واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه شرق: اتریش فقط یک قدم تا بدلشدن به اولین کشور اتحادیه اروپا با رهبری از راست افراطی فاصله داشت؛ تحولی که از منظر بسیاری میتوانست جادهبازکن تسلط سایه شوم افراطگرایان دستراستی و گفتمان ملیپرستانه و دیگریستیز آنان بر نهادهای قدرت قاره سبز باشد.
اما شهروندان آن کشور روز یکشنبه گذشته با حضور در پای صندوقهای رأی، آشکارا اعلام کردند نهفقط هیچ تمایلی به بردوشکشیدن این بار تاریخی ندارند، بلکه با انتخاب یکی از رهبران سابق حزب سبز، درصددند سدی برابر این موج ویرانگر باشند. آلکساندر وندربیلن، رهبر سابق حزب سبز، در حالی موفق شد روز یکشنبه با کسب ٥٣,٣درصد از آرا بر نوربرت هوفر، نامزد حزب راست افراطی «آزادی اتریش»، غلبه کرده و کرسی ریاستجمهوری را از آنِ خود كند که نتایج آرا نشان از آن دارد پشتیبانی شهروندان اتریشی از این نامزد مستقل انتخاباتی حتی قاطعتر از دور پیشین رأیگیری در ماه می بوده است؛ انتخاباتی که به دلیل برخی قانونشکنیها و با نظر به اختلاف ناچیز دو رقیب که بر حدود ٣٠ هزار رأی بالغ میشد، به دستور دادگاه قانون اساسی اتریش ملغی شده بود.
همین رقابت تنگاتنگ و باور دادگاه قانون اساسی مبنی بر وقوع برخی بینظمیها در شمارش نزدیک به ٨٠هزار رأی که ممکن بود به حساب هر کدام از نامزدها سرازیر شود، بسیاری را متقاعد كرده بود نتایج نهایی رأیگیری روز یکشنبه چنان نزدیک خواهد بود که دستکم تا پایان هفته جاری اعلام نخواهد شد. بنابراین کمترکسی انتظار داشت فقط نیم ساعت پس از انتشار اولین نتایج نظرسنجیهای سر صندوق، هوفر در پیامی فیسبوکی ضمن پذیرش شکست، به رقیب خود تبریک گفته و از همه شهروندان اتریشی بخواهد بار دیگر متحد شده و برای توسعه کشور همکاری کنند. نامزد ٤٥ساله حزب آزادی در حالی ضمن ابراز تأسف شدید از ناکامی در بهدستگرفتن زمام امور، تأکید کرد شش سال دیگر از نو شانس خود را برای ریاستجمهوری اتریش امتحان خواهد کرد که تنها دقایقی بعد، وندربیلن، نامزد پیروز، با حضور در پیشگاه خبرنگاران بینالمللی، نتایج انتخابات را پیامی از امید و تغییر به رنگ پرچم اتریش دانست که به همه پایتختهای اروپایی مخابره شده است.
وندربیلن همچنین تأکید کرد انتخابات روز یکشنبه، نه تکرار انتخابات پیشین، بلکه در حقیقت با توجه به همه تحولات پیرامونی در عرصه بینالملل، ازجمله رأی مثبت به برگزیت و انتخابات دونالد ترامپ، در حکم یک همهپرسی جدید بود و وعده داد اکنون که برای بار دوم نیز از این آزمون سربلند بیرون آمده، رئیسجمهوری لیبرال، عاری از تعصب و مهمتر از همه، هوادار ایده اروپایی باشد. ورنر کوگلر، از مشاوران و اعضای حزب سبز، نیز در حالی نتایج آرا را حاکی از یک چرخش کوچک جهانی در میانه امواج سیاسی هیستریک و نامطمئن امروزی دانسته که به گفته بسیاری از کارشناسان، رأی بریتانیاییها به خروج از اتحادیه اروپا و مانور بیرحمانه هر دو سمت کارزار بر چشمانداز آتی وین با یا بدون بروکسل، نقشی کلیدی در شکست راستگرایان افراطی ایفا کرده است؛ بهويژه که به اذعان هر دو جبهه، بخش اعظم شهروندان اتریشی و بهخصوص جمعیت شهرنشین آن کشور، حامی پروپاقرص ادامه عضویت در اتحادیه اروپا هستند.
البته دراینمیان هوفر باوجود وعده برگزاری یک همهپرسی درباره عضویت در اتحادیه اروپا، بارها اذعان كرده بود اتریش با ادامه حضور در اتحادیه اروپا از وضعیت اقتصادی بهتری برخوردار خواهد بود. بنابراین جای تعجب نیست بسیاری از چهرههای راست افراطی اتریش، بلافاصله پس از شکست نامزد حزب آزادی، اغراق رسانهای در مواضع ضداروپایی او و البته مداخله برخی چهرههای خارجی، همچون نایجل فراژ، رهبر حزب استقلال بریتانیا، را دلیلی بر ناکامی خود دانستهاند. هوفر پیشتر اظهارات فراژ در شبکه خبری فاکسنیوز را که مدعی شده بود نامزد حزب آزادی اتریش در صورت پیروزی همهپرسیای برای خروج آن کشور از اتحادیه اروپا ترتیب خواهد داد، قضاوتی ناحق خوانده و تأکید کرده بود بههیچعنوان از مداخله بازیگران خارجی در روند انتخابات خشنود نیست.
با همه این اوصاف و در شرایطی که بسیاری از رهبران جریان اصلی اروپایی از شکست هوفر ابراز خرسندی کرده و برخی همچون سیگمار گابریل، رهبر حزب سوسیالدموکراتیک و معاون صدراعظم آلمان، نتیجه انتخابات را پیروزی خرد بر پوپولیسم دستراستی و تسكینی بر دردهای اروپا دانستهاند، به نظر میرسد رهبران احزاب همسو در فراکسیون راستافراطی پارلمان اروپا چندان نگرانیای بابت این شکست ندارند. شاهد آن نیز پیام مارین لوپن، رهبر جبهه ملی فرانسه، است که با نظر به پیشتازی حزب آزادی در نظرسنجیهای عمومی اتریش، خاطرنشان كرده این شکست نمیتواند مانع از پیروزی همفکران اتریشیاش در انتخابات آتی پارلمان اروپایی شود.
۱۶ آذر ۱۳۹۵ - ۰۷:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]