تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834064164
فرصت زیادی تا پایان آب در ایران وجود ندارد، احتمالا ۱۵سال
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: فرصت زیادی تا پایان آب در ایران وجود ندارد، احتمالا ۱۵سال
مشکل مدیریتی بزرگترین عامل در بحران آب است | اگر وقت بخریم، آینده برایمان تاریک نیست
آفتابنیوز : یک استاد دانشگاه تهران معتقد است: فرصت زیادی تا پایان منابع آبی در ایران وجود ندارد و اگر به برنامهای که برای بحران آب ریخته شده به درستی عمل شود، ممکن است 15 تا 20 سال طول بکشد تا ایران بتوانیم بحران را از سر بگذراند. او می گوید: 8 هزار نیروی کار که می توانند بحران آب را مدیریت کنند امروز بیکار هستند.
زهرا داستانی: «اختصاص 10 هزار میلیارد تومان بودجه برای چهار موضوع: آب، فاضلاب، محیط زیست و ریل در سال 96 » این خبری است که رئیس جمهور در آخرین سخنرانیش همزمان با روزدانشجو در دانشگاه تهران به مردم داده است. اگر چه اختصاص10 هزار میلیارد تومان برای سر و سامان دادن به بحرانی چون آب و محیط زیست در ایران که تا به حال میلیاردها تومان برای پروژههای انتقال آب و حل مشکل بی ابی در مناطق مختلف ایران خرج شده، مبلغ کلانی به نظر نمیرسد ولی حکایت از شدت گرفتن و به صدا در آمدن بحران آب و خشکسالی در ایران دارد.
ایران کشوری با اقلیم عمدتاً گرم و خشک است. رشد سریع جمعیت مهمترین عامل کاهش سرانه آب تجدیدشونده کشور در قرن گذشته بوده است. جمعیت ایران در طی این هشت دهه، از حدود ۸ میلیون نفر در سال ۱۳۰۰ به ۸۰ میلیون نفر در سال ۹۵ رسیده است. بر این اساس میزان سرانه آب تجدیدپذیر سالانه کشور از میزان حدود۱۳۰۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۰۰ به حدود ۱۴۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۹۲ تقلیل یافته است. براساس گزارشی که بانک جهانی به تازگی منتشر کرده، ایران در سال ۲۰۱۴، حدود هزار و ٦٤٤ مترمکعب آب شیرین تجدیدپذیر برای هر نفر داشته است؛ این در حالی است که در سال ۱۹۶۲ این مقدار حدود ٥ برابر یعنی پنجهزار و ٥٧٠ مترمکعب بوده است؛ یعنی در حدود نیمقرن، حدود ۴هزار مترمکعب از آبهای تجدیدپذیر ایران کم شده است. همه این آمارها و ارقام نشان میدهد که در صورت ادامه این روند، وضعیت در آینده به مراتب بدتر خواهد شد و بحران بیآبی در ایران روز به روز شدت خواهد گرفت.
علاوه بر اینها تحليلهاي هواشناسي انجام شده از سال 1347 تا 1383 در ایران نشان میدهد که ایران 10 دوره خشکسالی را پشت سر گذاشته است. سه مرحله خشکسالی و كاهش بارندگي 26 درصد در بین سالهای 63-1347، سه مرحله خشكسالي و كاهش بارندگي 44 درصد در بین سالهای 72-1363، دو مرحله خشکسالی و كاهش بارندگي 17.5 درصد در بین سالهای 76-1372، یک دوره خشکسالی با 34 درصد كاهش بارندگي نسبت به ميانگين سي ساله در بین سالهای 80-1377. ادامه خشكسالي در بعضي مناطق كشور نظير مناطق جنوب و جنوب شرقي و تا حدودي جنوب غرب ایران در بین سالهای 83-1380، ایران را به کشوری آسیب پذیر با منابع محدود آبی تبدیل کرده که حالا سوء مدیریت نیز بر مشکلات آبی در ایران افزوده است.
بحران بیآبی در ایران تا کنون 33هزار روستا را خالی از سکنه کرده و 25هزار روستا را با جمعیتی کمتر از 20 خانوار مواجه کرده است و باعث شده 10میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی کشور بلاتکلیف بمانند. اما آیا بحران بیآبی حقیقت دارد؟ این واقعیت تا چهاندازه ترسناک است؟ چقدر آب برای ما باقی مانده و چقدر زمان که بتوانیم زنده بمانیم؟ محمد کارآموز، استاد برنامهریزی و مدیریت منابع آب دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرآنلاین به این سوالات پاسخ داده است.
مشروح کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
آیا ایران با بحران آبی روبهرو است؟
ما از نظر فیزیکی کمبود آب داریم ولی نمیتوانیم از آن غافل شویم که سالها کوتاهی در مسائل مدیریت آب به خصوص در 12 سال گذشته این بحران را شدیدتر کرده است. طرح بزرگی به نام احیا و مدیریت آبخانها که امروز در حال اجرا است به این خاطر به وجود آمده که سالها در این رابطه کوتاهی شده است. تغییرات اقلیمی وجود دارد که در همه کشورها در جهان با آن مواجه هستند. در چنین مواقعی شما میتوانید به آبهای زیر زمینی اتکا داشته باشید اما ما این اتکا را نیز از دست دادهایم چرا که آبهای زیر زمینی را نابود کردهایم و اکنون نیز سعی میکنیم تا این آبها را احیا کنیم ولی ظرفیتهای لازم را نداریم. جامعه دانشگاهی به صورت عملیاتی همراه بخش اجرایی نیستند. خیلی خوب است که ما برای هر آبخوان و حوزهای دانشگاه داشته باشیم ولی چه بهتر است که این را از حرف به عمل تبدیل کنیم و به معنی واقعی کلمه ظرفیت سازی کنیم. بسیاری از دانشجویان دکترای من تا همین چند وقت پیش درس آب زیر زمینی نداشتهاند. چرا که براساس آیین نامههای درسی دانشجویان، درسی تحت عنوان منابع آبی برای آنها تدوین نشده بود. در نتیجه واقعا نیاز به یک نگاه جدید به مدیریت آب وجود دارد.
کمبود آب وجود دارد و سال به سال تغییر میکند ولی باید این مسائل را از قبل نیز پیش بینی کرد و با یک مدیریت جامع باید نیازها را در بخش کشاورزی کاهش داد. در بخش شرب و صنعت نیازهایمان بسیار بالا نیست و در بخش کشاورزی با راندمان بسیار پایینی کار میکنیم. با این حال زنگ خطرها به صدا درآمده اما در مقابل آن عملیات و واکنشهای ما بسیار کند است. باید آستینهایمان را بالا بزنیم و همه را درگیر آب و مدیریت آب کنیم.
ما حدود 8 هزار نفر متخصص آب را در طول 20 سال گذشته تربیت کردهایم اما این 8 هزار نفر کجا هستند؟ چگونه میتوان از این افراد استفاده کرد؟ هر کشتی به گل نشستهای با این تعداد نیروی انسانی از گل بیرون خواهد آمد اما نیروهای ما کجا هستند؟ بهترین دانشجویان ما بیکارند چرا که سیستم استفاده از ظرفیتها را در ایران نداریم.
از چه زمانی بحران آب کلید خورد؟
بحران از اواخر سالهای 70 شروع شد و دلیل آن این بود که توسعه بخشهای کشاورزی، صنعتی و شهری بدون برنامه ریزیهای لازم شدت پیدا کرد. همزمان ما با دو سیلکل کم آبی در کشور مواجه شدیم از طرفی مسائلی نیز باعث شده که ما نتوانیم از برخی آبها استفاده کنیم. این مسئله در 17 یا 18 سال گذشته تکرار شده و بخصوص به خاطر صدماتی که به آبهای زیر زمینی وارد شده نمیتواند پشتوانه خوبی را که ما برای تامین آب در سالهای کم آبی داریم، جبران کند و سیاست هایی که در دولتهای قبلی درباره آبهای زیرزمینی بوده خیلی از دشتهای ایران را ممنوعه کرده و ما نمیتوانیم از آنها استفاده کنیم.
