واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: چرا ایران از تقابل با عربستان جلوگیری می کند؟/ میدل ایست آی: ریاض نگران پذیرش سلطه تهران در منطقه از سوی آمریکا است
مساله اساسی در قلب تنش میان ایران و عربستان، حضور آمریکا در منطقه است. ایران از بسیاری از تقابلات جلوگیری می کند تا آمریکا خارج از منطقه باقی بماند.
به گزارش نامه نیوز به نقل از میدل ایست آی، به رغم ارزیابی های انجام شده از تنش موجود در تنش های عمومی و دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی، و اخیرا افزایش تنش نظامی میان نیروهای دریایی دو کشور در تنگه هرمز، تهران همچنان به دنبال جلوگیری از تقابل با ریاض است.
ایران مشکلات موجود میان تهران و ریاض را فراتر و گسترده تر از روابط دوجانبه میان دو کشور می داند، این موضوع از آنجایی نگران کننده می شود که با احتمال بازگشت آمریکا به منطقه همراه باشد.
ریشه های درگیری میان ایران و عربستان سعودی اغلب در رقابت های ایدئولوژیک مربوط به سنی و شیعه و یا رقابت های ژئوپولتیکی بر سر نقش هر کشور در منطقه قرار دارد. موضوعی که در اتفاقات سال گذشته که در آن صدها ایرانی جان خود را از دست دادند خود را نشان داد.
اما نباید عامل مهم دیگر در این زمینه را نیز نادیده گرفت، عاملی چون دیدگاه های متضاد دو کشور بر سر حضور آمریکا در منطقه و چالش های امنیتی که در پی آن به وجود می آید.
عربستان سعودی به طور سنتی از حضور آمریکا در منطقه خاورمیانه حمایت و آن را در جهت پشتیبانی از منافع این کشور و تامین امنیت منطقه می دانست. از دیدگاه این کشور، این چنین حضوری، برای تقابل با رشد نقش منطقه ای ایران لازم و ضروری بود.
ریاض بر این باور است که با سقوط طالبان در افغانستان و صدام در عراق، آمریکا موازنه قدرت در منطقه را به نفع تهران تغییر داد. آنها از این موضوع واهمه دارند که سیاست تعامل اوباما در سایه توافق هسته ای به این معنا است که واشنگتن مسیر پذیرش نقش سلظه طلبانه ایران در منطقه را پذیرفته است.
در مقابل، ریاض سیاست دوجانبه ای را در پیش گرفته است. نخست، آنها سیاست مستقل و تهاجم طلبانه ای را در منطقه در پیش گرفته اند که به سیاست دکترین سلمان شناخته می شود. بر اساس این سیاست با ایران در هر جایی در منطقه و جهان با تمامی ابزارهای سیاسی، اقتصادی و نظامی مقابله می شود. دوم اینکه، این کشور از لابی پرقدرتی در کنگره آمریکا برای به چالش کشیدن نتایج مثبت توافق هسته ای ایران و غرب بهره می برند.
مطالب مرتبط
دیدار سفیر جدید استرالیا با صالحی
علاقه غرب به چهره جدید دیپلماسی ایران/ ظریف؛ ویترین سیاست خارجی ایران در منطقه
موگرینی: مذاکرات اتحادیه اروپا با ایران، ترکیه و عربستان درباره سوریه فردا آغاز می شود
موسویان: سعودیها کنترل خود را از دست دادهاند
جابری انصاری: آتشبس در سوریه محور اصلی مذاکرات بود
سفیر ایران در سازمان ملل: اسرائیل باید وادار شود به NPT بپیوندد
چرا ایران در نشست لوزان شرکت کرد؟
نشست لوزان و حضور دقیقه 90 ایران/ تداوم تلاش جامعه بین المللی برای پایان جنگ 5 ساله سوریه
۲۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]