واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
آقایان نماینده لطفا دکمه موافق یا مخالف را فشار دهید | اولین تجربه برنامهنویسی مجلس دهمیها
پیشنهاد میدهم ...../نمایندگان: رای نمیدهیم
این روزها بررسی لایحه برنامه ششم توسعه در مجلس، با حرکتی کند پیش میرود، اتفاقی که شاید بتوان ریشه اصلی آن را در خیل عظیم پیشنهادهای غیرقابل تصویب نمایندگان درباره هر بند این لایحه جستجو کرد.
روز نو : این روزها بررسی لایحه برنامه ششم توسعه در مجلس، با حرکتی کند پیش میرود، اتفاقی که شاید بتوان ریشه اصلی آن را در خیل عظیم پیشنهادهای غیرقابل تصویب نمایندگان درباره هر بند این لایحه جستجو کرد.
به گزارش روز نو؛ از 28 آذرماه كه لايحه برنامه ششم توسعه بعد از کش و قوس های فراوان به مجلس رسيد، اين لايحه تمام وقت نمايندگان مجلس را به خود اختصاص داده است، تا جايي كه به اميد اتمام سريعتر اين لايحه، بعضي از روزها نمايندگان در سه شيفت روي صندلي خود در صحن علني جاي ميگيرند و دكمه موافق يا مخالف را فشار ميدهند.
برخلاف اين میزان ساعت کاری نمايندگان در روزهای اخیر اما بررسي مواد لايحه با حركت لاك پشتي مواجه است، چه آنكه در بازه زماني يك هفتهاي حضور لايحه برنامه ششم توسعه روي ميز نمايندگان مجلس، نمايندگان تا ماده 35 پیش رفته اند و تاکیدات چندین باره رییس مجلس که کند پیش می رویم مهر تاییدی بر این روند شده است. وضعیتی که شاید بتوان دلیل اصلی آن را در پیشنهادهای متعددی که برای هر بند از این لایحه روی میز هیات رییسه قرار می گیرد جستجو کرد.
*پيشنهاد پشت پيشنهاد
اگر اين روزها كسي پيچ راديو مجلس را باز كرده باشد، در ميان جنجال و هياهوي تصويب و بررسي مواد لايحه برنامه ششم، مکررا با اسامي افرادي همچون كواكبيان با حاشيه سازي هاي خاص خودش، عليرضا محجوب و نادر قاضي پور با اشتراكات لايحه اي بسيار -كه حتي از سوي رئيس مجلس نيز با واژه«برادران» توصيف شدند- تذکرات گاه و بیگاه حاجي دليگاني و... روبرو می شود. نمايندگاني كه سابقه فعاليت در دورههاي پيشين مجلس را با خود به دوش ميكشند و نقش پر رنگتري در بيان پيشنهادها دارند. گرچه در این میان هستند برخی نمایندگان جدید الورود که تلاش دارند پابه پای قدیمی ها در ارائه پیشنهاد جلو بروند، پیشنهادهایی که گاها با اشکالات قانونی همراه هستند و حتی به مرحله رای گیری هم نمی رسند و در همان مرحله طرح از سوی پیشنهاد دهنده به دلیل اشکالات قانونی از سوی رییس مجلس رد می شوند
در ميان همین موافقت و مخالفتها، شايد اغراق آميز نباشد كه بگوييم ماده اي از لايحه برنامه ششم نبوده كه به راحتي از مانع پيشنهادهاي نمايندگان مجلس عبور كرده باشد، از پيشنهاد حذف گرفته تا پيشنهاد اصلاح؛ فرقي ندارد موضوع پیرامون شهرداری ها و سامانه حقوقی مدیران باشد یا یک موضوع معمولی و کم اهمیت تر.
رد شدن پی در پی پیشنهادات و رای نیاوردن آنها در صحن گاهی با کنایه خود نمایندگان هم همراه می شود، به نحوي كه در دومين جلسه مجلس براي بررسي لايحه برنامه توسعه ششم، در جريان بررسي بندهاي ابتدايي، جهانبخش محبي نيا كه خواهان حذف بخشهايي از ماده دوم اين لايحه بود، وقتي كه تلاش كرد تا نمايندگان را با خواسته خودش همراه كند، گفت: «انشاءاله دشتي هم براي مجلس بشود،از صبح تا حالا صحبت ميكنيم اما قله اي فتح نكرديم.»، درخواستي كه حتي با شوخي و خنده نيز نتوانست نظر مساعد نمايندگان را با خود همراه كند.
