محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1828013616
تجربه های برجام
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تجربه های برجام
تجربه برجام نشان داد که باید حق را گرفت. اگر منتظر باشیم و بخواهیم حق خود را گدایی کنیم نه تنها عزت و استقلال خود را از دست می دهیم بلکه به حق خود نیز نخواهیم رسید.
«سال 94 آمیزه ای از شیرینی ها و تلخی ها و فرازها و فرودها بود….در تجربه برجام، از امیدهایی که برانگیخت تا نگرانی هایی که در کنار آن هست»
از این جمله کوتاه رهبر انقلاب در پیام نوروزی سال 95 شاید بتوان چکیده نگاه رهبر انقلاب نسبت به برجام را استنباط کرد که بر اساس آن اولا برجام یک تجربه بسیار مهم محسوب می شود، ثانیا نسبت به آن، هم برخی امیدواری ها وجود دارد و هم برخی نگرانی ها و ثالثا استفاده از کلمات امید و نگرانی به جای نقاط قوت و ضعف، ناظر به آینده است و مشخص می شود که چگونگی اجرای برجام میزان خوب یا بد بودن آن را رقم می زند.
با توجه به سالروز رسیدن به توافق برجام در چند یادداشت به «تجربه های برجام»، «امیدها و نگرانی های برجام» و «پیشنهادهایی برای آینده در اجرای برجام» خواهیم پرداخت و در این یادداشت تلاش می شود به اختصار به مهمترین تجربه ها در این زمینه بپردازیم.
قوی باشیم
تجربه 12 سال مذاکره به ما اثبات کرد که اگر می خواهیم از دشمن امتیازی بگیریم راهی ندارد جز اینکه خود را قوی کنیم و با دست پر پای میز مذاکره بنشینیم. برای اثبات این ادعا، کافی است به یاد بیاوریم که در سال 1383 تقریبا با همین تیم هسته ای با مدیریت آقایان روحانی و ظریف، نتوانستیم با همه اعتمادسازی ها و عقب نشینی ها، مجوز داشتن حتی یک سانتریفیوژ را بگیریم اما در سال 94 به دلیل رشد صنعت هسته ای، افزایش قدرت منطقه ای، افزایش توان نظامی، اقتدار سیاسی و تثبیت نظام سیاسی، به اندازه کافی دست پر داشتیم که بتوانیم مذاکره کنندگانی از میان «بچه های انقلاب» را پای میز مذاکره با 6 قدرت برتر دنیا بفرستیم و آن ها نیز با تلاش و خلاقیت، امتیازات قابل توجهی از طرف مقابل بگیرند.
البته اگر در زمانی که فرصت داشتیم با استفاده از میلیون ها دلار درآمد نفتی، خود را از لحاظ اقتصادی نیز «قوی می کردیم» و اگر دولت مردان غیر دیپلماتیک ما در داخل سیگنال های «ضعیف هستیم» به طرف مقابل نمی فرستادند – مانند خزانه خالی است – به طور قطع به توافق بسیار بهتری می رسیدیم.
آمریکا همچنان دشمن است و غیرقابل اعتماد
خیلی ها فکر می کردند که مذاکره با آمریکا در مسئله هسته ای می تواند مقدمه ای شود برای حل مسائل فی مابین دو کشور، اما تجربه عینی در مورد رفتارهای آمریکا در طول مذاکرات و بدعهدی هایش در اجرای برجام، نشان داد مسئله این کشور با ایران، یک موضوع و دو موضوع نیست. آمریکا دشمن ما است، آن هم دشمن موجودیت و استقلال ما.
به گفته صریح و علنی آقای دکتر ظریف، رئیس کل بانک مرکزی، خانم موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و بسیاری از فعالان اقتصادی، تجاری، سیاسی اروپایی و آسیایی، رفتارهای آمریکا مانع اصلی اجرای کامل رفع تحریم های هسته ای(یعنی همان تحریم هایی که مطابق برجام قرار به حذف آن ها بود) است و عقب نشینی و اعتمادسازی ما به هیچ وجه باعث کم شدن این دشمنی ها نشده است. مردم به روشنی می بینند با اینکه ایران به تعهداتش نقدا عمل کرده است، آمریکایی ها برای اجرایی شدن کامل تحریم ها، از ضرورت تجدید نظر در موضوعات دیگری مانند آزمایش های موشکی(بخوانید توان دفاعی) حرف می زنند و همین تجربه نشان می دهد که حتی اگر در آن موضوعات هم نرمش نشان دهیم، باید منتظر توقعات بعدی مانند اجرا نکردن احکام اسلامی به بهانه حقوق بشر باشیم.