قبل از نیمه دهه 70 ما با مشکلات آبی روبهرو بودیم اما مشکلاتمان طیف دیگری داشت و نیازهایمان به آب کمتر بود و این مسائل ترکیبی از ضعف مدیریت و وقایعی است که ما باید خود را آماده کنیم تا با آن مواجه شویم.
شما گفتید که کشاورزی راندمان زیاد ندارد. آب در ایران در کدام بخش شرب، کشاورزی یا صنعت به بحران روبهرو است؟ آیا بحران آب عمومیت دارد یا فقط خاص کشاورزان یا صنعتگران است؟
شما نمیتوانید بحران آب کشاورزان را از بقیه کشور جدا کنید. در شهرهای بزرگ برای تامین آب شرب مشکل داریم. اما اگر بخواهیم به مشکل بیآبی کلان و کلی نگاه کنیم، مشکل اصلی در کشاورزی است. چون مصرف کننده اصلی آب است. ما اگر بتوانیم 30 درصد مصرف آب را در بخش کشاورزی کاهش دهیم قطعا مشکلاتمان کمتر و کمتر خواهد شد. در بسیاری از مناطق کشور مصرف آب شرب و صنعت حدود 6 درصد است و 90 درصد آب در بخش کشاورزی استفاده میشود. ما هنوز از روشهای قدیمی استفاده میکنیم. روشهای جدیدی نیز که استفاده میکنیم براساس برنامه نیستند در نتیجه بسیاری از زمینهایمان بایر شده است. به همین خاطر است که در همه مسائل باید برخورد جامعی داشت.
آیا بحران آب عمومیت دارد؟ چقدر این واقعیت هولناک است؟
خبر خوب این است که به دلیل تغییرات اقلیم ما میتوانیم انتظار داشته باشیم که سالهای پر آبتری را در پیش رو داشته باشیم. اگر ما وارد سیلکل سالهای پرآب شویم و بعد بتوانیم وقت برای خودمان بخریم و آبخانهایمان را بیشتر احیا کنیم قطعا آینده برایمان تاریک و مبهم نخواهد بود. همه اینها امکان پذیر خواهد بود در شرایطی که مردم و کشاورزان و صاحبان صنایع بخشی از سیستم تصمیم گیری شوند. با ایجاد سازگاری ما در همه زمینههای مرتبط با آب فعال شویم. فراموش نکنید که ما در برابر پرآبی نیز آسیب پذیر هستیم. بسیاری از شهرهای بزرگ ما نسبت به سیل آسیب پذیر هستند و ما آمادگی لازم را نداریم و فکر میکنیم اگر بارندگی زیاد باشد مشکلی نخواهد بود. دوره پرآبی میتواند خیلی از مناطق کشور را فلج کند. کما اینکه امسال دیدید که سیلها چه تلفاتی مالی و جانی را در برخی از مناطق کشور در پی داشتند.
چقدر وقت داریم که منابع آبی را ترمیم کنیم؟ با توجه به اینکه برای احیای آبهای زیر زمینی سالها زمان لازم است، چقدر فرصت داریم تا کاری کنیم؟ عاقبت برای بحران آب چه باید کرد؟
فرصت زیادی نداریم. اگر به برنامهای که برای بحران آب ریخته شده به درستی عمل شود، ممکن است 15 تا 20 سال طول بکشد تا بتوانیم بحران را از سر بگذرانیم. ولی در همین زمینه نیز با وجود اینکه طرح بزرگ احیای آبخانهها را داریم ولی به باور من ما از تمام ظرفیتهای خود برای پیدا کردن بهترین راه حل برای کاهش تنشهایی که در جامعه با نبود آب ایجاد میشود، استفاده نمیکنیم. وقتی که شما چاههایی را میبندید واکنشهایی را به دنبال خواهد داشت که نیازمند برخوردی است که در درازمدت کشاورزان و مردم را با خود همراه کند. ما 2 سال است که با وزارت نیرو در تلاش هستیم تا دانشگاه تهران را درگیر کنیم تا در این دانشگاه بتواند نقش راهبردی در بحران آب داشته باشد اما هر چه بیشتر سعی کردیم کمتر به نتیجه رسیدیم. با این وجود که مسئولان به این باور هستند که نیاز به متخصصین در زمینه بحران آب و تبعات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی وجود دارد، اما این باور محقق نمیشود.
