واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
دکترهادی خانیکی بررسی کرد؛
نشانه شناسی حضور مردم در تشییع آیت الله هاشمی
دکتر «هادی خانیکی» عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت به بررسی زندگی و مرگ آیتالله هاشمی رفنسجانی در عرصه سیاسی ایران پرداخت و ضمن بیان نقش سیاسی هاشمی در سه مقطع گذشته، حال و آینده با اشاره به نوع حضور مردم در مراسم تشییع ایشان، آن را نشانه مدنیت جامعه ایران خواند.
روز نو : دکتر «هادی خانیکی» عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت به بررسی زندگی و مرگ آیتالله هاشمی رفنسجانی در عرصه سیاسی ایران پرداخت و ضمن بیان نقش سیاسی هاشمی در سه مقطع گذشته، حال و آینده با اشاره به نوع حضور مردم در مراسم تشییع ایشان، آن را نشانه مدنیت جامعه ایران خواند.
به گزارش روز نو؛ خانیکی که در نشست حزب اتحاد ملت ایران سخن میگفت، در توصیف نقش هاشمی در تاریخ معاصر ایران گفت: کمتر سیاستمداری در ایران و حتی در کشورهای در حال توسعه به اندازه هاشمی حضور پیوسته و تاثیرگذار داشته است. او کسی است که حداقل در طول چهار دهه مدام در همه صحنهها حاضر بوده و خود به نوعی گرانیگاه سیاست هم بوده است. در واقع در هر مسئولیتی قرار گرفته است، آن مسئولیت به کانون تاثیرگذاری در نظام سیاسی تبدیل شده است.به گفته دکترهادی خانیکی؛ هاشمی در گفتمان انقلابی جامعه ما و هم در گفتمان اصلاحی آن نقش محوری و موثر داشته است.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت افزود: در گفتمان انقلابی، او از جمله روحانیونی است که در تحرک حوزههای علمیه نقشآفرین است، از زمانی که در قم نشریه بعثت را راه میاندازد تا زمانی که به عنوان یکی از حامیان جدی امام خمینی(ره) شناخته میشود و حتی با شکلگیری مبارزه مسلحانه در ایران به حمایت از گروههای انقلابی میپردازد، آیتالله هاشمی یک چهره موثر انقلابی است. در فرآیند پیروزی هم نقش او را چه در زندان و چه در بیرون آن، چه در شورای انقلاب، چه در حزب جمهوری اسلامی و چه در ورود به دولت موقت و قبول مسئولیت اجرایی و چه در مجلس خبرگان قانون اساسی در حد یک شخصیت تراز اول میبینیم. بعدها با تاثیر مجلس و ریاست او بر دورههای اول آن، ورود به ریاست جمهوری پس از رحلت امام (ره)، همین حضور پر رنگ آیتالله هاشمی در قدرت سیاسی به وضوح به چشم میخورد، در کنار مدیریت عملی جنگ برای سالیان متمادی و مدیریت صلح پس از آن. خانیکی نقش هاشمی در این دوره را، توان او در ایجاد موازنه عملی در قدرت سیاسی و در میان جریانهای رقیب دانست.
نقش هاشمی در سیاستورزی اصلاحی
دکتر خانیکی تحول نقش سیاسی هاشمی را در دو دهه گذشته، توجه بیشتر وی از سیاستورزی مبتنی بر قدرت به سیاستورزی مبتنی بر جامعه دانست. تاکید مدام بر انتخابات آزاد و فراهم آمدن شرایط رقابت سیاسی، دفاع از حقوق اساسی ملت و جریانهای سیاسی به حاشیه رانده شده از جمله نقشآفرینیهای آقای هاشمی در این رویکرد است.
