واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: شکست سنگین عربستان دربرابر ایران/ سعودیها ژنرانی چون قاسم سلیمانی ندارند
«عربستان فاقد ابزارهای قدرتی است که ایران کسب کرده است... ریاض، ژنرالی چون قاسم سلیمانی را در اختیار ندارد؛ شخصی که کوله باری از سال ها تجربه در عملیات های نظامی مخفی را به دوش می کشد».
آفتابنیوز : المانیتور (al-monitor) با انتشار یادداشتی تاکید کرده که آل سعود، شکست سنگینی از ایران در تحولات اخیر منطقه خورده و درحال از دست دادن نفوذ خود در جبهه های متعدد است.
المانیتور، فقدان گروههای با تجربهای چون سپاه پاسداران و افراد کارآزمودهای چون سردار سلیمانی را از عوامل ناکامی آلسعود قلمداد کرده است.
خلاصه ای از این نوشتار درپی می آید:
عربستان سعودی درحال از دست دادن نفوذ خود در سراسر هلال حاصلخیز [منطقه ای که شامل کشورهای مصر، لبنان، فلسطین اشغالی، اردن، سوریه، عراق و ترکیه است] و واگذار کردن این مناطق به رقیب خود یعنی ایران می باشد. موقعیت ریاض درمقابل تهران، پیشتر هم درحال تضعیف بوده اما این روند اخیرا شتاب گرفته است.
شکست های عربستان تاحدودی به واسطه عواملی بوده که خارج از کنترل این کشور می باشد اما بخشی از آن هم مربوط به ضعف ذاتی در قابلیت های حکومت سعودی است.
عربستان، روابط خوبی با عراق در دوران صدام داشته و کمک های زیادی به حکومت وی در خلال جنگ ایران و عراق کرده اما اکنون روابط دو کشور رو به سردی گراییده است.
ماه گذشته، درپی انتشار گزارش هایی درباره طرح ترور سفیر عربستان، سعودی ها سفیر خود از بغداد را فراخواندند. آن ها تاکنون جایگزینی برای سفیرشان انتخاب نکرده اند و به احتمال زیاد این پست همچنان خالی باقی خواهد ماند.
عربستان از جنگ علیه داعش در عراق و سوریه حمایت می کند اما سعودی ها نگرانند که شکست داعش موجب برداشته شدن گام بعدی برای تسلط بیشتر شیعیان و ایرانی ها بر عرصه سیاسی عراق خواهد شد. ریاض اعتماد کمی به سیاستمداران عراقی دارد؛ کسانیکه وعده داده اند برنامه های فرقه ای را دنبال نکنند.
از سوی دیگر عربستان سعودی که روزگاری متحد نزدیک پدر بشار اسد بود و حتی در ابتدا با خود بشار هم روابط محکمی داشت، امروزه به دشمن سرسخت حکومت سوریه تبدیل شده است.
ترور رفیق حریری، به حمایت سعودی ها از اسد پایان داد. زمانیکه ناآرامی های سال 2011 در سوریه آغاز شد، عربستان به سرعت کمک های خود به نیروهای سنی را آغاز کرد.
کمک های عربستان با دقت ارسال نمی شد و بسیاری از این کمک ها به دست عناصر جهادی افتاد. بندر بن سلطان در سال 2011 رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان بود و بر این کمک ها نظارت داشت. اولیت اصلی بن سلطان خلاص شدن از شر اسد و سرنگون ساختن وی بوده است.
ورود ایرانی ها، حزب الله و روس ها به جنگ سوریه، تلاش های عربستان را خنثی کرد. اسد اکنون بسیار قوی تر از سال گذشته در قدرت حضور دارد و وابستگی سوریه به ایران و حزب الله بیش از هر زمان دیگری می باشد.
عربستان سعودی همچنین از شکست دیگری در لبنان رنج می برد. "میشل عون" که زمانی موی دماغ اسد و نزدیکانش بود اکنون به متحد آنان تبدیل شده است. وی اکنون یک قهرمان حزب الله لبنان است. انتخاب میشل عون پس از دو سال بن بست سیاسی در لبنان نشانه دیگری است که بادها به سود حکومت دمشق می وزند.
حزب الله لبنان به مانعی اصلی برای ریاض تبدیل شده و مشکلاتی بسیاری را برای سعودی ها به وجود آورده. موفقیت حزب الله در سوریه و لبنان به ضرر عربستان و ضد منافع این کشور بوده است. مشاوره های نظامی و کمک های تخصصی که حزب الله به حوثی ها در یمن می کند، التهاب دیگری برای پادشاهی سعودی است.
ماجراجویی بوش در عراق و حمله وی به این کشور، هنوز هم بر منافع حیاتی آمریکا و عربستان تاثیر منفی دارد. از سوی دیگر عربستان به شدت منتقد باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکاست چراکه وی اجازه پایین کشیده شدن حسنی مبارک از قدرت در مصر را داد و همچنین تحریم های ایران را لغو کرد.
عربستان فاقد ابزارهای قدرتی است که ایران طی دهه های گذشته آنان را کسب کرده است. سعودی ها معادلی برای سپاه پاسداران ندارند که می تواند کمک های مشاوره ای و تخصصی به گروه هایی نظیر حزب الله و حوثی ها ارائه دهد.
ریاض، ژنرالی چون قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، را در اختیار ندارد؛ شخصی که کوله باری از سال ها تجربه در عملیات های نظامی مخفی را به دوش می کشد. عربستان، سرویس های اطلاعاتی خوبی دارد اما آنان مانند سپاه پاسداران ایران توانایی اجرای عملیات های واقعی و تخصص درباره نبردهای سخت را ندارند.
ریاض به صورت سنتی بر حمایت مالی از قدرت ها و بازیگران منطقه تکیه داشته است اما با توجه به سقوط قیمت های نفت، ادامه این روند مشکل می نماید. عربستان سعودی بخشی از کمک های چندین میلیارد دلاری به ارتش لبنان را برای صرفه جویی در هزینه هایش قطع کرده است.
ایران به قدرت سلطه گر در منطقه تبدیل نخواهد شد. این کشور با دشمنان و محدودیت های زیادی روبروست و شعیان عراق، سوریه و لبنان نیز خواستار نقش آفرینی ایران به عنوان یک ارباب و قدرت سلطه گر نیستند. اما ایران به صورت روزافزون درحال تبدیل شدن به پرنفوذترین بازیگر هلال حاصلخیز و کنار زدن عربستان سعودی می باشد.
منبع: جام نیوز
۱۷ آبان ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]