محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843276553
چَکش کاری آسیبهای نظام پارلمانی در ایران
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: خبرآنلاین: تغییر در نحوه چینش نمایندگان مجلس یکی از دغدغههایی است که در هر دو جریان حاکم در فضای سیاسی کشور وجود دارد، تئوریسینها تلاش میکنند اما همچنان باید منتظر لایحه نظام جامع انتخابات باشیم تا ببینیم چقدر به این دغدغهها پاسخ داده میشود.
چینش پارلمان در نظام انتخاباتی کشور ما شاید یکی از سادهترین روشها را داشته باشد. قانون اساسی تنها به این بسنده کرده که نمایندگان ملت به طور مستقيم و با رأي مخفي انتخاب ميشوند و چندان وارد چند و چون انتخاب نمایندگان نشده است، در قوانین جاری نیز حوزههای انتخابیه و تعداد نمایندگان هر حوزه مشخص شده است. حوزهها هم تجمیعی از چند شهرستان هستند. هر کاندیدایی که ضمن داشتن شرایط نمایندگی از تایید شورای نگهبان بهرهمند شود و به نسبت بقیه رای بیشتری بیاورد به شرطی که 20 درصد آرای آن حوزه را کسب کرده باشد، میتواند چهار سال روی کرسی سبز پارلمان حساب باز کند.
همین فرمول ساده باعث شده بزرگترین شهر ایران که بیشترین تعداد کاندیدا را دارد، 30 نماینده نزدیک به اصلاحطلبان را به پارلمان بفرستد و حامیان اصولگرایی در تهران سهمی از کرسیها نداشته باشند. گرچه این امر مسبوق به سابقه نیز بوده است و یک دست شدن نمایندگان در دورههای پیشین در کل مجلس نمود داشت و از مجلس هفتم تا نهم فراکسیون اقلیت که اصلاحطلبان بودند کوچک و کوچکتر میشد و به این ترتیب بسیار پیش میآید که درصدی از مردم، نمایندهای در پارلمان نداشته باشند.
شاید از همین روست که برای آنکه مجلس نمودی از مردم و سلایقشان باشد برخی چهرههای سیاسی هر از چند گاهی پیشنهادهایی را مطرح میکنند. چنانچه محمدرضا باهنر نیز به تازگی گفته است: «يك خلأ قانوني در امر برگزاري انتخابات مجلس وجود دارد كه مرتفع شدن آن ميتواند به نفع همه جريانها شود. در برگزاري انتخابات مجلس، نتيجه نهايي به صورت مطلق محاسبه ميشود، در حالي كه در بيشتر كشورها به صورت تناسبي افراد انتخاب و به پارلمان راه پيدا ميكنند. در انتخابات اسفندماه گذشته اصولگرايان در تهران ٤٠ درصد از آرا را كسب كردند و اصلاحطلبان (ليست اميد) ٦٠ درصد راي آوردند. در بسياري از كشورها در چنين موقعيتي به تناسب آرا، افراد از احزاب موجود وارد مجالس قانونگذاري ميشوند، اما در ايران چون محاسبه به صورت مطلق انجام ميشود اتفاقي شبيه مجلس دهم رخ ميدهد كه ليست اميد «سي» بر «صفر» پيروز ميشود، دقيقا مانند اتفاقي كه در مجلس نهم رخ داد و اكثريت قاطع تهران را نمايندگان اصولگرا تشكيل دادند».
این سخنان را پیشتر و شفاف تر از زبان سعید حجاریان در اردیبهشت امسال و در گفت و گو با روزنامه اعتماد خوانده بودیم. همان زمان هم محمدرضا باهنر گفته بود که با طرح حجاریان موافق است: «من طرفدار طرحی هستم که آقای حجاریان پیشنهاد دادهاند و برای شما فَکت تاریخی میآورم که از سالهای گذشته به دنبال اینچنین مسالهای بودم و آقای کروبی میتواند در این مورد شهادت دهد».
اما حجاریان چه طرحی دارد؟
تئوریسین اصلاحات پیشنهاد اصلاح قانون انتخابات را داده بود؛ طرحی که انتخابات در ایران را به سمت حزبی شدن سوق دهد تا در چنین فرآیندی همه جناحهای سیاسی به اندازه پایگاه اجتماعیشان کرسی داشته باشند و هیچ گروهی حذف نشود و از سوی دیگر با وجود سیستم حزبی بتوان سطح مجلس و نمایندگان را بالا برد.
او دغدغه اصولگرایان را هم دارد که در همه انتخاباتها بازنده نشوند که به گفته او اگر چنین شود و ببينند انتخابات برايشان سودمند نيست ممكن است به طور كلي در نهاد انتخابات تشكيك كنند و آن را هدف قرار دهند.
