واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: پيشبيني انتخاباتي يا عمليات رواني عليه يك انتخابات؟!
آيتالله هاشميرفسنجاني در مصاحبه با يك روزنامه اصلاحطلب از تضمين رأيآوري حسن روحاني براي انتخابات 96 ميگويد. با اين تضمين به نظر ميرسد شبهاتي را شاهد خواهيم بود.
نویسنده : كبري آسوپار
آيتالله هاشميرفسنجاني در مصاحبه با يك روزنامه اصلاحطلب از تضمين رأيآوري حسن روحاني براي انتخابات 96 ميگويد. با اين تضمين به نظر ميرسد شبهاتي را شاهد خواهيم بود.
«رأي تضمينشده» اين نظري است كه آيتالله هاشميرفسنجاني در مورد آراي حسن روحاني در انتخابات رياست جمهوري ارديبهشت 96 دارد. در عين حال او در جواب سؤالي ديگر و در مورد پايگاه رأي فردي ديگر اذعان ميكند كه «چون خودم افكارسنجي روشني براي اين كار ندارم، نميتوانم نظر قطعي بدهم.» مشخص نيست آيا او فقط براي آراي روحاني افكارسنجي دارد يا در مورد او هم افكارسنجي ندارد و صرفاً علاقه قلبياش را بهجاي تحليل بيان ميكند. اگر قرار باشد به سبك و سياق و منش آيتالله و يارانش عمل كنيم، گزارههاي افكارسنجي و پيشبيني تحليلي انتخابات 96 را بايد اين سخنان كه به صراحت از يقيني بودن رياست جمهوري مجدد حسن روحاني ميگويد، كنار بگذاريم و فرياد مهندسي انتخابات سر دهيم. سالهاست پيشبيني نتيجه انتخابات را مهندسي انتخابات مينامند. يك پيشبيني انتخاباتي كه درست درميآيد، حمل بر اطلاع ميكنند و ميگويند خودشان انتخاب كرده بودند و براي همين هم ميدانستند چه كسي قرار است اسمش از صندوق رأي دربيايد!
نظام اسلامي البته ثابت كرده امانتدار رأي مردم است و اگر قصدي هم براي مهندسي آرا از سوي برخي وجود داشته باشد، نهادهاي نظارتي مقابل آن خواهند ايستاد. آنچنان كه سال 88 رهبري معظم در مقابل زيادهخواهيهاي اصلاحطلبان در سال 88 براي ابطال آراي مردم و تجديد انتخابات ايستادند و صراحتاً فرمودند كه «بنده زير بار بدعتهاي غيرقانوني نميروم.» بنابراين اگر قصدي هم براي مهندسي انتخابات در ميان باشد و اين جملات را بتوان نشت يك تصميم در نظر گرفت، يقين داريم چنين اجازهاي از سوي نظام داده نخواهد شد اما به نظر ميرسد مشكل ديگري در ميان باشد...
مقدمات شبههسازي در سلامت انتخابات
اصرار بر رأيآوري يك نفر و ذهنيتسازي براي تودههاي طرفدار او در اين زمينه، سبقه خوبي در اين كشور ندارد. سال 88 با همين ذهنيت كه حتماً و بيهيچ شك و شبههاي ميرحسين موسوي رأي ميآورد، ذهن بسياري از مردم را بدين سمت بردند كه اگر موسوي رأي نياورد، يعني تقلب شده است. در نهايت هم همسر آيتالله هاشميرفسنجاني در روز انتخابات علني و رسمي گفت كه اگر مهندس موسوي رأي نياورد به خيابانها بريزيد!
اين سابقه نشان ميدهد بايد از اين ذهنيتسازيها و اين نظريات يقيني و به قول خودشان تضمينشده، ترسيد؛ گزارهايي كه خواسته يا ناخواسته ميتواند در صورت رأي نياوردن حسن روحاني كه به عقيده بسياري از كارشناسان محتمل است، ذهن برخي تودههاي حامي او را نسبت به سلامت انتخابات دچار تشكيك كند.