پروژههای انتقال آب روش خوبی برای درمان درد بی آبی در ایران است، به خصوص اینکه تنها پیامدهای انتقال آب در ایران پیامدهای توسعه پایدار بوده است؟
اگر به صورت کلی بخواهیم درباره پروژه انتقال آب بحث کنیم باید بگوییم که آب یک کالای اقتصادی است. اگر جایی آب زیادی داشته باشد میتوان به طریق مطلوبی در جای دیگر استفاده کرد به شرط اینکه بهای آن را بپردازید. به هر حال پروژه انتقال آب باید باعث رونق اقتصادی در جایی باشد که آن آب به آنجا منتقل می شود یعنی هم مبدا و هم مقصد باید از این آب استفاده لازم را ببرند که هر دو احساس کنند در این بازی برندهاند. اما بسیاری از تصمیمات در زمینه انتقال آب براساس مسائل سیاسی اتخاذ شده که سبب ایجاد مقاومت مردم محلی شده است. انتقال آب را به طور کلی نمیتوان رد یا تایید کرد اما تصور من این است که پروژههای انتقال آب در ایران خارج از اصول بوده است.
تا چه اندازه مسئولان، امروز به این نتیجه رسیدهاند که در رابطه با تصمیماتی که در رابطه با انتقال آب گرفتهاند بازنگری کنند و انتقادات را بپزیرند ؟
ما مدیران خوبی داریم حداقل از نظر حسن نیت اما مشکل اصلی که ما با مدیران لایههای میانی است. مدیران لایههای میانی قدرت لازم برای سازندگی را ندارند ولی قدرت لازم برای خراب کردن کارها را دارند. وقتی وزیر یا معاونش دستوری را از روی حسن نیت میدهد این دستور در لایههای پایینتر و لایههای میانی دیگر، اثر بخشی لازم را ندارد. یکی از مشکلاتی که امروز جامعه دانشگاهی در خصوص آب با آن مواجه است، این است که جامعه دانشگاهی باید با مدیران میانی یا لایههای میانی مدیریت برخورد داشته باشند که متاسفانه آنها قدرت اجرایی انجام کارها را ندارند.
۲۰ آذر ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]
صفحات پیشنهادی
وزیر تجارت نیوزیلند: فرصت های بسیار زیادی برای افزایش همکاری با ایران وجود دارد
وزیر تجارت نیوزیلند فرصت های بسیار زیادی برای افزایش همکاری با ایران وجود دارد کوالالامپور – ایرنا – تد مک کلی وزیر تجارت نیوزیلند روز جمعه در آستانه سفرش به تهران در صدر یک هیات بزرگ اقتصادی گفت که فرصت های بسیار زیادی برای ایران و نیوزیلند به منظور همکاری و افزایش تجارت دوجسخنگوی اوباما: دلایل زیادی برای اعمال تحریم های جدید مالی وجود دارد / برنامه موشکی ایران منطبق با قطعنامه های
جاش ارنست در مورد لایحه تمدید تحریم ها علیه ایران تلویحا گفت این احتمال وجود دارد که باراک اوباما تصمیم به وتوی آن بگیرد به گزارش آوای فامنین به نقل از راه دانا جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید در مورد لایحه تمدید تحریم ها علیه ایران گفت امضای آن از سوی رییس جمهوری این کشور منوط بهتصمیم اوپک؛ فرصت یا تهدید بازار ارز ایران؟!