حجاریان در مثالی طرحش را اینگونه شرح میدهد: «اگر متوسط راي ليست اصلاحطلبان و ليست اصولگرايان در تهران را بررسي كنيم، ميبينيم كه هر كدام از اين ليستها به طور ميانگين راي درصدي از شركتكنندگان در انتخابات را به دست آوردهاند. اگر طرحي كه از آن سخن ميگوييم در انتخابات ايران حاكم بود كرسيهاي تهران به نسبت پايگاه راي ليستها در تهران تقسيم ميشد. من معتقدم در نتيجه سيستم فعلي انتخابات كشور گروههاي سياسي مختلف به ميزان پايگاه رايشان كرسيهاي مجلس را به خود اختصاص نميدهند».
اکنون در هند و ترکیه هر حزب برای خودش آرمی را تهیه میکند و مردم در انتخابات به جای نوشتن نام افراد آرم حزب را انتخاب میکنند و پیشنهاد حجاریان این است که در ایران هم مردم به آرم یک حزب یا یک ائتلاف رای بدهند و هر ائتلافی به نسبت رایی که در سراسر کشور کسب کرده، کرسی پارلمانی نصیبش میشود. به این صورت که ابتدا انتخابات برگزار و مشخص شود كه هر ائتلاف و گروهي چند درصد آرا را كسب و چند كرسي را از آن خود كرده است. سپس متناسب با كرسيهايش نمايندگان را به شوراي نگهبان معرفي كند و شوراي نگهبان صلاحيت آنها را مورد بررسي قرار دهد.
البته حجاریان معتقد است که این راهکار بهتر است در طولانی مدت اجرایی شود و برای آن باید عقلایی هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا با هم به توافق برسند.
استانی شدن انتخابات؛ همچنان بیسرانجام
یکی دیگر از موضوعاتی که دغدغه صاحب نظران را به دنبال داشته، وظایف نمایندگی است. وظیفه ای که بین محلی، استانی و ملی بودن آن اختلافنظرهایی وجود دارد. اگرچه با طرحی که حجاریان توضیحش داده و باهنر هم موافق آن است، نمایندگان ملی محسوب میشوند اما در مجالس مختلف نمایندگانی بوده اند که استانی شدن انتخابات را پیگیری میکردند. یعنی یک پله بین جایگاهی که حجاریان آن را دنبال میکند و جایگاهی که اکنون وجود دارد. حجاریان در این باره میگوید: چرا يك نماينده مجلس بايد خود را وقف امور محلي كند؟ نماينده مجلس در واقع نماينده ملي است و بايد در سطح ملي كار كند نه در سطح منطقه. نماينده مجلس، نماينده كل ملت است نه اينكه فقط نماينده يك حوزه باشد و براي كل مردم تصميم ميگيرد. حوزهها براي خودشان فرماندار و استاندار و شوراي شهر دارند.
استانی شدن انتخابات از مجلس پنجم در دستورکار خانه ملت قرار گرفته و هنوز هم به سرانجام نرسیده است. آخرین بار این طرح در مجلس نهم به صحن علنی آمد اما نتیجه آن با مخالفت شورای نگهبان همراه شد. اگر انتخابات استانی میشد، نمایندگان تنها نماینده شهرهای حوزه انتخابیه خود نبودند و نماینده استان خود نیز محسوب میشدند، نحوه رای گیری و انتخاب شدن نیز متفاوت میشد؛ از هر حوزه انتخابیه موجود در استان، نامزد یا نامزدهایی که دستکم 15درصد آرای صحیح ماخوذه حوزه انتخابیه را کسب کرده و بالاترین رای را در کل استان بدست میآوردند، نماینده یا نمایندگان استان از آن حوزه انتخابیه محسوب میشدند. همچنین بر اساس مصوبه مجلس، هر داوطلب نمايندگي بايد متولد محدوده جغرافيايي حوزه انتخابيه محل ثبت نام بوده يا سابقه حداقل 5 سال سكونت در آن محدوده يا سابقه نمايندگي مجلس شوراي اسلامي در آن حوزه را داشته باشد. بر مبنای این مصوبه، نقش احزاب در انتخابات نیز پررنگتر میشد، احزاب میتوانند لیست خود را به هیأت اجرایی استان اعلام کنند و هر رای دهنده در استان میتوانست به عنوان یک فهرست رای داده و یا به نامزد یا نامزدهای مورد نظر اعم از منفرد یا از درون یک یا چند فهرست با رعایت تعداد کرسیهای حوزههای انتخابیه موجود رای دهد.