ضعف های برجام
متن برجام توافق نامه ای است که می توان برایند داده – ستانده آن را مثبت دانست به گونه ای که به تصویب نمایندگان مردم، شورای عالی امنیت ملی و تایید رهبری انقلاب رسید اما در آن نقاط ضعفی وجود دارد که برای پوشش دادن آن ها شروطی توسط مجلس، شورای عالی امنیت ملی و رهبر انقلاب گذاشته شد، که اگر در مرحله اجرای برجام بر اجرایی شدن دقیق تر آن پافشاری می شد، چه بسا می توانستیم اثر بدعهدی آمریکا را صفر یا حداقل کم کنیم. به نظر می رسد اگر گرفتن نامه مکتوب از رئیس جمهور آمریکا مبنی بر لغو تحریم ها جدی گرفته می شد امروز می توانستیم سندی محکم به بانک های اروپایی بدهیم برای «نترسیدن» از تهدیدها و فضاسازی های لفظی رسمی و غیررسمی وزیر خزانه داری فعلی آمریکا و رئیس جمهور بعدی آمریکا(یعنی کاندیداهای فعلی). تضمینی کتبی که فعالان اقتصادی اروپایی هرچه بیشتر آن را از وزیرامورخارجه و وزیر خزانه داری آمریکا طلب کردند، کمتر به نتیجه رسیدند.
ساختار نظام مردم سالاری دینی
فرایند طی شده در تصویب برجام در داخل کشور، فرایندی پر فراز و نشیب بود که نشان می داد، ساختار نظام ایران به چنان درجه ای از مردم سالاری رسیده است، که حاضر است در فضایی آزاد و کاملا باز، آن را در معرض جدی تضارب آرا و تعارض موافقان و مخالفان قرار دهد و این ساختار به گونه ای تنظیم شده است که بعد از اینکه نمایندگان مردم آن را تصویب می کنند، رهبر کشور نیز پای خود را ازتایید پرریسک آن کنار نمی کشند و امضای تایید خود را با شروطی پای آن می گذارند. این فرایند تجربه ای بسیار بزرگ برای نظام مردم سالاری دینی ایران بود و باعث ارتقای قابل توجه فرهنگ سیاسی نخبگان و مردم شد.
آرمان خواهی واقع بینانه
تجربه برجام نشان داد که نباید در راه رسیدن به آرمان ها تسلیم واقعیت ها شد اما باید آن ها را در نظر گرفت و متناسب با واقعیت ها با تدبیر، عقلانیت، تلاش و استقامت به آرمان ها رسید. اگر ما در سال های ابتدایی، تسلیم واقعیت فشار دشمنان قدرتمند، مبنی بر برچیدن صنعت هسته ای می شدیم و استقامت به خرج نمی دادیم، امروز نه صنعت استراتژیک هسته ای را داشتیم، نه به چنان جایگاهی می رسیدیم که نمایندگان کشورمان در یک طرف میز و 6 کشور قدرتمند دیگر در طرف دیگرش بنشینند و جهان، قدرت در حال ظهور دنیا را از پشت قاب تلویزیون نظاره کند.
همچنین اگر در طول این مسیر بی توجه به واقعیت ها صرفا بر حقوق آرمانی خود تاکید می کردیم، نمی توانستیم به شرایطی برسیم که یکپارچگی جبهه غرب دچار تزلزل شود، قطعنامه های شورای امنیت بدون حتی یک روز تعلیق فعالیت های ایران لغو و حق و صنعت هسته ای ما تثبیت شود.
فهم بهتر اصول راهبردی رهبری
برجام برای طیفی از نیروهای انقلاب می تواند تجربه ای باشد برای فهم بهتر اصول راهبردی رهبری در حوزه هایی مانند شیوه های نقد منصفانه به جای اغراق در مخالفت، عدم تخطئه فعالان عرصه دیپلماسی، قانونی و موثرتر عمل کردن برای رساندن پیام به مسئولان به جای تحصن غیرقانونی و داشتن نگاه ملی و به دور از سیاست زدگی.
توجه به اخم در کنار لبخند و دیپلماسی عمومی
تجربه برجام نشان داد که فقط با لبخند نمی توان به نتیجه رسید، اگر نبود اخم ها و ادبیات مقتدرانه و از سر استغنای رهبرانقلاب، به دست آوردن بخش اصلی امتیازات فعلی برجام ممکن نبود. همچنین تجربه اجرای برجام نشان داد که حوزه دیپلماسی عمومی از اهمیت بسزایی برخوردار است به گونه ای که اگر تیم هسته ای طبق فرمایش رهبری عمل می کردند و به صورتی رسانه ای ( ونه صرفا در جلسات خصوصی) پاسخ ادعاهای آن روزهای مقامات آمریکایی مبنی بر حفظ ساختار تحریم ها در برجام را می دادند، تعلیق وقابل بازگشت بودن تحریم ها در ذهن ها تثبیت نمی شد و ما اکنون شاهد ترس بانک های اروپایی از بازگشت تحریم ها نمی بودیم.
حق گرفتنی است
و در نهایت تجربه برجام نشان داد که باید حق را گرفت. اگر منتظر باشیم و بخواهیم حق خود را گدایی کنیم نه تنها عزت و استقلال خود را از دست می دهیم بلکه به حق خود نیز نخواهیم رسید و بر اساس این تجربه باید آمریکای غیرقابل اعتماد را مجبور کرد، به تعهداتش عمل کند و باقیمانده تحریم های هسته ای را نیز بردارد. سعید احدیان پایگاه رصد انتهای متن/
95/04/26 :: 03:11
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]
صفحات پیشنهادی
سعید جلیلی: تجربه برجام مهم تر از خود برجام است/ برخیها پاسخ بدهند که چرا باید از ظرفیتهای داخلی محروم باشیم
سعید جلیلی تجربه برجام مهم تر از خود برجام است برخیها پاسخ بدهند که چرا باید از ظرفیتهای داخلی محروم باشیم ضرورت راهاندازی سیر برجام خوانی در دانشگاهها نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی گفت امروز نیازمند تببین جمهوریت در حوزههای اقتصادی هستیم نظام اسلارضایت دادن به انحصار هزارها میلیارد تومان در دست ویژه خوارها، یعنی قرار دادن هزارن نفر در حصار بیکاری/ تجربه ب
رضایت دادن به انحصار هزارها میلیارد تومان در دست ویژه خوارها یعنی قرار دادن هزارن نفر در حصار بیکاری تجربه برجام مهم تر از خود آن است نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی گفت کسانی که به انحصار هزارها میلیارد تومان از نقدینگی بانکها در دست عدهای ویژهخوار رضایت میکارخانه:به دنبال تداوم صدرنشینی هستیم/ورامینیها تیم با تجربهای هستند
کارخانه به دنبال تداوم صدرنشینی هستیم ورامینیها تیم با تجربهای هستند سرمربی تیم والیبال بانک سرمایه گفت برای پیروزی و تداوم صدرنشینی خود مقابل تیم صالحین ورامین به میدان خواهیم رفت مصطفی کارخانه در گفتگو با خبرنگار توپ و تور گروه ورزش باشگاه خبرنگاران جوان در آستانه پنجمین هبیگی: تحمیل برجام در راستای اهداف نفوذ بود
بیگی تحمیل برجام در راستای اهداف نفوذ بود نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تحمیل برجام در راستای تحقق تدریجی اهداف نفوذ دشمن در کشور است گفت این موضوع نباید به وحدت ملی آسیب بزند احمد علیرضابیگی صبح امروز امروز در همایش استکبارستیزی دانشگاه فرهنگیان آذرباصادرات 47 میلیون دلاری فرش ایرانی به آمریکا پس از برجام
صادرات 47 میلیون دلاری فرش ایرانی به آمریکا پس از برجام معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با اشاره به میزان صادرات فرش در سال جاری عنوان کرد در دوران تحریم صنعت فرش ما هم تحریم شد که علاوه بر مصرفکننده بازار امریکا هنرمندان ما را نیز تحت تاثیر قرار دادتیم مذاکرهکننده در برجام دستپاچگی نشان دادند
رئیس سابق کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نمیتوان به مذاکرات دل خوش کرد گفت انتقادی که ما به مذاکره کنندگان خود داریم این است که دستپاچگی نشان دادند به گزارش تسنیم از مشهد مقدس حجتالاسلام غلامرضا مصباحی مقدم امشب در مناظره میز مذاکره یا دیوار سفارت کهپولتیکو: با سیاست های ترامپ و کلینتون آشنا شوید؛ از برجام تا مسئله منع حمل اسلحه
پولتیکو با سیاست های ترامپ و کلینتون آشنا شوید از برجام تا مسئله منع حمل اسلحه مهم ترین مسایلی که در مناظرات انتخاباتی میان ترامپ و کلینتون مطرح شد در حوزه تروریسم و خاورمیانه مهاجرت و پلیس بود پولتیکو نوشت یکی از مهم ترین تفاوت ها میان دو کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریبا کمی دروغ هم میتوان پولدار شد/تجربه یک ثروت بیحساب و کتاب
کارگردان متولد 65 در گفتوگو با ایلنا با کمی دروغ هم میتوان پولدار شد تجربه یک ثروت بیحساب و کتاب مجید توکلی میگوید پولدار شدن در کشور کمی بیحساب و کتاب است یعنی براساس تلاش مداوم یک فرد این اتفاق نمیافتد پولدار شدن در این دوره وابسته به همه چیز هست غیر از تلاش خبرنگاروال استریت ژورنال: امضای نخستین قرارداد خارجی بر اساس الگوی جدید با توتال/ شوی دولت برای موفق نشان دادن برجام
وال استریت ژورنال امضای نخستین قرارداد خارجی بر اساس الگوی جدید با توتال شوی دولت برای موفق نشان دادن برجامتاریخ انتشار سه شنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۱ ۴۰ والاستریت ژورنال در گزارشی نوشت نخستین قرارداد خارجی بر اساس الگو جدید قراردادهای نفتی امروز با توتال در ایران امضا میاگر رئیسجمهور بعدی آمریکا برجام را نپذیرد، ایران چه خواهد کرد؟
اگر رئیسجمهور بعدی آمریکا برجام را نپذیرد ایران چه خواهد کرد وزیر امور اقتصاد و دارایی میگوید گرچه ایران به تعهدات خود به برجام پایبند است ولی این تعهد مشروط بر متعهد بودن طرف مقابل نیز هست آفتابنیوز علی طیب نیا- وزیر امور اقتصادی و دارایی - در گفتوگو با ایسنا در پاسخ-
گوناگون
پربازدیدترینها