واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بهرهكشي از نيروي كار كودكان ممنوع!
حقوق- گروه اجتماعي - وحيدرضا نعيمي:
يكي از پيامدهاي فقر در جوامع بشري، وادار شدن كودكان به اشتغال است.
اين قبيل كودكان اغلب براي كمك به افزايش درآمد خانواده بهناچار ترك تحصيل ميكنند و به كار در شرايط نامساعد و با حقوق ناچيز مشغول ميشوند.
متأسفانه در ايران نيز اين پديده كم و بيش به چشم ميخورد. براي بررسي اجمالي اين موضوع -كار كودكان - مصاحبه كوتاهي با رمضان لطفي، رئيس فرهنگسراي كار انجام دادهايم.
* اصولاً موضوع كار كودكان چه جايگاهي در مسائل اجتماعي دارد؟
كار كودكان يا كودكان كار از ديرباز به عنوان يك معضل اجتماعي در جهان به خصوص در كشورهاي در حال توسعه فقير مطرح بوده است.
سازمان بينالمللي كار از بدو تأسيس اين موضوع را در دستور كار خود قرار داده و اقداماتي هم در اين ارتباط به انجام رسانده است. به طور كلي، كار كودكان يك آسيب اجتماعي محسوب ميشود.
موضوع كار كودكان به يادآورنده كار در شرايط سخت، زيانبار و خطرناك مثلاً در كارگاههاي تاريك با حداقل دستمزد است.
* تعريف كودكان كار چيست؟
تعريف كودكان كار در كشورهاي مختلف جهان يكسان نيست. در برخي كشورهاي آسيايي كار توسط افراد در گروه سني 8 تا 13 ساله كار كودكان تعريف ميشود، اما تعريفي كه شامل بيشتر كشورهاي جهان از جمله ايران ميشود، اشتغال كودكان زير 15 سال است.
بهرهكشي از نيروي كار كودكان ريشه در عوامل مختلف اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي دارد.
* تصوير آماري كودكان كار در تهران چگونه است؟
آمار بهزيستي حاكي از آن است كه در شهر تهران حدود 5 تا 6 هزار كودك كار وجود دارد كه اين تعداد متفاوت از كودكان خياباني هستند.
با اين حال، تصور ميكنم اين آمار كاملاً دقيق نباشد زيرا محيطهاي كار كودكان عمدتاً پنهان است و نظارتي از سوي بازرسان وزارت كار بر آنها اعمال نميشود. به اعتقاد من، تعداد كودكان كار در تهران بيش از اين است.
اقتصاد يك علت ريشهاي اين پديده است و از اين رو ميتوان حدسزد با بد شدن اوضاع اقتصادي مردم، تعداد كودكان كار بيشتر شود. بيشتر اين كودكان را پسراني تشكيل ميدهند كه اصالتاً اهل ديگر نقاط كشور هستند.
* چه سازماني مسئول رسيدگي به وضعيت كودكان كار است؟
سازمان بهزيستي مسئوليت رسيدگي رسمي به وضع كودكان كار و خياباني را بر عهده دارد، اما بحثهايي درباره واگذاري تكفل كودكان كار به شهرداري مطرح شده كه هنوز به نتيجه قطعي نرسيده است.
مددكاران اجتماعي حدود 5 تا 6 هزار كودك كار را شناسايي كرده و از اين طريق خانوادههايشان را زير پوشش قرار دادهاند تا اساساً نياز به كار كودكان در اين خانوادهها كمتر شود.
* به نظر شما چه اقداماتي ميتوان براي ساماندهي و بهبود وضعيت كودكان كار انجام داد؟
در ساماندهي كودكان كار، نيازمند به هماهنگي بين دستگاهها و نهادها هستيم. در حال حاضر اين همكاري بين بهزيستي و شهرداري وجود دارد. به اعتقاد من بايد مهدكودكها و مدارس كارآفريني راهاندازي شود.
در اين مراكز بچهها آموزش ميبينند و با مقوله فعاليت اقتصادي آشنا ميشوند. بچهها ميتوانند طبق اصول و ضوابطي در مراكزي خاص مشغول به كار شوند؛ به گونهاي كه از نظر عاطفي آسيب نبينند و دچار آسيبهاي اجتماعي نشوند.
استعدادهاي بچهها بايد هدايت شود، اما از نيروي كارشان نبايد بهرهكشي شود. آنان نبايد از درس عقب بيفتند و بايد آينده روشني داشته باشند. شكوفايي كارآفريني را ميتوان از مهدكودكها و مدارس كارآفريني آغاز كرد.
به طور خلاصه، پايان بهرهكشي از نيروي كار كودكان نيازمند آموزش و فرهنگسازي براي كودكان و خانوادهها، گسترش حمايتهاي قانوني و ارتقاي سطح آگاهي جامعه در اين زمينه است.
تاريخ درج: 31 خرداد 1387 ساعت 19:11 تاريخ تاييد: 31 خرداد 1387 ساعت 19:42 تاريخ به روز رساني: 31 خرداد 1387 ساعت 19:41
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]