کاهش هزینهها و تعداد کاندیداها
ثبتنام هر فرد در انتخابات هزينهاي را به دولت تحميل ميكند اما وقتي فردي درصدي از آراي مردم را ندارد چرا بايد در انتخابات ثبتنام كند و براي دولت هزينه ايجاد كند؟ شورای نگهبان نیز نسبت به این موضوع معترض است. به ویژه در انتخابات اخیر مجلس که صدای دبیر این شورا نیز درآمد. په آنکه بررسی صلاحیت بیش از 12 هزار کاندیدا کار سادهای نبود.
برای حل این مشکل برخی سیاسیون پیشنهاد داده بودند فقط افرادي ثبتنام كنند كه درصدي از راي را داشته باشند و اگر آن درصد از رای را نیاوردند، جریمه شوند. در لایحه دولت هم ظاهرا تغییر شرایط ثبت نام نامزدها مورد توجه قرار گرفته است. محمدجواد کولیوند در این رابطه به برخی جزئیات پیش نویس لایحه دولت اشاره میکند: «در خصوص تودیع مبلغ، دو وجه دارد که من از چگونگی این موضوع در لایحه اطلاعی ندارم ولی به طور کلی، یک وجه آن این است که از کاندیداها وجه التزامی اخذ شود و در صورتی که برای مثال افرادی که مطمئن هستند ۲۰ درصد آرا را کسب میکنند در انتخابات شرکت کنند و در صورتی که میزان مشخصی از آرا را کسب نکند، وجه التزام برای مثال به نفع انتخابات ضبط میشود و در اختیار شهرداریها قرار میگیرد تا برای زیباسازی و پاکسازی شهرها استفاده شود».
جایگاه پارلمان در سایه کجاست؟
جدید بودن اکثر نمایندگان به ویژه با وسواس شورای نگهبان برای تایید صلاحیت ها باعث شده که یکی دیگر از دغدغههای پارلمانی، کمتجربگی در امور مجلس باشد. برای حل این مشکل اما پیشنهادهای مطرح شده، تغییری در قانون انتخابات نمیدهد بلکه بر فعالتر شدن با تجربههای احزاب تمرکز دارد. به این صورت که پارلمانی در سایه تشکیل شود و اصلاحطلبان و اصولگرایان برنامههایشان را در«پارلمان سایه» چکشکاری کرده و به فراکسیون خود منتقل کنند تا مجلس ضعیف نباشد.
همچنان منتظر نظام جامع انتخاباتی
برای اینکه ببینیم اینگونه پیشنهادات تا چه حد ممکن است جامه عمل به خود بپوشد باید منتظر نظام جامع انتخاباتی باشیم که هنوز از آن رونمایی نشده اما از اظهارنظرهای مختلف پاستورنشینان و بهارستانیها، میشود به برخی جزئیات آن پی برد. مثلا محمدامین رضازاده مدیرکل سیاسی وزارت کشور گفته است که «یکی از اصلاحات پیشنهادی برای مقررات انتخاباتی، حزبی کردن انتخابات است.» البته معلوم نیست آیا این حزبی کردن انتخابات، شبیه همان پیشنهاد سعید حجاریان و باهنر است که تاکید دارند در انتخابات مجلس مردم باید به جای افراد به احزاب رای دهند، یا مراد از انتخابات حزبی، به الگوی دیگری اشاره دارد.
این مقام مسئول در وزرات کشور در توضیح این اصلاحیه گفته، «در قانون جدید پیشنهاد شده احزاب بتوانند نامزدها را معرفی کرده و سازوکارهای واقعی حزبی را داشته باشند... بحثهای بعدی این است که انتخابات از پایین به بالا باشد؛ با انتخابات شهرستان، مرکز و استان بیایند و یک حالت دموکراتیک هم داشته باشند. اینها پیشبینیهایی است که در قانون جدید شده است... تفکیک مراحل ثبتنام رأی دهندگان، از اخذ رأی، نظارت بر هزینههای تبلیغاتی، مردمیتر شدن نهاد اجرایی انتخابات، شفافتر شدن شرایط نامزدها، برداشته شدن برخی محدودیتهای غیرمنطقی و اقلام تبلیغاتی و بیشتر شدن مهلت تبلیغات انتخاباتی برای شناخت بهتر کاندیداها از جمله مواردی است که در قانون جدید انتخابات پیشبینی میشود.»