هاشميرفسنجاني در اين مصاحبه نكته ديگري در مورد انتخابات مجلس دهم ميگويد: «به نظر من ردصلاحيتها مسير انتخاب مردم را تغيير داد، البته از افرادي كه از گذشته بودند و تأييد شده بودند، خيليها ماندند. به آنها انتقادي ندارم ولي وضع تحولات جامعه ايجاب ميكرد كه نيروهايي با تفكرات امروزيتر و متناسب با شرايط فعلي دنيا و جامعه خودمان بيايند كه اين اتفاق نيفتاد. به اينهايي كه هستند، انتقادي ندارم، ولي آنچه مردم ميخواستند، غير از اين بود. بايد همانند بقيه انتخابات، صلاحيتها عادلانه پذيرفته يا رد ميشد كه اينگونه نشد.»
يعني آنجايي هم كه كانديداي ما رأي نميآورد، دليلش نخواسته شدن توسط مردم نيست بلكه مقصر نهادهاي نظارتي هستند و در هر حال، كانديداي ما را مردم حتماً ميخواهند، مگر اينكه ردصلاحيت شود و مگر اينكه تقلب شود.
بديهي است اين روند نميتواند روند سالمي باشد كه فضا را به سمتي هدايت كنيم كه ما هميشه محبوب مردم و در اوج دارا بودن رأي اكثريت تصور شويم كه اگر رأي نياوريم، يعني تقلب شده يا يعني ردصلاحيت شدهايم.
شايد از همين رو است كه هاشميرفسنجاني در اين مصاحبه به سؤالي در مورد چرايي كانديدا نشدنش براي انتخابات رئيس مجلس خبرگان پاسخي نميدهد. چه آنكه در جواب نميتوان اشاره نكرد كه اكثريت مجلس خبرگان با رياست آيتالله هاشميرفسنجاني بر اين مجلس موافق نبودند و او در صورت كانديداتوري رأي نميآورد.
چشمپوشي از نارضايتيهاي عمومي نسبت به روحاني
هاشميرفسنجاني به عنوان اصليترين حامي روحاني از 92 تاكنون با چشمپوشي بر نارضايتي عمومي در سطح جامعه ميگويد: «نظر من اين است كه الان وضع آقاي روحاني بيشتر از هر كانديدايي كه ميتواند به ميدان بيايد، بهتر است. من اينگونه ميبينم. اكثر كساني كه به آقاي روحاني رأي دادند، از انتخاب خود راضي هستند. آقاي روحاني تا قبل از آن براي رقابت در ميدان رياستجمهوري نيامده بود و براي نخستينبار، آن هم براي مدت كوتاهي تبليغ كرد، چون زماني كه مرا رد كردند، ايشان جدي شدند و ظرف چند روز اوج گرفت. با آن شرايط، الان همه بر سر رأيشان ميمانند. آنهايي كه رأي دادند، نيروهاي حزبي از جريان معتدل، اصلاحطلب، مديريتها، نخبگان و كساني بود كه تحليلهاي درستي از شرايط دارند. ممكن است افرادي هم تغيير رأي داده باشند كه جاي آنها هم افراد ديگري ميآيند. به نظرم رأي ايشان كاملاً تضمين شده است.»
اختلاسهاي چند ميلياردي، ركود تورمي، كارخانههاي تعطيل شده، وضعيت اقتصادي به هم ريخته و نتيجهبخش نبودن برجام براي رفع كامل تحريمها و عدمبهبود وضعيت معيشتي مردم در پسابرجام وعده داده شده دولت تدبير و اميد، همه و همه در كلام هاشميرفسنجاني مسكوت ميماند و او فضايي آرماني از افزايش رأي روحاني ارائه ميكند. اين در حالي است كه روحاني در سال 92 نيز رأيشكنندهاي داشت و صرفاً با 250 هزار رأي بيشتر از حد نصاب 50 درصد توانست رئيسجمهور شود و با اين حساب بعيد نيست او اولين رئيسجمهور يكدورهاي جمهوري اسلامي باشد. با اين حساب، سخنان هاشميرفسنجاني ميتواند باعث نااميدي مردمي شود كه براي تغيير شرايط موجود پاي صندوقهاي رأي خواهند رفت.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]