همين تعداد بالاي پيشنهادها موجب شد تا در جلسه روز دوشنبه-29 آذر- رییس مجلس كاسه صبرش لبريز شود و از وفور پیشنهادات نمایندگان در زمان بررسی لایحه برنامه ششم که بيشترشان از سوی نمایندگان رد میشد انتقاد كند:«پیشنهاداتی بدهید که از آن چیزی دربیاید»
البته اين اولين انتقاد رئيس مجلس از رأي نياوردن پيشنهادهاي نمايندگان نبود، چون پيش از اين نيز لاریجانی وقتی چند پیشنهاد نمایندگان باز هم با رای بالایی رد شد به مزاح خطاب به نمایندگان گفت: با آبروریزی رد شد. بدجور هم بود. تا این وقت شب اینجا هستیم ولی هنوز دخلی نکردیم.
در اين خصوص محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی معتقد است كه كاهش پيشنهادهاي نمايندگان را بايد به عنوان راه حل اساسي براي سرعت بخشي به جريان بررسي لايحه برنامه ششم توسعه در نظر گرفت، باید همکاران سعی کنند تا پیشنهاداتی که به نظر می رسد رای لازم را نمی آورد را طرح نکنند. همانطور که تا کنون در بررسی لایحه برنامه ششم مشاهده کرده ایم 50 پیشنهاد مطرح می شود اما سه پیشنهاد رای می آورد.
اين حجم قابل توجه پيشنهادها آن هم تنها در شرايطي كه مجلس هنوز از بندهاي ابتداي عبور نكرده است، يك نكته را گوشزد ميكند كه آن هم ناپختگي پيشنهادهاي مطرح شده است. در واقع مرگ زود هنگام بسياري از پيشنهادها، ناشي از آشنا نبودن نمايندگان به خصوص نمايندگان جديدالورود به مباحث قانون نويسي يا بي توجهي به نکات مهمی همچون داشتن بار مالي براي دولت و یا حتي توجه خيلي خاص به حوزه انتخابيه است. نكاتي كه راه را براي مشاهده دقيق مواد لايحه مه آلود ميكنند.
*گلايه از تنبلي نمايندگان در رأي دادن: لطفا دكمه را فشار دهيد
آن روي سكه پيشنهادهاي بي سرانجام، حضور كمرنگ نمايندگان در روند رأي گيري است، نكتهاي كه شايد بتوان آن را يكي از مصائب مجلس ذكر كرد.
هر چند عدم مشارکت جدی نمايندگان در زمان رای گیری امري مسبوق به سابقه است و در جلساتي به جز بررسي لايحه برنامه ششم توسعه، بارها شنيده شده كه رئيس مجلس از رأي ندادن نمايندگان گله كرده بود اما اين اتفاق در روزهاي اخير پر رنگ شده است.
اين روند تكراري نه تنها انتقاد رئيس مجلس را به دنبال داشته، بلكه ولي ملكي نماينده مردم مشكين شهر در مجلس دهم نيز، روز شنبه-4 دي- در جريان بررسي لايحه برنامه ششم به حضور كمرنگ همكارانش در جريان رأي گيري اعتراض كرد: در رأي گيري ماده قبلي، از ميان بيش از 200 نفر نماينده حاضر، 90 نفر در رأي گيري شركت نكردند، اگر بررسي كنيد ميبينيد كه 40 تا 45 درصد از نمايندگان در رأي گيري شركت نميكنند.
اين انتقاد ملكي بار ديگر داغ لاريجاني را تازه كرد تا اين بار او نيز ضمن همدردي با ملكي، بگويد: تذكرتان به جا است و من هم از دوستان بارها خواهش كرده ام كه در رأي گيري ها شركت كنند.
در واقع خيل عظيم پيشنهادها از يك سو و گاها بی توجهی نمايندگان در فشردن دكمه رأي از سويي ديگر، عاملي شده است تا اين روزها شاهد حركت لاكپشتي مجلس در مسير تصويب لايحه برنامه ششم توسعه باشيم.
منبع: خبرانلاین
تاریخ انتشار: ۰۶ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]