۰۹ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]
صفحات پیشنهادی
چَکشکاری آسیبهای نظام پارلمانی در ایران و فقط یک پاسخ
همه چیز به قانون نظام جامع انتخابات ختم میشود | همصدایی تئوریسینهای اصولگرا و اصلاحطلب چَکشکاری آسیبهای نظام پارلمانی در ایران و فقط یک پاسخ تغییر در نحوه چینش نمایندگان مجلس یکی از دغدغههایی است که در هر دو جریان حاکم در فضای سیاسی کشور وجود دارد تئوریسینها تلاش میکنندایران و چین موافقتنامه همکاری دفاعی ــ نظامی امضا کردند / سردار دهقان:خاورمیانه کانون ناامنی شده است
ایران و چین موافقتنامه همکاری دفاعی ــ نظامی امضا کردند سردار دهقان خاورمیانه کانون ناامنی شده استتاریخ انتشار دوشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۳ ۴۲ وزرای دفاع ایران و چین در تهران موافقتنامه همکاری دفاعی ــ نظامی امضا کردند به گزارش تسنیم پس از انجام مراسم استقبال رسمی از سپهبد چباکو به دنبال همکاری گسترده نظامی با ایران
خبرگزاری فارس سرلشگر ذاکر حسنوف وزیر دفاع جمهوری آذربایجان امروز چهارشنبه با جواد جهانگیر زاده سفیر جدید ایران در باکو دیدار کرد به نوشته خبرگزاری ای پی ای حسنوف ضمن تبریک به سفیر جدید ایران و آرزوی موفقیت برای او تاکید کرد که نشست بین سران دو کشور نقش مهمی در بهبود روابلزوم ارتقای سطح همکاریهای اقتصادی، سیاسی، پارلمانی و امنیتی ایران و روسیه
لاریجانی در دیدار با رئیس شورای فدراسیون روسیه تاکید کرد لزوم ارتقای سطح همکاریهای اقتصادی سیاسی پارلمانی و امنیتی ایران و روسیه رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه روابط پارلمانی ایران و روسیه بسیار خوب و صمیمانه است گفت سفر رئیس شورای فدراسیون روسیه به ایران سفر مهمی درایران و چین موافقت نامه همکاری دفاعی - نظامی امضا کردند
وزیران دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در پایان دیدار خود در تهران موافقتنامه همکاری دفاعی - نظامی دو جانبه امضا کردند به گزارش جام جم آنلاین به نقل از از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح سردار سرتیپ پاسدار حسین دهقان و سپهبد چانگ وان چوان داستقبال ژاپن از طرح پیشنهادی ترامپ در رابطه با همکاری نظامی
استقبال ژاپن از طرح پیشنهادی ترامپ در رابطه با همکاری نظامی توکیو از طرح پیشنهادی رییسجمهوری جدید آمریکا مبنی بر افزایش همکاری ژاپن در دفاع از خود استقبال کرد به گزارش نامه نیوز به نقل از آسوشیتدپرس مشاور ارشد نظامی ژاپن امروز-دوشنبه- با استقبال از طرح پیشنهادی دونالد ترامپاحتمال درگیری نظامی ایران و ترکیه در عراق
پایگاه خبری انتخاب بخ نقل از المانیتور نوشت هادی الامیری رییس سازمان بدر و رهبر بسیج مردمی عراق گفته در صورتی که نیروهای ترکیه دخالت کنند تلعفر قبرستان سربازان ترکیه خواهد شد او در پیامی در نهم نوامبر در واکنش به استقرار نیروهای ترکیه در کمپ بعشیقهو اقدام آنها برای آزادی تلعفرتاکید روسای مجلس ایران و سنای روسیه بر گسترش همکاریها
تاکید روسای مجلس ایران و سنای روسیه بر گسترش همکاریها روسای مجالس ایران و سنای روسیه طی دیداری بر گسترش روابط سیاسی بینالمللی اقتصادی و مبارزه با تروریسم تاکید کردند به گزارش ایسنا علی لاریجانی که پس از دیدار با والنتینا ماتزینکو رییس سنای فدراسیون روسیه در نشست خبری حاضراولین اقدام نظامی آمریکا علیه ایران!
خبرگزاری مهر سایت صهیونیستی دبکا فایل در مطلبی که بیشتر بوی نسخه پیچی می دهد مدعی شد که احتمالا اولین اقدام نظامی دونالد ترامپ رئیس جمهور بعدی آمریکا در خاورمیانه علیه ایران خواهد بود در این مطلب با اشاره به اظهارات ترامپ در مبارزات انتخاباتی اش مبنی بر لغو توافق هسته اامضای یادداشت تفاهم همکاری در زمینه صلح و امنیت بین ایران و اتحادیه آفریقا
امضای یادداشت تفاهم همکاری در زمینه صلح و امنیت بین ایران و اتحادیه آفریقا کمیسیونر صلح و امنیت اتحادیه آفریقا با معاون وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد آفتابنیوز اسماعیل شرقی کمیسیونر صلح و امنیت اتحادیه آفریقا که به دعوت معاون عربی و آفریقا وزارت امور خارجه برای-
سیاسی
پربازدیدترینها