واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دختر شرق
اين فقط مسئله دموكراسي نبود بلكه موضوع امنيت كشور در بين بود. در عوض پيامي محرمانه به فرمانده تيكا خان
(Tikka Khan)، دبيركل حزب فرستادم كه PPP يك حزب وطن پرست است و در واقعه توطئه عليه كشور، PPP در داخل كشور شرايطي را ايجاد نخواهد كرد كه منجر به بي ثباتي بيشتر گردد.
فرضيه خرابكاري به سرعت جاي فرضيه حمله موشكي را گرفت. ناگهان توجه كل كشور به ارتش معطوف شد. اگر علت سانحه خرابكاري بوده است، چه كسي بهتر از ارتش مي تواند آن را طراحي كند؟ اين حادثه در يك هواپيماي نظامي، در يك فرودگاه نظامي و تحت حفاظت نظامي روي داده بود. هيچكس غير از ارتش نمي دانست كه ضياء قصد پرواز به بهاولپور را دارد. اين فرضيه در طول روزهاي آينده كل كشور را فرا گرفت. حتي در مناطقي كه از قديمالايام نظامي بودند، صبحت از «كار خودي» بودن اين حادثه بود.
اين شايعات بسيار خطرناك بودند. نميخواستم ارتش درست همزمان با كنار كشيدن از سياست، هدف درگيري و كشمكش واقع شود. براي اولين بار صحبت با مطبوعات را سخت يافتم. آنان ميخواستند كه من بگويم از مرگ دشمنم شادمان هستم و همچنين بگويم كه ارتش مسئول مرگ اوست. اگر هم اين شايعه درست بود، من چطور مي توانستم آن را بگويم؟
فرضيهها حول مرگ ضياء بيشتر و بيشتر دور از ذهن مي شد، از خلبان در يك عمليات انتحاري ميهن پرستانه گرفته تا كار گذاشتن مواد منفجره در جعبههاي انبهاي كه در بهاولپور به ضياء داده شد. اما انبهها هم مثل بقيه چيزها مراحل امنيتي را پشت سر گذاشته بودند. و خلبان كه ضياء را به بهاولپور برده بود، اصلاً تضميني نداشت كه ضياء دوباره او را براي پرواز انتخاب كند. همواره دو هواپيما در اختيار ضياء بود.
اما نقص فني در سيستم عملياتي هواپيما را نميشد به سادگي منتفي دانست. اگر چه هواپيماي 130-C يكي از هواپيماهاي مستحكم و قابل اطميناني بود كه ساخته شدهاند، اما گزارش شاهدان عيني از تلاش هواپيما براي باقي ماندن در هوا بيش از دو دقيقه قبل از سقوط حاكي از نقصفني بود. يكي از دوستان آصف در نيروي هوايي پس از سانحه با او تماس گرفت : «اين احتمال يك در ميليون است، اما به نظر همان اتفاقي است كه واقعاً روي داده است.» اما نقص فني را هم نتوانستند ثابت كنند. در پايان، هيچ يك از گروههاي تحقيقاتي پاكستان و آمريكا نتوانستند دليل قاطعي براي سانحه سقوط پيدا كنند. بيشتر پاكستانيها، مانند من، اين طور حكم كردند كه مرگ ضياء كار خداوند بوده است.
بچههاي مسلمان را طوري بار ميآورند كه به خشم خداوند ايمان بياورند، خشمي كه ميتواند به طور ناگهاني و بدون هشدار قبلي نازل شود. بسياري از مردم در پاكستان به مرگ ضياء به عنوان يك عذاب الهي نگاه ميكردند. رويارويي با چنين نمونهاي از خشم خداوند، بسيار ترسآور بود.
هواپيما ظرف پنج ساعت سوخته بود. مردم ميگفتند كه ضياء آن چنان از نام اسلام بهرهبرداري كرده است كه وقتي مرد، خداوند نخواست كه اثري از او باقي بماند. آخرين مراسم مسلمانان، شستن جسد و برگرداندن سر آن به سوي مكه هنگام خواندن آخرين نماز بر جسد وي، غير ممكن بود. تابوت ضياء كه حامل هيچ باقي ماندهاي از او نبود، در مسجد شاه فيصل دفن شد.
در جلسه مديريت مركزي PPP كه پس از مرگ ضياء تشكيل شد، نظر جمعي فرماندهان رده بالاي PPP اين بود كه حزب بايد كلام رئيس جمهور عشاق خان را همان طور كه هست بپذيرد و اميدوار بماند كارها صورت گيرند. ما توافق كرديم كه در صورت در پيش گرفتن مسير قانوني از كفيل رئيسجمهور پشتيباني كنيم تا براي اولين بار در يازده سال گذشته برگزاري انتخابات تحقق پيدا كند.
بنابراين، وقتي عشاق خان عهده دار دولت موقت كه متشكل از مردان و هواداران ضياء بود شد، ما همه شگفت زده شديم. به جاي انتخاب يك كابينه بيطرف، اين مردان همان نمايندگان نظام فاسد ضياء بودند كه انتخابات بيطرف و عادلانه برايشان به منزله از دست دادن قدرت و نفوذ بود. ما مثل ديگر احزاب سياسي درخواست كرديم كه آنان بركنار شوند، اما درخواست ما سودي نداشت.
يكي از اولين اقدامات دولت موقت، تماس با مردم در سراسر كشور و ارائه بليت و جايگاه رايگان براي مراسم تدفين ضياء بود. در كمال شگفتي، تعداد اندكي از سران كشوري و نه به طور غيرقابل دركي، تعداد اندكي از مردم در مراسم شركت كردند. ضياء در عمل بدون عزاداري دفن شد. در مراسم چهلم، چهل روز پس از مرگ ضياء گفته شد كه تنها 3 هزار نفر حضور يافتند.
برخي فرضيهها به ويژه در مطبوعات خارجي وجود داشت كه اراده سياسي من و حتي حمايت مردم از PPP با مرگ ضياء كاسته خواهد شد. سالها مردم تصور كرده بودند كه مخالفت سياسي من با ضياء براي گرفتن انتقام از قتل پدرم است. اما موضوع اين نبود. اين تلخي نمي تواند محرك تو باشد. ممكن است بتواند تو را ذره ذره آب كند، اما نميتواند تو را به جلو هدايت كند. وظيفه ـ و انگيزه من ـ به همان شكل باقي ماند: بازگرداندن پاكستان به دموكراسي از طريق برگزاري انتخابات عادلانه و بيطرفانه.
شنبه 1 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 322]