واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
گوشت قرمز روی نوار کاهش قیمت
روز نو : اجرای طرح متعادل سازی بازار گوشت قرمز در سطح ملی، کاهش صادرات دام زنده و افزایش عرضه گوشت گوسفندی گرم همراه با تشدید نظارت ها، افت قیمت این محصول پروتئینی را کلید زد که این روند کاهشی همچنان ادامه دارد.
در چند ماه گذشته قیمت گوشت قرمز گوسفندی از 280 هزار تا 310 هزار ریال به یکباره به 450 هزار تا 650 هزار ریال افزایش یافت و نگرانی هایی را برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نهایی پدید آورد.
به گفته بسیاری از کارشناسان و دست اندرکاران کشاورزی، با توجه به اینکه دام مورد نیاز کشور تامین است یکی از مهمترین دلایل گرانی گوشت قرمز و حباب بیش از 200 هزار ریالی به حضور چوب دارها، دلالان و واسطه گرانی بر می گردد که با خرید دام زنده ارزان قیمت از دامپروران و دامداران، بازار عرضه را به ضرر تولیدکنندگان و مصرف کنندگان رقم می زنند تا سودهای کلان به دست آورند.
دامپروران در سال های گذشته به دلیل کمبود علوفه مجبور بودند دام زنده خود را با قیمت پایین (با چک و سفته تحمیلی و به شکل غیرنقدی) به خریدار و چوب دار سنتی بفروشد اما اکنون که دامداران با سیاستگذاری های وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تهیه نهاده ها و علوفه دامی حمایت می شوند، خریداران سنتی به حاشیه رفته اند.
این بدان معناست که خریدار سنتی یا چوب دار باید به طور نقدی و قیمت مناسب دام زنده را از دامپرور خریداری کند که این موضوع به مذاق آنان خوش نمی آید و به هر ترتیبی به دنبال ایجاد شرایطی برای کسب سود بیشتر می گردند.
گروهی از افراد سودجو و توزیع کنندگان گوشت قرمز نیز افزون بر خرید دام زنده ارزان، به دنبال واردات گوشت ارزان قیمت هستند تا این محصولات را با قیمت های بالاتری به فروش برسانند. به طور نمونه هر کیلوگرم لاشه گوشت وارداتی به قیمت 400 هزار تا 450 هزار ریال (یعنی همانند قیمت بره ایرانی) به فروش می رسد، در حالی که نرخ لاشه بره ارمنی در مرز کیلویی 120 هزار تا 130 هزار ریال تمام می شود.
طبق آمارها سرانه تولید گوشت قرمز داخلی برای هر نفر 10 کیلو و 500 گرم و سرانه مصرف آن 11 کیلو و 500 گرم در سال است، در حالی که سرانه مصرف جهانی گوشت قرمز به ازای هر نفر بدون احتساب گوشت خوک 13 کیلوگرم است که نشان می دهد ایرانی ها گوشت قرمز کمتری نسبت به دیگر کشورها استفاده می کنند.
بنابراین سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور چندان بالا نیست. بر پایه آمارها نیاز مصرفی گوشت قرمز کشور نزدیک به 900 هزارتن در سال است که بیش از 800 هزار تن آن از تولیدات داخلی و کمتر از 10 درصد آن از طریق واردات تامین می شود.
** امروز قیمت گوشت قرمز 310 هزار ریال شد
رییس شورای تامین کنندگان دام زنده کشور در گفت و گو با ایرنا تاکید کرد «اکنون دام زنده مورد نیاز کشور تامین است و کمبودی در این زمینه نداریم».
«منصور پوریان» گفت: دولت با اقدام های خود در افزایش عرضه دام تولید داخلی و همچنین واردات گوشت گوسفندی گرم از ارمنستان و قزاقستان توانست قیمت گوشت قرمز را در بازار کاهش دهد.
پوریان پیش بینی کرد با ادامه سیاست های تازه وزارت جهاد کشاورزی، هفته آینده قیمت گوشت قرمز به کیلویی 290 هزار ریال نیز برسد.
وی درباره قیمت گوشت گوساله افزود: گوشت گوساله نیز متاثر از افزایش قیمت گوشت گوسفندی گران شده بود که به نظر می رسد با توجه به این روند کاهشی، نرخ گوشت گاوی نیز متعادل شود.
** لزوم ساماندهی به بازار توزیع
معاون تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی سیزدهم دی ماه در نخستین جشنواره ملی کشاورزان ایران گفت: سالیانه 60 میلیون راس دام سبک از جمله گوسفند در کشور تولید میشود که به نظر می رسد صادرات جزیی در این بخش نمیتواند مشکلی در تنظیم بازار این محصول ایجاد کند.
رییس شورای تامین کنندگان دام زنده کشور نیز در این پیوند تصریح کرد: دام مورد نیاز کشور تامین است و هرگونه افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار غیرمنطقی و اجحاف به تولید کنندگان و مصرف کنندگان خواهد بود.
پوریان گفت: اکنون تولید و تامین گوشت قرمز از شرایط مناسبی برخوردار است اما متاسفانه توزیع گوشت که در دست اتحادیه گوشت گوسفندی است، به ساماندهی و اصلاح نیاز دارد.
به گفته وی، شیوه عرضه تفکیکی گوشت قرمز در کشور اشتباه است؛ زیرا اکنون هر کیلوگرم دام زنده گوسفندی 120 هزار ریال و گوساله 124 هزار ریال از دامداران خریداری می شود اما به صورت منطقی هر کیلوگرم گوشت گوسفندی باید 280 هزار ریال و گوساله 180 هزار ریال عرضه شود.
وی تاکید کرد فرایند کشتارگاه به شکلی نیست که هر کیلوگرم گوشت گوسفندی و گوساله با قیمت بیش از 380 هزار تا 450 هزار ریال در بازار عرضه شود و این اقدام دلالان و سودجویان اجحاف در حقوق شهروندان است.
رییس شورای تامین کنندگان دام زنده کشور برای ساماندهی و متعادل سازی بازار گوشت قرمز از دستگاه های نظارتی همچون سازمان های حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، تعزیرات حکومتی و بازرسی کل کشور خواست وارد عمل شوند و با سوداگران و گرانفروشان برخورد قانونی کنند.
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۵ - ۰۰:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]