تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 26 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):اگر به تعداد اهل بدر [مؤمن كامل] در ميان شما بود، قائم ما قيام می ‏كرد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816015657




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فصل بازنشستگی نسل اول فیلمسازان ایران فرارسیده است؟


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک:
فصل بازنشستگی نسل اول فیلمسازان ایران فرارسیده است؟
مجموعه رویدادهایی که در ماه‌های اخیر رخ داده نشان می‌دهد امید چندانی به بازگشت درخشان گروهی از کارگردان‌های مطرح سینمای ایران که به عنوان نسل اول فیلمسازان ایران در سال‌های پس از انقلاب معرفی می‌شود، به صحنه وجود ندارد و در شرایطی که کارگردانی در دنیا بازنشستگی ندارد، در سینمای ایران شرایط به گونه دیگری رقم خورده است.
 
به گزارش «تابناک»؛ مسعود کیمیایی، داریوش مهرجویی، ناصر تقوایی، بهرام بیضایی و خسرو سینمایی جزو نسلی از کارگردان‌های پیش از انقلاب اسلامی محسوب می‌شوند که پس از وقوع انقلاب و تغییر فضا به فیلمسازی ادامه دادند و در نهایت در رده بندی‌های مرسوم به عنوان نسل اول فیلمسازان پس از انقلاب طبقه‌بندی شدند و جزو برندهای بالقوه سینما در دو دهه اول محسوب می‌شدند که کارگردان‌ها بیش از بازیگران نمود داشتند.
 
تغییر جریان مدیریتی در سینما در دهه هفتاد، ظهور رسانه‌های نوظهور و افزایش شمار کارگردان‌ها که در سال‌های اخیر سرعت بیشتری نیز گرفته، فضا را به کلی تغییر داد و سرمایه‌گذاران سینمای ایران سراغ چهره‌های تازه‌ای رفتند که حرف تازه‌ای برای گفتن داشتند و به ساخت آثاری شبیه به آثار پیشین‌شان نبودند؛ کارگردان‌هایی که خود را بالاتر از مخاطب فرض نمی‌کردند و به دنبال اثبات خودشان به تماشاگر بودند و به همین دلیل خود را در یک چارچوب تکراری حبس نمی‌کردند.
 
شماری از این کارگردان‌های جوان، دستیاران کیمیایی، مهرجویی، تقوایی و بیضایی بودند اما شماری نیز از خارج از این دایره وارد شدند و موفق عمل کردند؛ موفق‌تر از نسل کهنسال کارگردان‌های سینمای ایران. در یک دهه اخیر با رشد سینمای دیجیتال و تبدیل شدن به جریان قالب، هزینه فیلمسازی در تامین عرصه تجهیزات به شدت کاهش یافت و امکان فیلمسازی برای گروه بیشتری فراهم شد و بدین ترتیب گروه بزرگ‌تری وارد این عرصه شدند.
 

فصل بازنشستگی نسل اول فیلمسازان ایران فرارسیده است؟
 


 
هرچند هر سال به تعداد انگشت شماری از کارگردان‌های فیلم‌اولی برمی‌خوریم که توان ماندگاری در سینمای بی‌رحم ایران را دارند اما اگر این تعداد در یک دهه اخیر ضرب کنیم‌، در می‌یابیم که نسل بزرگی از سینماگران شکل گرفته و فضای سینمای ایران نسبت به دهه اول انقلاب به شدت سخت و رقابتی شده است. تماشاگر سینمای ایران نیز که به سریال‌ها و فیلم‌های روز دنیا دسترسی دارد نیز به شدت مشکل‌پسند شده و تیزی چاقو برایش حس تعلیقی به همراه نمی‌آورد که ارزش بلیت ده هزار تومانی را داشته باشد.
 
نسل اول سینماگران در سال‌های اخیر راه‌های متفاوتی را در پیش گرفته‌اند. برخی از آنها نظیر بهرام بیضایی تدریس و آموزش و پژوهش در محیط‌های علمی آمریکا را به جنگیدن برای فیلمسازی ترجیح داده‌اند و بازگشت‌شان به صندلی کارگردانی را موکول به زمانی کرده‌اند که برای تولید اثر مطلوب‌شان، از سوی مسئولان سینمایی «کارت بلانش» دریافت کنند اما با توجه به فضای کشور، اساساً چنین اختیاری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متمرکز نیست.
 
شماری دیگری نظیر داریوش مهرجویی، سینما را به یکی از تجارت‌هایشان در کنار تالیف کتاب و تئاتر تبدیل کرده‌اند و اگر سازمانی یا سرمایه‌گذاری حاضر به پرداخت پول باشد، حاضر به تولید فیلم تازه‌شان هستند و حتی خودشان نیز حاضر به سرمایه گذاری در آثارشان نیستند. البته این عدم وجود سرمایه گذار شامل حال تقوایی، سینایی و کیمیایی نیز می‌شود و این گروه نیز با اقبال سرمایه گذاران مواجه نمی‌شوند اما در عین حال دست به تجارت جنبی نیز نزده‌اند.
 
از میان این گروه، تقوایی عملاً حوصله فیلمسازی را ندارد و شاید اگر سرمایه گذاری وجود داشت نیز روی صندلی نمی‌نشست. «جزیره رنگین» فیلم آخر خسرو سینایی که در گروه هنر و تجربه اکران شده نیز به گفته خودش چهار میلیون فروش داشته است. تنها کیمیایی با سرمایه گذاری لشکری قوچانی فیلم تازه‌ای ساخته که این فیلم نیز ظاهراً با اختلافاتی همراه شده و هنوز به سرانجام مشخصی نرسیده است؛ هرچند امیدی به موفقیت این فیلم نیز نمی‌رود.


 
همه گزاره‌ها نشان می‌دهد بخواهیم یا نخواهیم، فصل بازنشستگی نسل اول فیلمسازان ایران فرارسیده و اهالی سینما نیز عمدتاً به برگزاری بزرگداشت برای ایشان اکتفاء می‌کنند. این وضعیت را شاید بتوان با سینمای آمریکا مقایسه کرد که چهره‌ای چون «کلینت ایستوود» در هشتاد و شش سالگی فیلم می‌سازد و موفق عمل می‌کند. از این حیث عرصه‌های هنری ایران در سطح دنیا یک استثناء هستند که بیش از هر شخصی دیگری به خود این کارگردان‌ها باز‌می‌گردد.






۱۳ آبان ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن