واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
سناریوی ورود برنج پلاستیکی به بازار؛ از شایعات فضای مجازی تا تکذیب مسئولان
طی یک هفته اخیر تصاویری مبنی بر ورود برنجهای ساخته شده مصنوعی از پلاستیک و سیبزمینی در فضای مجازی دست به دست شد. داستان این برنجهای پلاستیکی آنقدر در صفحات مجازی داغ شد تا در نهایت مسئولان سازمان غذا و دارو و دستاندرکاران بازار برنج را وادار به واکنش کرد.
روز نو : طی یک هفته اخیر تصاویری مبنی بر ورود برنجهای ساخته شده مصنوعی از پلاستیک و سیبزمینی در فضای مجازی دست به دست شد. داستان این برنجهای پلاستیکی آنقدر در صفحات مجازی داغ شد تا در نهایت مسئولان سازمان غذا و دارو و دستاندرکاران بازار برنج را وادار به واکنش کرد.
به گزارش روز نو؛ در میان انواع تقلب در بازار محصولات وارداتی شاید شنیدن خبر برنجهای پلاستیکی چندان هم عجیب به نظر نرسد؛ برنجهایی که گفته میشود از سیبزمینیهای شیرین، سیبزمینیهای فاسد و پلاستیک در کارخانههای چینی تولید و به کشورهای مقصد فرستاده میشوند. اخبار ورود این برنجها آنقدر داغ شد که حتی برخی از کاربران فضای مجازی و برخی رسانهها اقدام به انعکاس راههای تشخیص برنجهای پلاستیکی چینی از برنجهای طبیعی کردند.
راههای تشخیص برنج پلاستیکی
فاسد شدن برنج قرارداده شده در کیسه بستهبندی شده بعد از چند روز، سوختن برنج پس از قرار گرفتن مدت زمان اندکی در مجاورت آتش و قرار گرفتن برنج بر روی آب، روشهای تشخیصی هستند که در این زمینه معرفی شدند. اما با توجه به اینکه برنج یکی از محصولات مهم و اصلی سبد غذایی خانوار ایرانی محسوب میشود، صحت و سقم این اخبار برای بسیاری از مصرفکنندگان بازار دارای اهمیت است.
هرچند برخی مقامات کشاورزی کشورهایی مانند مالزی با هشدار نسبت به خریداری این برنجهای پلاستیکی از بازار و خطر آن برای دستگاه گوارش انسان ورود این محصول تقلبی به بازارشان را تایید کردهاند، اما آن طور که مسئولان حوزه محصولات غذایی کشور ما عنوان میکنند، پای برنجهای پلاستیکی به بازار ایران باز نشده و واردات این محصول به کشور تکذیب شده است.
برنج پلاستیکی از بازار ایران جاماند
معاون اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی سازمان غذا و دارو در واکنش به اخبار واردات برنج پلاستیکی چینی به کشور از مردم خواست تا با اطمینان از اصالت برچسب فرآوردههای غذایی به شایعات توجه نکنند و مطمئن باشند که سازمان غذا و دارو نظارت جدی در این زمینه دارد.
سمیره صباح با تاکید بر اینکه برنج پلاستیکی در کشور وجود ندارد، اظهار کرده است که سازمان غذا و دارو در زمینه برنج های ایرانی و خارجی برنامه های خوبی را اجرا کرده است و به طور مثال در زمینه برنج وارداتی از ابتدای فروردین ماه 93، اجرای طرح ردیابی و کد گذاری برنج از کشور مبداء با توجه به انجام ثبت منبع و محصول، الزامی شده است.
به گفته وی، طی این مدت به محموله های فاقد برچسب گذاری مناسب شامل کد واحد بستهبندی کننده ثبت منبع شده، محصول ثبت شده، کشور مبداء، وارد کننده، نوع برنج، سری ساخت، تاریخ تولید و انقضا، اجازه ورود به کشور داده نشده و از اول فروردین ماه همان سال نیز علاوه بر بازرسی و انجام آزمون های کنترل سلامت و کیفیت بر روی هر محموله وارداتی، این محموله ها مشمول ثبت منبع و محصول شدند و فقط محموله هایی اجازه ورود به کشور را یافتند که محصول خود را از مزارع دارای حداقل آلاینده ها در خاک تامین کنند.
واسطهگران گرانی در پشت پرده بازار شایعات
در همین رابطه یک تولیدکننده و کارشناس بازار برنج میگوید که شایعات این روزهای مربوط به محصول برنج به علت بازارگرمی واسطهگران برای گرانی است.
کاظم باقری در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی آنا با بیان اینکه البته گرانی محصول میتواند پای محصولات تقلبی و بیکیفیت را هم به بازار باز کند، افزود: به نظر میرسد خبر مربوط به برنجهای پلاستیکی به نوعی سوءاستفاده تجار و واسطهگران این بازار باشد. در حالی که اکنون به اندازه کافی برنج تولید داخل برای تامین نیاز بازار مصرف نیز وجود دارد.
وی تاکید کرد: اکنون هر کیلوگرم برنج به قیمت 7 هزار و 500 تا 8 هزار تومان از کشاورز خریداری میشود اما قیمت آن در بازار به 14 هزار تومان رسیده است. چه کسی مقصر این افزایش قیمت است؟
واردات برنج پلاستیکی کذب محض است
احمد بحق رئیس انجمن واردکنندگان برنج هم درباره خبرهای ورود برنجهای پلاستیکی به بازار فروش عنوان میکند که این خبر کذب محض است و حتی سازمان غذا و دارو نیز به عنوان متولی اصلی نظارت بر بهداشت و سلامت محصولات غذایی این موضوع را تکذیب کرده است.
وی با بیان اینکه سودجویان بازار در پی گرانی این محصول چنین خبرهایی را داغ میکنند، به خبرنگار آنا میگوید: ما واردات هیچ نوع برنجی از کشور چین نداریم و حتی از 5 ماه گذشته در ممنوعیت واردات به سر میبریم.
بحق ادامه داد: از ابتدای مرداد ماه که ثبت و سفارش واردات برنج ممنوع اعلام شده، تا کنون هیچ وارداتی صورت نگرفته است و این ممنوعیت همچنان نیز ادامه دارد.
وی بیان کرد: در سال جاری حدود 80 درصد برنجهای وارداتی از کشور هند بوده و در حدود 18 درصد نیز از پاکستان وارد شده است. همچنین 2 تا 3 درصد برنج وارداتی نیز از کشورهایی مانند تایلند، آرژانتین و اروگوئه داریم که شرکت بازرگانی دولتی برای تامین نیاز استراتژیک کشور وارد میکند.
بر اساس آمارهای اعلامی وزارت جهاد کشاورزی سرانه مصرف برنج در کشور 3 میلوین تن و میزان تولید داخلی سالانه در حدود 2 میلیون تن اعلام میشود. آمارهای گمرک نیز از واردات رسمی 433 هزار تنی برنج به ارزش 443 میلیون دلار به کشور تا پایان مهرماه امسال حکایت دارد. این در حالی است که تولیدکنندگان برنج داخلی همواره از باز بودن دروازههای واردات این محصول و روی دست ماندن تولید داخلی گلایه داشتند که حالا به نظر میرسد وزارت جهاد کشاورزی با ممنوعیت ثبت و سفارش این محصول، عزم خود را برای مقابله با این موضوع نشان داده است. هرچند که حالا عبور یک ماهه از مدت زمان اعلامی برای پایان ممنوعیت ثبت و سفارس برنج، صدای واردکنندگان این بازار را نیز درآورده است.
از سوی دیگر نمیتوان انکار کرد که هنوز هم شاهد ورود محصول قاچاق بیکیفیت در بازار هستیم و از این رو شنیده شدن خبرهایی مانند ورود برنجهای پلاستیکی از مبادی غیر رسمی میتواند نگرانیها را افزایش دهد و حالا به نظر میرسد که باید بازار این اخبار با جلوگیری از ورود محصولات از مبادی غیر رسمی سرد شود.
منبع: انا
تاریخ انتشار: ۰۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]