واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: هشدار بينالمللي نسبت به انتخابات رياستجمهوري زيمبابوه؛زيمباوه آماده انتخابات ناعادلانه - سارا سعيدي
همه چيز براي برگزاري انتخابات ناعادلانه در زيمبابوه مهيا است. اگر تا چند روز پيش انتقاد از سياستهاي رابرت موگابه رئيسجمهوري زيمبابوه به محافل داخلي اين كشور محدود شده بود، با نزديك شدن به زمان برگزاري انتخابات كشورهاي آفريقايي همسايه نيز به خيل منتقدان آقاي رئيسجمهور پيوستهاند. رابرت موگابه بيستوهفتم ژوئن را زمان برگزاري دور دوم انتخابات اعلام كرده است. موگابه در اظهارات اخير خود اعلام كرده بود كه شهروندان زيمبابوه بايد ميان او و جنگ داخلي يكي را انتخاب كنند. اگر در تمامي كشورها نامزدهاي شركت در انتخابات روي پلاكاردهاي تبليغاتي خود مينويسند: من را انتخاب كنيد، در زيمبابوه طرفداران موگابه تنها يك جمله را به عنوان شعار انتخاباتي رئيسجمهور برگزيدهاند: يا موگابه يا مرگ.
ناظران بينالمللي بر اين باورند كه تمامي مقدمات براي عدم برگزاري انتخابات آزاد و عادلانه در زيمبابوه فراهم است. در اين انتخابات حزب زانو پياف به عنوان حزب حاكم به مصاف حزب جنبش تغييرات دموكراتيك خواهد رفت. ظرف چند روز گذشته اپوزيسيون زيمبابوه فشارهاي فراواني را متحمل شده است. در ميان طرفداران اين حزب كه ظرف چند روز گذشته قرباني خشونت شدهاند نام پنج نفر از اعضاي بلندپايه حزب نيز به چشم ميخورد. همسر شهردار منتخب هراره كه از اعضاي جنبش براي تغييرات دموكراتيك است ابتدا توسط طرفداران موگابه ربوده شده و سپس جسد او به خانوادهاش تحويل داده شد.
دبيركل اين حزب همچنان به اتهام خيانت در زندان به سر ميبرد. مورگان چانگيراي رهبر جنبش براي تغييرات دموكراتيك نيز از زمان بازگشت به كشور تاكنون چندينبار دستگير شده است. در شرايطي كه دادگاه تحت فرمان موگابه اتهام خيانت دبيركل اين حزب را وارد بداند، تنداي بيتي به اتهام خيانت اعدام خواهد شد. كاندوليزا رايس وزير امور خارجه ايالات متحده در جلسه غيررسمي شوراي امنيت سازمان ملل ضمن ابراز نگراني از نحوه برگزاري انتخابات در زيمبابوه اعلام كرد كه بيشك انتخابات در اين كشور نه عادلانه و نه آزاد خواهد بود. رايس در اين خصوص گفت: موگابه با رفتارهاي خود نشان داد كه امكان برگزاري انتخابات آزاد و عادلانه در اين كشور صفر است. وزير امور خارجه تانزانيا نيز در مصاحبه مطبوعاتي در اين خصوص گفت: باور ما بر اين است كه اگر انتخابات زيمبابوه همين امروز هم برگزار شود، بيشك ما شاهد انتخاباتي عادلانه نخواهيم بود. گزارشهاي رسيده از هراره حاكي از تداوم خشونت در اين كشور است . اين مقام تانزانيا با اشاره به استقرار ناظران بينالمللي در زيمبابوه و كشته شدن مخالفان موگابه به فجيعترين شكل ممكن ميگويد: ناظران بينالمللي حق دارند از خود بپرسند كه در كشوري كه بهاي پيروزي در انتخابات كشته شدن انسانهاي بيگناه است، نقش يك ناظر بينالمللي در برگزاري انتخابات عادلانه چيست؟ در شرايطي كه جامعه بينالمللي بيش از پيش نگران برگزاري انتخابات عادلانه در زيمبابوه است، سخنگو حزب حاكم اين كشور با انتقاد از سخنان وزير امور خارجه تانزانيا اين موضعگيري را اشتباه دانسته و گفت: اختلاف ميان حزب حاكم و جنبش براي تغييرات دموكراتيك وجود دارد اما عمق اين اختلافات تا حدي نيست كه مانع از برگزاري انتخابات عادلانه شود. دايره مخالفت با سياستهاي موگابه از كشورهاي آفريقايي هم فراتر رفته است. گوردون براون نخستوزير بريتانيا پس از ديدار با نيكلا ساركوزي رئيسجمهوري فرانسه در مصاحبه مطبوعاتي از موگابه خواست كه مجوز استقرار ناظران بينالمللي در زيمبابوه را صادر كند. رئيسجمهوري رواندا با تمسخرآميز خواندن شيوه برگزاري انتخابات در زيمبابوه گفت: در شرايطي كه همهچيز به نفع موگابه تعريف شده است چرا آقاي رئيسجمهور زحمت برگزاري انتخابات را به خود ميدهد؟ در آفريقاي جنوبي رئيس كنگره ملي آفريقا نسبت به برگزاري انتخابات عادلانه در زيمبابوه ابراز نگراني كرد. رئيسجمهور آفريقاي جنوبي تابو امبكي از جمله سياستمداراني است كه تاكنون در برابر تخلفات انجام گرفته در زيمبابوه سكوت كرده است. امبكي از مدافعان موگابه در سطح بينالمللي بوده و حتي در آخرين اظهارنظر خود وجود بحران در زيمبابوه را هم تكذيب كرد. امبكي اواخر هفته گذشته به زيمبابوه سفر كرد و پس از ديدار با روبرت موگابه با رهبر مخالفان مورگان چانگيراي هم ملاقات كرد. دولت آفريقاي جنوبي در خصوص جزئيات اين ديدار اطلاعاتي را افشا نكرده است اما يك روزنامه نزديك به دولت در آفريقاي جنوبي اعلام كرد كه رئيسجمهوري اين كشور تمام تلاش خود را به كار گرفته است تا طرفين را از شركت در دور دوم انتخابات منع كرده و آنها را به تشكيل دولت ائتلافي تشويق كند. از زمان آغاز ناآراميها در زيمبابوه، چانگيراي تاكيد كرده است كه به هيچوجه در دولت ائتلافي با حضور موگابه در قدرت حضور نخواهد يافت.
تلاش موگابه براي تضمين پيروزي
سران حزب جنبش تغييرات دموكراتيك ادعا ميكنند كه رابرت موگابه تمام تلاش خود را به كار گرفته است تا پيروزي خود در اين انتخابات را تضمين كند. بيستوهفتم ماه ژوئن نزديك است و موگابه قصد دارد برگزاركننده انتخاباتي باشد كه نهتنها نام فرمايشي را يدك ميكشد كه چاشني خشونت هم بر عدم جذابيت آن افزوده شده است. موگابه هرگونه تلاش براي تقلب در انتخابات را تكذيب ميكند و اين در حالي است كه جنبش براي تغييرات دموكراتيك ليستي از موارد نقض قانون انتخابات توسط حزب حاكم را تهيه كرده است . توسل به خشونت، ممانعت از برگزاري سخنرانيهاي انتخاباتي حزب رقيب از جمله تخلفاتي است كه حزب جنبش براي تغييرات دموكراتيك متوجه حزب حاكم كرده است.
