زمینه حمایت از حضور ایران در عراق در سال ۲۰۱۴ میلادی این میزان ۸۷ درصد بود در سال ۲۰۱۵ میلادی به ۶۴ درصد کاهش یافت و در سال ۲۰۱۶ میلادی به ۴۷ درصد رسید. این میزان برای حضور ایران در لبنان از ۸۸ درصد در سال ۲۰۱۴ میلادی به ۴۳ درصد حمایت در سال ۲۰۱۶ میلادی کاهش یافته است. هم چنین، در زمینه شدت حمایت از حضور ایران در یمن این میزان از ۶۲ درصد در سال های گذشته به ۲۹ درصد کاهش یافته است. به نظر می رسد که ایرانیان سیاست خارجی ملایم تری را می خواهند، از جنگ خسته اند و می خواهند اولویت های تازه تر عموما اقتصادی در دستور کار قرار گیرند».
نویسنده این گزارش در ادامه اشاره می کند که در ماه گذشته مشکلات پیش روی دولت روحانی زمانی مشخص تر شد که بانک مرکزی میزان هزینه ها و درآمد دولت در سال ۲۰۱۶ میلادی را اعلام کرد. او می نویسد:«علیرغم لغو تحریم های اقتصادی پس از توافق هسته ای پیش بینی ها درباره افزایش درآمدهای دولت محقق نشد بخشی از آن به دلیل کاهش قیمت نفت و بخش دیگر به دلیل تداوم رکود اقتصادی است در همان حال هزینه ها افزایش یافته است و کسری بودجه بیش از سال گذشته شده است بدهی های هر دو بخش دولتی و حصوصی نیز وضعیت را برای افزایش سرمایه گذاری مورد نیاز به منظور توسعه عمرانی و زیرساخت ها بدتر کرده است.
همه این موارد و داده های اقتصادی روشن می سازند که روحانی و دولت او مشکلی اساسی دارند و آن عدم هماهنگی سیاست های دولت با خواسته های مردم است نتایج نظرسنجی نشان می دهند که مردم خواستار اقتصاد بهتر، مشاغل بیش تر، ازادی سياسی و روابط صلح امیزتر با همسایگان هستند. با این حال اکنون می بینند که بسیاری از پول هایی که باید صرف هزینه های داخلی شوند در جاهای دیگری هرج می شوند. به همین خاطر است که نشانه ای از نارضایتی عمیق دیده می شد. این موضوع خود را در انتخابات ماه مه اینده نشان خواهد داد».
تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]