تصمیم اوپک فرصت یا تهدید بازار ارز ایران یک کارشناس اقتصادی گفت تصمیم اوپک برای کاهش تولید فرصتی است که دولت می تواند بجای تزریق دلار و تلاش برای بازگرداندن نرخها منابع مازاد را به سوی توسعه زیرساختها هدایت کند امیر عباس زینتبخش در گفتوگو با خبرنگار مهر در مورد اثرات تصمدر جوهره ایرانی خلاقیت وجود دارد و این جایگاه زیباشناسانه در سبک زندگی راه پیدا کرده است
خبرگزاری آریا-وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به دوره ها و مکاتب هنری و فرهنگی ایران افزود در جوهره ایرانی خلاقیت وجود دارد و این جایگاه زیباشناسانه در سبک زندگی راه پیدا کرده است به گزارش خبرگزاری آریا احمد مسجدجامعی در همایش ملی سبک زندگی بیان داشت یکی از دستاوردهای سصدور مجوز فروش هواپیما به ایران با وجود تمدید قانون داماتو برای ما امیدوار کننده نیست - خبرگزاری قوه قضاییه
خبرگزاری میزان- نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی گفت صدور مجوز فروش هواپیما از سوی وزارت خزانه داری آمریکا به ایران با وجود تمدید قانون داماتو امیدوار کننده نیست به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری میزان حسن بهرام نیا در خصوص تصمیم وزارت خزانه داری آمریکا مبنی بر صدور مجوز فروتسلط نیروهای دولتی بر حلب به جنگ در سوریه پایان نمی دهد - تحلیل ایران
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز شنبه در اظهاراتی مداخله جویانه مدعی شد بازپس گیری مناطق تحت کنترل شورشیان در حلب توسط نظام سوریه به جنگ در این کشور پایان نمی دهد به گزارش تحلیل ایران به نقل از خبرگزاری رویترز فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا در جریان کنفنهاوندیان: اقتصاد امروز ایران فرصتی طلایی برای همکاری های بانکی فراهم کرده است
تکمیلی در دیدار با اعضای اتحادیه بانکداران سوئیس نهاوندیان اقتصاد امروز ایران فرصتی طلایی برای همکاری های بانکی فراهم کرده است برن - ایرنا - دکتر محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه در جریان دیدارش با رئیس اتحادیه بانکداران سوئیس و برخی از اعضاء هیاتایران و آذربایجان باید از ظرفیت های موجود برای توسعه همکاری ها استفاده کنند
وزیر ارتباطات ایران در دیدار وزیر حوادث غیر مترقبه آذربایجان ایران و آذربایجان باید از ظرفیت های موجود برای توسعه همکاری ها استفاده کنند باکو –ایرنا – محمود واعظی وزیر ارتباطات و فن آوری جمهوری اسلامی ایران که برای شرکت در نمایشگاه بین المللی ارتباطات و فن آوری اطلاعات باکو تل بزنجان، میزبان هفته پایانی لیگ برتر تکواندو نونهالان پسر ایران
زنجان میزبان هفته پایانی لیگ برتر تکواندو نونهالان پسر ایران زنجان - ایرنا - دبیر هیات تکواندو استان زنجان گفت هفته پایانی رقابت های لیگ برتر نونهالان پسر ایران به میزبانی زنجان برگزار می شود علی سپهری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود این پیکارها جمعه 12 آذر جفرصت های بی نظیر ایران برای شرکت های اسپانیایی - بازار نیوز
محمد حسن فدایی فرد سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا روزپنجشنبه در جمع شرکت های ایالت شرقی والنسیا گفت زمان حضور شرکت های اسپانیایی از جمله والنسیایی در پروژه های ایران فرا رسیده است بازار نیوز - فدایی فرد ضمن تاکید بر همکاری ایران و شرکتهای اسپانیایی خاطرنشان کرد که فرصت های-
گوناگون
پربازدیدترینها