1- توسل به خشونت
حزب جنبش براي تغييرات دموكراتيك با حمايت گروههاي مدافع حقوق بشر، دولت زيمبابوه را به اعمال خشونت عليه طرفداران اين حزب متهم ميكند. در مناطق روستايي كه جنبش براي تغييرات دموكراتيك اكثر آراي خود در دور نخست را از اين مناطق به دست آورده است، ميزان سركوب مخالفان موگابه بيش از ساير مناطق شهري است . طرفداران چانگيراي در اين مناطق در بهترين حالت مورد ضرب و شتم شديد قرار ميگيرند. بسياري از آنها ربوده شده و اجسادشان چند روز بعد در حوالي محل سكونتشان پيدا ميشود. خانههاي مخالفان موگابه توسط شبهنظاميان حامي دولت به آتش كشيده ميشود. استراتژي حاكم بر مناطق روستايي آواره كردن طرفداران چانگيراي و ممانعت از شركت آنها در انتخابات است. از زمان برگزاري دور نخست انتخابات تاكنون 70 نفر از طرفداران جنبش براي تغييرات دموكراتيك جان خود را از دست دادهاند. بنا بر آخرين گزارشهاي رسيده 2500 نفر نيز از بيم جان خود مجبور به ترك خانههاي خود شدهاند. سازمان عفو بينالمللي در آخرين گزارش خود اعلام كرد كه اجساد 12 نفر كه به فجيعترين شيوه ممكن شكنجه شده بودند در شهرهاي مختلف زيمبابوه يافت شده است. ارتش زيمبابوه با تكذيب اين اتهامات، حزب رقيب را به دخالت در اين خشونتها به منظور بدنام كردن موگابه متهم ميكند.
2- برنامههاي انتخاباتي
تمامي راهپيماييهاي طرفداران چانگيراي لغو شده است. دولت ادعا ميكند كه نيروهاي امنيتي توان برقراري امنيت در طول مسير راهپيمايي را نداشته و بدين ترتيب مانع از برگزاري اين مراسم ميشوند. چانگيراي نيز تاكنون بارها زماني كه در حال تلاش براي رسيدن به محل گفتوگو با طرفداران خود بوده بازداشت و چند ساعت بعد آزاد شده است. اين در حالي است كه طرفداران موگابه هم در راهپيمايي شركت ميكنند و هم شخص موگابه براي سخنراني به مناطق مختلف كشور سفر ميكند.
3- رسانههاي ملي
صداوسيماي زيمبابوه اعلام كرده است كه تنها تبليغات حزب حاكم را قبول كرده و از پذيرش تبليغات براي اپوزيسيون سر باز ميزند. بدين ترتيب موگابه در حال حاضر تنها يكهتاز عرصه تبليغ در سطح رسانهاي و ملي است . تلويزيون ملي زيمبابوه نيز در تمامي برنامههاي انتخاباتي تمام تلاش خود را به كار ميگيرد تا چهرهاي منفي و ناكارآمد از چانگيراي نشان دهد.
4- ممانعت از ورود ناظران بينالمللي
رابرت موگابه از ورود ناظران بينالمللي به داخل كشور جلوگيري ميكند. موگابه نهتنها حزب مخالف را به همكاري با غرب و خيانت متهم ميكند كه ناظران بينالمللي را هم به حمايت از جنبش براي تغييرات دموكراتيك و موضعگيري به نفع اين گروه متهم كرده است. موگابه تاكنون بارها ادعا كرده است كه اپوزيسيون اين كشور براي دولت بريتانيا كار ميكند و قصد دارد زيمبابوه را مجددا به مستعمره انگلستان تبديل كند. سخنگوي ديدهبان مستقل انتخاباتي زيمبابوه ضمن اعلام اين خبر كه دولت از اين سازمان براي نظارت بر انتخابات دعوت كرده است، ميگويد: ما تنها حق استفاده از 500 ناظر براي نظارت بر روند انتخابات را داريم. اين در حالي است كه ما اميدوار بوديم در شرايطي كه 9 هزار صندوق اخذ راي وجود دارد، بتوانيم از 1200 ناظر در استخدام خود استفاده كنيم.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]