وی گفت: آیتالله هاشمی در پایان دولت ششم در برگزاری انتخاباتی آزاد که نتیجه آن روی کار آمدن دولت اصلاحات بود تلاشهای موثری داشت و پس از آن هم در عین وجه رابطه انتقادی میان جریان اصلاحات و ایشان، هاشمی رفسنجانی از کنشگری مبتنی بر رای مردم استقبال کرد. برای مجلس و ریاست جمهوری کاندیدا شد، موفق نشد، قهر هم نکرد و کنار هم نرفت و پایانی برای عمر سیاسی خود تعریف نکرد، این ویژگی سیاستورزی هاشمی که اولا مبتنی بر حفظ خود در فضای سیاسی و ثانیا مبتنی بر خواست و نظر مردم است، از او شخصیت جدیدی در میدان سیاست عرضه کرد که انعطافپذیری هر چه بیشتر در برابر تحولات و اصلاحپذیری بینش و روش در سیاست عملی شاخصههای آن بود. جامعه امروز به ویژه بخشهای اصلاحطلب که در پی پیشبرد روندهای دموکراتیک در کشور بودند روزبهروز احساس نزدیکی بیشتر هاشمی با خود و خود با هاشمی را میکردند و نتیجه این احساس را در قدرشناسی و حضور مردم در روز تشییع پیکر ایشان میتوان به خوبی دید.
نقش هاشمی در وضعیت امروز ایران
خانیکی گفت: امروز بیش از هر زمان جامعه و نظام ما نیازمند اعمال سیاستهای عقلانی و اعتدال است، به نظر ما اصلاحطلبان، آیتالله هاشمی یک محور مهم اعتدال در کشور بوده که هیچگاه از پیشبرد آن در حکومت غافل نمانده است. ایشان در سالهای اخیر دور کردن کشور از سیاستهای افراطی دولت گذشته را مهمترین رسالت خود میدانست و در این راه بیدریغ از دولت کنونی و سیاستهای آن حمایت میکرد. برای امروز ایران که کشور باید بر پایه منافع و مصالح ملی از هرگونه افراطیگری دور شود و همه ظرفیتهای قانونی برای پاسخگویی به نیازها و خواستههای مردم و اصلاح اشتباهات گذشته به کار گرفته شود، فقدان هاشمی به وضوح به چشم میآید.
نقش هاشمی در آینده سیاسی ایران
هادی خانیکی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تحلیلگران معتبر داخلی و خارجی ایران، هاشمی را تنها یک شخصیت تاریخی پایان یافته نمیدانند، به نظر آنان تجربه و اندیشه آقای هاشمی در فردای ایران هم نقش خواهد داشت و آن نقش برقراری توازن در انبوه تعارضها و تفاوتهای اجتماعی و سیاسی است. ما به آیندهای رو آوردهایم که در آن محوریت مطلق با هیچ نیروی سیاسی و اجتماعی نیست، باید متفاوتها وحتی مخالفها را هم در نظر داشت و به این توانایی دست یافت که با آنها زندگی و کار کرد، این یعنی پذیرش رفتار و کنش مدنی که در آن تحمل غیر، جزء لوازم آن است.
نشانهشناسی تشییع پیکر هاشمی
خانیکی ادامه داد: به نظر من تشییع شکوهمند پیکر مرحوم هاشمی نشانه مدنیت جامعه ایران بود، گویی همه جریانهای سیاسی پذیرفته بودند که باید در این اجتماع شرکت کنند و به دیگری هم حق شرکت بدهند. همه آمده بودند، حرفها و شعارهای خود را هم گفتند و نشان دادند که در عین حالی که هاشمی رفته است، همچنان کفه قدرت اجتماعی به سوی اعتدال و عقلانیت میرود، انتظار حذف یگ گرایش غالب اصلاحطلبانه و اعتدالگرا از سوی جریانهای افراطی و اقتدارطلب دور از واقعیت است.
آینده بدون هاشمی و اصرار به ادامه تجربه او
این تحلیلگر مسائل سیاسی در بخش دیگری از سخنان خود به آینده بدون هاشمی پرداخت و گفت: به هر حال میتوان از ویژگیهای شخصی آیتالله هاشمی مثل امید فراوان، هوشمندی وافر، نواندیشی و نوگرایی، خردمندی و تدبیر تا ویژگیهای جمعی و سیاست ورزانه مثل انعطاف در برابر تحولات و آرای مردم، تمکین به خرد جمعی، کنشگری فعال و انباشت تجربه درسهای فراوان آموخت. برای ما اصلاحطلبان اندیشیدن به آینده بدون هاشمی، ملازم اصرار به ادامه تجربه اوست. تجربهای که در آن ایفای نقش فردی هاشمی را به جامعه و به مجموعهای از شخصیتها و جریانها محول میکند. جهان ما و کشور ما با شرایطی پیچیدهتر مواجه خواهد بود، اما گره شرایط پیچیدهتر با عقلانیت باز میشود نه با تن دادن به رادیکالیسم.
*همدلي
تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]